Kaupunki

Vallisaaren vierailijamäärä aiotaan paisuttaa 300 000:een vuodessa, vaikkei siellä ole edes viemäreitä – Nyt wc-jäte rahdataan mantereelle lautoilla

Suomenlinnan vangit tyhjentävät ja puhdistavat kuivakäymälöitä Vallisaaressa säiliöihin, joista wc-jäte kuljetetaan mantereelle jätteenkäsittelyyn. Vallisaaressa odotetaan vesi- ja viemäriverkostoa, ja suunnitelma kunnallistekniikasta tehdään pikavauhtia, koska saaren matkailijavirtoihin odotetaan huimaa kasvua parin vuoden päästä järjestettävän nykytaidebiennaalin takia.

Kun Helsingin Vallisaaressa istahtaa kesken retken pytylle puisessa huussissa, ei ajattele, millainen ruljanssi vessakäynnistä seuraa.

Vallisaaren vierailijoiden vessahuolto perustuu kuivakäymälöihin, sillä alueella ei ole viemäröintiä. Tällä hetkellä Vallisaareen tulee Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) vesijohto Suomenlinnan suunnalta, mutta tämän vanhan ja pienen vesijohdon kapasiteetti ei riitä Vallisaaren tarpeisiin. Ja tämä taas tarkoittaa muun muassa sitä, että alueen kahvila- ja ravintolapalveluyritykset pyörittävät toimintaansa ilman astianpesukoneita kertakäyttöastioilla.

Vallisaaressa odotetaan vesi- ja viemäriverkostoa, sillä saaren matkailijavirtoihin odotetaan huimaa kasvua parin vuoden päästä järjestettävän nykytaidebiennaalin takia.


Alueen omistavan Metsähallituksen, Helsingin kaupungin ja HSY:n edustajat neuvottelivat Vallisaaren vesihuollon rakentamisen aikataulusta keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vesi ja viemäri tulevat olemaan käytössä vuoden 2020 kesällä”, vakuutti kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho HS:lle neuvottelun jälkeen.

Aikataulu on todella tiukka, sillä vesi- ja viemäriputken linjausta ei ole päätetty eikä yleissuunnitelmaa kunnallistekniikasta ole tehty.

Keskusteluissa ovat olleet esillä ainakin linjaukset Santa­haminasta, Kruunuvuorenrannasta tai Suomenlinnasta.

”Pitää pikaisesti arvioida, mitä haasteita niihin sisältyy. Se on teknistä suunnittelua, ja haasteet ratkaistaan”, Aho toteaa.


Kunnallistekniikan yleissuunnitelman laatimisen jälkeen tarvitaan päätökset rakennuttamisesta ja rahoittamisesta, ja vasta sen jälkeen päästään rakennussuunniteluun, lupaprosesseihin ja itse tekemiseen.

Kun kaupunki on rakentanut kunnallistekniikan Vallisaareen, saaren omistaja eli Metsähallitus vastaa verkostosta saaren sisällä.

Tähän oman haasteensa tuo se, että Vallisaaren maastossa on räjähtämättömiä ammuksia. Kaivamisessa tarvitaan Puolustusvoimien apua.

Vesi- ja viemäriverkoston puute yhdistettynä kasvavaan kävijämäärään ei ole vain Vallisaaren ongelma. Muitakin Helsingin lähisaaria on avattu yleiseen käyttöön, ja sitä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina Helsingin merellisen strategian mukaisesti.


Mutta mennäänpä takaisin kuivakäymälään, joita on Vallisaaressa tällä hetkellä 25. Ensin kuitenkin hengityssuojain naamaan, sillä virtsan tyhjennyksessä pöllähtää voimakas haju. Käymälässä on omat säiliönsä märälle ja kuivalle jätökselle eli virtsalle ja ulosteelle.


Virtsaa varten käymälöiden nurkilla on säiliöt, joista se käydään imemässä liikuteltavalla imupumpulla ensin mönkijän perässä olevaan väliaikaiseen kuljetussäiliöön. Kuljetussäiliöstä virtsa siirretään saaressa suurempaan umpisäiliöön odottamaan loka-autokuljetusta lautalle ja edelleen jätteenkäsittelylaitokseen.


Virtsaa kuljetetaan mantereelle tällä hetkellä kävijämääristä riippuen 20 000–30 000 litraa kauden aikana, joka tarkoittaa pääasiassa lauttaliikennöinnin aikaa toukokuusta syyskuun loppuun. Vessapaperia kuluu sesongin aikana 75 kilometriä.

Uloste kerätään kussakin vessassa omaan säiliöönsä, joka täytenä painaa noin 100 kiloa. Saaressa käytetään ulosteen seassa kuiviketta noin 32 000 litraa tänä vuonna. Kuiva jäte kuljetetaan otsonoivaan ilmastoituun puristimeen, jotta se saadaan mahdollisimman tiiviiksi. Se varastoidaan saaressa biojätekonttiin, joka myöhemmin kuljetetaan mantereelle.


Kuivakäymälät ovat Keravan ja Suomenlinnan vankiloissa olevien vankien tekemiä. Myös vessojen tyhjentämistä ja huoltoa Vallisaaressa tekee apujoukko, jonka olemassaolon ja työn merkityksen moni saaren vieras huomaisi vasta silloin, jos se jäisi tekemättä. Suomenlinnan avolaitosvangit työskentelevät saarella Metsähallituksen puistomestarien johdolla maanantaista perjantaihin.

Kaikki vangit eivät halunneet tulla kuvatuksi tai haastatelluksi, mutta Ville Tammi kertoi HS:lle arkisin Vallisaaressa tehtävien huoltotöiden tuovan vaihtelua vankilassa muutoin hitaasti kuluvaan aikaan. Työ on myös mielekkäämpää ja vaihtelevampaa kuin Suomenlinnan puolella, jossa korjataan muuria.


”Aamulla jaetaan duunit, ja sitten tehdään ne. Tästä saa vähän rahaakin, jota säästyy siviiliin”, Tammi kertoo.

Maanantaina puolen päivän jälkeen Tammi oli muiden vankien kanssa haravoimassa niittojätettä Kustaanmiekan lähellä. Kuivakäymälöiden huoltotöitä hän teki jo varhain aamulla, sillä vessojen tyhjennys ja puhdistaminen tehdään pääasiassa ennen kuin ensimmäinen lautta tuo matkailijat saarelle.

Vallisaaressa vessoja tyhjennetään vähintään joka toinen päivä. Puistomestari Pawel Sadowskin mukaan tämä aika on pois muista huoltotöistä. Esimerkiksi niittohommia on paljon, muuten kävelyreitit kasvaisivat umpeen.


Metsähallitus ja saarella toimivat yrittäjät toivovat, että vesiputki saataisiin pian, varsinkin kun Helsingin kaupungin taidemuseo HAM on järjestämässä vuodesta 2020 alkaen Vallisaaressa nykytaidebiennaalia.

Tämä tarkoittaa saaren kävijämäärän reipasta kasvua nykyisestä. Vuonna 2016 yleisölle avatussa Vallisaaressa on tällä hetkellä kävijöitä vajaat 100 000 kaudessa, mutta kaupungin arvio on, että biennaalin vuoksi kävijämäärä voi olla noin 300 000.

”Tällä infralla ollaan saatu perustoiminnot kuntoon ja pystytty palvelemaan tämänhetkisiä kävijämääriä. Jotta pystytään kehittämään palveluita ja palvelemaan jatkossa toivottavasti huomattavasti suurempia kävijämääriä, infran ja viemäröinnin ratkaiseminen on ehdoton edellytys”, sanoo saaressa ravintola- ja kahvilayrittäjänä toimiva Johanna Karusuo.

Helsingin merellisen strate­gian projektipäällikkö Minttu Perttula myöntää, että aikataulu on tiukka.

”Kunnallistekniikan ansiosta Vallisaaren kestävä kehittäminen maailman toimivimmaksi biennaalisaareksi on mahdollista. Varaudumme toki siihen ensimmäisenä kesänä myös ilman kattavaa saaren sisäistä vesi- ja viemäriverkostoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jätehuolto
 • Helsinki
 • Saaristo
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  9. 9

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  10. 10

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää