Kaupunki

Mechelininkadun ruuhkasumppu repii Helsingissä liikkuvien hermoja: Jonot Espoosta Mannerheimintielle – Miten tämä voi kestää näin kauan?

Vanhan kadun alta paljastui louhittavaa kalliota ja huonokuntoisia putkia yllättävissä paikoissa.

Töölön Mechelininkadusta on tullut ruuhkasumppu, joka repii Helsingissä liikkuvien hermoja. Ruuhka-aikaan liikennevaloista pääsee pari autoa kerrallaan, ja jonot seisovat pahimmillaan Espoosta Mannerheimintielle.

Raitiovaunut eivät kulje, eivätkä kulje niitä korvaavat bussitkaan – koska ne juuttuvat ruuhkaan.

Remontti on kestänyt jo puolitoista vuotta ja loppu häämöttää joulukuussa.

Kaupunkilaiset ovat syystäkin raivoissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten remontti voi kestää niin kauan? Miksei tehdä tehdä kahta vuoroa? Miksi piti avata koko urakka-alue kerralla? Miksi kaikki putket pitää uusia kerralla?

Elokuisena aamuna Helsingin kaupungin infrayksikön päällikkö Erkki Nurmi ja urakoitsijan eli Staran tuotantopäällikkö Eila Hägg näyttävät ihmeteltävän tyyniltä, vaikka samaa palautetta tulee heille joka tuutista ja joka ikinen päivä.

”Ammatinvalintakysymys. Palautteesta huolimatta täällä painetaan töitä joka päivä, jotta päästään marraskuun lopulla maaliin”, sanoo Nurmi.

Tärkeä etappi saavutetaan lauantaina, kun raitiolinja 8 palaa liikenteeseen.

Mechelininkadun perusparannus on jopa Helsingin oloissa poikkeuksellisen vaikea suoritus. Sitä suunniteltiin ja urakasta yritettiin tehdä päätöksiä pari vaalikautta. Valitukset viivästyttivät alkua.

Ennen urakan aloitusta tammikuussa vuonna 2017 silloinen rakennusvirasto lähetti tiedotteen, joka muistutti tuomiopäivän epistolaa. Tiedotteessa kerrottiin, että urakka Leppäsuonkadun ja Nordenskiöldin aukion välillä kestää kaksi vuotta ja haitta kadulla kulkijoille on maksimaalinen.

”Jos suinkin mahdollista, autoilijoiden kannattaa käyttää mitä tahansa toista reittiä”, rakennusvirasto tiedotti.

On kulunut puolitoista vuotta, ja urakka on osoittautunut vieläkin vaikeammaksi kuin mitä ammattilaiset osasivat odottaa.


Kuten aina kantakaupungin vanhoilla kaduilla vain asvalttia avaamalla nähdään, mitä maan alla oikeasti piilee. Vanhoina aikoina ei ole dokumentoitu kallion määrää tai putkien ja kaapeleiden korkotasoja nykysuunnittelun vaatimalla tavalla.

Se tiedetään, että yleensä kaukolämpöjohdot kulkevat pinnassa. Mutta niiden alla kiemurtelevat ties missä järjestyksessä vesi-, viemäri- ja kaasujohdot sekä sähkö- ja telekaapelit omissa kanaaleissaan.

Mechelininkadun vanhimmat putkitukset on rakennettu 1930-luvulla. Silloin miehet louhivat käsipelillä juuri niin leveän kanaalin kuin vesiputki tarvitsi. Senttiäkään enempää ei tehty.

Niinpä nykyrakentajia odotti Mechelininkadulla iloinen louhintayllätys. Heinäkuun loppuun mennessä kanaalilouhintaa oli tehty 6 021 kuutiota, kun lähtöoletus oli 4 000 kuutiota. Ja louhinnat jatkuvat edelleen.

Länsimetron louhintamääriin verrattuna kahden tonnin heitto ei kuulosta kummoiselta. Mutta nämä louhinnat on tehty suurimmaksi osaksi hitaalla tavalla poraamalla ja hydraalikiilauksella, koska kaivannoissa kulkevien kaapeleiden ja putkien pitää olla toiminnassa koko työmaan ajan.

Räjäytyksiä on pystytty tekemään vain muutamassa väljemmässä paikassa kuten juuri nyt Arkadiankadun risteyksessä.

”Saimme ohjata Arkadiankadun autoliikenteen Sammonkadun kautta”, Hägg sanoo.

Risteyksessä olemassaolevia jäteviemäreitä tyhjennetään ohipumppauksella samaan aikaan, kun uudelle jäteviemärille louhitaan tilaa maan alle. Koko urakka-ajan on pidetty huolta siitä, että juomavesi säilyy hygieenisenä ja vanhat viemäriyhteydet toimivat.

”Voitte kuvitella, mitä ihmiset sanoisivat, jos me ilmoittaisimme, että sitten seuraavaan kolmeen kuukauteen ei vessaa vedetä”, Nurmi sanoo.


Jotain mielikuvaa putkiasennusten laajuudesta saa siitä, että pelkästään uutta jätevesiputkea on asennettu 1,4 kilometriä.

Yhdessä risteyksessä on voinut olla puolentoista vuoden aikana 23 eri liikennejärjestelyä johtosiirtojen vuoksi. Kartta esimerkiksi Nordenskiöldin aukion lukemattomista johtosiirroista muistuttaa modernia maalausta.

Mechelininkatu on tyyppiesimerkki vanhan kaupunkirakenteen ongelmista. Aivan samanlaisiin ongelmiin törmättiin 1990-luvulla Aleksanterinkadun isossa remontissa ja silloin, kun raitiolinjaa rakennettiin Aleksis Kiven kadulla 2000-luvun alussa.

Asiantuntijat tietävät, että samat vaikeudet odottavat ensi keväänä Hämeentiellä, kun siellä alkaa mittava peruskorjaus sekä pyöräkaistojen rakentaminen runsaan kilometrin pituisella katuosuudella.

Katuremontit jatkuvat myös Töölössä Caloniuksenkadulla ja osan matkaa Runeberginkatua. Parhaillaan kaupunki miettii tälle urakalle uudentyyppistä toteutusmallia, missä urakoitsija otettaisiin mukaan jo hyvissä ajoin ennen kuin lapio isketään maahan.

Yhteistoimintaurakassa kaupunki on tehnyt suunnitelmat ja kilpailuttanut hankkeen, mutta urakoitsijan kanssa säädetään toteutusta ja käytännön järjestelyjä niin tarkasti kuin vain pystytään. Tavoitteena on, että urakka sujuisivat mahdollisimman sutjakkaasti.

Entä nämä kansalaisten ehdotukset urakoiden nopeuttamiseksi? Eikö töitä voitaisi tehdä kahdessa vuorossa?

”Ympäristölainsäädäntö määrittää, ettei kello 18 jälkeen voi tehdä kivi- tai louhintatöitä. Kaikki mitä tässä tehdään aiheuttaa melua”, Nurmi sanoo.

Stara on voinut liikenteellisesti hankalissa paikoissa tehdä ympäristöviranomaisten luvalla töitä kahtena iltana viikossa. Mutta näistäkin vuoroista on Eila Häggin mukaan valitettu.

Entä pitkän urakkaosuuden paloittelu?

”Jos Mechelininkadun urakka olisi laitettu kahtia, haitta kadulla kulkijoille olisi ollut ainakin se neljä vuotta”, vastaa Nurmi.

Mutta onko pakko yrittää korjata kaikki kerralla? Eikö esimerkiksi Helen voisi korjata kaukolämpöputkia erikseen ja Helsingin seudun ympäristö (HSY) vesijohtoverkkoa omaan tahtiinsa?

”Itse asiassa Helen korjasi kaukolämpöputkia juuri ennen kuin urakka kadulla alkoi. Nyt ne uusitut putkilinjat ovat kaikkien muiden päällä eikä niihin voi koskea”, hymähtää Nurmi.

HSY on lisännyt Mechelininkadun kulkijoiden tuskaa avaamalla yhteisurakan eteläpuolella oman työmaansa, jonka avulla parannetaan Ruoholahden vesihuoltoa. Porkkalankadun sillan alapuolella sijaitseva kaivanto on aiheuttanut mittavia ruuhkia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  8. 8

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  9. 9

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  10. 10

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää