Kaupunki

”Matkaan menisi julkisilla noin tunti”, Lotta Martio sanoo – Postien kato tuntuu jo Helsingissäkin: puistolalaisten lähin posti siirrettiin Vantaalle

Alueen asukkaat ja yrittäjät ovat harmistuneita palveluiden siirtymisestä naapurikaupunkiin.

Ensin kolmen kilometrin matka Heikinlaaksosta Puistolan juna-asemalle, sitten seutulipun osto ja yhden pysäkin junamatka Vantaalle, Tikkurilaan. Juna-asemalta on vielä noin kilometrin matka Tikkuraitille, missä helsinkiläisen Lotta Martion lähin posti sijaitsee.

Posti siirsi palvelunsa Helsingin Puistolasta Vantaan Tikkurilaan toukokuun lopussa. Aiemmin Maatullinaukiolla sijainnut asiamiesposti siirtyi, kun sitä hoitanut K-Market lopetti toimintansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesän aikaan uusiutunut käytäntö on aiheuttanut harmia 00760 ja 00750 -postinumeroalueiden asukkaille: lähimpään postiin päästäkseen on ostettava seutulippu ja kuljettava useilla julkisilla, mikäli mielii saada pakettinsa postista.

Martio on ratkaissut tilanteen menemällä postiin omalla autolla tai pyörällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kotiovelta postiin matkaan menisi julkisilla noin tunti”, Martio laskee.

Kaikilla alueen asukkailla ei ole mahdollista turvautua omaan autoon. Puistolan Facebook-ryhmän keskusteluissa on noussut huoli muun muassa alueella asuvia vanhuksien puolesta, joilla ei ole omaa autoa käytössään. Miten matka postiin ja takaisin kotiin taittuu, jos kannettavana on esimerkiksi raskas paketti? Myös edestakaisille seutulipuille tulee hintaa lähes kymmenen euroa, asukkaat laskeskelevat.

Vaikka auto olisikin käytössä, ei se aina helpota tilannetta: Tikkurilassa posti sijaitsee kävelykadun varressa. Kävelykadulle ei ole mahdollista parkkeerata autoa, vaan lähimmille parkkipaikoille on muutaman sadan metrin matka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä on vaikeuttanut pienyrittäjä Sami Sallin arkea. Suutarilassa yritystään pitävä Salli asioi postissa usein, kun hän noutaa sieltä työhön liittyviä paketteja. Pahimmillaan muutaman paketin noutamiseen on mennyt tunti: ensin täytyy etsiä parkkipaikka, sitten jonottaa postissa ja lopulta kantaa pienet, mutta painavat paketit yksitellen autoon.

”Ei minulla ole mahdollista käyttää tähän työaikaa päivittäin”, Salli harmittelee.

Aiemmin pakettien noutaminen onnistui sujuvasti asiamiespostista, jonka vieressä oli parkkipaikka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salli on joutunut miettimään, miten ratkaisi hankalan tilanteen.

”Joudun siirtämään yritykseni pois alueelta. Olen jo etsinyt uutta toimipistettä”, Salli sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestintävirasto on saanut postin siirrosta nelisenkymmentä yhteydenottoa. Se on viestintäviraston kuluttajasuojaryhmän päällikkö Merja Saaren mukaan poikkeuksellisen paljon.

”En muista, että olisimme saaneet näin paljoa yhteydenottoja yksittäisen toimipisteen siirrosta”, Saari sanoo.

Viestintävirasto on selvittänyt asiaa Postin kanssa kesän aikana. Posti selvitti virastolle, miten se on taannut palveluiden saatavuuden alueen asiakkaille.

Viestintävirasto lähetti elokuun lopussa vastauksen alueen asukkaille, jotka ovat valittaneet asiasta. Viestintäviraston ratkaisun mukaan postipalveluiden siirtyminen ei rikkonut postilakia.

Selvityksen mukaan Posti kartoitti eri vaihtoehtoja palveluiden toteuttamiseksi alueella, mutta sopivia vaihtoehtoja toiminnan jatkamiselle vanhan toimipisteen välittömässä läheisyydessä ei löytynyt. Postin mukaan lähialueen yritysten tilat osoittautuivat riittämättömiksi Puistolan lähetysvolyymin käsittelyyn.

Posti harkitsi Puistolan postipalveluiden siirtoa myös Malmin Postiin.

Malmin postiin olisi ollut Puistolasta 3,3 kilometrin matka, jolloin valinta kohdistui 900 metriä lähempänä olevaan Tikkurilan postiin. Postin selvityksen mukaan Malmilla ei olisi ollut tarvittavia tiloja Puistolan asiakkaiden palvelemiseen.

Heikinlaaksossa asuvaa Martiota alle kilometrin lyhyempi välimatka ei juuri helpota: Heikinlaaksosta olisi helpommat ja lyhyemmät kulkuyhteyden Malmille.

”Moni alueen asukkaista pääsisi sinne yhdellä bussilla ilman seutulippua”, Martela havainnollistaa.

Viestintäviraston mukaan kohtuullinen välimatka toteutuu alueella ja sitä suhteutetaan aina siihen, kuinka hyvin postin peruspalveluita on saatavilla alueella. Saaren mukaan Puistolassa on useita paikkoja, joista voi esimerkiksi ostaa postimerkkejä. Lisäksi alueella on pakettiautomaatteja sekä jättölaatikoita, joihin voi jättää kirjeitä postitettavaksi.

Nämä palvelut kuuluvat yleispalveluihin, jotka on taattava asukkaille. Sen sijaan vähemmän käytettyjä yleispalveluita, kuten kirjattujen ja vakuutettujen kirjeiden lähettäminen, on harvemmin tapahtuvaa toimintaa, jota ei tarvitse tarjota yhtä tiheästi kuin tavanomaisia postipalveluita, Saari sanoo.

Myöskään kuntarajan ylittyminen ja seutulipun ostaminen eivät riko postilakia.

”Asiaa koskeva lainsäädäntö ei edellytä, että lähimmän toimipisteen tulisi sijaita oman kunnan alueella. Kohtuullinen matka voi vaihdella paljonkin”, Saari sanoo.

Saari muistuttaa, että paketteja voi ohjata myös itselleen sopivampaan postin toimipisteeseen.

Vaikka asiasta on tullut poikkeuksellisen paljon valituksia, ei se Saaren mukaan vaikuta Viestintäviraston tekemään arvioon.

”Tilanne arvioidaan aina voimassa olevan lainsäädännön kannalta sekä saatujen selvitysten mukaan. Se, että tuleeko vähän tai paljon valituksia, ei voi olla ratkaiseva asian arvion kannalta”, Saari sanoo.

Viestintäviraston päätös on valituskelpoinen ja muutama alueen asukas on halunnut valituskelpoisen päätöksen, Saari kertoo.

Viestintäviraston päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Postin palvelupäällikkö Kari Niukkasen mukaan muutos aiheutti kesän alussa paljon palautetta, mutta on hiipunut loppukesää kohden.

Eniten eripuraa on aiheuttanut kuntarajan ylittyminen ja seutulipun ostaminen. Niukkanen muistuttaa siirron tapahtuneen postilain puitteissa.

”Postilakia ei ole siirrossa rikottu”, Niukkanen sanoo.

Niukkasen mukaan Posti arvioi tilannetta uudelleen, mikäli tilanne muuttuu.

”Jos Puistolasta löytyy uusi kiinnostunut yrittäjä, tilannetta arvioidaan uudelleen. Etsimme myös uusille pakettiautomaateille jatkuvasti paikkoja”, Niukkanen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Vantaa
 • Posti
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – lähes 50 kiloa amfetamiinia ja 100 000 euroa käteistä

  3. 3

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  4. 4

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  5. 5

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Espanja uhkasi äänestää brexit-sopua vastaan, jos sopimusta ei muuteta

  7. 7

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  8. 8

   Venäläiskenraalin vahva ehdokkuus Interpolin johtoon nostatti vastalauseiden myrskyn – Millaista valtaa Interpolin puheenjohtaja käyttää?

  9. 9

   Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan, mutta EU tuli väliin – nyt tarvitaan skrapaa ja paistinpannua että äyriäiset saa irti

  10. 10

   Häikäisevä torjunta sai NHL:n viime vuosien parhaan maalintekijän yhtymään suosionosoituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  5. 5

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  6. 6

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valtava huumetakavarikko Helsingissä – lähes 50 kiloa amfetamiinia ja 100 000 euroa käteistä
  3. Pete Parkkonen löysi viimein uralleen suunnan – uudella levyllä hän on luontevampi kuin koskaan ennen
  4. Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan, mutta EU tuli väliin – nyt tarvitaan skrapaa ja paistinpannua että äyriäiset saa irti
  5. Häikäisevä torjunta sai NHL:n viime vuosien parhaan maalintekijän yhtymään suosionosoituksiin
  6. Airbnb poistaa majoituskohteensa Israelin siirtokunnista Länsirannalta – Israel nimittää päätöstä typeräksi boikotointiyritykseksi
  7. Ratapenkan sortuma suisti junan raiteilta lähellä Barcelonaa – Ainakin yksi kuollut, kymmeniä loukkaantunut
  8. Venäläiskenraalin vahva ehdokkuus Interpolin johtoon nostatti vastalauseiden myrskyn – Millaista valtaa Interpolin puheenjohtaja käyttää?
  9. Poikkeuksellinen koulumullistus: Pikkukaupungin koululaiset aiotaan laittaa tuhannen oppilaan jättikouluihin
  10. Johanna Matintalo veti Pöytyän mummojen kutoman pipon päähänsä ja päätyi mallikuvissa Etelä-Korean suurimpaan muotilehteen: ”En yleensä laittaudu sen ihmeemmin”
  11. Charles Bradleyn postuumi levy toimii yllättävän täysipainoisesti – olisi ollut sääli jättää kappaleet pöytälaatikoihin
  12. Näytä lisää