Kaupunki

Vantaan golfpuistoon syydettiin holtittomasti ylijäämä­maita – Sisäinen raportti: Kaupunki luotti konsultteihin, asioihin ei kaupungin organisaatiossa perehtynyt kukaan

Yksityishenkilö on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kaupungin virkamiesten toiminnasta.

Vantaan sisäisen tarkastuksen raportti Vantaan Golfpuisto oy:n kenttähankkeen luvituksesta ja valvonnasta on karua luettavaa.

Golfpuiston alueelle on tuotu valtavia maamassoja, jotka ovat aiheuttaneet valtavia tulvia. Läjitys on ulottunut myös yksityisen maanomistajan alueelle. Näytteistä on löydetty lisäksi ympäristömyrkkyjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS on saanut käyttöönsä jo toukokuussa valmistuneen raportin, joka paljastaa, miten huonosti Vantaan eri virastot tekivät yhteistyötä keskenään, miten löyhä sopimus golfkenttäyrityksen kanssa on tehty ja miten löperösti rakennusaikainen valvonta hoidettiin.

Yksityishenkilö on tehnyt tutkintapyynnön poliisille Vantaan virkamiesten toiminnasta Petikon golfkentän yhteydessä. Hän haluaa poliisin tutkivan, ovatko virkamiehet kaupunginjohtaja Ritva Viljasta (sd) myöten lyöneet laimin virkavelvollisuutensa tai syyllistyneet rikoksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän vuoden alussa Vantaan ympäristökeskus teki tutkintapyynnön poliisille golfkenttäyhtiön toiminnasta mahdollisena vesilain rikkomuksena.

Kesäkuussa kaupunki sanoi irti vuokrasopimuksen ja teki tutkintapyynnön sekä golfkenttäyhtiöstä että sen käyttämästä urakoitsijasta. Poliisi tutkii tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena ja törkeänä petoksena.

Sisäisen tarkastuksen raportista ilmenee, että vasta Helsingin Sanomien uutisointi sai virkamiehet ymmärtämään, miten suurista maamassoista on kyse. HS kertoi tammikuussa vuonna 2016, että Pasilan jättityömaalta viedään maamassoja Vantaalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n uutisen perusteella kaupungin geotekniikka tilasi ympäristötekniseltä yritykseltä näytteenottoja Petikkoon läjitettävistä maamassoista. Yrityksen kuukausiraportteja ei toimitettu kaupungin ympäristökeskukseen, rakennusvalvontaan eikä asumisen ja rakentamisen tulosalueille.

Ympäristökeskus on sisäiselle tarkastukselle todennut, että se olisi jo ensimmäisen kuukausiraportin jälkeen vaatinut läjitykselle ympäristölupaa, koska maamassoista löytyi kynnysarvon ylittävä pitoisuus niin sanottuja PAH-yhdisteitä. Seuraavista näytteistä on löytynyt öljyä, arseenia, raskasmetalleja sekä rakennusjätettä kuten tiiltä, asvalttia, lautaa ja muovia.

Vantaa kilpailutti Petikkoon kaavoitetun golfkentän vuokrasopimuksen neljä vuotta sitten. Tarjouskierroksella kaksi tarjousta hylättiin, koska niissä hakijat kertoivat rahoittavansa kentän rakentamista ylijäämämaiden läjityksellä. Tarjouspyynnössä kaupunki oli sulkenut tämän vaihtoehdon pois, koska maanläjitykseen tarvitaan omat lupansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarjouskierroksen voitti Vantaan Golfpuisto oy, jonka hakemuksessa ei ollut mainintaa maanläjityksessä. Kaupungin yrityspalvelut valmisteli yhtiön kanssa maanvuokrasopimuksen, missä ei huomioitu maamassojen läjitystä millään tavoin. Syynä oli se, että yrityspalvelut ”jäi siihen käsitykseen, että golfpuiston alueella tehtäisiin vain vähäistä maanmuokkausta”.

Sisäinen tarkastus ei ole havainnut maanvuokrasopimuksessa mitään poikkeavaa, mutta kaupunki on tästä tapauksesta nousseen kohun vuoksi alkanut lisätä uusiin vuokrasopimuksiin oman kohdan maanläjityksen kieltämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vantaan rakennusvalvonta myönsi hankkeelle toimenpideluvan pääpiirustusten mukaisesti keväällä vuonna 2015. Toimenpideluvassa ei ole määritetty maamassojen määriä.

Rakennusvalvonnassa on jääty siihen käsitykseen, että maata tuodaan vähäisiä määriä, jotta tasamaasta saadaan kumpuileva. Golfyhtiö on suullisesti puhunut noin 400 000 kuution läjityksestä.

Todellisuudessa maata on läjitetty yhteensä 1,8 miljoonaa kuutiota. Jos maamassat olisi ajettu viralliselle Pitkäsuon täyttömäelle, se olisi maksanut 6,8 miljoonaa euroa.

Golfpuisto haki lupaa siirtää alueen halki kulkevan Herukkaojan uomaa ja siitä on järjestetty katselmus toimenpideluvan myöntämisen jälkeen. Aloituskokouksen pöytäkirjaan on kirjattu, että uoman siirron suunnittelussa olisi mukana kuntatekniikan keskuksen edustajia, mutta näin ei tapahtunut.

Virastoon toimitettu maisemointisuunnitelma ei edes kerro, miten maastonmuotoilu toteutetaan uoman siirron jälkeen.

Sisäisen tarkastuksen raportti toteaa lakonisesti, ettei toimenpideluvasta poikkeava maisemointisuunnitelma ole aiheuttanut toimenpiteitä rakennusvalvonnassa.

Vantaan ympäristökeskus on parhaansa mukaan yrittänyt pitää huolta Herukkapurosta, johon koskeminen edellyttää vesilain edellyttämiä lupia.

Käsittelyä on sekoittanut Uudenmaan ely-keskuksen lausunto, jonka mukaan Herukkapuro on vain noro eli sen uoman siirtoon ei tarvita vesilain lupia.

Uoma on nyt siirretty kokonaisuudessaan kenttäalueen pohjoisosan toiseen laitaan. Se on antanut mahdollisuuden isoihin maanläjityksiin.

”Sisäisen tarkastuksen näkemyksen mukaan rakennusvalvonnan rakennustekninen yksikkö ei ole maisemointikatselmuksen yhteydessä riittävällä tavalla varmistanut, että golfpuiston rakennushanke toteutetaan hyväksyttyjen pääpiirustusten mukaisesti”, raportissa todetaan.

Rakennusvalvonnan näkemys on, että heille kuuluu vain luvan myöntäminen ja vastuu valvonnasta on ympäristökeskuksella ja kuntatekniikan keskuksella.

Virastojen huono yhteydenpito ilmenee myös siinä, että kuntatekniikan keskuksen geotekniikan tilaaman näytteenoton kuukausiraportit eivät ole kaupungin sisällä johtaneet mihinkään toimenpiteisiin. Geotekniikka on ollut siinä käsityksessä, että näytteenottaja eli Uudenmaan ympäristötekniikka käännyttää haitalliset kuormat pois Petikosta, koska se oli näin tehnyt muutaman kuorman kanssa.

”Koska on luotettu konsulttiin, kuukausiraportteihin ei kaupungin organisaatiossa perehtynyt käytännössä kukaan”, raportissa todetaan.

Haitallisia aineita on lopulta päättynyt Petikkoon noin kahdeksassa prosentissa kaikista kuormista. Sisäisen tarkastuksen johtopäätös on, että alueesta on tullut maankaatopaikka.

Sisäinen tarkastus arvioi, että lähes ainoana yksikkönä Vantaan ympäristökeskus on toiminut asianmukaisesti. Se on kuitenkin ollut puutteellisen tiedon varassa.

Vantaan Golfpuisto oy on raportin mukaan toiminut vastoin hakemuksessa ilmoitettuja tietoja, kun se on ryhtynyt käyttämään maanläjitystä rahoitusmuotona. Helsingin Sanomien haastattelussa viime helmikuussa toimitusjohtaja myönsi sen avoimesti.

Sisäinen tarkastus varoittaa, että Vantaa joutuu varautumaan kolmeen riskiin Petikon golfkentän kanssa. On mahdollista, ettei kaupunki ikinä saa niitä maanvuokratuloja, joita yhtiö ei ole pystynyt maksamaan. Yhtiöllä oli toukokuussa maksamattomia vuokria yhteensä 43 000 euroa.

On myös mahdollista, ettei yhtiö kykene viemään kenttähanketta loppuun. Jos kenttää ei tehdä valmiiksi, aluetta on mahdotonta enää saattaa takaisin entiselleen ilman merkittäviä taloudellisia panostuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Ympäristö
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisten riemastus Trumpin haravointi­kommenteista uutisoitiin laajasti kansain­välisessä mediassa – Mutta oliko Yhdysvaltain presidentti sittenkin oikeassa?

  2. 2

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Pohjoiskorealainen sotilas pakeni vuosi sitten rajan yli luotisateessa – Nyt kenraalin poika antoi ensimmäisen haastattelun: ”Pelkäsin teloitusta”

  8. 8

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  9. 9

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää