Kaupunki

Espoon kokoomus ideoi ratkaisuehdotuksen metron kyytiin kauempaa tuleville kaupunkilaisille: taksi

HSL:n tuoreimman asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan joukkoliikenteeseen pettyneitä on erityisesti Espoossa. Espoolaisista vastaajista vain 43,7 prosentilla ei ollut valitettavaa metrosta.

Espoon kokoomuksessa kaavaillaan kimppataksit mahdollistavan uuden alustan kehittämistä ratkaisuksi länsimetron liityntäliikenteen ongelmiin.

”Meidän pitäisi olla innovatiivisia. Uusi taksilaki voisi mahdollistaa nopean ja joustavan kännykkäpohjaisen järjestelmän tai sovelluksen, jolla liityntäkyytejä voitaisiin koordinoida reaaliaikaisesti ja joustavalla hinnoittelulla”, sanoo Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Idea on, että osa liityntämatkoista hoidettaisiin pienemmillä autoilla räätälöidymmin. Ihmisiä ajettaisiin metroasemilla liityntäbussien lisäksi yksityisten yrittäjien takseilla ja pikkubusseilla.

Suunnitelmissa ei ole puhtaasti markkinalähtöinen ratkaisu, vaan ajatus on, että kaupunki tai HSL loisi edellytykset kimppataksikyydeille. Pitäisi esimerkiksi kerätä dataa, jonka perusteella tiedettäisiin, mitkä olisivat ne asemat, joissa tarvitaan kyytejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eivät taksiyrittäjät ole mitään pahantekijöitä, vaan heidät voitaisiin valjastaa palvelemaan liityntäliikennettä. Samalla taksiyrittäjät saisivat lisää asiakkaita”, Markkula sanoo.

Markkulan toiveena on, että uudenlainen järjestelmä saataisiin liikkeelle mahdollisimman pian.

”Tällaista taksiyrittäjät ovat varmasti pohtineet, mutta järjestelmä saataisiin luotua nopeammin, jos julkinen toimija lähtisi sitä koordinoimaan”, Markkula sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esityksen taustalla on Markkulan mukaan ainakin osaksi HSL:n jähmeys liityntäliikenteen ongelmien ratkaisemisessa.

”Olemme yrittäneet luoda reagointiherkkyyttä, että liikenteessä havaitut ongelmat ratkaistaisiin nopeasti, mutta HSL ei ole halunnut nähdä tätä tilannetta”, Markkula sanoo.

”Kyse ei ole vain ihmisistä ja heidän liikkumismahdollisuuksistaan, vaan myös joukkoliikenteen imagosta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkulan mukaan joustaviin kimppatakseihin ja -minibusseihin nojaavaa, bussiliikennettä täydentävää mallia on ehdotettu HSL:lle, mutta siellä ei olla tartuttu ehdotukseen.

”Olemme toivoneet jo pitkään, että HSL lähtisi tällaista kehittämään, mutta kyllä me tätä voidaan lähteä itsekin katsomaan ja kehittämään”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espoon konsernijaoston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd) vahvistaa, että Markkulan esittämä taksikimppakyyteihin perustuva, HSL:n tuottamaa liityntäliikennettä täydentävä malli on ollut esillä HSL:n kanssa käydyissä keskusteluissa.

”Liityntäliikenteen ongelmia koskevien neuvotteluiden tiimellyksessä on heitelty kaikenlaisia ideoita, mutta mitään kirjauksia tai konsernijaoston tai hallituksen päätöksiä asiasta ei ole”, Guzenina sanoo.

Myös demarit haluavat muiden puolueiden tavoin kiivaasti ratkaista liityntäliikenteen ongelmat, ja Guzenina sanoo toivovansa joustavia ja ketteriä ratkaisuja. Oman HSL:lle rinnakkaisen järjestelmän luomista hän kuitenkin pitää ongelmallisena.

”Jos osa espoolaisista joukkoliikenteen käyttäjistä siirtyy käyttämään erillistä järjestelmää, se vie asiakkaita HSL:ltä. Asiakasmäärän vähentäminen taas kallistaa jäljelle jäävien lipunhintoja”, Guzenina sanoo.

Ratkaisuja liityntäliikenteen ongelmiin kaivataan kipeästi, sillä Helsingin seudun liikenteen (HSL) asiakastyytyväisyys on notkahtanut pahasti sen jälkeen, kun länsimetro ja sen liityntälinjat aloittivat liikennöintinsä.

HSL:n tammi–toukokuussa 2018 tehdyn tuoreimman asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan pääkaupunkiseutulaiset ovat selvästi aiempaa tyytymättömämpiä etenkin metroliikenteeseen. Vuosi sitten syksyllä 90,6 prosenttia matkustajista oli tyytyväisiä metroliikenteeseen. Keväällä tyytyväisten osuus oli laskenut 75,4 prosenttiin.

Erityisesti joukkoliikenteeseen pettyneitä oli kyselyn mukaan Espoossa. Siellä HSL:n palveluihin tyytyväisten määrä laski keväällä syksyn 87,4 prosentista 65,8 prosenttiin. Espoolaisista vastaajista vain 43,7 prosentilla ei ollut valitettavaa metrosta.

Kyselyn tulokset julkaistiin loppuviikosta kaikessa hiljaisuudessa HSL:n verkkoalustalla. Ensimmäisenä kyselyn tuloksista uutisoi Iltalehti.

HSL:n liikennetutkimusryhmän päällikkö Marko Vihervuori kertoo, että länsimetroon liittyvistä tutkimuksista tiedotetaan laajemmin HSL:n hallituksen kokouksen jälkeen 11. syyskuuta.

Asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksia annettiin Vihervuoren mukaan ulos jo ennakkoon HSL:n hallituksen iltakoulun jälkeen, koska sen tulokset herättivät niin suurta kiinnostusta.

”Pudotus on raju, ja se vastaa muuta kautta saatua palautetta”, Vihervuori sanoo.

”Otamme palautteen vastaan ja katsomme, mitä voimme vielä tehdä. Joitakin toimenpiteitä on jo muun kerätyn tiedon perusteella tehty.”

Espoon konsernijaosto käsittelee maanantaina kokouksessaan joukkoliikenneasioita. Jaosto antaa lausuntonsa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2019–2021.

Lausuntoluonnoksessa vaaditaan, että HSL seuraa vuonna 2019 seuraa tiiviisti Espoon bussilinjastoon syksyn 2018 aikana toteutettavien linjasto- ja aikataulumuutosten vaikutuksia ja varautuu edelleen kehittämään metron liityntäliikennettä ja hienosäätämään Espoon joukkoliikenteen palveluja tarpeen vaatiessa.

Luonnoksessa todetaan myös, että Espoon kaupunki pitää tärkeänä liikkumispalvelujen uusien toimintamallien testaamista Espoossa ja Helsingin seudulla.

”HSL:llä tulee olla jatkossakin aktiivinen rooli MaaS-palvelujen kehittämisessä sekä julkisten ja yksityisten operaattorien tuottamien liikkumispalvelujen yhdistämisessä, mahdollistaen saumattomia ovelta-ovelle-matkaketjuja”, lausuntoluonnoksessa lukee.

Korjaus 25.8. kello 23.29: Jutussa kerrottiin aiemmin, ettei asiakastyytyväisyyskyselystä olisi tiedotettu normaaliin tapaan. Korjattu tieto, että tutkimuksesta on tarkoitus tiedottaa sen jälkeen, kun HSL:n hallitus on käsitellyt tuloksia 11. syyskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Länsimetro
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  5. 5

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  7. 7

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  8. 8

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  9. 9

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  10. 10

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää