Kaupunki

Espoolaisrehtorin dramaattiset pikapotkut: työvälineet vietiin saman tien – ”Työpuhelinnumeroni poistettiin välittömästi”

Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtorina toiminut Hanna Sarakorpi erotettiin yllättäen viime viikolla. Tapaus on herättänyt laajaa kuohuntaa puolesta ja vastaan.

Saunalahden koulun rehtorin tehtävistä äkillisesti irtisanottu Hanna Sarakorpi avasi maanantaina lyhyesti HS:lle, miksi hän on pysynyt toistaiseksi vaiti laajaa kuohuntaa aiheuttaneesta espoolaiskoulun tapauksesta.

”Minua on ollut mahdoton tavoittaa, koska henkilökohtainen puhelinnumeroni on salainen ja työpuhelinnumeroni poistettiin välittömästi”, Sarakorpi viestitti HS:lle sähköpostitse.

Sarakorven mukaan Espoon kaupunki on myös evännyt häneltä pääsyn työssään käyttämiinsä tiedostoihin.

”Se vaikeuttaa toki monen asian esille tuomista”, Sarakorpi kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin 800 oppilaan koulun rehtori erotettiin viime torstaina, ja hänen työtehtävänsä loppuivat jo perjantaina. Näin siitä huolimatta, että Sarakorvella oli kuuden kuukauden irtisanomisaika.

Irtisanomisprosessia nopeutti vastikään toteutettu sivistystoimen johtosäännön muutos, jolla sivistystoimen päälliköiden tehtävänjakoa muutettiin. Muun muassa rekrytointipäätökset siirrettiin opetustoimenjohtaja Kaisu Toivoselta perusopetuksen linjapäällikölle Ilpo Saloselle, joka toteutti irtisanomisen viime viikolla.

Mitään yksiselitteistä syytä irtisanomiselle ei ole kerrottu julkisuuteen.

 

”Rehtorin toiminnassa oli monenlaisia ongelmia.”

Rehtorin yllättävät potkut ovat herättäneet vilkasta kommentointia puolesta ja vastaan. Hanna Sarakorven erottamista on kritisoitu voimakkaasti koulun henkilökunnan ja oppilaiden vanhempien keskuudessa, joskin erotetun rehtorin toimintaa on myös arvosteltu rajusti.

Espoon kaupunki kertoi viime lauantaina lähettämässään tiedotteessa, että Sarakorven toimintaan on huhtikuun 2016 jälkeen jouduttu puuttumaan useaan kertaan.

”Päätös rehtorin irtisanomisesta oli välttämätön oppilaiden, henkilöstön ja koulun toiminnan kannalta, työrauhan takaamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi”, tiedotteessa sanottiin.

Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä vahvisti ongelmat HS:lle sunnuntai-iltana.

”Rehtorin toiminnassa oli monenlaisia ongelmia. Ne liittyivät hallinto- ja johtamisasioihin. Taustalla on yksi huomautus ja kaksi varoitusta”, Pitkälä kertoi.

Espoon kaupungin sisäinen tarkastus esitti lopulta Sarakorven siirtämistä pois rehtorin tehtävästä.

Irtisanominen oli Pitkälän mukaan väistämätöntä, koska Sarakorpi ei ottanut vastaan hänelle tarjottua opetustyön kehittämiseen liittyvää erityisasiantuntijan virkaa. Se perustettiin varta vasten Sarakorpea varten 13. elokuuta.

 

”Tilanne herättää meissä suurta huolta, hämmennystä ja levottomuutta.”

Saunalahden koulun johtoryhmä puolestaan ilmoitti jo viime torstaina avoimessa kirjeessään, että tieto Sarakorven erottamisesta tuli työyhteisölle täytenä yllätyksenä.

”Tilanne herättää meissä suurta huolta, hämmennystä ja levottomuutta”, kirjeen allekirjoittaneet koulun johtoryhmän ja oppilashuoltohenkilöstön jäsenet kertoivat.

”Rehtori Sarakorpeen kohdistetut toimenpiteet esimerkiksi viime lukuvuoden aikana herättävät meissä epäilyn tarkoituksellisesta toiminnasta, joka kokemuksemme mukaan vaikuttaa suoranaiselta kiusaamiselta”, kirjeessä todettiin myös.

Myös Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok) yllättyi Sarakorven potkuista. Hän totesi HS:lle lauantaina, että irtisanomisen perusteet tulee käydä läpi huolella.

Mitään varauksetonta suosiota Sarakorpi ei kuitenkaan ole nauttinut alaistensa ja oppilaiden vanhempien keskuudessa.

HS:ään tulleissa vanhempien yhteydenotoissa arvostellaan Sarakorven johtamistyyliä ja kurinpitotoimia. Häntä syytetään muun muassa johtamisesta ”pelolla ja rangaistuksilla”.

Myös HS:n tavoittama Sarakorven entinen alainen kritisoi rehtorin toimintaa. Asian arkaluonteisuuden vuoksi nimettömänä pysyttelevä koulunkäyntiavustaja sanoi, että Sarakorpi on suosinut koulussa tiettyjä ihmisiä ja sulkenut muut pois.

”Koin olevani voimakkaasti eristetty. Minut jätettiin ulkopuolelle eikä moikattu. On epäilty avoimesti ihmisten mielenterveyttä kollegoiden edessä”, entinen työntekijä kuvaili.

Omaa versiotaan irtisanomisasiasta ei ollut ennen maanantai-iltapäivää kertonut julkisuuteen irtisanottu itse eli entinen Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtori Hanna Sarakorpi.

Hän julkaisi irtisanomiseen liittyviä näkemyksiä tiedotteessa maanantaina iltapäivällä.

Saunalahden koulussa rehtorin sijaisena toimii toistaiseksi virka-apulaisrehtori Minna Welin. Espoon kaupungin mukaan uusi rehtori aloittaa mahdollisimman pian.

Prosessin ei ole määrä vaikuttaa koulun toimintaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Koulutus
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  6. 6

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   The Guardian: Ecuadorilla ja Venäjällä oli salainen suunnitelma Wikileaksin perustajan Julian Assangen pakomatkasta Venäjälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää