Kaupunki

Otaniemen teekkarit joutuivat odottamaan Alkoa pitkään, mutta se ei johdu opiskelijoiden alkoholin­kulutuksesta, sanoo Alkon liike­toiminta­johtaja

Otaniemen opiskelijat ovat iloinneet jo etukäteen uudesta Alkosta.

357. Niin monta Alkoa Suomessa on nyt, kun tuorein Alko avasi ovensa Espoon Otaniemessä viime torstaina.

Otaniemen opiskelijat intoilivat Alkon avaamisesta jo etukäteen, ja muun muassa Polyteknikkojen Raittiusseura ilmoitti juovansa Alkon tyhjäksi tervetulotoimenpiteenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miksi Otaniemessä ei ole aiemmin ollut Alkoa, jos sitä odotetaan näin suurella innolla?

Millä perusteella Alkojen sijainnit valitaan, liiketoimintajohtaja Kari Pennanen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alkon myymälät ja verkkokaupan noutopisteet sijoitetaan muiden palveluiden läheisyyteen”, Pennanen kertoo.

Se tarkoittaa, että Alko hakee uusille, suunnitteilla oleville myymälöille liikepaikkoja, joiden lähellä on muitakin toimijoita, esimerkiksi päivittäistavarakauppoja, erikoisliikkeitä tai vaikkapa pankki, Pennanen kuvailee.

Muut palvelut takaavat asiakkaalle sujuvan ostosreissun mutta tuovat myös turvallisuutta. Siellä, missä on muitakin toimijoita, on enemmän silmäpareja, ihmisiä ja liikehdintää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Silloin kun Alko sijaitsee paikassa, jossa on muitakin toimijoita, on turvallisempaa työskennellä. Tätä ei usein ajatella”, Pennanen sanoo.

Otaniemessä Alko aukesi uuden kauppakeskus A Blocin tiloihin. Samassa keskittymässä on muun maussa kahviloita sekä ruokakauppa. Lisäksi kauppakeskukseen pääsee kätevästi metrolla.

Otaniemeen on aiemminkin suunniteltu Alkoa, mutta nyt aika oli oikea, Pennanen sanoo. Syynä myymälän puuttumiseen ei ole ollut esimerkiksi se, että Alko olisi pelännyt opiskelijoiden käyttävän alkoholia erityisen vastuuttomasti – tai vaikkapa juovan Alkoa kokonaan tyhjäksi alkoholista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavanlainen opiskelijakeskittymä löytyy esimerkiksi Tampereen Hervannasta.

Siellä yhden kaupunginosan alueella asuu paljon opiskelijoita, jotka käyttävät Alkon palveluita. Pennasen mukaan opiskelijakaupunginosan maine ei näy Alkon päivittäisessä arjessa, vaan sen myynti ja asiakkaat ovat samanlaisia kuin kaikkialla muuallakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se, että on opiskelijoita, ei kyllä näy toiminnassa poikkeavasti”, Pennanen sanoo.

Kaikkialle Alkoja ei kuitenkaan perusteta. Pennasen mukaan Alkossa tehdään tarkkaa arviointia siitä, miten se pystyy uudessa liiketilassa toteuttamaan myynnin vastuullisuutta ja valvontaa sekä takaamaan turvallisen työskentelyn.

Alkoja ei esimerkiksi perusteta päiväkotien läheisyyteen tai vaikkapa päihdeongelmaisten asuntoloiden viereen.

”Tällaiset eivät ole soveltuvia paikkoja Alkoille”, Pennanen sanoo.

Myös logistiikan on toimittava hyvin siellä, missä Alkoja on. Paikan päälle on päästävä autolla, ja myös lastauksen on onnistuttava sujuvasti. Lasipullojen kuljettaminen ei ole aivan kevyttä puuhaa, Pennanen muistuttaa.

Alkoja perustetaan nykyään harvemmin kuin aiemmin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Thomas Karsslonin mukaan Alkon myymäläverkosto on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen ajan rauhallisesti.

Karlssonin mukaan suurempi ryöppy oli vuosina 1995–2005, kun Alkon perustamiseen liittyvien lupa-asioiden käsittely siirtyi EU-jäsenyyden vuoksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan. Lisäksi Alkon perustamiseen tarvitaan aluehallintoviraston hyväksyntä.

Vielä 1990-luvun alussa kaikki Alkon myymälät olivat omissa, erillisissä liikehuoneistoissaan.

”Aiemmin Alko sai itse perustaa liikkeitä sinne, minne se halusi, mutta ei niitä aivan sattumanvaraisesti kartalle heitelty”, Karlsson sanoo.

Ennen vuotta 1995 Alkoja oli noin 150 kappaletta, mutta sittemmin luku on kasvanut ja tasaantunut vajaaseen 360 Alkoon, Karlsson kertoo.

”Aiemmin Alkoja perustettiin aika kitsaasti, pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa saattoi olla yksi Alko. Sitten tuli pienoinen buumi, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana myymäläverkosto on kehittynyt vastuullisesti ja stabiilisti”, Karlsson kertoo.

Suomessa uusia Alkoja on viime vuosien aikana perustettu erityisesti super- ja hypermarketien kylkeen, Karlsson sanoo. Hän ymmärtää, miksi Alko on haluttu kauppias – tulihan siitä Otaniemessäkin lähes vetonaula jo ennen avaamistaan.

Kumppanuus Alkon kanssa lisää Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen arvion mukaan supermarketien liikevaihtoa 10–15 prosenttia, Helsingin Sanomat uutisoi jo vuonna 2012.

”Kaupat saavat kilpailuetua, jos siinä on kylkiäisinä Alko”, Karlsson vahvistaa.

Vielä 2010-luvun alussa Alkon myymälät sijoittuivat lähinnä S- ja K-marketien kylkeen ja suuriin kauppakeskuksiin, mutta vuodesta 2012 eteenpäin myös Lidl on saanut Alkoja kylkeensä. Tuolloin Alko avattiin ensimmäisenä Pakilan Lidlin yhteyteen.

Nykyään uusien Alkojen avaamiseen vaikuttavat muun muassa vuokrasopimuksen ehdot, ekologisuus sekä liiketilojen valmistumisaikataulut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alko
 • Espoo
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  2. 2

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  3. 3

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  4. 4

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  7. 7

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  8. 8

   Keskon ja Oriolan usko terveyskauppaketjuun loppui nopeasti: Parinkymmenen kaupan ketju Hehku saattaa lopettaa toimintansa

  9. 9

   EU-komissiolta tyrmäys Italian budjetille – askel kohti maan rankaisemista

  10. 10

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää