Kaupunki

Maailman eteläisin saamenluokka on Pasilassa kerrostalojen keskellä – ”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta”

Kaksikielisellä luokalla on vasta neljä lasta, mutta määrän uskotaan kasvavan vähitellen.

Koululuokassa soi tänään joiku, kuten melkein joka päivä. Luokka on Pasilan peruskoulussa, joka on hyvin tavallinen helsinkiläinen koulu.

Ekaluokkalainen Sophia Kiprianoff on juuri pyytänyt opettajaltaan Milla Pulskalta, että tänäänkin laulettaisiin ja ehkä vähän tanssittaisiinkin. Kyllä se käy, varsinkin kun matematiikka on juuri sujunut hienosti saameksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opettaja suomentaa tekemänsä laulun sanoja vieraille sen verran, että laulussa mennään metsään käpyjä keräämään. Kiprianoff ja hänen luokkakaverinsa Aslan Laiti ja Áile Kirste Lokki ovat iltapäivällä oikeastikin tekemässä niin.

Helsingissä toimii nyt Pohjoismaiden ensimmäinen saamenkielinen luokka saamelaisalueen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähin vastaava luokka on Lapissa. Sen etelämpänä saamea on tarjolla enimmillään oman äidinkielen tai vieraan kielen tuntien verran.

Luokalla on kolme oppilasta. Osan viikosta mukana on myös yksi esikoululainen. Vaikka ryhmä on pieni, opettaja Milla Pulska tietää sillä olevan suuri merkitys.

”Me olemme alkuperäiskansa, jonka kulttuurista on menetetty paljon. Mutta otamme sitä kulttuuria pala palalta takaisin. Onneksi enää ei tarvitse elää piilossa.”Ensimmäisistä oppilaista moni puhuu kotona täysin tai osittain suomea. Luokassa kieli vaihtuu lennossa pohjoissaameksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki oppilaat ovat olleet jo päiväkotiaikoinaan kielipesässä. Opettajan mukaan ryhmässä selviäisi kyllä muutenkin: myös kaupunkien saamelaislapsilla on usein runsaasti ainakin passiivista sanavarastoa. Luokalle voisi tulla jopa ilman saamen osaamista.

Oppilaat itse raportoivat, että saamen puhuminen on kivaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se vaan tuntuu hyvältä”, Sophia Kiprianoff sanoo.

”Helppoa kuin heinänteko”, Áile Kirste Lokki kommentoi matematiikankirjansa takaa.

Luokka on virallisesti kaksikielinen. Oma opettaja puhuu lapsille koko ajan johdonmukaisesti saamea, ja periaatteessa saameksi pitäisi muistaa myös vastata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin kolmasosa opetuksesta on suomeksi. Musiikin ja liikunnan tunnit ollaan yhdessä ison suomenkielisen luokan kanssa, samoin muutamat äidinkielen tunnit, joilla luetaan suomea. Luokassa on kaikkien näiden tuntien aikana kaksi opettajaa, joista Pulska puhuu saamea ja toinen opettaja suomea.

Opittavat asiat ovat pääosin samoja kuin muilla ekaluokkalaisilla. Matematiikassa opetellaan peruslaskutoimituksia, vaikka apuvälineet ovatkin tänään poronluuta.


Kirjaimista on jo käyty läpi A. Seuraavaksi vuorossa on Á.

Oppikirjoja ja saamenkielisiä lastenkirjoja on tilattu Helsinkiin saamelaiskäräjiltä. Opettaja pyrkii koko ajan keksimään pieniä keinoja tuoda saamelaista kulttuuria tutummaksi.

”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta. Luonto on sentään lähellä. Laulamme joka päivä ja opettelemme perinteisiä saamelaisia käsitöitä.”

Sodankylän Vuotsossa on ystävyysluokka, jonka kanssa tulevaisuudessa puhutaan videopuheluita ja kirjoitetaan kirjeitä. Ehkä vielä lähdetään käymäänkin pohjoiseen esimerkiksi johonkin kulttuuritapahtumaan.

Neljä oppilasta on vielä vähän, ainakin jos ajattelee saamelaisten määrää. Esimerkiksi City-Sámit-yhdistys arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuisi noin tuhat saamelaista. Yhteensä heitä on Suomessa arviolta kahdeksantuhatta.

”Tarve tähän lähti vanhempien toiveista. Sitten ajattelimme, että Helsinki voi olla tässä pioneeri, kun muualla Etelä-Suomessa vastaavaa ei ole”, sanoo pedagoginen asiantuntija Satu Koistinen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Myös se vaikuttaa, että kaupunki on tällä valtuustokaudella panostanut muutenkin runsaasti nimenomaan kieliin. Aiempaa useampiin kouluihin on tullut tai tulossa laajaa kaksikielistä opetusta ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

Ensimmäinen vieras kieli alkaa kaikilla helsinkiläislapsilla nyt ensimmäisellä luokalla. Saamenluokkalaisetkin pääsevät tänä lukuvuonna kokeilemaan sekä englantia että ranskaa.

Kaupunki arvioi, että lapsia tulee saamenluokalle vähitellen lisää, kun toiminta vakiintuu.

Ainakin Pasilan päiväkoti Susannassa on jo kasvamassa sen verran monta mahdollista oppilasta, että luokka kasvanee vuoden päästä yhdysluokaksi.

Saamenluokalle ei ole pääsykokeita. Luokalle otetaan ensisijaisesti helsinkiläisiä, mutta jos tilaa on, muistakin kunnista voi hakea.

Luokka on vielä kokeilu siinä mielessä, että Helsinki päättää jatkosta suosion perusteella lukuvuonna 2020–2021. Nykyiset koululaiset saavat siis varmasti käydä alakoulun loppuun näin, mutta parin vuoden päästä linjataan, tuleeko samaan kouluun lisää vastaavia kaksikielisiä luokkia.


Opettaja Milla Pulska näkee työnsä merkkinä tästä ajasta. Hänen omalta sukupolveltaan Vuotsossa kieli miltei hävisi.

Hän on itsekin opiskellut saamea vieraana kielenä, kun suomalaistamispolitiikka ei jättänyt muita vaihtoehtoja.

”Ei tiedetty esimerkiksi, mikä vahvuus kaksikielisyys voi olla. Nyt saamea ei pidetä katoavana kielenä ja nuoret opiskelevat kielen vahvaksi takaisin sukuun. Siitä on paljon esimerkkejä.”

Tästä on kyse

Helsinki lisäsi kaksikielistä opetusta


 Helsinki korostaa nyt kansainvälisyyttä peruskouluissaan.

 Selvin merkki tästä on, että ensimmäinen vieras kieli alkoi kaikissa peruskouluissa tänä syksynä heti ensimmäisellä luokalla.

 Entistä useammissa kouluissa on myös päätetty aloittaa varsinaisia kaksikielisiä luokkia, ruotsin kielikylpyä ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

 Kielipainotteisuutta tulee lisää päiväkoteihin ja esiopetukseenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieltenopetus
 • Koulutus
 • Helsinki
 • Peruskoulu
 • Pasila
 • Saamen kieli
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla

  7. 7

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  8. 8

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  9. 9

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  10. 10

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella
  3. Uusi Mars-vieras tekee jotain, mihin aiemmat eivät ole pystyneet – HS:n inter­aktiivinen grafiikka esittelee maanantaina laskeutuvan InSight-aluksen Tilaajille
  4. Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla
  5. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia Tilaajille
  6. Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt
  7. The Guardianin suurselvitys: Euroopan populistipuolueiden äänimäärät paisuneet yli kolminkertaisiksi 20 vuodessa
  8. Voimakas räjähdys vaurioitti pahoin ravintolaa Malmössä – Pommiryhmä tutkii, henkilövahinkoja ei ilmeisesti ole sattunut
  9. 4 tuntia sitten
  10. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  11. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
  12. Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin
  13. Näytä lisää