Kaupunki    |   Kommentti

Pulut, kanit ja rotat voittavat – Arvorakennukset seisovat Helsingissä tyhjillään sääntöviidakon takia

Veronmaksajana olisin iloinen, jos tyhjä talo onnistuttaisiin vuokraamaan vaikkapa tilapäisesti, kirjoittaa HS:n kaupunkitoimittaja Kimmo Oksanen.

Helsingin kaupunki valmistelee paraikaa kiinteistöstrategiaa. Se tulee poliittiseen päätöksentekoon syksyllä. Yhtenä sivujuonteena strategian laatijat ovat varmaankin pohtineet, mitä kaupunki tekisi tyhjillään seisovilla taloillaan.

Pahimmillaan Helsingin omistamat kiinteistöt homehtuvat tai lahoavat ja niiden sähkövirta lämmittää vain puluja, kaneja ja rottia.

Kaupunki olisi varmaankin perin iloinen – tai ainakin veronmaksajana minä olisin – jos tyhjän talon onnistuisi vuokraamaan vaikkapa tilapäisesti.

Onnistuneita ulosvuokrauskohteita ovat muun muassa entinen Lapinlahden mielisairaala, entinen Marian sairaala ja entinen rakennusvalvonnan talo Hakaniemessä.


Lapinlahden sairaalaa on palloteltu monessa sylissä. Kaupunki harkitsee yhä kiinteistön myyntiä. Nyt siellä työskentelee iso joukko tilapäisiä vuokralaisia, jotka ovat myös kunnostaneet paikkoja. Win-win siis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osin samaa Lapinlahden väkeä on vuokrannut työtiloja entisestä rakennusvalvonnan talosta Siltasaarenkadulla. Aikanaan talo puretaan, mutta siihen saakka siellä työskentelee väliaikaisesti yli 60 Tilajakamon vuokralaista. Win-win.

Marian sairaalaan on keskittynyt start up -yritysten rypäs. Win-win.


Mutta mitä tehdä entiselle Kätilöopiston naisten- ja opetussairaalalle Sofianlehdossa? Kolmiosaisen kiinteistön A-osa on homeessa. B-osa on terve. C-osa on myyty Kojamolle, joka rakentaa taloon asuntoja.

B-osan entisissä potilaskerroksissa olisi valmiina lähes kaikki tarvittava vessoineen suihkuhuoneineen vaikkapa nuorisoasuntolaksi. Mahdollinen win-win.

Väliaikaiskäyttöä vaikeuttavat monenlaiset lait ja säädökset. Tai sitten käyttöä estää se, ettei siitä ole säädetty mitään.

Helsingin kulttuuripalvelupäällikkö Stuba Nikula käsitteli aihetta eräässä videokirjeessään päättäjille. Vuosikymmenet tapahtumien järjestäjänä ja kiinteistöjen tilapäisenä vuokralaisena hän on törmännyt niihin usein.

Yksi rakennusten tilapäiskäytöstä säätävä paperi voisi olla ympäristöministeriön ylläpitämä ”rakentamismääräyskokoelma”. Kokoelmasta on kuitenkin turha hakea neuvoja, koska siellä ei ole talojen tilapäiskäytöstä sanaakaan.

Kaupungin rakennusjärjestyksessä puolestaan määritellään mielenkiintoisesti tilapäiskäytön ja tapahtuman välinen suhde: jos tilaa käytetään alle neljätoista päivää, kyseessä on tapahtuma, mutta jos käyttö jatkuu yli neljätoista päivää, se on tilankäyttöä.

Tapahtumassa kaikki on järjestäjän vastuulla, mutta tilankäytössä vastuun kantaa kiinteistön omistaja. Tässä kohtaa maailma kääntyy kummalliseen asentoon, kuten Nikula toteaa: ”Toimija, joka toimii tilassa yli neljätoista vuorokautta, ei olekaan vastuussa siitä, jos joku kuolee.”

Sen sijaan sanaparia ”tilapäinen käyttö” sekään järjestyksenpitäjä ei tunne.

Myös verottaja ja kirjanpitolainsäädäntö ohjaavat kiinteistöjen käyttöä. Kiinteistön omistajaa muun muassa määrätään ”korjaamaan kerralla”. Tällainen korjaaminen voi olla isoa ja kallista, minkä osaltaan voi arvella ehkäisevän omistajaa innostumasta kiinteistönsä tilapäisestä ulosvuokrauksesta liikaa.

Rakennusmääräyskokoelma velvoittaa kiinteistönomistajaa pitämään huolta ilmanvaihdosta, paloturvallisuudesta, esteettömyydestä ja energiatehokkuudesta. Kun arkkitehdit, lämpö-, vesi-, ilma- ja sähköurakoitsijat ja sekä muut rakentajat ovat panneet nämä asiat kuntoon, monen taskut ovat tyhjenneet.

Tyhjillään ovat joidenkin Helsingin kaupungin omistamien arvorakennusten lisäksi myös valtion Senaatti-kiinteistöjen suojeltuja taloja. HS kertoi viimeksi heinäkuun lopulla, kuinka Senaatin arvotalot Kaartin lasaretin korttelissa Kampissa seisovat tyhjillään.


Entä mitä tapahtuu nykyisille Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon suojelluille rakennuksille Kaartinkaupungissa, jos museot yhdistävä supermuseohanke toteutuu?

Jäävätkö ne tyhjilleen? Veronmaksajat kuittaavat sähkölaskun ja kanit, pulut ja rotat kiittävät?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  7. 7

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  8. 8

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  9. 9

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  10. 10

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää