Kaupunki

Espoon sivistystoimen­johtaja: Saunalahden koulun rehtori oli lopulta pakko irtisanoa, taustalla kaksi varoitusta

Sisäinen tarkastus oli kiinnittänyt huomiota Saunalahden koulun hallinto- ja johtamisongelmiin. ”Taustalla oli yksi huomautus ja kaksi varoitusta”, kertoo sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä.

Espoon Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtorin Hanna Sarakorven irtisanomisen taustalla oli pitkään jatkunut johtamisongelma, kertoo Espoon kaupungin sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä.

Pitkälän mukaan kaupungin sisäinen tarkastus oli esittänyt Sarakorven siirtämistä pois rehtorin tehtävästä.

Irtisanominen oli Pitkälän mukaan väistämätöntä, koska Sarakorpi ei ottanut vastaan hänelle tarjottua opetustyön kehittämiseen liittyvää erityisasiantuntijan virkaa. Se perustettiin varta vasten Sarakorpea varten 13. elokuuta.

”Ketään ei ollut tarkoitus irtisanoa vaan siirtää toisiin tehtäviin”, Pitkälä sanoi HS:lle sunnuntai-iltana. ”Irtisanominen oli kuitenkin pakko tehdä, koska Sarakorpi ei ottanut vastaan uutta virkaa.”


Noin 800 oppilaan koulun rehtori erotettiin viime torstaina, ja hänen työtehtävänsä loppuivat perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Irtisanominen on herättänyt hämmennystä. Rehtorin erottamista on kritisoitu voimakkaasti sekä koulun henkilökunnan että oppilaiden vanhempien keskuudessa. Toisaalta erotetun rehtorin toimintaa on arvosteltu rajusti.

Muun muassa Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok) yllättyi Sarakorven potkuista. Hän totesi HS:lle lauantaina, että irtisanomisen perusteet tulee käydä läpi huolella.

Espoon kaupunki puolestaan kertoi lauantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että Sarakorven toimintaan on huhtikuun 2016 jälkeen jouduttu puuttumaan useaan kertaan.

”Päätös rehtorin irtisanomisesta oli välttämätön oppilaiden, henkilöstön ja koulun toiminnan kannalta, työrauhan takaamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi”, tiedotteessa kerrotaan.

Sivistystoimenjohtaja Pitkälä vahvisti ongelmat HS:lle sunnuntai-iltana.

”Rehtorin toiminnassa oli monenlaisia ongelmia. Ne liittyivät hallinto- ja johtamisasioihin. Taustalla on yksi huomautus ja kaksi varoitusta”, Pitkälä kertoo.

Ongelmat olivat Pitkälän mukaan niin vakavia, että Espoon sisäinen tarkastus esitti keväällä Sarakorven siirtämistä toisiin tehtäviin tai vaihtoehtoisesti irtisanomista. Palautetta on tullut myös vanhemmilta.

Irtisanomisprosessia nopeutti vastikään toteutettu sivistystoimen johtosäännön muutos, jolla sivistystoimen päälliköiden tehtävänjakoa muutettiin. Muun muassa rekrytointipäätökset siirrettiin opetustoimenjohtaja Kaisu Toivoselta perusopetuksen linjapäällikölle Ilpo Saloselle, joka toteutti irtisanomisen viime viikolla.

Pitkälän mukaan tarkoitus on ollut virtaviivaistaa johtamisjärjestelmää. ”Muutos oli luonteva jatko sille, että linjapäälliköiden vastuuta lisättiin. Linjapäälliköillä on nyt sekä talousvastuu että henkilöstövastuu”, Pitkälä sanoo.

Muutosta on Pitkälän mukaan valmisteltu kauan.

”Valmistelu aloitettiin jo ennen kuin tulin takaisin Espooseen”, hän toteaa.

Pitkälä toimi Opetushallituksen pääjohtajana vuosina 2012–2016. Määräaikaisen pestin jälkeen hän palasi Espoon sivistystoimenjohtajaksi vuoden 2017 alussa.

Saunalahden koulussa rehtorin sijaisena toimii nyt virka-apulaisrehtori. Espoon kaupungin mukaan uusi rehtori aloittaa mahdollisimman pian. Tiedotteen mukaan muutos ei vaikuta koulun toimintaan, vaan oppilaiden koulutyö jatkuu normaalisti tutussa kouluympäristössä.

HS ei tavoittanut rehtorin virasta erotettua Hanna Sarakorpea viikonlopun aikana kommentoimaan tapahtumia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Peruskoulu
 • Irtisanomiset
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  10. 10

   Ahdistelusta syytetty tuomariehdokas Kavanaugh ryhtyi puolustustaisteluun Fox-kanavan haastattelussa – Toisteli samoja lauseita kerta toisensa jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää