Kaupunki

Jätkäsaaren kaduille hylätyillä tavaroilla sisustaisi pienen asunnon – Suuret roskat eivät mahdu jäteputkiin, mutta se ei selitä jätekasoja

Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa jätteet kulkeutuvat maanalaisessa putkessa keräysasemalle, mutta vain toisella asuinalueella roskia kerääntyy katujen varsiin.

Kaksi ruskeaa keinonahkasohvaa retkottaa pystyssä käsinojiensa varassa Kap Hornin kadulla Helsingin Jätkäsaaressa. Täytteet tursuavat ulos repaleisesta selkänojasta.

Vain muutaman sadan metrin päässä Välimerenkadulla on tavararöykkiö, josta voi nopealla vilkaisulla erottaa ainakin kirjoituspöydän, kaksi 80-senttistä patjaa ja pienen lastulevypöydän, jonka jalat sojottavat eri suuntiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jätkäsaaren kaduille on elokuussa hylätty niin paljon tavaraa, että niillä voisi sisustaa pienen yksiön.

”Ennen noita sohvia tähän oli jätetty sänky. Se oli tässä noin viikon verran”, kertoo sohvien ohi kulkeva Kerttu Heino.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heino asuu Jätkäsaaressa, ja hänen mukaansa tavaroiden jättäminen ympäriinsä on ollut melko yleistä. Oman kotipihan viereen hylätyt huonekalut ja roskat tietysti harmittavat.

”Ei tästä voi silti paineita ottaa, muuten saisi surra koko ajan.”


Tieto kadunvarteen hylätyistä huonekaluista on kantautunut myös Helsingin kaupungin Länsisataman alueesta vastaavan projektinjohtajan Outi Säntin korviin. Havaintoja huonekaluista ja muista roskista jaetaan esimerkiksi Jätkäsaari-liikkeen Facebook-ryhmässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen sitä foorumia [Facebook-ryhmää] seurannut. Ehkä se on rinnastettavissa siihen, jos käytössä olisi jätehuoneet. Ihan samanlaista tapahtuu silloin, kun tavarat eivät mahdu jäteastiaan”, Säntti sanoo.

Jätkäsaaressa roskat kulkeutuvat jäteputkistossa 70 kilometrin tuntivauhdilla keräysasemalle.

Keräyspisteiden pienistä suuaukoista suuret roskat eivät luonnollisesti mahdu. Ohjeen mukaan tavalliseen roskapussiinkin pitäisi jättää kolmannes tyhjää tilaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuret roskat täytyisi toimittaa alueen kierrätyshuoneisiin, tosin huonekalut eivät kuulu niihinkään, Säntti sanoo. Kap Hornin kadulla sohvat jätettiin kierrätyshuoneen viereen, Välimerenkadulla huonekalukasa lojui keräyspisteiden takana.

Jos suuria roskia ja huonekaluja on jätetty kadunvarteen, niiden vieminen Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) Sortti-asemalle jää taloyhtiöiden vastuulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kierrätyshuoneeseen ja sen lähistölle jätetyt huonekalut ja muun sinne kuulumattoman jätteen vie Sortti-asemalle jäteyhtiö, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Mattila Jätkäsaaren jätteen putkikeräys -yhtiöstä. Mattila toimii myös Kalasataman vastaavan yhtiön toimitusjohtajana.

”Ne on koetettu mahdollisimman nopeasti hoitaa pois, koska jos yksi jättää siihen jotain, niin joku toinen voi katsoa, että jaahas, tähän näitä voi jättää.”

Ylimääräisistä jätekuljetuksista kasaantuu myös ylimääräisiä kustannuksia, mutta ainakaan toistaiseksi asukkaille ei ole tehty sen takia lisälaskutusta. Jos tilanne kuitenkin jatkuu ja pahenee, laskutusta saatetaan Mattilan mukaan miettiä uudestaan.


Helsingissä on käytössä jäteputkijärjestelmä Jätkäsaaren lisäksi Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa. Kruunuvuorenrannassa järjestelmä otettiin käyttöön viime vuonna, mutta Kalasatamassa järjestelmä on ollut käytössä useamman vuoden.

Kalasatamaa ei erityisemmin vaivaa suurien roskien ja huonekalujen hylkääminen kaduille, sanoo alueen suunnittelusta vastaava arkkitehti Tuomas Hakala.

Yksi syy alueiden eroille saattaa löytyä kierrätyshuoneiden sijoittelusta.

Kalasatamassa jokaisessa korttelissa on oma kierrätyshuoneensa. Jätkäsaaressa on Säntin karkean arvion mukaan tällä hetkellä yhden kierrätyshuoneen piirissä neljästä kuuteen korttelia.

Korttelissa sosiaalinen valvonta toteutuu paremmin, Säntti myöntää. Kun kierrätyshuone on omassa korttelissa, asukkaat saattavat kokea sen muutaman taloyhtiön omaksi asiaksi, josta pidetään huolta. Jos yhden huoneen jakaa esimerkiksi viisi korttelia ja useita taloyhtiöitä, samaa sosiaalista valvontaa ei välttämättä synny.

Myös Hakala tiedostaa Kalasataman vahvuuden.

”Ihmiset ovat laiskoja. Kierrätyshuoneen pitää olla inhimillisen matkan päässä”, hän sanoo.

Vaikka jäteputkiin ei suuria jätteitä mahdukaan, Helsingin kaupungilla järjestelmään on oltu tyytyväisiä. Pieniä ongelmia on ollut, mutta muutoin järjestelmä on toiminut todella hyvin, sanoo Kalasataman alueesta vastaava projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Kalasatamassa oli Asikaisen mukaan jossain vaiheessa ongelmia luukkujen avautumisen kanssa, mutta luukuista on tehty reklamointeja ja niitä on vaihdettu.

Myös Hakalan mukaan Kalasatamassa ollaan selvitty ilman suurempia ongelmia tai esimerkiksi tukkeutumisia.

”Tiedän, että kerran joku oli lyönyt jääkiekkomailan sinne, ja se täytyi poistaa”, Hakala sanoo.

Jätkäsaaren putkijärjestelmä on mennyt vain kerran tukkoon runsaan neljän vuoden aikana, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Mattila.

”Varsinaisesti runkoputkeen Jätkäsaaressa on tullut yksi tukos, joka saatiin puolessa tunnissa auki. Sinne oli pantu patjanpalanen, joka oli paketoitu teipillä rullaksi, ja teippi oli sitten auennut”, Mattila kertoo.

Jäteputkijärjestelmät ovat yleistyneet tällä vuosikymmenellä. Espoon Suurpellossa putkikeräys on ollut käytössä vuodesta 2010 alkaen. Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa järjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2014 alussa. Putkikeräys on rakennettu Helsingin lisäksi ainakin Vantaan Kivistöön ja Vuorekseen Tampereen seudulle.

Helsingissä idean isänä voidaan pitää Jätkäsaaren entistä projektinjohtajaa Timo Laitista. Laitinen oli tutustunut ajatukseen jätteiden imukeräysjärjestelmästä jo opiskeluaikoinaan ollessaan kesäharjoittelijana hollantilaisessa insinööritoimistossa 1970-luvun puolivälissä.

Idea putkeen solahtavista jätteistä jäi itämään, ja kun Laitinen monia vuosia myöhemmin sai tehtäväkseen Jätkäsaaren alueen suunnittelun ja toteutuksen koordinoinnin, hän päätti selvittää imukeräysjärjestelmän mahdollisia toimittajia.

Löytyi ruotsalainen Envac. Ruotsissa menetelmää on kehitetty jo 1950-luvun lopulta alkaen, ja Laitinen järjesti tutustumismatkan Tukholmaan.

Lopulta Helsingin kaupunki näytti hankkeelle vihreää valoa, ja nyt tuhansien asukkaiden jätteet kulkevat putkessa.

Seuraavaksi jäteputkia ollaan rakentamassa Pasilaan valmistuvan Tripla-kauppakeskuksen alueelle, kertoo Hannu Asikainen.

Outi Säntin mukaan myös Hernesaareen rakennettavalle uudelle asuinalueelle on suunniteltu jäteputkijärjestelmää. Alueelle rakennetaan 2020-luvun alussa asuntoja lähes 7 000 ihmiselle.Fakta

Jätteiden putkikeräysjärjestelmä


 Asukkaat vievät lajitellut jätteet keräyspisteeseen, joka sijaitsee pihalla tai esimerkiksi rappukäytävässä.

 Sekajäte, biojäte, paperi ja pienkartonki imetään lajeittain kuljetusputkeen automaattisesti.

 Imujärjestelmää voisi verrata keskuspölynimuriin. Jätteet kulkevat alipaineen avulla teräksisessä, noin puoli metriä leveässä putkessa maan alla runkoputken kautta keräysasemalle.

 Kuorma-autot noutavat jätekontit keräysasemalta ja kuljettavat ne jatkokäsittelyyn.

 Putkeen ei saa laittaa esimerkiksi mattoja, joulukuusia, jääkiekkomailoja, risuja, paistinpannuja tai styroksia.

 Kookasta sekajätettä varten on kierrätyshuoneita, jonne voi viedä esimerkiksi suuret pahviroskat.

 Vastaavanlainen jätteenkeruujärjestelmä on käytössä useissa ulkomaisissa kaupungeissa, kuten Lontoossa, Barcelonassa ja Hongkongissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jätehuolto
 • Kierrätys
 • Helsinki
 • Jätkäsaari
 • Kalasatama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  7. 7

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  8. 8

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  9. 9

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä

  10. 10

   Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  3. Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely
  4. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä
  5. Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”
  6. Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle
  7. Tunti sitten
  8. Pian aukeavassa Oodissa palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä hyllyttävätkin kirjat
  9. Miksei koulu voisi olla se ainoa digivapaa vyöhyke lasten elämässä?
  10. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  11. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  12. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  13. Näytä lisää