Kaupunki

Maailman eteläisin saamenluokka on Pasilassa kerrostalojen keskellä – ”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta”

Kaksikielisellä luokalla on vasta neljä lasta, mutta määrän uskotaan kasvavan vähitellen.

Koululuokassa soi tänään joiku, kuten melkein joka päivä. Luokka on Pasilan peruskoulussa, joka on hyvin tavallinen helsinkiläinen koulu.

Ekaluokkalainen Sophia Kiprianoff on juuri pyytänyt opettajaltaan Milla Pulskalta, että tänäänkin laulettaisiin ja ehkä vähän tanssittaisiinkin. Kyllä se käy, varsinkin kun matematiikka on juuri sujunut hienosti saameksi.

Opettaja suomentaa tekemänsä laulun sanoja vieraille sen verran, että laulussa mennään metsään käpyjä keräämään. Kiprianoff ja hänen luokkakaverinsa Aslan Laiti ja Áile Kirste Lokki ovat iltapäivällä oikeastikin tekemässä niin.

Helsingissä toimii nyt Pohjoismaiden ensimmäinen saamenkielinen luokka saamelaisalueen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähin vastaava luokka on Lapissa. Sen etelämpänä saamea on tarjolla enimmillään oman äidinkielen tai vieraan kielen tuntien verran.

Luokalla on kolme oppilasta. Osan viikosta mukana on myös yksi esikoululainen. Vaikka ryhmä on pieni, opettaja Milla Pulska tietää sillä olevan suuri merkitys.

”Me olemme alkuperäiskansa, jonka kulttuurista on menetetty paljon. Mutta otamme sitä kulttuuria pala palalta takaisin. Onneksi enää ei tarvitse elää piilossa.”Ensimmäisistä oppilaista moni puhuu kotona täysin tai osittain suomea. Luokassa kieli vaihtuu lennossa pohjoissaameksi.

Kaikki oppilaat ovat olleet jo päiväkotiaikoinaan kielipesässä. Opettajan mukaan ryhmässä selviäisi kyllä muutenkin: myös kaupunkien saamelaislapsilla on usein runsaasti ainakin passiivista sanavarastoa. Luokalle voisi tulla jopa ilman saamen osaamista.

Oppilaat itse raportoivat, että saamen puhuminen on kivaa.

”Se vaan tuntuu hyvältä”, Sophia Kiprianoff sanoo.

”Helppoa kuin heinänteko”, Áile Kirste Lokki kommentoi matematiikankirjansa takaa.

Luokka on virallisesti kaksikielinen. Oma opettaja puhuu lapsille koko ajan johdonmukaisesti saamea, ja periaatteessa saameksi pitäisi muistaa myös vastata.

Noin kolmasosa opetuksesta on suomeksi. Musiikin ja liikunnan tunnit ollaan yhdessä ison suomenkielisen luokan kanssa, samoin muutamat äidinkielen tunnit, joilla luetaan suomea. Luokassa on kaikkien näiden tuntien aikana kaksi opettajaa, joista Pulska puhuu saamea ja toinen opettaja suomea.

Opittavat asiat ovat pääosin samoja kuin muilla ekaluokkalaisilla. Matematiikassa opetellaan peruslaskutoimituksia, vaikka apuvälineet ovatkin tänään poronluuta.


Kirjaimista on jo käyty läpi A. Seuraavaksi vuorossa on Á.

Oppikirjoja ja saamenkielisiä lastenkirjoja on tilattu Helsinkiin saamelaiskäräjiltä. Opettaja pyrkii koko ajan keksimään pieniä keinoja tuoda saamelaista kulttuuria tutummaksi.

”Totta kai pitää soveltaa, kun ollaan täällä kaupungissa kaukana kaikesta. Luonto on sentään lähellä. Laulamme joka päivä ja opettelemme perinteisiä saamelaisia käsitöitä.”

Sodankylän Vuotsossa on ystävyysluokka, jonka kanssa tulevaisuudessa puhutaan videopuheluita ja kirjoitetaan kirjeitä. Ehkä vielä lähdetään käymäänkin pohjoiseen esimerkiksi johonkin kulttuuritapahtumaan.

Neljä oppilasta on vielä vähän, ainakin jos ajattelee saamelaisten määrää. Esimerkiksi City-Sámit-yhdistys arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuisi noin tuhat saamelaista. Yhteensä heitä on Suomessa arviolta kahdeksantuhatta.

”Tarve tähän lähti vanhempien toiveista. Sitten ajattelimme, että Helsinki voi olla tässä pioneeri, kun muualla Etelä-Suomessa vastaavaa ei ole”, sanoo pedagoginen asiantuntija Satu Koistinen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Myös se vaikuttaa, että kaupunki on tällä valtuustokaudella panostanut muutenkin runsaasti nimenomaan kieliin. Aiempaa useampiin kouluihin on tullut tai tulossa laajaa kaksikielistä opetusta ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

Ensimmäinen vieras kieli alkaa kaikilla helsinkiläislapsilla nyt ensimmäisellä luokalla. Saamenluokkalaisetkin pääsevät tänä lukuvuonna kokeilemaan sekä englantia että ranskaa.

Kaupunki arvioi, että lapsia tulee saamenluokalle vähitellen lisää, kun toiminta vakiintuu.

Ainakin Pasilan päiväkoti Susannassa on jo kasvamassa sen verran monta mahdollista oppilasta, että luokka kasvanee vuoden päästä yhdysluokaksi.

Saamenluokalle ei ole pääsykokeita. Luokalle otetaan ensisijaisesti helsinkiläisiä, mutta jos tilaa on, muistakin kunnista voi hakea.

Luokka on vielä kokeilu siinä mielessä, että Helsinki päättää jatkosta suosion perusteella lukuvuonna 2020–2021. Nykyiset koululaiset saavat siis varmasti käydä alakoulun loppuun näin, mutta parin vuoden päästä linjataan, tuleeko samaan kouluun lisää vastaavia kaksikielisiä luokkia.


Opettaja Milla Pulska näkee työnsä merkkinä tästä ajasta. Hänen omalta sukupolveltaan Vuotsossa kieli miltei hävisi.

Hän on itsekin opiskellut saamea vieraana kielenä, kun suomalaistamispolitiikka ei jättänyt muita vaihtoehtoja.

”Ei tiedetty esimerkiksi, mikä vahvuus kaksikielisyys voi olla. Nyt saamea ei pidetä katoavana kielenä ja nuoret opiskelevat kielen vahvaksi takaisin sukuun. Siitä on paljon esimerkkejä.”

Tästä on kyse

Helsinki lisäsi kaksikielistä opetusta


 Helsinki korostaa nyt kansainvälisyyttä peruskouluissaan.

 Selvin merkki tästä on, että ensimmäinen vieras kieli alkoi kaikissa peruskouluissa tänä syksynä heti ensimmäisellä luokalla.

 Entistä useammissa kouluissa on myös päätetty aloittaa varsinaisia kaksikielisiä luokkia, ruotsin kielikylpyä ja kevyempää kielirikasteista opetusta.

 Kielipainotteisuutta tulee lisää päiväkoteihin ja esiopetukseenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieltenopetus
 • Koulutus
 • Helsinki
 • Peruskoulu
 • Pasila
 • Saamen kieli
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  9. 9

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  10. 10

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. 2 tuntia sitten
  4. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  5. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  6. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  7. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  10. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  11. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  12. 4 tuntia sitten
  13. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  14. Näytä lisää