Kaupunki

Nakkikioski oli ennen metroa Otaniemen ainoa toimiva palvelu, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo – Vaikeuksien leimaama länsimetro muutti Espoota pysyvästi

Espoonlahti saattaa tulevaisuudessa kasvaa Espoon suurimmaksi kaupunkikeskukseksi.

Nissan Leaf -sähköautonsa ratissa istuva Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä uhkuu hyväntuulisuutta. Syynä on liityntäliikenteen ongelmien vastapainoksi muiden metroon liittyvien kehityssuunnitelmien odotettuakin parempi eteneminen. Se on hyvä, sillä ilman metroa oltaisiin Mäkelän mukaan lirissä.

Matka on alkanut Espoon keskuksesta Asemakuja 2:sta, missä Mäkelä esikuntineen työskentelee. Länsimetron viivästymisen ja kustannusten uutisointiin turhautunut kaupunginjohtaja haluaa näyttää, mitä hyvää länsimetro on jo Espoolle tuonut.

Toistaiseksi meneillään on kuitenkin yksi Mäkelän lempitarinoista, joka alkaa vuodesta 1458. Silloin Espoon seurakunta irtautui Kirkkonummen seurakunnasta, mistä Espoon kaupungin historian katsotaan alkaneen. Mäkelä lisää kertomaansa draamallisuutta hurauttamalla Espoon keskiaikaisen tuomiokirkon pihaan.

”Kartanot ja maatilat alkoivat rakentua Turusta Viipuriin vievän Kuninkaantien varteen. Ensimmäiset 500 vuotta Espoo kasvoi hitaasti. Viimeiset 60 vuotta ovat olleet nopean kasvun aikaan”, Mäkelä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka tarina on moneen kertaan kuultu, eikä sillä ole suoranaisesti tekemistä nykyisen kaupunkikehityksen kanssa, siinä on pointtinsa. 1950-luvun alussa Espoon asukasluku ylitti 20 000. Sen jälkeen väkimäärä on kymmenkertaistunut, eikä voimakkaalle kasvulle näy loppua.

Tällä hetkellä asukkaita on noin 280 000, ja vuonna 2050 espoolaisia on maltillisimmankin väestöennusteen mukaan lähes 400 000. Se tarkoittaa, ettei väestönkasvuun voida enää vastata entiseen tyyliin rakentamalla lähiö sinne, toinen tänne ja pientaloasumista vähän mihin milloinkin.

”Kestävään kasvuun tarvitaan raiteisiin tukeutuvaa urbaani rakenne, ja että varsinkin kansainväliset toimijat hakeutuisivat tänne”, Mäkelä sanoo.

Siksi kaupunkia on vuosia kehitetty viiden raiteiden varrella sijaitsevan kaupunkikeskuksen mallilla. Keskukset mahdollistavat myös palveluiden tarjoamisen kasvavalle asukasmäärälle.

”Suomessa ajatus on monelle vieras ja herättää ihmetystä, mutta maailman metropolit ovat monikeskuksisia”, Mäkelä sanoo.

Kehitettävistä kaupunkikeskuksista Tapiola ja Matinkylä sijaitsevat jo liikennöintinsä aloittaneella länsimetron osuudella ja Espoonlahti metrojatkeen varrella. Leppävaaran ja Espoon keskuksen kasvua vauhdittamaan taas odotetaan suunnitteilla olevaa kaupunkirataa.

Suurin on Leppävaara, jonka suuralueella asuu jo nyt lähes 70 000 asukasta. Leppävaara on suurin myös vuoteen 2027 ulottuvassa Espoon alueellisessa väestöennusteessa. Toiseksi suurin on nyt ja myös kymmenen vuoden ennusteen mukaan Suur-Espoonlahti, jossa on tätä nykyä 55 000 asukasta.

”Tulevaisuudessa Suur-Espoonlahti tulee mahdollisesti olemaan Espoon suurin kaupunkikeskus”, Mäkelä sanoo.

Ajatus on, että Espoonlahden metroaseman yhteyteen kasvaisi alueen kaupallinen keskus. Kivenlahdesta puolestaan kaavaillaan elinkeino- ja työpaikkakeskusta. Mäkelästä olisi toivottavaa, että alueelle sijoittuisi myös ammattikorkeakoulu tai jopa yliopistokampus.

Mäkelän visio on, että alueelle rakentuva kaupunkikeskus palvelisi tulevaisuudessa Kirkkonummea ja myös läntistä Uuttamaata.

Tällä hetkellä Espoonlahden työpaikkaomavaraisuus on Espoon pienin. Metron vaikutus alkaa kuitenkin Mäkelän mukaan jo näkyä, vaikka metro kulkee Espoonlahteen vasta noin viiden vuoden kuluttua.

”Esimerkiksi VTT on jo rakentanut Kivenlahteen uuden biotekniikan keskuksen Bioruukin, ja sen ympärille ollaan kokoamassa bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymää Cleantech Gardenia”, Mäkelä kertoo.

Metron tulo Espoonlahteen näkyy myös auton ikkunasta. Ilman rakenteilla olevaa raideyhteyttä alueelle tuskin olisi viime vuosina rakentunut niin paljon uutta. Paljon on myös rakenteilla.

Espoonlahdesta matka jatkuu kohti Matinkylää. Matinkylälle metro on merkinnyt kauppakeskus Ison Omenan laajentumista ja sen myötä entistä monipuolisempia palveluita.

”Palvelualan yrittäjät ja työpaikat tulevat muutenkin metron myötä lisääntymään paljon. Esimerkiksi Otaniemessä on jo auennut viisi ravintolaa ja pian aukeaa kertalaakista viisi lisää. Aina on puhuttu, ettei Espoossa ole paikkoja, mihin mennä syömään. Nyt niitä syntyy”, Mäkelä sanoo.

Päivittäistavaraketju Lidl on tuonut pääkonttorinsa lähelle Niittykummun asemaa. Urheilupuisto on puolestaan saanut nostetta Suomen koripallomaajoukkue Susijengin muutosta sinne. Puistoon on suunnitteilla myös jalkapallostadion sekä liikunta- ja hyvinvointikeskus.

Urheilupuistosta Mäkelä kurvaa näyttelykeskus WeeGeelle ja parkkeeraa auton. Aiemmin harva tuli Helsingistä Espooseen kulttuurin tai muiden vapaa-ajan palveluiden perässä. Nykyään moneen kohteeseen pääsee helposti metrolla.

Juuri esimerkiksi WeeGeessä toimivan Espoon modernin taiteen museon Emman toivotaan jatkossa houkuttelevan entistä enemmän sekä turisteja että Helsingin seudun muita asukkaita.

WeeGeen talo rakennettiin alunperin kirjapainoksi 1960-luvulla. Silloin Mäkelä ei ollut Aarno Ruusuvuoren suunnittelemasta rakennuksesta lainkaan yhtä innoissaan kuin nyt.

”Painotalo rakennettiin parhaaseen leikkimetsään. Silloin en ehtinyt kuitenkaan nimbyillä, kun oli kiire pelaamaan purkkista tai futista”, Tapiolassa lapsuutensa viettänyt Mäkelä muistelee.

Nyt osa asukkaista vastustaa kiivaasti Tapiolassa metron myötä meneillään olevaa myllerrystä. Mäkelä on kuitenkin sitä mieltä, että Tapiolan peruskorjaus ja uudistaminen olisi pitänyt aloittaa jo aiemmin.


Vuonna 1960 syntynyt Mäkelä asui Tapiolassa Naavakalliontie 4:ssä. Hänen lapsuudessaan taloyhtiön kahdessa pienessä kerrostalossa asui parhaimmillaan 110 lasta. Vuosituhannen vaihteessa lapsia oli vain kymmenkunta. Mäkelän mukaan se kuvaa hyvin alueen kehitystä.

”60-luvun lopussa Tapiolassa ei mitään muuta ollutkaan kuin elinvoimaa. Vuosikymmenten saatossa alueen asiakaskysyntä on esimerkiksi hiipunut niin, että Leppävaarassa kysyntä on kymmenkertainen Tapiolaan nähden. Keskustan uudistamisella asiakaskysyntä on saatu jälleen nousuun”, Mäkelä sanoo.

Ennen metropäätöksiä museoitumisen vaarassa oli Mäkelän mukaan myös muita Espoon alueita. Nuupahtamaisillaan oli esimerkiksi Otaniemi, joka oli kärsinyt erityisesti tuhansien Nokia-sidonnaisten työpaikkojen häviämisestä.

”Kuten Aalto-yliopiston entinen rehtori Tuula Teeri totesi, alueen ainoa toimiva palvelu oli nakkikioksi”, Mäkelä sanoo.

Nyt alueella riittää taas pöhinää ja palveluita. Ne ovat seuranneet perässä, kun alueen tiedeyhteisö on kokenut uuden tulemisen. Mäkelä on vakuuttunut, että ilman metroa Aalto-yliopisto tuskin olisi tehnyt päätöstä pääkampuksen sijoittamisesta Otaniemeen.

”Espoosta ei varmasti ole koskaan oltu kansallisesti ja kansainvälisesti niin kiinnostuneita kuin nyt, ei edes Nokian voimakkaimman kasvun aikaan”, Mäkelä uskoo.

”Aiemmin meiltä kysyttiin esimerkiksi Otaniemen osalta, olisiko teillä meille tonttia tai toimitilaa. Nyt kysytään, miten tähän yhteisöön pääsee mukaan.”

Fakta

Espoon tulevat raideyhteydet


 Länsimetron toisen vaiheen keväällä hyväksytyn tarkennetun hankesuunnitelman mukaan metron Kivenlahteen ulottuva osuus valmistuisi vuonna 2023.

 Metrojatko tuo Espooseen seitsemän kilometriä ratalinjaa ja viisi uutta asemaa, Finnoon, Kaitaan, Soukan, Espoonlahden ja Kivenlahden.

 Espoon Keilaniemen ja Helsingin Itäkeskuksen välillä kulkevan poikittaisen pikaraitiolinjan Raide-Jokerin rakentamisen on tarkoitus lähteä liikkeelle vuonna 2019. Linja valmistuu 2020-luvun alkupuolella.

 Suunnitteilla on kaupunkirata eli Espoo-rata, joka tarkoittaisi kahden lisäraiteen rakentamista nykyisten raiteiden viereen Leppävaaran ja Kauklahden välille. Espoon lähijunaliikennettä parantavan hankkeen toteuttamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Länsimetro
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  8. 8

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  4. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  5. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  6. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  7. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  8. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  9. Tunti sitten
  10. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää