Kaupunki

Saunalahden koulun rehtorin potkut nostivat tunteet pintaan – Espoon kaupungin mukaan rehtorin toimintaan jouduttiin puuttumaan useaan kertaan

Osa koulun vanhemmista ja opettajista hämmästelee rehtorin irtosanomista. HS:n haastattelema koulun entinen työntekijä taas kertoo rehtorin suosineen tiettyjä ihmisiä muiden kustannuksella.

Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtorin Hanna Sarakorven irtisanominen herättää kritiikkiä koulun henkilökunnan ja oppilaiden vanhempien keskuudessa. Toisaalta erotetun rehtorin toimintaa arvostellaan rajusti.

Espoon kaupunki kertoo lauantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että Sarakorven toimintaan on huhtikuun 2016 jälkeen jouduttu puuttumaan useaan kertaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Päätös rehtorin irtisanomisesta oli välttämätön oppilaiden, henkilöstön ja koulun toiminnan kannalta, työrauhan takaamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi”, tiedotteessa kerrotaan.

Sarakorvelle tarjottiin Espoon kaupungin mukaan toisia tehtäviä Espoon sivistystoimen palveluksessa, mutta hän ei ottanut niitä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedotteessa kerrotaan myös, että virka-apulaisrehtori toimii rehtorin sijaisena, ja uusi rehtori aloittaa mahdollisimman pian. Espoon kaupungin mukaan muutos ei vaikuta koulun toimintaan, vaan oppilaiden koulutyö jatkuu normaalisti tutussa kouluympäristössä.

”Suomenkielinen opetustoimi tekee kaikkensa tukeakseen koulun toimintaa muutostilanteessa. Huoltajia on informoitu Wilma-viestillä ja opetustoimen edustajat ovat keskustelleet koulun henkilöstön kanssa asiasta.”

Noin 800 oppilaan koulun rehtori erotettiin torstaina. Irtisanomisesta päätti Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen. Salonen kertoo, että rehtorin työtehtävät päättyivät perjantaina. Sarakorvella oli kuuden kuukauden irtisanomisaika.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En voi kommentoida yksittäistapausta, mutta on ollut asioita, joita koulun kanssa on täytynyt selvittää”, Salonen totesi aiemmin lauantaina HS:lle.

Myöskään HS:n tavoittama Espoon opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen ei halunnut kommentoida tapausta.

Oppilaille ja heidän huoltajilleen perjantaina lähetetyssä Wilma -viestissä perusopetuslinjan päällikkö Salonen ja aluepäällikkö Leena Lakovaara kirjoittivat, että Saunalahden koulun rehtorin toimintaan on viime vuosien aikana jouduttu puuttumaan useaan kertaan. HS:n näkemässä viestissä kerrotaan, että ”oppilaiden, henkilöstön ja koulun toiminnan kannalta tehty päätös rehtorin vaihtumisesta oli välttämätön”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saunalahden koulun johtoryhmä laati irtisanomisesta avoimen kirjeen Espoon päättäjille torstaina.

Kirjeessä kerrotaan, että tieto Sarakorven erottamisesta tuli työyhteisölle täytenä yllätyksenä. ”Tilanne herättää meissä suurta huolta, hämmennystä ja levottomuutta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulun opettajat kertovat kokeneensa, että Saunalahden koulu on ollut ”joidenkin ylemmän tahon henkilöiden” erityisen tarkkailun kohteena jo parin viime lukuvuoden ajan. He kokevat, että Saunalahden koulua on kohdeltu eriarvoisesti verrattuna muihin espoolaisiin kouluihin.

”Virheiden tahallinen etsiminen ja pelolla johtaminen ovat räikeässä ristiriidassa Espoon johtamisen kulmakivien kanssa.”

Kirjeen oli torstaina allekirjoittanut yhteensä yhdeksän koulun johtoryhmän ja oppilashuoltohenkilöstön jäsentä. HS:n haastatteleman vanhemman mukaan kirjeen on allekirjoittanut jo yli puolet henkilökunnasta.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajalle, kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle osoitetussa kirjeessä Sarakorven irtisanomista kuvataan ajojahdiksi.

”Koemme viraston johdon joidenkin henkilöiden osoittaman epäluottamuksen ajojahtina, joka rapauttaa koulumme toimintaa, kuormittaa henkilöstöä ja heikentää työhyvinvointia.”

”Rehtori Sarakorpeen kohdistetut toimenpiteet esimerkiksi viime lukuvuoden aikana herättävät meissä epäilyn tarkoituksellisesta toiminnasta, joka kokemuksemme mukaan vaikuttaa suoranaiselta kiusaamiselta”, kirjeessä todetaan.

Kirjeen allekirjoittaneet opettajat ja Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet koulun oppilaiden vanhemmat kertovat Sarakorven olleen pidetty rehtori.

Koulun kahden nykyisen ja yhden entisen oppilaan isä Mikko Petäjä kertoi Helsingin Sanomille lauantaina monien vanhempien olleen tyrmistyneitä Sarakorven potkuista. Rehtorin erottaminen on aloittanut vilkkaan keskustelun vanhempien Facebook-ryhmässä.

”Meillä on ollut kolme lasta koulussa melkein 10 vuoden ajan ja olen itse ollut johtokunnassa mukana. Tiedämme, miten uskomatonta työtä Hanna tekee varsinkin erityislasten kanssa”, Petäjä kertoi.

Petäjä kuvaili tiedon irtisanomisesta tulleen ”yhtäkkiä täysin puskista muutaman sanan Wilma-viestillä”.

Entinen alainen: Rehtori suosi tiettyjä ihmisiä

Sarakorven entinen alainen kertoi HS:lle toisenlaisen näkemyksen Hanna Sarakorven johtamistyylistä. Asian arkaluonteisuuden vuoksi nimettömänä pysyttelevä Sarakorven alaisuudessa työskennellyt koulunkäyntiavustaja kertoo, että Sarakorpi on suosinut koulussa tiettyjä ihmisiä ja sulkenut muut pois.

”Koin olevani voimakkaasti eristetty. Minut jätettiin ulkopuolelle eikä moikattu. On epäilty avoimesti ihmisten mielenterveyttä kollegoiden edessä”, entinen työntekijä kuvailee.

”En ole juristi, mutta se oli aivan selvää kiusaamista esimiehen taholta.”

Entisen työntekijän mukaan asiaa on selvitetty sekä Espoon kaupungin että Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n toimesta jo pitkään.

Entinen koulunkäyntiavustaja kertoo koulun ilmapiirin olleen tulehtunut. Hän korostaa voivansa puhua asiasta vain omasta puolestaan, mutta sanoo usealla muullakin olleen Sarakorven johtamisesta huonoja kokemuksia.

Hänen mukaansa rehtori ei ollut niin pidetty kaikkien keskuudessa kuin kyselyt antoivat ymmärtää.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö erityislasten asioita ole hoidettu hyvin, mutta se ei ole sama asia kuin se, toimiiko Sarakorpi sääntöjen mukaan.”

Myös HS:ään yhteyttä ottaneet kaksi vanhempaa arvostelevat erotetun rehtorin johtamistyyliä ja kurinpitotoimia.

”En ole yllättynyt irtisanomisesta, enkä aio olla mukana vetoomuksessa saada häntä takaisin, kuten ei moni muukaan hiljainen, joka ei uskalla Facebook-keskusteluun osallistua”, vanhempi kertoo.

Vanhemman mukaan entinen rehtori ”johti pelolla ja rangaistuksilla” ja teki mielivaltaisia päätöksiä. Vanhempi kertoo, että koulussa on ollut suuri opettajien vaihtuvuus vuosittain.

Vanhemman mukaan myös hänen oman lapsensa erityistarpeita ei otettu huomioon koulussa, mikä johti lapsen loppuun palamiseen. ”Tämä oli seurausta ymmärtämättömyydestä hänen erityistarpeitaan kohtaan ja riittämättömästä resurssoinnista erityiseen tukeen ja luokka-avustajiin.”

Saunalahden koulun virka-apulaisrehtori Minna Welin kertoi HS:lle, ettei hän voi kommentoida tapausta. Welinin mukaan Sarakorpi on laatimassa asiasta tiedotteen alkuviikosta.

HS ei ole tavoittanut Sarakorpea kommentoimaan asiaa.

Rehtorin potkuista kertoi ensimmäisenä Länsiväylä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Peruskoulu
 • Koulu
 • Alakoulu
 • Opettajat
 • Irtisanomiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  6. 6

   14-vuotias poika ajoi päihtyneenä autoa Forssassa – Poliisi loukkaantui törmäyksessä

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  10. 10

   Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää