Kaupunki

Espoo joutui pakkorakoon ja aikoo vuokrata Metro-areenan jopa kahdeksi vuodeksi – ”Joko ostat jäävuorot tai koko hallin”

Espoon liikunta- ja nuorisopalveluiden johtaja Martti Merra selittää vuokraussuunnitelmia Espoon huonolla jäätilanteella.

Espoon kaupunki on joutunut hankalaan pakkorakoon taloutensa kanssa kamppailevan Espoon Metro-areenan kanssa.

”Joko ostat jäävuorot tai koko hallin”, kiteyttää Espoon liikuntapaikkapäällikkö ja kaupunginvaltuutettu Markku Sistonen (sd) tilanteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunki päätti toukokuun lopussa vuokrata kaikki hallin kuluvan syksyn jäävuorot. Liikunta- ja nuorisopalvelujen johtajan Martti Merran mukaan tavoitteena on, että vuokrausta jatkettaisiin vuoteen 2020 asti, jolloin Matinkylään valmistuu uusi kolmen kaukalon halli.

Areenan syksyn vuokra maksaa Espoolle ilman arvonlisäveroa enintään 450 000 euroa. Mikäli kaupunki päätyy vuokraamaan hallin myös koko ensi vuodeksi, se maksaa 990 000 euroa ilman veroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi keskeinen syy vuokrauspäätökseen ja -suunnitelmiin on Merran mukaan Espoon huono jäätilanne. Koska kaksi kaupungin omaa hallia, Matinkylä ja Laaksolahti ovat poissa pelistä, Espoon jääurheiluseuroissa kärsitään pahasta jääpulasta.

Myös Sistonen pitää tärkeänä, että kaupunki ostaa jäävuoroja ja tarjoaa niitä seuroille markkinahintaa edullisemmin. Nyt seurat ovat vuokranneet jäitä lähikunnista tai kalliilla hinnoilla yksityisiltä, mikä on nostanut harrastamisen hinnan kohtuuttomaksi.


”Niissä lajeissa, joiden harjoittelussa käytetään tekonurmia tai koulujen liikuntasaleja, voi harrastaa paljon halvemmalla”, Sistonen toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merra kuitenkin myöntää, että kaupunki on joutunut myös pohtimaan Metro-areenan kohtaloa Espoo Bluesin konkurssin jälkeen.

”Aikanaan laskettiin, että hallissa pitäisi järjestää noin sata tapahtumaa vuodessa, jotta investointi maksaisi itsensä takaisin. Nyt kun ei ole SM-liigaa, on vaikea järjestää riittävästi tapahtumia”, Merra sanoo.

”Elävä Metro-areena on kaupungin kannalta parempi kuin pimeänä tyhjillään seisova halli.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunki tarvitsee myös paikan, jossa järjestää isompia tapahtumia. Hallissa on viime vuosina järjestetty muun muassa Emma Gaala, Finlandia Trophy ja espoolaisten itsenäisyyspäiväjuhla.

”Vaihtelevasti on ollut seurojen tapahtumia eli esimerkiksi voimistelukisoja, taitoluistelunäytöksiä, salibandya ja jopa lentopallomaaottelu”, Merra luettelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä syksystä alkaen hallissa pelataan myös Suomen koripallomaajoukkueen maaotteluita. Lisäksi Suomen koripalloliiton toimisto sijaitsee tätä nykyä hallissa.

Metro-areenan pääomistaja liikemies Jussi Salonoja on yrittänyt myydä hallia. Asia oli esillä julkisuudessa vuoden 2017 lopulla. Myös kaupunki on pohtinut areenan ostamista.

”Kaikkea on pohdittu, kun Blues kaatui. Jos sellainen tilanne tulee eteen, ainoa realistinen hallin haltuunottaja olisi Espoon kaupunki”, Merra muotoilee.

”Jos halli ajautuisi meidän käsiin, maksaisimme tuplat siihen nähden, mitä hallin vuosivuokra on.”

Vuosivuokra hallille olisi siis enintään 990 000 euroa. Neuvotteluratkaisu sisältää myös Espoo Metro-areena-nimen, josta kaupunki on aiemman sopimuksen mukaisesti maksanut 250 000 euroa vuodessa.

”Yhden kesäkuukauden halli olisi poissa käytöstä. Se on huomioitu summassa. Käytännössä maksettujen vuokrien määrät tulevat olemaan pienempiä, sillä vuokrasta hyvitetään kuukausittain hallin muiden tapahtumien vuoksi käyttämättä jäävät jäävuorot”, Merra selittää.

Arvio on Merran mukaan, että koko vuoden vuokrakulut olisivat noin 700 000 euroa.

”Jos ostaisimme hallin, se pyörisi ehkä 1,5 miljoonalla eurolla per vuosi”, Merra sanoo.

”Olisi kuitenkin eri juttu, jos halli olisi meidän taseessamme. Nyt riskit ovat yksityisellä.”

Kaupunki joutuisi myös siirtämään henkilökuntaansa halliin ja hankkimaan toimijan muiden kuin urheilutapahtumien pyörittämiseen. Rahaa kuluisi myös korjauksiin, sillä 20 vuotta vanhaan halliin ei ole tehty mitään peruskorjauksia.

Päätöksen syksyn vuorojen vuokraamisesta teki Merra itse toukokuun lopussa. Päätösasiakirjassa lukee, että päätös Metro-areenan jatkovuokraamisesta 1. tammikuuta 2019 eteenpäin tehdään erikseen 30. kesäkuuta 2018 mennessä.

Päätöksessä kerrotaan lisäksi, että vuoden 2019 alusta talousarvioraha siirtyy kaupunginhallituksen alta liikunta- ja nuorisolautakunnan määrärahoihin.

Kirjaus on kummallinen, koska valtuusto ei ole käsitellyt vielä edes vuoden 2019 budjettikehystä. Kesäkuussa tehty viranhaltijapäätös hallin vuokraamisesta olisi merkinnyt joko miljoonan lisäystä liikunta- ja nuorisolautakunnan määrärahoihin – tai vastaavia leikkauksia muihin liikunta- ja nuorisopalveluihin.

Päätöksen olisi voinut toimivaltuuksiensa perusteella tehdä joko sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä tai kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Mäkelän sihteeri Stina Astala vastaa sähköpostitse, että jatkopäätöstä vuoden 2019 osalta ei ole vielä tehty, koska rahoituksesta ei ole varmuutta.

Merra sanoo, että kirjaus jatkopäätöksen tekemisestä kesäkuun aikana on päätynyt hänen allekirjoittamaansa päätöspöytäkirjaan vahingossa.

”En kiinnittänyt siihen huomiota, kun allekirjoitin päätöksen”, Merra sanoo.

”Kirjaus on varmaan jäänyt tekstiin, kun neuvotteluissa oli puhuttu, että olisi hyvä ratkaista asia ennen kesälomia. Jääkiekkokausi on kuitenkin syyskuusta–huhtikuuhun, ja ilman jatkosopimusta seurat joutuvat olemaan epävarmoja jäävuorojen jatkosta.”

Neuvotteluosapuolille eli kaupungille ja Metro-areenalle oli kuitenkin Merran mukaan selvää, ettei päätös vuokrasopimuksen jatkosta ole mahdollinen ennen valtuuston syksyistä budjettipäätöstä.

Päätöspöytäkirjan mukaan Espoon liikuntapalvelut on jo nyt ostanut Metro-areenalta käyttövuoroja vuosittain noin 200 000–250 000 euron arvosta.

Lisäksi areenalla on järjestetty espoolaisia yleisö- ja henkilöstötapahtumia siten, että kokonaismenot vuodessa ovat olleet Espoolle yhteensä 400 000–500 000 euroa.

Espoo ostaa jäävuoroja myös Metro-areenan vieressä sijaitsevasta harjoitushallista. Vuokrakustannukset vuodessa ovat noin 950 000 euroa.

Päiväsaikaan Espoon ostamia jäävuoroja on jäänyt harjoitushallista käyttämättä, ja samoin tulee Merran mukaan väistämättä käymään myös Metro-areenan kohdalla.

”Kun ostetaan kaikki jäät, ei ole mahdollista, että ne olisivat aina käytössä. Hallissa tulee olemaan tyhjiä tunteja”, Merra sanoo.

Espoo maksaa areenan vuoroista markkinahintaa. Jäävuoron arkihinta Metro-areenalla kello 7–16 on 160 euroa tunnilta ja arvonlisävero päälle. Iltaisin kello 16–23 ja viikonloppuisin kello 7–23 hinta on 280 euroa.

Verrattuna esimerkiksi Jääkenttäsäätiön pyörittämiin Helsingin halleihin, Helsingin, Konalan, Hernesaaren, Paloheinän, Malmin, Salmisaaren ja Vuosaaren jäähalleihin, Metro-areenan jäähinnat ovat kalliita.

Helsingin jäähallin talous- ja hallintojohtajan Marja Helojärven mukaan hallien jäätuntien hinnat vaihtelevat 125–160 euroon, junioreille hinnat ovat vielä jonkin verran edullisempia.

Merra pitää Metro-areenan hintoja kohtuullisina.

”Jäätunnin hinta lähtee investoinnin hinnasta. Investoinnin näkökulmasta on kalliimpia ja halvempia halleja, ja se vaikuttaa jään hintaan”, Merra sanoo.

HS uutisoi aiemmin, ettei Metro-areenan jäähinnalla saa käyttöönsä kuin jään, vaihtoaition ja pukuhuoneet. Vielä pari päivää sitten näytti siltä, ettei edes junioripeleissä olisi saanut käyttää hallin katsomoita. Lopulta kaupunki, halliyhtiö ja jäävuoroja käyttävät seurat kuitenkin pääsivät sopuun katsomoiden käytöstä pelien aikana.

HS ei tavoittanut Metro-areenan Salonojaa kommentoimaan hallin tilannetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Jääkiekko
 • Taitoluistelu
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  2. 2

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  3. 3

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  4. 4

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  8. 8

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  9. 9

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  10. 10

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää