Kaupunki

Maailman eteläisin saamenluokka on Pasilassa kerrostalojen keskellä – ”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta”

Kaksikielisellä luokalla on vasta neljä lasta, mutta määrän uskotaan kasvavan vähitellen.

Koululuokassa soi tänään joiku, kuten melkein joka päivä. Luokka on Pasilan peruskoulussa, joka on hyvin tavallinen helsinkiläinen koulu.

Ekaluokkalainen Sophia Kiprianoff on juuri pyytänyt opettajaltaan Milla Pulskalta, että tänäänkin laulettaisiin ja ehkä vähän tanssittaisiinkin. Kyllä se käy, varsinkin kun matematiikka on juuri sujunut hienosti saameksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opettaja suomentaa tekemänsä laulun sanoja vieraille sen verran, että laulussa mennään metsään käpyjä keräämään. Kiprianoff ja hänen luokkakaverinsa Aslan Laiti ja Áile Kirste Lokki ovat iltapäivällä oikeastikin tekemässä niin.

Helsingissä toimii nyt Pohjoismaiden ensimmäinen saamenkielinen luokka saamelaisalueen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähin vastaava luokka on Lapissa. Sen etelämpänä saamea on tarjolla enimmillään oman äidinkielen tai vieraan kielen tuntien verran.

Luokalla on kolme oppilasta. Osan viikosta mukana on myös yksi esikoululainen. Vaikka ryhmä on pieni, opettaja Milla Pulska tietää sillä olevan suuri merkitys.

”Me olemme alkuperäiskansa, jonka kulttuurista on menetetty paljon. Mutta otamme sitä kulttuuria pala palalta takaisin. Onneksi enää ei tarvitse elää piilossa.”Ensimmäisistä oppilaista moni puhuu kotona täysin tai osittain suomea. Luokassa kieli vaihtuu lennossa pohjoissaameksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki oppilaat ovat olleet jo päiväkotiaikoinaan kielipesässä. Opettajan mukaan ryhmässä selviäisi kyllä muutenkin: myös kaupunkien saamelaislapsilla on usein runsaasti ainakin passiivista sanavarastoa. Luokalle voisi tulla jopa ilman saamen osaamista.

Oppilaat itse raportoivat, että saamen puhuminen on kivaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se vaan tuntuu hyvältä”, Sophia Kiprianoff sanoo.

”Helppoa kuin heinänteko”, Áile Kirste Lokki kommentoi matematiikankirjansa takaa.

Luokka on virallisesti kaksikielinen. Oma opettaja puhuu lapsille koko ajan johdonmukaisesti saamea, ja periaatteessa saameksi pitäisi muistaa myös vastata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin kolmasosa opetuksesta on suomeksi. Musiikin ja liikunnan tunnit ollaan yhdessä ison suomenkielisen luokan kanssa, samoin muutamat äidinkielen tunnit, joilla luetaan suomea. Luokassa on kaikkien näiden tuntien aikana kaksi opettajaa, joista Pulska puhuu saamea ja toinen opettaja suomea.

Opittavat asiat ovat pääosin samoja kuin muilla ekaluokkalaisilla. Matematiikassa opetellaan peruslaskutoimituksia, vaikka apuvälineet ovatkin tänään poronluuta.


Kirjaimista on jo käyty läpi A. Seuraavaksi vuorossa on Á.

Oppikirjoja ja saamenkielisiä lastenkirjoja on tilattu Helsinkiin saamelaiskäräjiltä. Opettaja pyrkii koko ajan keksimään pieniä keinoja tuoda saamelaista kulttuuria tutummaksi.

”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta. Luonto on sentään lähellä. Laulamme joka päivä ja opettelemme perinteisiä saamelaisia käsitöitä.”

Sodankylän Vuotsossa on ystävyysluokka, jonka kanssa tulevaisuudessa puhutaan videopuheluita ja kirjoitetaan kirjeitä. Ehkä vielä lähdetään käymäänkin pohjoiseen esimerkiksi johonkin kulttuuritapahtumaan.

Neljä oppilasta on vielä vähän, ainakin jos ajattelee saamelaisten määrää. Esimerkiksi City-Sámit-yhdistys arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuisi noin tuhat saamelaista. Yhteensä heitä on Suomessa arviolta kahdeksantuhatta.

”Tarve tähän lähti vanhempien toiveista. Sitten ajattelimme, että Helsinki voi olla tässä pioneeri, kun muualla Etelä-Suomessa vastaavaa ei ole”, sanoo pedagoginen asiantuntija Satu Koistinen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Myös se vaikuttaa, että kaupunki on tällä valtuustokaudella panostanut muutenkin runsaasti nimenomaan kieliin. Aiempaa useampiin kouluihin on tullut tai tulossa laajaa kaksikielistä opetusta ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

Ensimmäinen vieras kieli alkaa kaikilla helsinkiläislapsilla nyt ensimmäisellä luokalla. Saamenluokkalaisetkin pääsevät tänä lukuvuonna kokeilemaan sekä englantia että ranskaa.

Kaupunki arvioi, että lapsia tulee saamenluokalle vähitellen lisää, kun toiminta vakiintuu.

Ainakin Pasilan päiväkoti Susannassa on jo kasvamassa sen verran monta mahdollista oppilasta, että luokka kasvanee vuoden päästä yhdysluokaksi.

Saamenluokalle ei ole pääsykokeita. Luokalle otetaan ensisijaisesti helsinkiläisiä, mutta jos tilaa on, muistakin kunnista voi hakea.

Luokka on vielä kokeilu siinä mielessä, että Helsinki päättää jatkosta suosion perusteella lukuvuonna 2020–2021. Nykyiset koululaiset saavat siis varmasti käydä alakoulun loppuun näin, mutta parin vuoden päästä linjataan, tuleeko samaan kouluun lisää vastaavia kaksikielisiä luokkia.


Opettaja Milla Pulska näkee työnsä merkkinä tästä ajasta. Hänen omalta sukupolveltaan Vuotsossa kieli miltei hävisi.

Hän on itsekin opiskellut saamea vieraana kielenä, kun suomalaistamispolitiikka ei jättänyt muita vaihtoehtoja.

”Ei tiedetty esimerkiksi, mikä vahvuus kaksikielisyys voi olla. Nyt saamea ei pidetä katoavana kielenä ja nuoret opiskelevat kielen vahvaksi takaisin sukuun. Siitä on paljon esimerkkejä.”

Tästä on kyse

Helsinki lisäsi kaksikielistä opetusta


 Helsinki korostaa nyt kansainvälisyyttä peruskouluissaan.

 Selvin merkki tästä on, että ensimmäinen vieras kieli alkoi kaikissa peruskouluissa tänä syksynä heti ensimmäisellä luokalla.

 Entistä useammissa kouluissa on myös päätetty aloittaa varsinaisia kaksikielisiä luokkia, ruotsin kielikylpyä ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

 Kielipainotteisuutta tulee lisää päiväkoteihin ja esiopetukseenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieltenopetus
 • Koulutus
 • Helsinki
 • Peruskoulu
 • Pasila
 • Saamen kieli
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana noin kello 22

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää