Kaupunki

Jätkäsaaren liikenne on niin tukossa, että osa takseista ei suostu ajamaan sinne, projektipäällikkö myöntää virhearvion – Asiantuntijat ideoivat kolme ratkaisukeinoa

HS pyysi asiantuntijoita ideoimaan kolme keinoa Jätkäsaaren liikenteen sujuvoittamiseksi.

Jätkäsaaren liikennesumppu koettelee alueen asukkaiden hermoja. Osin Tallinnan lauttaliikenteestä aiheutuvat ruuhkat nousivat jälleen esille, kun helsinkiläinen Pertti Sivonen arvosteli Jätkäsaaren liikennejärjestelyjä Helsingin Sanomien mielipidesivulla elokuun lopussa.

Sivonen on kiinteistönvälittäjä, joka ajaa silloin tällöin sivutoimisesti taksia. Hän kuvaa Länsisatamaan suuntautuvaa liikennettä niin kaoottiseksi, että osa takseista ei suostu ajamaan sinne lainkaan.

”Kun laiva tulee, liikenne ei kulje kumpaankaan suuntaan. Jätkäsaaresta ulospääsyä voi joutua jonottamaan 30–40 minuuttia.”

Ruuhkien pienentämiseksi mietitään nyt uusia ratkaisuja. Virkamiehet aikovat tuoda uusia ehdotuksia keskusteluun vielä tämän vuoden aikana. Lopulliset ehdotukset on määrä esitellä päättäjille maaliskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sivosen mielestä alueen ongelmat olisi pitänyt ratkaista Länsiterminaalista Länsiväylälle johtavalla, vähintään nelikaistaisella väylällä.

Tällaisen moottoritien rakentaminen Jätkäsaareen ei ole enää mahdollista, eivätkä virkamiesten ehdotukset liikenteen parantamiseksi ole vielä valmiita.

Jätkäsaaren suunnittelusta vastaavat asiantuntijat Outi Säntti ja Teemu Vuohtoniemi ideoivat kuitenkin tätä juttua varten kolme ajatusta, joilla Jätkäsaaren liikennettä voitaisiin sujuvoittaa. Pertti Sivonen kommentoi Säntin ja Vuohtoniemen ajatuksia.

Jätkäsaaren liikennettä jumittaa Länsisatama. Satamaa käyttää vuodessa lähes seitsemän miljoonaa matkustajaa, ja määrä kasvaa. Lisäksi sataman kautta kulkee paljon raskasta liikennettä.

Jätkäsaaressa asuu tätä nykyä noin 7 500 ihmistä, ja aluetta rakennetaan kaiken aikaa. Asukkaiden määrä odotetaan nousevan 18 000:een vuoteen 2030 mennessä.

Ajoneuvoliikenne saaresta kulkee pääasiassa kahta reittiä: Crusellinsiltaa Ruoholahteen ja Tyynenmerenkatua Mechelininkadulle. Kun matkustajat ja raskas liikenne purkautuvat Tallinnan-laivalta, liikenne jumittuu Jätkäsaarenlaiturilla sekä Mechelininkadun ja Porkkalankadun risteyksessä.

Kirjoituksessaan Sivonen ihmettelikin, eivätkö kaupunkisuunnittelijat harrasta Tallinnan-risteilyjä, kun Jätkäsaaren liikenneongelmat näyttävät tulleen heille yllätyksenä.

Jätkäsaaren projektinjohtaja Outi Säntti myöntää, että virhearvio tapahtui. ”Kun Jätkäsaaren osayleiskaava laadittiin 2000-luvun alkupuolella, matkustajamäärät olivat huomattavasti pienempiä eikä kukaan ennustanut näin massiivista kasvua.”

Hän sanoo ymmärtävänsä liikenteestä esitetyn kritiikin. ”Pääosin asukkaat viihtyvät silti alueella hyvin”, hän sanoo.

Sivosen kaavailemaa nelikaistatietä ei Jätkäsaaren kaltaiseen kaupunginosaan olisi kuitenkaan Säntin mukaan voitu koskaan rakentaa. Pari vuotta sitten päättäjät pohtivat myös 100 miljoonan euron tunnelin ja 50 miljoonan euron sillan rakentamista. Niiden sijasta päädyttiin kuitenkin toteuttamaan joukko pienempiä toimenpiteitä.

”Vain yksi niistä osoittautui hyödylliseksi. Se oli Jätkäsaarenlaiturin kolmannen ryhmittäytymiskaistan pidentäminen”, kertoo Helsingin kaupungin liikenneinsinööri Teemu Vuohtoniemi.

Helpotusta tuo luultavasti myös Atlantinkadun silta, jonka rakentaminen alkaa ensi vuonna. Silta tarjoaa ajoneuvoliikenteelle ja joukkoliikenteelle uuden yhteyden Tyynenmerenkadun eteläpäästä Atlantinkadulle.

Näillä keinoilla suunnittelijat purkaisivat Jätkäsaaren liikennesumaa:1. Parantamalla kantakaupungista länteen suuntautuvan liikenteen sujuvuutta. Hietalahdenrannasta Porkkalankadulle ja Länsiväylälle jatkuva reitti on koko kantakaupungin pääväylä länteen. Tavoitteena olisi löytää entistä sujuvampi yhteys Länsiväylälle, joka samalla helpottaisi merkittävästi myös Jätkäsaaren liikennettä.

Sivosen kommentti: ”En ymmärrä, miten tämä olisi mahdollista ilman tunnelia.”2. Uusi reitti raitioliikenteelle: Länsiterminaalista Länsiväylälle johtavalla reitillä on kaksi merkittävää pullonkaulaa. Jätkäsaarenlaiturilla raitiovaunu saa aina liikennevaloissa vihreän valon, ja ja muut joutuvat odottamaan. Jos ratikalle löydettäisiin uusi, nopeampi reitti, joka ei myöskään hidastaisi muita, se nopeuttaisi liikennettä huomattavasti.

Sivosen kommentti: ”Jos tämä onnistuisi, se helpottaisi tilannetta merkittävästi. Jokainen vihreä sekunti liikennevaloissa vähentää ruuhkaa. Mechelininkadun risteyksessä on suhteellisen iso kevyen liikenteen tunneli. Voisiko ratikkalinjan vetää sen kautta?”3. Toinen pullonkaula on Ruoholahden sillan alla oleva risteys, Mechelininkadun ja Porkkalankadun yhtymäkohta. Nyt tutkitaan, voisiko esimerkiksi Hietalahdenrannan suunnasta tuleva liikenne ylittää risteyksen eri tasossa.

Sivosen kommentti: ”Kuulostaa hyvältä. Eritasoristeysten välityskyky on usein paljon suurempi kuin yksitasoristeyksien.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jätkäsaari
 • Helsinki
 • Liikenne
 • Raitioliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  3. Eduskunta kuuli Suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää