Kaupunki

Äiti huolestui, kun helsinkiläinen Jenny Kasongo lopetti hiustensa suoristamisen: miten tytär ikinä saa töitä? – ”Me voimme määritellä kauneuden itse”

Helsingissä järjestetään lauantaina jo kolmatta kertaa afrohiuksia juhlistava tapahtuma Good Hair Day. Yhä useammat afrosuomalaiset antavat omien hiustensa kasvaa luonnollisesti.

Äiti järkyttyi. Miten tytär saa ikinä töitä, jos tämä antaa kiharien hiustensa kasvaa ja lopettaa niiden suoristamisen. Entä jos joku kiusaa?

Äiti oli suoristanut helsinkiläisen Jenny Kasongon, 22, hiukset siitä lähtien, kun tämä oli 6-vuotias.

Nyt tytär oli päättänyt, että suoristaminen saa riittää. Hän ei enää jaksanut survoa itseään länsimaiseen kauneusihanteeseen, jonka muotti oli niin kovin ahdas.

Kasongo tarttui saksiin ja leikkasi hiuksensa lyhyeksi. Suoristusaineella käsitellyt suortuvat putoilivat lattialle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Perheessämme on pitkään ollut käytäntö, että kaikkien tyttöjen hiukset täytyy suoristaa. Siihen liittyy sellainen ajatus, että täytyy näyttää kauniilta ja siistiltä”, Kasongo kertoo nyt kolmisen vuotta myöhemmin.

”Afrotukkaa ei vaan jostain syystä pidetty siistinä. Valitettavasti se on aika yleinen juttu, ei pelkästään meidän perheessämme, vaan koko yhteis­kunnassa.”

Suoristusaine toimi samaan tapaan kuin permanentti. Kemiallinen aine rikkoo hiuksen rakennetta, jolloin kihara löystyy ja suoristuu.

Kasongon hiukset kasvavat niin nopeasti, että ne täytyi suoristaa joka toinen kuukausi. Se kävi melko kalliiksi. Ja kun perheessä on viisi siskoa, summa kasvaa entisestään.

Suoristettujen afrohiusten leikkaaminen ja kiharien kasvattaminen on osa kansainvälistä liikettä, jota kutsutaan englanniksi natural hair movementiksi (”luonnollisten hiusten liike”).

Liikkeen juuret ovat Yhdysvalloissa, jossa afroamerikkalaisten hiuksia on pitkään käytetty syrjinnän välineenä niin työpaikoilla kuin kouluissa.

Kun afroamerikkalaiset taistelivat kansalaisoikeuksistaan 1960-luvulla, afrosta tuli kapinan, ylpeyden ja voimaantumisen symboli. Samalla vuosikymmenellä syntyi kulttuurinen liike black is beautiful (musta on kaunista), joka kyseenalaisti valkoisten asettamat kauneusstandardit.

Kasongo näkee ”naturalismissa” vastaavanlaisen mahdollisuuden.

”Sen sijaan, että joku muu yhteisön ulkopuolinen määrittelee, mitä kauneus on, me voimme siellä yhteisössä määritellä sen itse.”

Kauniina pidetyt asiat ovat kulttuurisia sopimuksia, sanoo tutkija ja sukupuolentutkimuksen lehtori Leena-Maija Rossi Lapin yliopistosta. Suomalaisessa yhteiskunnassa oletuksena ovat edelleen valkoisuuteen liittyvät normit.

”On merkillistä, miten voimakkaasti valkoiset ovat pystyneet monopolisoimaan kauneusihanteet ja miten kauan on kestänyt, että esimerkiksi muotilehdissä näkyisi muitakin kuin valkoisia naisia kansikuvissa”, Rossi sanoo.

Afrohiuksiin erikoistunut kampaaja Priscilla Mmari on huomannut liikkeen suosion omassa asiakaskunnassaan.

Mmari on työskennellyt afrohiusten kanssa siitä lähtien, kun hän vuonna 2003 valmistui kampaajaksi. Kuutisen vuotta sitten hän ja Meron Laine avasivat oman kampaamon, Hiustrendin.

”Suoristusasiakkaat ovat vähentyneet. Nyt heitä on ehkä noin neljä tai viisi, kun vaikka 5–6 vuotta sitten oli melkein sanomattakin selvää, että afrohiuksisen naisasiakkaan hiukset suoristettiin kemiallisesti tai vähintään föönattiin suoriksi”, Mmari sanoo.

Toisaalta on myös heitä, jotka ovat aina pitäneet hiuksensa kiharina mutta eivät halua kulkea kadulla hiukset auki.


”Se herättää huomiota. Muistan, kun esimerkiksi pienenä hiukset olivat kuin magneetti. Jos ne olivat auki, sain sellaista epä­miellyttävää huomiota.”

Jenny Kasongolle hiuksia käpälöivät kädet ovat valitettavan tuttu ilmiö. Kun Kasongo oli kesällä ystäviensä kanssa ulkona, tanssilattialla joku upotti sormet hänen hiuksiinsa. Tunkeilija halusi vain kehua, mutta Kasongosta tilanne tuntui ainoastaan inhottavalta.

”Aina kun on hiukset auki, täytyy vähän katsoa joka puolelle, ettei kulman takaa tule jonkun käsi.”

Suomeen ja muualle maailmaan luonnollisia hiuksia juhlistavaa ideologiaa on levittänyt internet. Yksi liikkeen tunnetuimmista hahmoista on vloggaaja Whitney White, jonka Youtube-kanavalla on yli 980 000 tilaajaa.

Myös Kasongo inspiroitui aikoinaan Whiten videoista. Nykyään Kasongolla on oma Youtube-kanava Zenybohoo, jossa hän julkaisee videoita siitä, miten kiharia ja kuivia hiuksia kannattaa hoitaa.

Videoidensa ansiosta Kasongo päätyi vapaaehtoiseksi tekemään Good Hair Day -tapahtumaa. Tapahtuma haluaa nostaa afrohiukset keskiöön ja haastaa vallitsevia kauneusihanteita. Tänä vuonna teemana on voimaantuminen.

”Haluamme antaa työkaluja, jotta itseään oppii rakastamaan ja itsensä oppii hyväksymään. Uskomme, että jos osaa hoitaa hiuksiaan, itsetunto kasvaa ja hyväksyt itsesi”, sanoo Saida Mäki-Penttilä, yksi tapahtuman järjestäjistä.

GHD pureutuu myös representaatioihin eli niihin tapoihin, joilla todellisuuksia esitetään.

”Hyväksytään, että Suomi ei ole vain länsimainen kauneusihanne, vaan meitä on kaikenlaisia. Uskomme siihen, että mitä enemmän näkee erilaisia ihmisiä esimerkiksi mediassa ja kaduilla, sitä kautta voimaantuu ja pystyy tavoittelemaan asioita.”

Kapean kauneusihanteen lisäksi myös kapea sanasto on ongelmallinen. Suomen kielestä puuttuvat termit ja käsitteet, joilla voisi luontevasti kuvata afrohiuksia, Mäki-Penttilä sanoo. Yksi esimerkki on englanninkielinen termi kinky hair, joka viittaa tiukasti kiertyvään hiukseen.

”Joku ’käkkärä’ on todella negatiivinen sana. Jotkut sanat on jotenkin eläimellisiä, esimerkiksi ’pörhöiset’ hiukset. Ne eivät ole yhtään kivoja termejä.”

Jenny Kasongolle hiukset ovat osa identiteettiä mutta myös tietynlainen poliittinen ilmaisu, jopa pientä kapinaa.

”Jos pidän afroani auki, se viestii muille kadulla kulkeville siitä, että yritän raivata tilaa erilaisuudelle.”

Kasongo pystyy tosin pitämään hiuksiaan auki vain kesäisin. Kun lämpötila laskee alle 20 asteen, hiukset kuivuvat ja päänahkaa kutittaa.

Talvisin kuivaa ja haurasta hiusta voi suojata erilaisilla hiustyyleillä, kuten leteillä ja twisteillä. Nyt Kasongo viihtyy pikkuleteissä, joissa on sinisiä lisäkkeitä. Hän voi pitää lettejä runsaan kuukauden. Jos pitoaika venyy kahteen kuukauteen, hiukset alkavat kuivua.

Kaikki on kuitenkin yksilöllistä. Joku toinen ihminen erilaisella hiustyypillä voi pitää lettejä pidemmän tai lyhyemmän aikaa, Kasongo sanoo.

Luonnollisia hiuksia suosivan liikkeen sisällä suositaan Kasongon mukaan nyt tietynlaista kiharaa.

”Olemme siirtyneet siitä, että halutaan suora tukka, siihen ajatukseen, että halutaan tietynlaista afrohiusta. Kauhean moni havittelee sitä korkkiruuvitukkaa sen sijaan, että voisimme vain hyväksyä itsemme ja hiuksemme sellaisina kuin ne ovat.”

Äidin pelko osoittautui lopulta turhaksi. Kasongo opiskelee sosionomiksi ja työskentelee henkilökohtaisena avustajana.

”Aikaisemmissa työpaikoissani on korostettu sitä, että täytyy näyttää siistiltä ja luonnolliselta. Olen miettinyt, että jos tulisin vaikka hiukset auki töihin, niin miten työnantaja reagoisi siihen. On ihan kiva kyseenalaistaa sitä, miltä ’siisti’ ammattilainen näyttää.”

Myös Kasongon neljä siskoa ovat lopettaneet hiusten suoristamisen.

Äiti ihmettelee toisinaan, miten pitkät hiukset Jennyllä on, ja utelee, mitä tuotteita tytär käyttää.

”Tuntuu siltä, että äiti varmaan jossain vaiheessa aikoo myös niin sanotusti vaihtaa puolta.”
Good Hair Day järjestetään lauantaina 1.9. kello 12–19 Kulttuurikeskus Caisassa osoitteessa Kaikukatu 4.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiukset
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  10. 10

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää