Kaupunki

Finnair kohtelee alkoholiongelmaisia työntekijöitään liian tylysti, kuvaa yhtiötä kauan seurannut professori: ”Toimintatapa on työntekijöiden hylkäämistä”

Sisäiset asiakirjat kertovat alkoholiongelmien lisääntymisestä lentoyhtiössä. Hoitoon ohjaaminen olisi työoikeuden professorin Seppo Koskisen mielestä kohtuullisempaa kuin nollatoleranssi.

Finnairin ankara suhtautuminen alkoholiongelmiin on ainutlaatuista suomalaisessa yrityskulttuurissa, arvioi yhtiötä kauan seurannut työoikeuden professori Seppo Koskinen.

HS kertoi torstaina, että lentoyhtiön lentävän henkilöstön työsuojelutoimikunnan pöytäkirjat kuluvalta vuodelta kertovat alkoholiongelmien yleistyneen yhtiössä. Yhtiön terveyspalveluiden edustaja on pöytäkirjan mukaan kertonut tammikuussa, että alkoholismin on todettu lisääntyneen ja että terveyspalveluiden tiedossa olevien ”tapausten määrä on noin 10”.

”Tämä on kuitenkin vain jäävuorenhuippu todellisesta määrästä”, pöytäkirjan teksti jatkui.

Finnairiin liittyvään oikeuskäytäntöön pitkään perehtynyt Koskinen kuvaa tilannetta niin, ettei Suomessa ole ollut kuin yksi yritys, joka on voinut itse määritellä työsuhteen purkamisen ehdot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alkoholin käytön kanssa pitää olla tiukka mutta pitääkö olla näin ankara? Lainsäädäntö ei voi johtaa kohtuuttomuuksiin”, Koskinen sanoo.


Elokuun puolivälissä ilmi tulleen lentokapteenin tapauksessa Finnair ilmoitti, että humalassa töihin tulleen kapteenin työsuhde puretaan. Operatiivinen johtaja Jaakko Schildt korosti nollatoleranssia päihteisiin.

Myös yhtiön vuonna 2017 käyttöön otettu päihdeohjelma painottaa, ettei ohjelma tai esimerkiksi voimassa oleva hoitoonohjaus estä työsuhteen päättämistä. Erityisesti lento-, asiakas- tai muuhun turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä päihteiden käyttöä arvioidaan ohjelman mukaan ankarasti.

Mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist tosin arvioi nyt, että Finnairin päihdeohjelmaa ollaan päivittämässä. Finnairilla on hänen mukaansa myös panostettu siihen, että ongelmia tunnistettaisiin ja että ihmisiä voitaisiin ohjata hoitoon.

”Apua saa työterveyshuollosta ja lentävän henkilöstön vertaistukiverkostosta”, Tallqvist sanoo.

Nollatoleranssista eli siitä, että päihtyneenä töihin tulosta seuraa työsuhteen purkaminen, Finnair aikoo Tallqvistin mukaan pitää kiinni. Sitä edellyttävät Finnairin mukaan viranomaismääräykset.

”Mutta jos ihminen kokee, että hänellä on mahdollisesti ongelma, hän voi hakeutua keskusteluun päihdeterapeutin kanssa ilman, että yhtiö tai työterveys saa tietää, kuka siellä on käynyt”, Tallqvist sanoo.

Junaliikenteestä vastaava VR on Koskisen mukaan hävinnyt oikeusprosesseissa useita vastaavia työsuhteen purkamisia. Tuomiot ovat yksittäisissä tapauksissa edellyttäneet VR:ltä lievempiä toimia kuin työsuhteen purkua tai irtisanomista.

Muodollisesta päihdeohjelmastaan huolimatta Finnair ei Koskisen näkemyksen mukaan ole sitoutunut lievempiin toimiin, kuten hoitoon ohjaamiseen ja kuntoutumisen ajaksi toisiin tehtäviin siirtämiseen.

”Finnairilta toimintatapa on työntekijöiden hylkäämistä, joka voi johtaa alkoholiongelmien piilotteluun”, Koskinen vertaa.

Seuraukset nollatoleranssista voivat myös johtaa siihen, etteivät päihdeongelmastaan eroon päässeet lentäjät tai matkustamohenkilökunnan jäsenet enää saa töitä alaltaan.

”Tässä heitetään hukkaan kalliisti koulutettuja ihmisiä, jotka voivat olla parannettavissa. Kohtuullista olisi hoitoonohjaus, jolloin henkilö ei pääse näihin tehtäviin, kunnes on todistettavasti päässyt eroon alkoholiongelmasta”, Koskinen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finnair
 • Alkoholi
 • Alkoholismi
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   35 vuotta sitten Rauli Badding Somerjoki lauloi kasettinauhalle omia kappaleitaan, jotka unohtuivat – nyt Agents ja Ville Valo herättivät ne henkiin

  10. 10

   Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää