Kaupunki

Jätkäsaaren kaduille hylätyillä tavaroilla sisustaisi pienen asunnon – Suuret roskat eivät mahdu jäteputkiin, mutta se ei selitä jätekasoja

Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa jätteet kulkeutuvat maanalaisessa putkessa keräysasemalle, mutta vain toisella asuinalueella roskia kerääntyy katujen varsiin.

Kaksi ruskeaa keinonahkasohvaa retkottaa pystyssä käsinojiensa varassa Kap Hornin kadulla Helsingin Jätkäsaaressa. Täytteet tursuavat ulos repaleisesta selkänojasta.

Vain muutaman sadan metrin päässä Välimerenkadulla on tavararöykkiö, josta voi nopealla vilkaisulla erottaa ainakin kirjoituspöydän, kaksi 80-senttistä patjaa ja pienen lastulevypöydän, jonka jalat sojottavat eri suuntiin.

Jätkäsaaren kaduille on elokuussa hylätty niin paljon tavaraa, että niillä voisi sisustaa pienen yksiön.

”Ennen noita sohvia tähän oli jätetty sänky. Se oli tässä noin viikon verran”, kertoo sohvien ohi kulkeva Kerttu Heino.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heino asuu Jätkäsaaressa, ja hänen mukaansa tavaroiden jättäminen ympäriinsä on ollut melko yleistä. Oman kotipihan viereen hylätyt huonekalut ja roskat tietysti harmittavat.

”Ei tästä voi silti paineita ottaa, muuten saisi surra koko ajan.”


Tieto kadunvarteen hylätyistä huonekaluista on kantautunut myös Helsingin kaupungin Länsisataman alueesta vastaavan projektinjohtajan Outi Säntin korviin. Havaintoja huonekaluista ja muista roskista jaetaan esimerkiksi Jätkäsaari-liikkeen Facebook-ryhmässä.

”Olen sitä foorumia [Facebook-ryhmää] seurannut. Ehkä se on rinnastettavissa siihen, jos käytössä olisi jätehuoneet. Ihan samanlaista tapahtuu silloin, kun tavarat eivät mahdu jäteastiaan”, Säntti sanoo.

Jätkäsaaressa roskat kulkeutuvat jäteputkistossa 70 kilometrin tuntivauhdilla keräysasemalle.

Keräyspisteiden pienistä suuaukoista suuret roskat eivät luonnollisesti mahdu. Ohjeen mukaan tavalliseen roskapussiinkin pitäisi jättää kolmannes tyhjää tilaa.

Suuret roskat täytyisi toimittaa alueen kierrätyshuoneisiin, tosin huonekalut eivät kuulu niihinkään, Säntti sanoo. Kap Hornin kadulla sohvat jätettiin kierrätyshuoneen viereen, Välimerenkadulla huonekalukasa lojui keräyspisteiden takana.

Jos suuria roskia ja huonekaluja on jätetty kadunvarteen, niiden vieminen Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) Sortti-asemalle jää taloyhtiöiden vastuulle.

Kierrätyshuoneeseen ja sen lähistölle jätetyt huonekalut ja muun sinne kuulumattoman jätteen vie Sortti-asemalle jäteyhtiö, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Mattila Jätkäsaaren jätteen putkikeräys -yhtiöstä. Mattila toimii myös Kalasataman vastaavan yhtiön toimitusjohtajana.

”Ne on koetettu mahdollisimman nopeasti hoitaa pois, koska jos yksi jättää siihen jotain, niin joku toinen voi katsoa, että jaahas, tähän näitä voi jättää.”

Ylimääräisistä jätekuljetuksista kasaantuu myös ylimääräisiä kustannuksia, mutta ainakaan toistaiseksi asukkaille ei ole tehty sen takia lisälaskutusta. Jos tilanne kuitenkin jatkuu ja pahenee, laskutusta saatetaan Mattilan mukaan miettiä uudestaan.


Helsingissä on käytössä jäteputkijärjestelmä Jätkäsaaren lisäksi Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa. Kruunuvuorenrannassa järjestelmä otettiin käyttöön viime vuonna, mutta Kalasatamassa järjestelmä on ollut käytössä useamman vuoden.

Kalasatamaa ei erityisemmin vaivaa suurien roskien ja huonekalujen hylkääminen kaduille, sanoo alueen suunnittelusta vastaava arkkitehti Tuomas Hakala.

Yksi syy alueiden eroille saattaa löytyä kierrätyshuoneiden sijoittelusta.

Kalasatamassa jokaisessa korttelissa on oma kierrätyshuoneensa. Jätkäsaaressa on Säntin karkean arvion mukaan tällä hetkellä yhden kierrätyshuoneen piirissä neljästä kuuteen korttelia.

Korttelissa sosiaalinen valvonta toteutuu paremmin, Säntti myöntää. Kun kierrätyshuone on omassa korttelissa, asukkaat saattavat kokea sen muutaman taloyhtiön omaksi asiaksi, josta pidetään huolta. Jos yhden huoneen jakaa esimerkiksi viisi korttelia ja useita taloyhtiöitä, samaa sosiaalista valvontaa ei välttämättä synny.

Myös Hakala tiedostaa Kalasataman vahvuuden.

”Ihmiset ovat laiskoja. Kierrätyshuoneen pitää olla inhimillisen matkan päässä”, hän sanoo.

Vaikka jäteputkiin ei suuria jätteitä mahdukaan, Helsingin kaupungilla järjestelmään on oltu tyytyväisiä. Pieniä ongelmia on ollut, mutta muutoin järjestelmä on toiminut todella hyvin, sanoo Kalasataman alueesta vastaava projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Kalasatamassa oli Asikaisen mukaan jossain vaiheessa ongelmia luukkujen avautumisen kanssa, mutta luukuista on tehty reklamointeja ja niitä on vaihdettu.

Myös Hakalan mukaan Kalasatamassa ollaan selvitty ilman suurempia ongelmia tai esimerkiksi tukkeutumisia.

”Tiedän, että kerran joku oli lyönyt jääkiekkomailan sinne, ja se täytyi poistaa”, Hakala sanoo.

Jätkäsaaren putkijärjestelmä on mennyt vain kerran tukkoon runsaan neljän vuoden aikana, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Mattila.

”Varsinaisesti runkoputkeen Jätkäsaaressa on tullut yksi tukos, joka saatiin puolessa tunnissa auki. Sinne oli pantu patjanpalanen, joka oli paketoitu teipillä rullaksi, ja teippi oli sitten auennut”, Mattila kertoo.

Jäteputkijärjestelmät ovat yleistyneet tällä vuosikymmenellä. Espoon Suurpellossa putkikeräys on ollut käytössä vuodesta 2010 alkaen. Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa järjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2014 alussa. Putkikeräys on rakennettu Helsingin lisäksi ainakin Vantaan Kivistöön ja Vuorekseen Tampereen seudulle.

Helsingissä idean isänä voidaan pitää Jätkäsaaren entistä projektinjohtajaa Timo Laitista. Laitinen oli tutustunut ajatukseen jätteiden imukeräysjärjestelmästä jo opiskeluaikoinaan ollessaan kesäharjoittelijana hollantilaisessa insinööritoimistossa 1970-luvun puolivälissä.

Idea putkeen solahtavista jätteistä jäi itämään, ja kun Laitinen monia vuosia myöhemmin sai tehtäväkseen Jätkäsaaren alueen suunnittelun ja toteutuksen koordinoinnin, hän päätti selvittää imukeräysjärjestelmän mahdollisia toimittajia.

Löytyi ruotsalainen Envac. Ruotsissa menetelmää on kehitetty jo 1950-luvun lopulta alkaen, ja Laitinen järjesti tutustumismatkan Tukholmaan.

Lopulta Helsingin kaupunki näytti hankkeelle vihreää valoa, ja nyt tuhansien asukkaiden jätteet kulkevat putkessa.

Seuraavaksi jäteputkia ollaan rakentamassa Pasilaan valmistuvan Tripla-kauppakeskuksen alueelle, kertoo Hannu Asikainen.

Outi Säntin mukaan myös Hernesaareen rakennettavalle uudelle asuinalueelle on suunniteltu jäteputkijärjestelmää. Alueelle rakennetaan 2020-luvun alussa asuntoja lähes 7 000 ihmiselle.Fakta

Jätteiden putkikeräysjärjestelmä


 Asukkaat vievät lajitellut jätteet keräyspisteeseen, joka sijaitsee pihalla tai esimerkiksi rappukäytävässä.

 Sekajäte, biojäte, paperi ja pienkartonki imetään lajeittain kuljetusputkeen automaattisesti.

 Imujärjestelmää voisi verrata keskuspölynimuriin. Jätteet kulkevat alipaineen avulla teräksisessä, noin puoli metriä leveässä putkessa maan alla runkoputken kautta keräysasemalle.

 Kuorma-autot noutavat jätekontit keräysasemalta ja kuljettavat ne jatkokäsittelyyn.

 Putkeen ei saa laittaa esimerkiksi mattoja, joulukuusia, jääkiekkomailoja, risuja, paistinpannuja tai styroksia.

 Kookasta sekajätettä varten on kierrätyshuoneita, jonne voi viedä esimerkiksi suuret pahviroskat.

 Vastaavanlainen jätteenkeruujärjestelmä on käytössä useissa ulkomaisissa kaupungeissa, kuten Lontoossa, Barcelonassa ja Hongkongissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jätehuolto
 • Kierrätys
 • Helsinki
 • Jätkäsaari
 • Kalasatama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Nuoriso on pilalla, taas

  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  10. 10

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää