Kaupunki

Kevan pääkonttorin ulkoseinien italialainen kivi antoi toistamiseen periksi, meneillään miljoonabudjetin remontti – ”Kyllähän tässä jotakin on mennyt pieleen”

Alle parikymmentä vuotta sitten valmistuneen Kevan pääkonttorin ensimmäisestä julkisivuremontista on kulunut vain kahdeksan vuotta.

Ei mennyt niin kuin piti. Alle kaksi vuosikymmentä sitten rakennettu eläkevakuutusyhtiö Kevan pääkonttori on jo toistamiseen julkisivuremontissa.

Ongelma on sama kuin edellisessä, vuonna 2010 päättyneessä, julkisivuremontissa. Pintamateriaalina käytetty italialainen kivi ja sen alla olevat betonisaumat päästävät vettä läpi siihen malliin, ettei Kevan auttanut muuta kuin aloittaa kuluneena kesänä talon historian toinen julkisivuremontti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmalla samainen, Helsingin ilmastossa onnettomaksi materiaaliksi osoittautunut, marmorinsukuinen travertiinikivi tunnetaan muun muassa Rooman Colosseumin ja 1600-luvulta peräisin olevan Pietarinkirkon rakennusmateriaalina. Sitä on käytetty myös Pietarissa sijaitsevassa Kazanin katedraalissa.

Helsingissä huokoinen kivi on niin sanotusti tehnyt Finlandia-talot. Finlandia-talon ulkoseinissä käytetty Carraran marmori, jota arkkitehti Alvar Aalto halusi käyttää, ei tunnu kestävän pohjoiseurooppalaista lämmön ja kosteuden vaihtelua. Rakennuksella on edessään jopa 60 miljoonaa euroa kustantava julkisivun uudistaminen ja peruskorjaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Travertiinikivellä on vähän samanlaisia ongelmia Helsinkiin sopeutumisessa.

”Se ei vaan pidä”, kommentoi Kevan työympäristöpäällikkö Kristina Vuorela.

Vuorelan mukaan talon ensimmäisessä julkisivuremontissa pintakiviä ei irroitettu, vaan kivet vain saumattiin uudestaan. Urakka maksoi tuolloin noin 100 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisella kertaa julkisivuremontti on paljon kalliimpi.

”Kyllähän tämä kallista on, se on ihan selvä. Olemme jossain miljoonabudjetissa”, Vuorela sanoo.

Suomen suurimpana eläkevakuuttajana tunnettu Keva toimii julkisilla varoilla, joten julkisivuremontti maksetaan kuntatyöntekijöille tarkoitetuista eläkevaroista. Vuorelan mukaan talo on kuitenkin kannattavampaa korjata kuin päästää rapistumaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos talon päästää huonoon kuntoon, niin ei sekään ole hyvää taloudenpitoa. Yritämme saada sen tämän vuoden puolella kuntoon.”

Käytännössä julkisivuremontti tarkoittaa, että Kevan pääkonttorin julkisivusta irrotetaan päällimmäiset kivet, jotta remontoijat pääsevät käsiksi alla olevaan betoniin ja sen saumauksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt sitä yritetään korjata kunnolla”, Vuorela sanoo. ”Kaikki saumat, jotka on mahdollista uusia, yritetään uusia ja laittaa kaikki räystäätkin kuntoon. Sieltäkin on tullut vettä tosi paljon läpi”, hän kertoo.

Osa pintakivistä on niin huonossa kunnossa, että niitä on jouduttu vaihtamaan uusiin. Finlandia-talon tapauksessa pohditaan nyt, pitäisikö Carraran marmori vaihtaa johonkin suomalaisia oloja paremmin kestävään materiaaliin kuten betoniin.

Onko pintakivimateriaalin vaihtamisesta ollut puhetta?

”Ei ole. Tällä samalla mennään.”

Kevan talossa havaittiin alkuvuosina kosteutta ja sisäilmaongelmia. Vuorelan mukaan juuri ne johtivat ensimmäiseen julkisivuremonttiin.

”Mielestäni remontti auttoi siihen ongelmaan. Vettä tulee kuitenkin yhä joka välistä läpi, että onhan se pakko korjata.”

Vuorelan mukaan Kevan pääkonttorissa tehdään myös iso sisätilojen remontti.

”Sinne tulee mattoja lattialle ja kaikkea, niin emme me voi elää semmoisissa oloissa, että vettä tulee läpi ja matot kastuvat”, hän kertoo.

Kehityspäällikkönä Suomen Kiinteistöliitossa työskentelevän Jari Virran mukaan Kevan pääkonttorin julkisivuongelmat saattavat johtua siitä, että kyseisessä rakennuksessa on käytetty suomalaisittain epätavallisia ratkaisuja.

”Silloin, kun on tehty erikoisempia ratkaisuja ja käytetty erikoisempaa materiaalia, pitäisi olla tutkittu ja laskettu, että ne kestävät näissä olosuhteissa”, Virta sanoo.

Yleensä julkisivuremontin tulosten pitäisi kestää noin 50 vuotta.

”Kyllähän siinä jotakin on mennyt pieleen”, Virta sanoo.

Oikaisu 5.9. kello 19.35: Remonttia ei makseta verorahoilla, vaan kuntatyöntekijöille tarkoitetuista eläkevaroista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Helsinki
 • Keva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Suomalainen tähtitieteilijä löysi planeetan aivan Aurinkokunnan naapurista – erikoista Barnardin tähteä kiertää jäinen supermaa

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  10. 10

   Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa piakkoin, suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää