Kaupunki

Östersundomin projektipäällikkö rauhoittelee lunastusta pelkäävää kauppapuutarhuria: ”Kaupungin linjassa ei muutoksia”

Ilkka Laine teki tutkintapyynnön poliisille Roger Larssonin kyltistä, koska siinä oli ensin kaupungin vaakuna.

Helsingin itäisimmän kaupunginosan, Östersundomin yleiskaavoitus on etenemässä jo ensi viikolla. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tuolloin yleiskaavaehdotusta, jonka on määrä ohjata kaupunginosan tulevaisuuden rakentamista.

Kymmenvuotisen suunnitteluprosessin loppusuoran auetessa myös östersundomilaisen kauppapuutarhuri Roger Larssonin pelot voidaan saada häivytettyä, uskoo Östersundom-projektin päällikkö Ilkka Laine.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen vakuuttunut, että Larssonin kanssa saadaan häntä tyydyttävä ratkaisu aikaan”, sanoo Laine.

HS kertoi aiemmin, miten Larsson on pystyttänyt Sotungintien varteen kyltin, jossa hän ilmoittaa kaupungin havittelevan pakkolunastusta hänen mailleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Larssonin pelko juontui siitä, että uudessa yleiskaavaehdotuksessa yksi hänen kasvihuoneistaan sijoittuu mereltä sisämaahan johtavalle viherkäytävälle. Kaupunki on myös tarjoutunut ostamaan hänen maitaan raakamaan hinnalla.

Helsingin maanhankintastrategia on jo vuosia perustunut vapaaehtoisiin kauppoihin eikä kaupunki Laineen mukaan ole muuttamassa tätä periaatetta. Yleiskaava ei myöskään vielä oikeuta lunastustoimituksiin, vaan tarvittaisiin tarkempaa kaavoitusta.

Laine pitää Larssonin kauppapuutarhan sijaintia hyvänä jatkon kannalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laine vahvistaa tehneensä tutkintapyynnön poliisille Larssonin pystyttämästä kyltistä, koska hän halusi selvittää, saako yksityinen tehdä kaupungin virallisia kylttejä jäljitteleviä kylttejä.

”Aluksi siinä oli jopa kaupungin vaakuna, mutta nyt se on näköjään peitetty.”

Syyttäjänvirasto totesi, ettei kyltti anna aihetta enempään, koska haitta on vähäpätöinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudenmaan ely-keskus on valittanut uudesta maakuntakaavasta hallinto-oikeuteen. Östersundomin tulevaisuutta ajatellen valitus on huolestuttava. Maakuntakaavaa ja yleiskaavaehdotusta on Laineen mukaan valmisteltu siten, että ne sopivat yhteen.

”Maakuntakaavaan on merkitty valkoisella ne Östersundomin lintuvesialueen viereiset alueet, joille ei ole tulossa merkittävää käyttömuutosta. Yleiskaavaehdotuksessa ne on varattu selvitysalueeksi, jonka suojelualueitten perustaminen ja sen rajaukset ratkaistaan myöhemmin”, sanoo Laine.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on Salmenkallion ja Kasabergetin sekä Talosaarten alueet.

Laine sanoo, että valmistelussa oli toivottu tämän ratkaisun tyydyttävän ely-keskusta. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Östersundomin pitkä suunnittelujakso on koetellut alueen asukkaitten hermoja, koska rakennuskielto on mahdollistanut rakentamisen vain olemassaoleville talonpaikoille.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta jatkoi rakennuskieltoa viime kesäkuussa. Östersundom-seura on tehnyt tästä päätöksestä valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Laine sanoo ymmärtävänsä asukkaitten turhautumista, mutta ilman yleiskaavaa tilanne on tukala. Kaupunki ei voi sallia uusia rakennushankkeita ennen kuin kokonaisuuskuva on selvillä.

Tiukkaa rakennuskieltoa on kuitenkin hieman höllennetty niillä alueilla, jotka yleiskaavaehdotuksessa on merkitty pientaloalueiksi.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta ja Sipoon maankäytönjaosto aloittavat yleiskaavaehdotuksen käsittelyn syyskuussa. Tavoitteena on, että kaikkien kolmen kunnan valtuustot ehtisivät käsittelemaan asiaa lokakuussa.

Kaavoituksen eteneminenkään ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että Östersundomissa iskisi kohta kuokka maahan.

Östersundom liitettiin Sipoosta Helsinkiin vuonna 2009 maan hallituksen päätöksellä, jotta Helsinki voisi kasvaa itään päin.

Rivakat liikkeet hidastuivat kuitenkin nopeasti. Kaavan eteneminen kohti viimeistä sinettiään ei Östersundomin tapauksessa tarkoita, että alueella olisi mikään muuttumassa vielä pitkään aikaan.

Alueen joukkoliikenne perustuu metroon, ja Helsinki toivoo metron rakentamiseen Vantaan apua. Metro kulkisi myös Vantaan kautta.

Vantaalla ei kuitenkaan ole metronrakennuspuuhiin hoppua eikä halua. Kaupungin rahat ovat tulevan vuosikymmenen tiukasti kiinni muissa rakennushankkeissa.

Myös Helsingin kädet ovat seuraavan kymmenen vuoden ajan sidotut muihin joukkoliikennehankkeisiin. Suunnitteilla ovat muun muassa pikaraitiotieyhteydet Kruunusilloille, Vihdintien kaupunkibulevardille ja Malmille.

Metron rakentuminen tuskin käynnistyy siis ennen 2030-lukua. Jos silloinkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Östersundom
 • Helsinki
 • Marja Salomaa
 • Kaavoitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  2. 2

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  3. 3

   Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?

  7. 7

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  8. 8

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  9. 9

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  10. 10

   Rasisti vapautti terroristin, ja siitä syntyi jotain kaunista – ”Nyt Nelson Mandelan perintö on tärvätty”, sanoo Etelä-Afrikan entinen presidentti HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  4. 4

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  5. 5

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää