Kaupunki

Helsinki lopettamassa sopimusta ainoan allergiapäiväkodin kanssa – ”En uskaltaisi laittaa lastani tavalliseen päiväkotiin”

Esimerkiksi astmaa tai hengenvaarallisia oireita aiheuttavaa ruoka-aineallergiaa sairastavalle lapselle ei ole valmiina toista yhtä sopivaa paikkaa, mutta kaupunki lupaa tarvittaessa järjestää sellaisia.

Helsingin kaupunki on lopettamassa viimeistä ostopalvelusopimustaan päiväkodin kanssa ensi kesänä. Tapaus on sikäli poikkeuksellinen, että kyseessä on Helsingin ainoa allergiapäiväkoti.

Sopimuksen päättymisen jälkeen päiväkoti Histamiinin on mahdollista jatkaa kokonaan yksityisenä, mikä nykyisellä Helsingin mallilla perheiden kannalta tarkoittaisi korotuksia maksuihin. Tai sitten päiväkoti lopettaisi kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunki miettii edelleen muitakin vaihtoehtoja, mutta uutta kilpailutusta ja sopimusta sen kautta ei enää haluta tehdä.

Vanhemmat ovat tilanteesta ymmällään, kertoo Maarit Orava. Hänen viisivuotias poikansa Jesper on Histamiinissa, koska hänellä on astma ja ruoka-aineallergioita. Perheessä oli ajateltu, että Jesper kävisi Histamiinissa esikoulunkin ja perheen vauvallekin haettaisiin paikkaa samasta päiväkodista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme olleet tyytyväisiä. Poika on ollut todella terve koko päiväkotiuransa ajan.”

Orava sanoo, että on tietenkin mahdoton tietää, missä määrin tämä johtuu siitä, että allergiapäiväkodissa esimerkiksi siivouksesta ja ilmanvaihdosta on huolehdittu erityisen hyvin. Mutta tulevaisuus hermostuttaa, koska monissa päiväkodeissa perheen kodin lähellä on ollut sisäilmaongelmia.

Katriina Salminen taas sanoo, että hän ei edes uskaltaisi laittaa kaksivuotiasta poikaansa Miloa tavalliseen päiväkotiin. Pojalla on astman lisäksi monia vakavia ruoka-aineallergioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pelkäisin koko ajan, että ruokailussa tapahtuu joku moka. Tai että vaikka toinen samanikäinen pudottaa pähkinän lattialle, ja poika syö sen vahingossa. Histamiinissa olen voinut olla luottavaisin mielin, koska vaikka anafylaksia alkaisi, sitä osataan heti lääkitä oikein.”

Helsinkiläisistä päiväkotilapsista noin 12 prosenttia on nykyisin yksityisissä päiväkodeissa ja voi näin saada yksityisen hoidon tukea. Tuen vaihtoehdoksi oltiin valmistelemassa nyt syksyllä palvelusetelijärjestelmää, mutta lautakunta palautti asian tällä viikolla uudelleen valmisteltavaksi.

Aiemmin kunnallisen ja yksityisen päiväkodin välissä oli Helsingissä vielä kolmas vaihtoehto: ostopalvelu, jossa kaupunki ostaa tietyn varhaiskasvatuspaikkamäärän suoraan ja päiväkoti toimii sitten perheiden kannalta kuin se olisi osa kunnallista palveluverkkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliitikot tekivät jo vuonna 2012 pitkän väännön jälkeen periaatepäätöksen, että Helsinki luopuu ostopalvelupäiväkodeista kokonaan. Näin on käynyt sitä mukaa kun sopimuksia on päättynyt. Osa entisistä ostopalvelupäiväkodeista on siirtynyt yksityisiksi, muutama kunnalliseksi ja osa on lopettanut.

Allergiapäiväkoti on joukon viimeinen. Uutta kilpailutusta kaupungin virkamiehet eivät halua, vaikka muita vaihtoehtoja mietitäänkin vielä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toivomme, että päiväkoti voisi jatkaa yksityisenä. Mutta kaikilla näilläkin lapsilla on tietenkin oikeus paikkaan kunnallisessa päiväkodissa kouluikään asti”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

”Lasten kannalta pysyvyys on tärkeää. Kilpailutus on siinä mielessä huono vaihtoehto, että se johtaa aina määräaikaisiin sopimuksiin.”

Hän arvioi, että osa lapsista ei enää nykyisten suositusten mukaan tarvitsisi allergian vuoksi näin suojattua ympäristöä.

Mutta entä jos lapsen terveydentila vaatii juuri tätä? Järvenkallas sanoo, että juuri nyt kaupungilla ei ole tarjota Histamiinin tilalle toista vastaavaa vaihtoehtoa.

”Jos sellaista tarvitaan, sellainen järjestetään. Sen takia tätä mietitään jo nyt, vaikka sopimus päättyy vasta kesällä. Ehdimme rauhassa katsoa, mitä tarvitaan.”

Sekä vanhemmat että henkilökunta ovat vedonneet päättäjiin, jotta allergiapäiväkoti voisi saada vielä jatkoa. Jo aiemmin päättyneissä ostopalvelusopimuksissa päiväkotien erikoisuus liittyi usein kieleen tai tiettyyn aatteeseen.

”Onhan se ihmeellistä, että terveyttä ja turvallisuuttakin voidaan käsitellä samalla tavalla”, huokaa päiväkodin johtaja Marjo Heinonen.

Allergiapäiväkodissa on myös lapsia, joilla ei ole allergiaa. Päiväkodissa on ollut tilaa, ja sen sijainti on ollut perheelle sopiva. Kaikkien perheiden kannalta on esimerkiksi etu, että rakennus on taatusti terve.

Joukossa on kuitenkin edelleen myös paljon lapsia, joille paikan on taannut nimenomaan lääkärintodistus.

Heinonen sanoo, että lasten turvallisuuden kannalta erityisen tärkeää on henkilökunnan erityisosaaminen ja pysyvyys. Pienessä päiväkodissa henkilökunnalla on varhaiskasvatuksen osaamisen lisäksi tuoretta tietoa allergiasta.

”Me tunnemme nämä lapset todella hyvin.”

Perheitä mietityttää sekin, että jos päiväkoti muuttuu kokonaan yksityiseksi, allergisten lasten perheet joutuvat keskenään eriarvoiseen asemaan. Kaikilla ei yksityisen puolen maksuihin ole tuenkaan avulla varaa.

Fakta

Päiväkoti Histamiini


 Päiväkoti Histamiini on Allergia-, iho- ja astmaliiton Helsingin Meilahdessa pyörittämä päiväkoti.

 Päiväkodissa on 56 paikkaa 1–6-vuotiaille lapsille.

 Päiväkoti siivotaan tavallista useammin ja huolellisemmin, korvausilma suodatetaan ja ruoan valmistaa allergioihin erikoistunut kokki. Sekä henkilökunta että asiakkaat ovat sitoutuneet siihen, että he eivät polta, kodeissa ei ole lemmikkejä eikä vahvoja hajusteita käytetä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Helsinki
 • Meilahti
 • Päivähoito
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  5. 5

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  6. 6

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  7. 7

   Michelle Obaman tarina elää ja hengittää

  8. 8

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  9. 9

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää