Kaupunki

Veljesriita Helsingin idyllisessä Linnunlaulussa: Kesäkahviloiden väliin nousi yllättäen näkymät sulkeva lauta-aita

Veljekset pyörittävät vierekkäisiä kahviloita Töölönlahden rannassa, mutta yhteistyötä he eivät tee. Konkreettinen ilmentymä veljesten väleistä on tonttia jakamaan rakennettu aita.

Töölönlahden rannassa, Linnunlaulun alueen idyllisissä huvilamaisemissa poreilee erikoinen aitariita. Napit vastakkain ovat veljekset, jotka pyörittävät vierekkäisiä kesäkahviloita.

Lassi ja Jorma Helenius omistavat puoliksi Linnunlauluntie 11:n puuhuvilan. Huvilan eteläpäädyssä sijaitsevan Sinisen huvilan kahvilan yrittäjä Lassi Helenius rakennutti tontille aidan, joka peittää nyt maisemia hänen veljensä kahvilan terassin asiakkailta.

Jorma Heleniuksen pitämä Cafe Taideterassi rajautuu Sinisen huvilan takapihalla siihen, missä hänen puolikkaansa rakennuksesta päättyy. Veljesten omistama huvila seisoo Helsingin kaupungilta vuokratulla maalla.

Pihan puolikkaita oli aiemmin rajaamassa vain kevytrakenteinen rimaristikko. Viime kesänä Lassi Helenius kuitenkin lisäsi rajalle tiiviin lauta-aidan, jonka takaa Taideterassilta ei enää näe entiseen malliin Finlandia-talon ja ydinkeskustan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aidan Taideterassin puoleisessa kyljessä on lappu, jossa ilmoitetaan, ettei näköeste ole Taideterassin rakentama.

 

Tilanne on sangen erikoinen. Ja myös hyvin tulehtunut, lisäävät Heleniuksen veljekset HS:lle. Tämä tuntuukin olevan ainoa asia, josta he ovat samaa mieltä.

Jorma Heleniuksen näkemyksen mukaan hänen veljensä intoutui aidan pystytykseen kateuden vuoksi.

”Taideterassi sai Hesarin arviossa kiitosta henkilökuntaa ja omistajaparia myöten, mikä oli koskettavaa. Seuraavana päivänä naapuri rakensi aidan”, hän sanoo.

 

”Ilmeisesti hän pelkää kilpailua tai jotain. Tämä on vähän tämmöistä meillä päin.”

Jorma Helenius kertoo, että sukset alkoivat mennä veljen kanssa enenevässä määrin ristiin siinä vaiheessa, kun hän ryhtyi vuonna 2014 rakentamaan terassia omalle puoliskolleen tonttia.

”Aluksi ei ollut mitään ongelmaa, mutta kun veljeni äkkäsi, että terassille on tulossa jotain julkista toimintaa, niin hän valitti rakennusvalvontaan.”

”Ilmeisesti hän pelkää kilpailua tai jotain. Tämä on vähän tämmöistä meillä päin.”

Jorma Helenius näkisi kertomansa mukaan mielellään yhteistyötä kahviloiden välillä, mutta nykytilanteessa se on mahdottomuus. Jos räyhän sijalla olisi sopu, voisi hänen mielestään Taideterassilla ja Sinisen huvilan kahvilalla olla esimerkiksi samat leipurit.

 

”Yritän pysyä siitä kundista kaukana.”

Sinisen huvilan kahvilan omistaja Lassi Helenius ei allekirjoita mitään, mitä hänen veljensä puhuu kiistellystä lauta-aidasta. Aita myös on mitä ilmeisimmin vain jäävuoren huippu veljesriidassa.

”Yritän pysyä siitä kundista kaukana”, Lassi Helenius sanoo.

Lassi Helenius kiistää kateuden olleen motiivina aidan pystytyksessä. Hän ei kertomansa mukaan ole koskaan nähnytkään veljensä mainitsemaa mairittelevaa ravintola-arviota. Hän kertoo pestanneensa opiskelijoita kunnostus- ja rakennustöihin jo aiemmin, ja jos aita nousi heti naapurikahvilaa kiitelleen arvostelun jälkeen, on kyse vain sattumasta.

”Minulla on oikeus pitää omassa pihassani tilaisuuksia ja juhlia ja olla vain. Niin, ettei sata silmäparia katsele sitä”, Lassi Helenius sanoo.

Varsinainen Sinisen huvilan kahvilan alue on hieman takapihaa sivummalla. Yritys on ollut toiminnassa vuodesta 1995 lähtien.Lassi Heleniuksen mukaan hänen veljensä ei liiemmin esittele ennakkoon rakennusprojektejaan. Hän kertoo, että ylipäätään minkäänlaisen terassin rakentaminen huvilan takapihalle tuli yllätyksenä vuonna 2014.

”Kysyin pihaan tulleelta kaivinkonemieheltä, että mitä te alatte rakentaa siihen. Vastaus oli, että rantasaunaa – ja sitten tulikin terassi.”

Veljensä puheita yhteisistä leipureista ja muusta yhteistyöstä hän pitää niin ikään kummallisina.

”Hän tietää ihan hyvin, että minulla on ollut 20 vuotta leivontatila, mutta ei ole tullut edes kysymään, voisivatko he leipoa siellä.”

Yksi asia on kuitenkin varma: näkymää rajaava aita tulee pysymään sijoillaan. Lassi Heleniuksen mukaan näköeste on välttämätön etenkin nyt, kun hän toteuttaa alakertaan kahta yksiötä. Jorma Helenius ei puolestaan viitsi tehdä virallista valitusta aidasta, koska hänellä riittää kiireitä muutenkin.

Vaikka yrittäjäveljesten välit voisivat olla reippaasti lämpimämmätkin, ei Linnunlaulun kahvilakeskittymässä olla pelkästään negatiivisissa tunnelmissa. Sesonki kun sujui sekä Taideterassilla että Sinisen huvilan kahvilassa hyvin, koska säät suosivat kuukausikaupalla.

Kummankin kahvilan aukiolokausi jatkuu lisäksi yhä.

Jorma Heleniuksella on myös suomalaista arkirealismia henkivä näkemys veljesten kahviloiden rinnakkaiselosta: ”Kyllä tämä näinkin toimii, kun on pakko.”

Aidasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Ravintolat
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  4. 4

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  5. 5

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  8. 8

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää