Kaupunki

”Vastuuhenkilö: Anni Sinnemäki” – Kiukusta pihisevä kauppapuutarhuri Roger Larsson hermostui kaavoitussuunnitelmista ja pystytti Östersundomiin kyltin, sitten tuli kirje syyttäjältä

Östersundomin yleiskaavan levennetty viheralue ahmaisee yhden Larssonin kasvihuoneista.

”Alueella liikkuminen kielletty”, lukee isossa keltaisessa kyltissä Helsingin Östersundomissa Sotungintien varressa.

Isoilla kirjaimilla kyltissä kerrotaan, että kyseessä on ”pakkolunastus / luonnonsuojelualue”, jossa on tehty pyyhavainto vuonna 2001.

Varmemmaksi vakuudeksi kylttiin on painettu vielä vastuullisten virkamiesten nimet ja apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr) puhelinnumero. Allekirjoittajana on kiinteistönomistaja (toistaiseksi) Veljekset Larsson.

Puhelimessa kauppapuutarhan vetäjä Roger Larsson pihisee hillittyä kiukkua. Toukokuussa pystytetyn kyltin perusteena on Östersundomin uusin yleiskaavaehdotus, joka on parhaillaan etenemässä kohti lopullista päätöksentekoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uusimmassa ehdotuksessa on levennetty mereltä sisämaahan johtavia viherkäytäviä, joiden tarkoitus on suojella luontoarvoja ja taata eläimille rauhalliset kulkureitit. Mutta levennetty viherkäytävä on nyt ahmaissut sisäänsä yhden Larssonin kasvihuoneista.

”Tuo yksi kasvihuone tuottaa minulle 40 000 euroa vuosittain, ja siitä maksan verot”, Larsson tuhahtaa.


Helsingin kaupunki on yrittänyt ostaa Larssonin seitsemän hehtaarin maa-aluetta raakamaan hinnalla puolitoista vuotta sitten. Larsson myi hehtaarin verran joutomaata kaupungille ja tietää tarkkaan, mitä kaupunki raakamaasta maksaa: 21 euroa neliöltä.

Hänen laskujensa mukaan kasvihuoneen arvo on noin 500 000 euroa, ja kaupungin hintapolitiikalla siitä saisi 30 000 euroa.

”Tämä on laillistettua ryöstöä ja kiristystä. Kaavoittamalla maan kaupunki sanelee sellaiset olosuhteet, että se pystyy aloittamaan pakkolunastuksen samana päivänä, kun kaava on vahva”, Larsson laskee.

Helsinki ei viime vuosina ole lunastanut maata vastoin yksityisen omistajan suostumusta. Sen sijaan Vantaa käynnisti lunastustoimituksen yksityisen Sarinin perikunnan maista Keimolassa. Tätä Saraksen tilan lunastusta on puitu oikeusasteissa, ja prosessi on vielä kesken.

Östersundom-projektin päällikkö Ilkka Laine sanoi HS:lle perjantaiaamuna uskovansa, että Larssonin kanssa päästään sopuratkaisuun. Hänen mukaansa kaupunki pyrkii jatkossakin hankkimaan maata lähtökohtaisesti vapaaehtoisilla kaupoilla.

Larssonin kauppapuutarha on sata vuotta vanha yritys, jonka perustivat Larssonin isä ja setä. Roger Larsson siirsi toiminnan Östersundomiin kolmisenkymmentä vuotta sitten.


Larsson viljelee ainoana kauppapuutarhurina Suomessa harsokukkaa. Hänen maillaan on vuokralla kahdeksan yritystä, jotka työllistävät noin 30 henkeä.

”Kaupunki on lupaillut lisää rakennusoikeutta, mutta eihän sillä ole sellaista rahallista arvoa kuin täysin toimivalla ja tuottavalla kasvihuoneella. Ajavat mieluummin yritystoiminnan vararikkoon”

Larsson epäilee, että viherkäytävien laventamisella suunnittelijat yrittävät saada nimenomaan Helsingin vihreiden valtuustoryhmän kaavan hyväksynnän kannalle. Siksi hänen katkeruutensa kärkenä on Anni Sinnemäki.

”Sinnemäki on todella näyttänyt teräskyntensä tässä asiassa.”

Sinnemäestä Larsson ei ole kuullut mitään, mutta Östersundom-projektin päällikkö Ilkka Laine oli yrittänyt saada kylttiasian käräjille.

”Sain tietää siitä, kun syyttäjänvirastosta tuli minulle kirje. Heidän mielestään kyse oli mielipiteen ilmauksesta ja niin vähäpätöisestä asiasta, ettei siitä voi nostaa kunnianloukkausjuttua.”

Östersundomin kaavoitus on ollut vastatuulessa Natura-alueen ja sen suojavyöhykkeen luontoarvojen vuoksi.

Uuden yleiskaavaehdotuksen on määrä edetä Helsingin, Vantaan ja Sipoon valtuustojen päätettäväksi syksyn aikana.

Kaavoituksen venyessä Helsingin kaupunkiympäristölautakunta jatkoi kesäkuussa alueen rakennuskieltoa vuoteen 2023 saakka. Tästä päätöksestä Östersundom-seura on tehnyt valituksen hallinto-oikeuteen, koska jo kymmenen vuotta kestänyt rakennuskielto on sen mukaan ollut kohtuuton rasite ihmisille.

Uudenmaan liitto hyväksyi yleiskaavoitusta ohjaavan maakuntakaavan kesäkuussa. Siitä ovat valittaneet luontoarvojen vuoksi sekä Uudenmaan ely-keskus että Suomen luonnonsuojeluliitto.

Yksi keskeisiä luontoarvoja ovat kolme lintulajia, joiden tiedetään kulkeutuvan Natura-alueen ulkopuolelle: ruisrääkkä, pyy ja kehrääjä. Siksi Larssonin kyltissäkin erikseen mainitaan pyy.

”Kyllä ne pyyt sieltä lentävät pois, kun rakentaminen alkaa. Vai onko joku muka nähnyt pyitä Mannerheimintiellä?”

Apulaispormestari Anni Sinnemäki Roger Larssonin pakkolunastuspeloista: ”Kaupungin periaatteena vapaaehtoiset kaupat”

Helsingin maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) rauhoittelee omalta osaltaan pakkolunastuksia pelkäävää östersundomilaista maanomistajaa Roger Larssonia.

”Kaupunki on ostanut maata eri omistajilta Östersundomin alueella pitkäjänteisesti, ja periaatteena on ollut vapaaehtoisuuteen perustuvat neuvotellut kaupat. Tämän toimintatavan uudelleenarvioinnista ei ole käyty keskustelua”, Sinnemäki sanoo.


Hän tähdentää, että maapolitiikassa on aina tärkeää pitkäjänteisyys, ja se, että eri tahoja kohdellaan samojen periaatteiden mukaan.

”Lunastusmahdollisuus on olemassa lainsäädännössä mutta sen käyttäminen Helsingin toimesta vaatisi jollain tavalla muuttuneen tilanteen ja laajat keskustelut, missä tilanteessa nyt ei ole oltu”, Sinnemäki kommentoi sähköpostitse.

Helsinki, Vantaa ja Sipoo valmistautuvat parhaillaan käsittelemään Östersundomin yleiskaavaehdotusta, jonka perusteella alueelle voi sijoittua tulevina vuosikymmeninä 80 000–100 000 asukasta ja 30 000 työpaikkaa.

Sinnemäki sanoo, että yleiskaava on luonteeltaan yleistä maankäytön suunnittelua. Larsson on ollut erityisen huolestunut isosta kasvihuoneesta, joka ehdotuksessa sijoittuu mereltä sisämaahan ulottuvalle viherkäytävälle.

”Yksittäisten rakennusten, varsinkin rakentamisalueen ja viheralueen rajalla sijaitsevien rakennusten, osalta täsmälliset linjaukset tulevat näkymään kunnolla asemakaavoitusvaiheessa”, Sinnemäki arvioi.

Sinnemäki kuuli Larssonin pystyttämästä kyltistä Östersundom-projektin päälliköltä Ilkka Laineelta. Laine oli kaivannut ratkaisua periaatteelliseen kysymykseen, voiko ihminen tehdä minkä hyvänsä viralliselta näyttävän kyltin, jonka sisältö on mitä tahansa.

Laine teki tutkintapyynnön poliisille, mutta syyttäjänviraston arvion mukaan kyseessä on niin vähäpätöinen asia, ettei sitä lähdetä viemään käräjille. HS:n haastattelussa Laine kertoi, että häntä epäilytti kaupungin vaakunan käyttäminen kyltissä. Larsson on sittemmin peittänyt vaakunan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Östersundom
 • Helsinki
 • Kaavoitus
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  6. 6

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  9. 9

   ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta

  10. 10

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää