Kaupunki

Finnairissa on paheneva alkoholiongelma, kertovat työsuojelun pöytäkirjat – Lentoyhtiö: ”On todettu, että meillä on näitä tapauksia”

Lentävän henkilöstön työsuojelukokouksissa on käsitelty lisääntyvää päihteiden käyttöä ja todettu tiedossa olevien tapausten olevan ”vain jäävuorenhuippu todellisesta määrästä”.

Alkoholismi näyttää olevan paheneva ongelma Finnairissa, ilmenee lentoyhtiön työsuojeluasiakirjoista. Yhtiön työsuojelutoimikunnassa on kokouspöytäkirjojen mukaan käsitelty kuluvan vuoden tammikuussa ja toukokuussa lentohenkilöstön alkoholiongelmien lisääntymistä.

Alkoholinkäyttö lentoliikenteessä nousi esiin julkisuudessa elokuun puolivälissä. Silloin Rooman-lennolle lähdössä ollut lentokapteeni saapui työvuoroon Helsinki-Vantaan lentoasemalle päihtyneenä. Kun paikalle kutsuttu poliisipartio varmisti kapteenin humalatilan, kapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman.

Esimerkiksi lääketieteellisen Duodecim-julkaisun Humala ja sen haitat -artikkelissa kuvataan kapteenin puhaltamaa promillemäärää niin, että vastaava määrä alkoholia veressä ilmenee ailahtelevana ja osittain kontrolloimattomana käytöksenä.

Finnairin lentävän henkilöstön työsuojelutoimikunnan kokouksessa tammikuussa on lentoyhtiön terveyspalveluiden edustaja pöytäkirjan mukaan kertonut, että alkoholismin on todettu lisääntyneen ja että terveyspalveluiden tiedossa olevien ”tapausten määrä on noin 10”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on kuitenkin vain jäävuorenhuippu todellisesta määrästä”, pöytäkirjan teksti jatkuu.


Tammikuussa kokoukseen ovat pöytäkirjan mukaan osallistuneet esimerkiksi Finnairin johtokuntaan kuuluva matkustamopalveluosaston johtaja Eveliina Huurre, työterveyslääkäri, ilmailulääkäri, lentohenkilöstön esimies, työsuojeluvaltuutettu sekä henkilöstön edustajia.

Toukokuun kokouksessa puolestaan on jatkettu keskustelua ”alkoholiongelmien kasvavasta määrästä lentävän henkilökunnan piirissä”.

Kevään kokouksessa on myös todettu, että ”meidän tulee etsiä keinoja päästä alkoholitapauksiin kiinni ennen kuin miehistö ilmoittautuu työvuoroon. Tällöin olisi mahdollista ohjata henkilöt hoitoon ja välttää työsuhteen päättäminen”.

Finnairilla matkustamotyöntekijöiden määrä on noin 2 600, joista osa on yhtiön yhteistyökumppanien palkkaamia. Lentäjiä on noin tuhat.


Päihteiden käytöstä on keskusteltu työsuojelutoimikunnassa, johtaja Huurre kertoo. ”Asia on oikein”, hän sanoo.

Pöytäkirjassa tosin viitataan hänen mukaansa virheellisesti alkoholismiin, kyse on hänestä ollut päihteiden käytöstä.

”On todettu, että meillä on näitä tapauksia. Suurin osa niistä kymmenestä on hoitoonohjauksia”, Huurre sanoo.

Tapausten todellista määrää on kuluvana vuonna Huurteen mukaan myös selvitetty Finnairin lentävään henkilöstöön kuuluvien työtekijöiden joukosta. Kaikki päihdeongelmat eivät Huurteen mukaan välttämättä ole työterveyshuollon tiedossa.

”Todellinen määrä tarkoittaa, että jokaisessa työpaikassa on ihmisiä, joista mietitään, tarvitaanko apua vai ei. Nollatoleranssi tarkoittaa, ettemme voi auttaa ketään enää sitten, kun hän tulee päihtyneenä töihin”, Huurre sanoo.

Nollatoleranssi perustuu Finnairin mukaan viranomaismääräyksiin, joita on noudatettava.

Päihtyneenä töihin tulemisesta seurasi myös humalassa työvuoroon tulleelle kapteenille välitön työsuhteen purkaminen. Kyse oli ankarammasta toimesta kuin irtisanomisesta. Työsuhteen purkuun ei esimerkiksi kuulu irtisanomisaikaa.

Finnairin suhtautumista työntekijöiden alkoholinkäyttöön kuvataan vuoden 2017 alussa käyttöön otetussa päihdeohjelmassa.

Ensin ohjelmassa kuvataan avoimuutta ja sitä, että hoitoon hakeudutaan itse tai tarvittaessa esimies on velvollinen käynnistämään hoitoon ohjaamisen. Myös työterveyshuollon roolia avun antamisessa korostetaan.

Avun tarjoaminen on keskeisenä työsuojelutoimikunnan pöytäkirjassakin.

Lopulta päihdeohjelmassa kuitenkin päädytään siihen, ettei ohjelma tai voimassa oleva hoitoonohjaus estä työsuhteen päättämistä. Että erityisesti lento-, asiakas- tai muuhun turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä päihteiden käyttöä arvioidaan ankarasti.

Tiukan linjan vahvistivat lentokapteenin tapauksen yhteydessä sekä Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt että mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist.

”Meillä on nollatoleranssi päihteisiin”, Schildt lausui tiedotteessa elokuun puolivälissä.

Päihdeohjelmaa ollaan päivittämässä, Tallqvist sanoo nyt. Finnairilla on hänen mukaansa panostettu siihen, että ongelmia tunnistettaisiin ja että ihmisiä voitaisiin ohjata hoitoon. Päihtyneenä töihin tulosta seuraa silti lentäjille, matkustamomiehistölle ja muissa turvallisuustehtävissä oleville Tallqvistin mukaan ”aina työsuhteen purku”.

”Toki voidaan tarjota hoitoon ohjausta sen jälkeen, mutta en lähde yksittäistä työntekijää kommentoimaan”, Tallqvist sanoo.

Finnairilla on matkustamopalveluosaston johtajan Huurteen mukaan esimerkiksi lentävän henkilöstön vertaistukiverkosto, jonka kautta apua voi olla matalampi kynnys hakea kuin työterveyshuollon kautta.

”Päihdeohjelma ei ole liian tiukka, mutta meillä on nyt tarkastelun alla, voidaanko toimia paremmin. Aina voi petrata näissä ja siihen keskitytään”, Huurre sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finnair
 • Alkoholi
 • Alkoholismi
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  4. 4

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  5. 5

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  6. 6

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  7. 7

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  8. 8

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  9. 9

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  10. 10

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikkiasetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää