Kaupunki

Vallisaaren vierailijamäärä aiotaan paisuttaa 300 000:een vuodessa, vaikkei siellä ole edes viemäreitä – Nyt wc-jäte rahdataan mantereelle lautoilla

Suomenlinnan vangit tyhjentävät ja puhdistavat kuivakäymälöitä Vallisaaressa säiliöihin, joista wc-jäte kuljetetaan mantereelle jätteenkäsittelyyn. Vallisaaressa odotetaan vesi- ja viemäriverkostoa, ja suunnitelma kunnallistekniikasta tehdään pikavauhtia, koska saaren matkailijavirtoihin odotetaan huimaa kasvua parin vuoden päästä järjestettävän nykytaidebiennaalin takia.

Kun Helsingin Vallisaaressa istahtaa kesken retken pytylle puisessa huussissa, ei ajattele, millainen ruljanssi vessakäynnistä seuraa.

Vallisaaren vierailijoiden vessahuolto perustuu kuivakäymälöihin, sillä alueella ei ole viemäröintiä. Tällä hetkellä Vallisaareen tulee Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) vesijohto Suomenlinnan suunnalta, mutta tämän vanhan ja pienen vesijohdon kapasiteetti ei riitä Vallisaaren tarpeisiin. Ja tämä taas tarkoittaa muun muassa sitä, että alueen kahvila- ja ravintolapalveluyritykset pyörittävät toimintaansa ilman astianpesukoneita kertakäyttöastioilla.

Vallisaaressa odotetaan vesi- ja viemäriverkostoa, sillä saaren matkailijavirtoihin odotetaan huimaa kasvua parin vuoden päästä järjestettävän nykytaidebiennaalin takia.


Alueen omistavan Metsähallituksen, Helsingin kaupungin ja HSY:n edustajat neuvottelivat Vallisaaren vesihuollon rakentamisen aikataulusta keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vesi ja viemäri tulevat olemaan käytössä vuoden 2020 kesällä”, vakuutti kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho HS:lle neuvottelun jälkeen.

Aikataulu on todella tiukka, sillä vesi- ja viemäriputken linjausta ei ole päätetty eikä yleissuunnitelmaa kunnallistekniikasta ole tehty.

Keskusteluissa ovat olleet esillä ainakin linjaukset Santa­haminasta, Kruunuvuorenrannasta tai Suomenlinnasta.

”Pitää pikaisesti arvioida, mitä haasteita niihin sisältyy. Se on teknistä suunnittelua, ja haasteet ratkaistaan”, Aho toteaa.


Kunnallistekniikan yleissuunnitelman laatimisen jälkeen tarvitaan päätökset rakennuttamisesta ja rahoittamisesta, ja vasta sen jälkeen päästään rakennussuunniteluun, lupaprosesseihin ja itse tekemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun kaupunki on rakentanut kunnallistekniikan Vallisaareen, saaren omistaja eli Metsähallitus vastaa verkostosta saaren sisällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän oman haasteensa tuo se, että Vallisaaren maastossa on räjähtämättömiä ammuksia. Kaivamisessa tarvitaan Puolustusvoimien apua.

Vesi- ja viemäriverkoston puute yhdistettynä kasvavaan kävijämäärään ei ole vain Vallisaaren ongelma. Muitakin Helsingin lähisaaria on avattu yleiseen käyttöön, ja sitä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina Helsingin merellisen strategian mukaisesti.


Mutta mennäänpä takaisin kuivakäymälään, joita on Vallisaaressa tällä hetkellä 25. Ensin kuitenkin hengityssuojain naamaan, sillä virtsan tyhjennyksessä pöllähtää voimakas haju. Käymälässä on omat säiliönsä märälle ja kuivalle jätökselle eli virtsalle ja ulosteelle.


Virtsaa varten käymälöiden nurkilla on säiliöt, joista se käydään imemässä liikuteltavalla imupumpulla ensin mönkijän perässä olevaan väliaikaiseen kuljetussäiliöön. Kuljetussäiliöstä virtsa siirretään saaressa suurempaan umpisäiliöön odottamaan loka-autokuljetusta lautalle ja edelleen jätteenkäsittelylaitokseen.


Virtsaa kuljetetaan mantereelle tällä hetkellä kävijämääristä riippuen 20 000–30 000 litraa kauden aikana, joka tarkoittaa pääasiassa lauttaliikennöinnin aikaa toukokuusta syyskuun loppuun. Vessapaperia kuluu sesongin aikana 75 kilometriä.

Uloste kerätään kussakin vessassa omaan säiliöönsä, joka täytenä painaa noin 100 kiloa. Saaressa käytetään ulosteen seassa kuiviketta noin 32 000 litraa tänä vuonna. Kuiva jäte kuljetetaan otsonoivaan ilmastoituun puristimeen, jotta se saadaan mahdollisimman tiiviiksi. Se varastoidaan saaressa biojätekonttiin, joka myöhemmin kuljetetaan mantereelle.


Kuivakäymälät ovat Keravan ja Suomenlinnan vankiloissa olevien vankien tekemiä. Myös vessojen tyhjentämistä ja huoltoa Vallisaaressa tekee apujoukko, jonka olemassaolon ja työn merkityksen moni saaren vieras huomaisi vasta silloin, jos se jäisi tekemättä. Suomenlinnan avolaitosvangit työskentelevät saarella Metsähallituksen puistomestarien johdolla maanantaista perjantaihin.

Kaikki vangit eivät halunneet tulla kuvatuksi tai haastatelluksi, mutta Ville Tammi kertoi HS:lle arkisin Vallisaaressa tehtävien huoltotöiden tuovan vaihtelua vankilassa muutoin hitaasti kuluvaan aikaan. Työ on myös mielekkäämpää ja vaihtelevampaa kuin Suomenlinnan puolella, jossa korjataan muuria.


”Aamulla jaetaan duunit, ja sitten tehdään ne. Tästä saa vähän rahaakin, jota säästyy siviiliin”, Tammi kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantaina puolen päivän jälkeen Tammi oli muiden vankien kanssa haravoimassa niittojätettä Kustaanmiekan lähellä. Kuivakäymälöiden huoltotöitä hän teki jo varhain aamulla, sillä vessojen tyhjennys ja puhdistaminen tehdään pääasiassa ennen kuin ensimmäinen lautta tuo matkailijat saarelle.

Vallisaaressa vessoja tyhjennetään vähintään joka toinen päivä. Puistomestari Pawel Sadowskin mukaan tämä aika on pois muista huoltotöistä. Esimerkiksi niittohommia on paljon, muuten kävelyreitit kasvaisivat umpeen.


Metsähallitus ja saarella toimivat yrittäjät toivovat, että vesiputki saataisiin pian, varsinkin kun Helsingin kaupungin taidemuseo HAM on järjestämässä vuodesta 2020 alkaen Vallisaaressa nykytaidebiennaalia.

Tämä tarkoittaa saaren kävijämäärän reipasta kasvua nykyisestä. Vuonna 2016 yleisölle avatussa Vallisaaressa on tällä hetkellä kävijöitä vajaat 100 000 kaudessa, mutta kaupungin arvio on, että biennaalin vuoksi kävijämäärä voi olla noin 300 000.

”Tällä infralla ollaan saatu perustoiminnot kuntoon ja pystytty palvelemaan tämänhetkisiä kävijämääriä. Jotta pystytään kehittämään palveluita ja palvelemaan jatkossa toivottavasti huomattavasti suurempia kävijämääriä, infran ja viemäröinnin ratkaiseminen on ehdoton edellytys”, sanoo saaressa ravintola- ja kahvilayrittäjänä toimiva Johanna Karusuo.

Helsingin merellisen strate­gian projektipäällikkö Minttu Perttula myöntää, että aikataulu on tiukka.

”Kunnallistekniikan ansiosta Vallisaaren kestävä kehittäminen maailman toimivimmaksi biennaalisaareksi on mahdollista. Varaudumme toki siihen ensimmäisenä kesänä myös ilman kattavaa saaren sisäistä vesi- ja viemäriverkostoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jätehuolto
 • Helsinki
 • Saaristo
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Huuhkajat on yhä kiinni Kansojen liigan lohkovoitossa – HS seuraa Kreikka-ottelua hetki hetkeltä, toinen puoliaika menossa: Kreikka johtaa 1–0

  6. 6

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  7. 7

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  8. 8

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  9. 9

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  10. 10

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää