Kaupunki

Saunalahden koulun rehtorin potkut nostivat tunteet pintaan – Espoon kaupungin mukaan rehtorin toimintaan jouduttiin puuttumaan useaan kertaan

Osa koulun vanhemmista ja opettajista hämmästelee rehtorin irtosanomista. HS:n haastattelema koulun entinen työntekijä taas kertoo rehtorin suosineen tiettyjä ihmisiä muiden kustannuksella.

Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtorin Hanna Sarakorven irtisanominen herättää kritiikkiä koulun henkilökunnan ja oppilaiden vanhempien keskuudessa. Toisaalta erotetun rehtorin toimintaa arvostellaan rajusti.

Espoon kaupunki kertoo lauantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että Sarakorven toimintaan on huhtikuun 2016 jälkeen jouduttu puuttumaan useaan kertaan.

”Päätös rehtorin irtisanomisesta oli välttämätön oppilaiden, henkilöstön ja koulun toiminnan kannalta, työrauhan takaamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi”, tiedotteessa kerrotaan.

Sarakorvelle tarjottiin Espoon kaupungin mukaan toisia tehtäviä Espoon sivistystoimen palveluksessa, mutta hän ei ottanut niitä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedotteessa kerrotaan myös, että virka-apulaisrehtori toimii rehtorin sijaisena, ja uusi rehtori aloittaa mahdollisimman pian. Espoon kaupungin mukaan muutos ei vaikuta koulun toimintaan, vaan oppilaiden koulutyö jatkuu normaalisti tutussa kouluympäristössä.

”Suomenkielinen opetustoimi tekee kaikkensa tukeakseen koulun toimintaa muutostilanteessa. Huoltajia on informoitu Wilma-viestillä ja opetustoimen edustajat ovat keskustelleet koulun henkilöstön kanssa asiasta.”

Noin 800 oppilaan koulun rehtori erotettiin torstaina. Irtisanomisesta päätti Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen. Salonen kertoo, että rehtorin työtehtävät päättyivät perjantaina. Sarakorvella oli kuuden kuukauden irtisanomisaika.

”En voi kommentoida yksittäistapausta, mutta on ollut asioita, joita koulun kanssa on täytynyt selvittää”, Salonen totesi aiemmin lauantaina HS:lle.

Myöskään HS:n tavoittama Espoon opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen ei halunnut kommentoida tapausta.

Oppilaille ja heidän huoltajilleen perjantaina lähetetyssä Wilma -viestissä perusopetuslinjan päällikkö Salonen ja aluepäällikkö Leena Lakovaara kirjoittivat, että Saunalahden koulun rehtorin toimintaan on viime vuosien aikana jouduttu puuttumaan useaan kertaan. HS:n näkemässä viestissä kerrotaan, että ”oppilaiden, henkilöstön ja koulun toiminnan kannalta tehty päätös rehtorin vaihtumisesta oli välttämätön”.

Saunalahden koulun johtoryhmä laati irtisanomisesta avoimen kirjeen Espoon päättäjille torstaina.

Kirjeessä kerrotaan, että tieto Sarakorven erottamisesta tuli työyhteisölle täytenä yllätyksenä. ”Tilanne herättää meissä suurta huolta, hämmennystä ja levottomuutta.”

Koulun opettajat kertovat kokeneensa, että Saunalahden koulu on ollut ”joidenkin ylemmän tahon henkilöiden” erityisen tarkkailun kohteena jo parin viime lukuvuoden ajan. He kokevat, että Saunalahden koulua on kohdeltu eriarvoisesti verrattuna muihin espoolaisiin kouluihin.

”Virheiden tahallinen etsiminen ja pelolla johtaminen ovat räikeässä ristiriidassa Espoon johtamisen kulmakivien kanssa.”

Kirjeen oli torstaina allekirjoittanut yhteensä yhdeksän koulun johtoryhmän ja oppilashuoltohenkilöstön jäsentä. HS:n haastatteleman vanhemman mukaan kirjeen on allekirjoittanut jo yli puolet henkilökunnasta.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajalle, kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle osoitetussa kirjeessä Sarakorven irtisanomista kuvataan ajojahdiksi.

”Koemme viraston johdon joidenkin henkilöiden osoittaman epäluottamuksen ajojahtina, joka rapauttaa koulumme toimintaa, kuormittaa henkilöstöä ja heikentää työhyvinvointia.”

”Rehtori Sarakorpeen kohdistetut toimenpiteet esimerkiksi viime lukuvuoden aikana herättävät meissä epäilyn tarkoituksellisesta toiminnasta, joka kokemuksemme mukaan vaikuttaa suoranaiselta kiusaamiselta”, kirjeessä todetaan.

Kirjeen allekirjoittaneet opettajat ja Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet koulun oppilaiden vanhemmat kertovat Sarakorven olleen pidetty rehtori.

Koulun kahden nykyisen ja yhden entisen oppilaan isä Mikko Petäjä kertoi Helsingin Sanomille lauantaina monien vanhempien olleen tyrmistyneitä Sarakorven potkuista. Rehtorin erottaminen on aloittanut vilkkaan keskustelun vanhempien Facebook-ryhmässä.

”Meillä on ollut kolme lasta koulussa melkein 10 vuoden ajan ja olen itse ollut johtokunnassa mukana. Tiedämme, miten uskomatonta työtä Hanna tekee varsinkin erityislasten kanssa”, Petäjä kertoi.

Petäjä kuvaili tiedon irtisanomisesta tulleen ”yhtäkkiä täysin puskista muutaman sanan Wilma-viestillä”.

Entinen alainen: Rehtori suosi tiettyjä ihmisiä

Sarakorven entinen alainen kertoi HS:lle toisenlaisen näkemyksen Hanna Sarakorven johtamistyylistä. Asian arkaluonteisuuden vuoksi nimettömänä pysyttelevä Sarakorven alaisuudessa työskennellyt koulunkäyntiavustaja kertoo, että Sarakorpi on suosinut koulussa tiettyjä ihmisiä ja sulkenut muut pois.

”Koin olevani voimakkaasti eristetty. Minut jätettiin ulkopuolelle eikä moikattu. On epäilty avoimesti ihmisten mielenterveyttä kollegoiden edessä”, entinen työntekijä kuvailee.

”En ole juristi, mutta se oli aivan selvää kiusaamista esimiehen taholta.”

Entisen työntekijän mukaan asiaa on selvitetty sekä Espoon kaupungin että Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n toimesta jo pitkään.

Entinen koulunkäyntiavustaja kertoo koulun ilmapiirin olleen tulehtunut. Hän korostaa voivansa puhua asiasta vain omasta puolestaan, mutta sanoo usealla muullakin olleen Sarakorven johtamisesta huonoja kokemuksia.

Hänen mukaansa rehtori ei ollut niin pidetty kaikkien keskuudessa kuin kyselyt antoivat ymmärtää.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö erityislasten asioita ole hoidettu hyvin, mutta se ei ole sama asia kuin se, toimiiko Sarakorpi sääntöjen mukaan.”

Myös HS:ään yhteyttä ottaneet kaksi vanhempaa arvostelevat erotetun rehtorin johtamistyyliä ja kurinpitotoimia.

”En ole yllättynyt irtisanomisesta, enkä aio olla mukana vetoomuksessa saada häntä takaisin, kuten ei moni muukaan hiljainen, joka ei uskalla Facebook-keskusteluun osallistua”, vanhempi kertoo.

Vanhemman mukaan entinen rehtori ”johti pelolla ja rangaistuksilla” ja teki mielivaltaisia päätöksiä. Vanhempi kertoo, että koulussa on ollut suuri opettajien vaihtuvuus vuosittain.

Vanhemman mukaan myös hänen oman lapsensa erityistarpeita ei otettu huomioon koulussa, mikä johti lapsen loppuun palamiseen. ”Tämä oli seurausta ymmärtämättömyydestä hänen erityistarpeitaan kohtaan ja riittämättömästä resurssoinnista erityiseen tukeen ja luokka-avustajiin.”

Saunalahden koulun virka-apulaisrehtori Minna Welin kertoi HS:lle, ettei hän voi kommentoida tapausta. Welinin mukaan Sarakorpi on laatimassa asiasta tiedotteen alkuviikosta.

HS ei ole tavoittanut Sarakorpea kommentoimaan asiaa.

Rehtorin potkuista kertoi ensimmäisenä Länsiväylä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Peruskoulu
 • Koulu
 • Alakoulu
 • Opettajat
 • Irtisanomiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  7. 7

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  10. 10

   Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  4. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  5. 2 tuntia sitten
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää