Kaupunki

Vantaan golfpuistoon syydettiin holtittomasti ylijäämä­maita – Sisäinen raportti: Kaupunki luotti konsultteihin, asioihin ei kaupungin organisaatiossa perehtynyt kukaan

Yksityishenkilö on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kaupungin virkamiesten toiminnasta.

Vantaan sisäisen tarkastuksen raportti Vantaan Golfpuisto oy:n kenttähankkeen luvituksesta ja valvonnasta on karua luettavaa.

Golfpuiston alueelle on tuotu valtavia maamassoja, jotka ovat aiheuttaneet valtavia tulvia. Läjitys on ulottunut myös yksityisen maanomistajan alueelle. Näytteistä on löydetty lisäksi ympäristömyrkkyjä.

HS on saanut käyttöönsä jo toukokuussa valmistuneen raportin, joka paljastaa, miten huonosti Vantaan eri virastot tekivät yhteistyötä keskenään, miten löyhä sopimus golfkenttäyrityksen kanssa on tehty ja miten löperösti rakennusaikainen valvonta hoidettiin.

Yksityishenkilö on tehnyt tutkintapyynnön poliisille Vantaan virkamiesten toiminnasta Petikon golfkentän yhteydessä. Hän haluaa poliisin tutkivan, ovatko virkamiehet kaupunginjohtaja Ritva Viljasta (sd) myöten lyöneet laimin virkavelvollisuutensa tai syyllistyneet rikoksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän vuoden alussa Vantaan ympäristökeskus teki tutkintapyynnön poliisille golfkenttäyhtiön toiminnasta mahdollisena vesilain rikkomuksena.

Kesäkuussa kaupunki sanoi irti vuokrasopimuksen ja teki tutkintapyynnön sekä golfkenttäyhtiöstä että sen käyttämästä urakoitsijasta. Poliisi tutkii tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena ja törkeänä petoksena.

Sisäisen tarkastuksen raportista ilmenee, että vasta Helsingin Sanomien uutisointi sai virkamiehet ymmärtämään, miten suurista maamassoista on kyse. HS kertoi tammikuussa vuonna 2016, että Pasilan jättityömaalta viedään maamassoja Vantaalle.

HS:n uutisen perusteella kaupungin geotekniikka tilasi ympäristötekniseltä yritykseltä näytteenottoja Petikkoon läjitettävistä maamassoista. Yrityksen kuukausiraportteja ei toimitettu kaupungin ympäristökeskukseen, rakennusvalvontaan eikä asumisen ja rakentamisen tulosalueille.

Ympäristökeskus on sisäiselle tarkastukselle todennut, että se olisi jo ensimmäisen kuukausiraportin jälkeen vaatinut läjitykselle ympäristölupaa, koska maamassoista löytyi kynnysarvon ylittävä pitoisuus niin sanottuja PAH-yhdisteitä. Seuraavista näytteistä on löytynyt öljyä, arseenia, raskasmetalleja sekä rakennusjätettä kuten tiiltä, asvalttia, lautaa ja muovia.

Vantaa kilpailutti Petikkoon kaavoitetun golfkentän vuokrasopimuksen neljä vuotta sitten. Tarjouskierroksella kaksi tarjousta hylättiin, koska niissä hakijat kertoivat rahoittavansa kentän rakentamista ylijäämämaiden läjityksellä. Tarjouspyynnössä kaupunki oli sulkenut tämän vaihtoehdon pois, koska maanläjitykseen tarvitaan omat lupansa.

Tarjouskierroksen voitti Vantaan Golfpuisto oy, jonka hakemuksessa ei ollut mainintaa maanläjityksessä. Kaupungin yrityspalvelut valmisteli yhtiön kanssa maanvuokrasopimuksen, missä ei huomioitu maamassojen läjitystä millään tavoin. Syynä oli se, että yrityspalvelut ”jäi siihen käsitykseen, että golfpuiston alueella tehtäisiin vain vähäistä maanmuokkausta”.

Sisäinen tarkastus ei ole havainnut maanvuokrasopimuksessa mitään poikkeavaa, mutta kaupunki on tästä tapauksesta nousseen kohun vuoksi alkanut lisätä uusiin vuokrasopimuksiin oman kohdan maanläjityksen kieltämisestä.

Vantaan rakennusvalvonta myönsi hankkeelle toimenpideluvan pääpiirustusten mukaisesti keväällä vuonna 2015. Toimenpideluvassa ei ole määritetty maamassojen määriä.

Rakennusvalvonnassa on jääty siihen käsitykseen, että maata tuodaan vähäisiä määriä, jotta tasamaasta saadaan kumpuileva. Golfyhtiö on suullisesti puhunut noin 400 000 kuution läjityksestä.

Todellisuudessa maata on läjitetty yhteensä 1,8 miljoonaa kuutiota. Jos maamassat olisi ajettu viralliselle Pitkäsuon täyttömäelle, se olisi maksanut 6,8 miljoonaa euroa.

Golfpuisto haki lupaa siirtää alueen halki kulkevan Herukkaojan uomaa ja siitä on järjestetty katselmus toimenpideluvan myöntämisen jälkeen. Aloituskokouksen pöytäkirjaan on kirjattu, että uoman siirron suunnittelussa olisi mukana kuntatekniikan keskuksen edustajia, mutta näin ei tapahtunut.

Virastoon toimitettu maisemointisuunnitelma ei edes kerro, miten maastonmuotoilu toteutetaan uoman siirron jälkeen.

Sisäisen tarkastuksen raportti toteaa lakonisesti, ettei toimenpideluvasta poikkeava maisemointisuunnitelma ole aiheuttanut toimenpiteitä rakennusvalvonnassa.

Vantaan ympäristökeskus on parhaansa mukaan yrittänyt pitää huolta Herukkapurosta, johon koskeminen edellyttää vesilain edellyttämiä lupia.

Käsittelyä on sekoittanut Uudenmaan ely-keskuksen lausunto, jonka mukaan Herukkapuro on vain noro eli sen uoman siirtoon ei tarvita vesilain lupia.

Uoma on nyt siirretty kokonaisuudessaan kenttäalueen pohjoisosan toiseen laitaan. Se on antanut mahdollisuuden isoihin maanläjityksiin.

”Sisäisen tarkastuksen näkemyksen mukaan rakennusvalvonnan rakennustekninen yksikkö ei ole maisemointikatselmuksen yhteydessä riittävällä tavalla varmistanut, että golfpuiston rakennushanke toteutetaan hyväksyttyjen pääpiirustusten mukaisesti”, raportissa todetaan.

Rakennusvalvonnan näkemys on, että heille kuuluu vain luvan myöntäminen ja vastuu valvonnasta on ympäristökeskuksella ja kuntatekniikan keskuksella.

Virastojen huono yhteydenpito ilmenee myös siinä, että kuntatekniikan keskuksen geotekniikan tilaaman näytteenoton kuukausiraportit eivät ole kaupungin sisällä johtaneet mihinkään toimenpiteisiin. Geotekniikka on ollut siinä käsityksessä, että näytteenottaja eli Uudenmaan ympäristötekniikka käännyttää haitalliset kuormat pois Petikosta, koska se oli näin tehnyt muutaman kuorman kanssa.

”Koska on luotettu konsulttiin, kuukausiraportteihin ei kaupungin organisaatiossa perehtynyt käytännössä kukaan”, raportissa todetaan.

Haitallisia aineita on lopulta päättynyt Petikkoon noin kahdeksassa prosentissa kaikista kuormista. Sisäisen tarkastuksen johtopäätös on, että alueesta on tullut maankaatopaikka.

Sisäinen tarkastus arvioi, että lähes ainoana yksikkönä Vantaan ympäristökeskus on toiminut asianmukaisesti. Se on kuitenkin ollut puutteellisen tiedon varassa.

Vantaan Golfpuisto oy on raportin mukaan toiminut vastoin hakemuksessa ilmoitettuja tietoja, kun se on ryhtynyt käyttämään maanläjitystä rahoitusmuotona. Helsingin Sanomien haastattelussa viime helmikuussa toimitusjohtaja myönsi sen avoimesti.

Sisäinen tarkastus varoittaa, että Vantaa joutuu varautumaan kolmeen riskiin Petikon golfkentän kanssa. On mahdollista, ettei kaupunki ikinä saa niitä maanvuokratuloja, joita yhtiö ei ole pystynyt maksamaan. Yhtiöllä oli toukokuussa maksamattomia vuokria yhteensä 43 000 euroa.

On myös mahdollista, ettei yhtiö kykene viemään kenttähanketta loppuun. Jos kenttää ei tehdä valmiiksi, aluetta on mahdotonta enää saattaa takaisin entiselleen ilman merkittäviä taloudellisia panostuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Ympäristö
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  7. 7

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  8. 8

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää