Kaupunki

Maailman eteläisin saamenluokka on Pasilassa kerrostalojen keskellä – ”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta”

Kaksikielisellä luokalla on vasta neljä lasta, mutta määrän uskotaan kasvavan vähitellen.

Koululuokassa soi tänään joiku, kuten melkein joka päivä. Luokka on Pasilan peruskoulussa, joka on hyvin tavallinen helsinkiläinen koulu.

Ekaluokkalainen Sophia Kiprianoff on juuri pyytänyt opettajaltaan Milla Pulskalta, että tänäänkin laulettaisiin ja ehkä vähän tanssittaisiinkin. Kyllä se käy, varsinkin kun matematiikka on juuri sujunut hienosti saameksi.

Opettaja suomentaa tekemänsä laulun sanoja vieraille sen verran, että laulussa mennään metsään käpyjä keräämään. Kiprianoff ja hänen luokkakaverinsa Aslan Laiti ja Áile Kirste Lokki ovat iltapäivällä oikeastikin tekemässä niin.

Helsingissä toimii nyt Pohjoismaiden ensimmäinen saamenkielinen luokka saamelaisalueen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähin vastaava luokka on Lapissa. Sen etelämpänä saamea on tarjolla enimmillään oman äidinkielen tai vieraan kielen tuntien verran.

Luokalla on kolme oppilasta. Osan viikosta mukana on myös yksi esikoululainen. Vaikka ryhmä on pieni, opettaja Milla Pulska tietää sillä olevan suuri merkitys.

”Me olemme alkuperäiskansa, jonka kulttuurista on menetetty paljon. Mutta otamme sitä kulttuuria pala palalta takaisin. Onneksi enää ei tarvitse elää piilossa.”Ensimmäisistä oppilaista moni puhuu kotona täysin tai osittain suomea. Luokassa kieli vaihtuu lennossa pohjoissaameksi.

Kaikki oppilaat ovat olleet jo päiväkotiaikoinaan kielipesässä. Opettajan mukaan ryhmässä selviäisi kyllä muutenkin: myös kaupunkien saamelaislapsilla on usein runsaasti ainakin passiivista sanavarastoa. Luokalle voisi tulla jopa ilman saamen osaamista.

Oppilaat itse raportoivat, että saamen puhuminen on kivaa.

”Se vaan tuntuu hyvältä”, Sophia Kiprianoff sanoo.

”Helppoa kuin heinänteko”, Áile Kirste Lokki kommentoi matematiikankirjansa takaa.

Luokka on virallisesti kaksikielinen. Oma opettaja puhuu lapsille koko ajan johdonmukaisesti saamea, ja periaatteessa saameksi pitäisi muistaa myös vastata.

Noin kolmasosa opetuksesta on suomeksi. Musiikin ja liikunnan tunnit ollaan yhdessä ison suomenkielisen luokan kanssa, samoin muutamat äidinkielen tunnit, joilla luetaan suomea. Luokassa on kaikkien näiden tuntien aikana kaksi opettajaa, joista Pulska puhuu saamea ja toinen opettaja suomea.

Opittavat asiat ovat pääosin samoja kuin muilla ekaluokkalaisilla. Matematiikassa opetellaan peruslaskutoimituksia, vaikka apuvälineet ovatkin tänään poronluuta.


Kirjaimista on jo käyty läpi A. Seuraavaksi vuorossa on Á.

Oppikirjoja ja saamenkielisiä lastenkirjoja on tilattu Helsinkiin saamelaiskäräjiltä. Opettaja pyrkii koko ajan keksimään pieniä keinoja tuoda saamelaista kulttuuria tutummaksi.

”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta. Luonto on sentään lähellä. Laulamme joka päivä ja opettelemme perinteisiä saamelaisia käsitöitä.”

Sodankylän Vuotsossa on ystävyysluokka, jonka kanssa tulevaisuudessa puhutaan videopuheluita ja kirjoitetaan kirjeitä. Ehkä vielä lähdetään käymäänkin pohjoiseen esimerkiksi johonkin kulttuuritapahtumaan.

Neljä oppilasta on vielä vähän, ainakin jos ajattelee saamelaisten määrää. Esimerkiksi City-Sámit-yhdistys arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuisi noin tuhat saamelaista. Yhteensä heitä on Suomessa arviolta kahdeksantuhatta.

”Tarve tähän lähti vanhempien toiveista. Sitten ajattelimme, että Helsinki voi olla tässä pioneeri, kun muualla Etelä-Suomessa vastaavaa ei ole”, sanoo pedagoginen asiantuntija Satu Koistinen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Myös se vaikuttaa, että kaupunki on tällä valtuustokaudella panostanut muutenkin runsaasti nimenomaan kieliin. Aiempaa useampiin kouluihin on tullut tai tulossa laajaa kaksikielistä opetusta ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

Ensimmäinen vieras kieli alkaa kaikilla helsinkiläislapsilla nyt ensimmäisellä luokalla. Saamenluokkalaisetkin pääsevät tänä lukuvuonna kokeilemaan sekä englantia että ranskaa.

Kaupunki arvioi, että lapsia tulee saamenluokalle vähitellen lisää, kun toiminta vakiintuu.

Ainakin Pasilan päiväkoti Susannassa on jo kasvamassa sen verran monta mahdollista oppilasta, että luokka kasvanee vuoden päästä yhdysluokaksi.

Saamenluokalle ei ole pääsykokeita. Luokalle otetaan ensisijaisesti helsinkiläisiä, mutta jos tilaa on, muistakin kunnista voi hakea.

Luokka on vielä kokeilu siinä mielessä, että Helsinki päättää jatkosta suosion perusteella lukuvuonna 2020–2021. Nykyiset koululaiset saavat siis varmasti käydä alakoulun loppuun näin, mutta parin vuoden päästä linjataan, tuleeko samaan kouluun lisää vastaavia kaksikielisiä luokkia.


Opettaja Milla Pulska näkee työnsä merkkinä tästä ajasta. Hänen omalta sukupolveltaan Vuotsossa kieli miltei hävisi.

Hän on itsekin opiskellut saamea vieraana kielenä, kun suomalaistamispolitiikka ei jättänyt muita vaihtoehtoja.

”Ei tiedetty esimerkiksi, mikä vahvuus kaksikielisyys voi olla. Nyt saamea ei pidetä katoavana kielenä ja nuoret opiskelevat kielen vahvaksi takaisin sukuun. Siitä on paljon esimerkkejä.”

Tästä on kyse

Helsinki lisäsi kaksikielistä opetusta


 Helsinki korostaa nyt kansainvälisyyttä peruskouluissaan.

 Selvin merkki tästä on, että ensimmäinen vieras kieli alkoi kaikissa peruskouluissa tänä syksynä heti ensimmäisellä luokalla.

 Entistä useammissa kouluissa on myös päätetty aloittaa varsinaisia kaksikielisiä luokkia, ruotsin kielikylpyä ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

 Kielipainotteisuutta tulee lisää päiväkoteihin ja esiopetukseenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieltenopetus
 • Koulutus
 • Helsinki
 • Peruskoulu
 • Pasila
 • Saamen kieli
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junaliikenne kokonaan pysähdyksissä Etelä-Suomessa, häiriön kestosta ei tietoa – Helsingin päärautatieasema pahoin ruuhkautunut

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  8. 8

   Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää