Kaupunki

Kiskoremontin halvaannuttama Mannerheimintie kuumentaa tunteita – näyttelijä Antti Holman mielestä Helsingin keskustasta puuttuvat enää ”kiehuvat kyyt ja myrkkysavu”

Raitiolinjat 4 ja 10 eivät pääse ajamaan kahteen viikkoon Mannerheimintiellä, koska välillä Nordenskiöldinkatu–Reijolankatu uusitaan sekä kiskoja että maanalaisia putkia.

Helsingin raitiolinjat 4 ja 10 on korvattu maanantaista lähtien osittain busseilla, koska Mannerheimintie on kiskoremontissa välillä Nordenskiöldinkatu–Reijolankatu. Raitiovaunut eivät pääse liikennöimään Kansallisoopperan kohdalta Munkkiniemeen tai Pikku Huopalahteen.

Uudet liikennepoikkeukset ja matkanteon hidasteet ovat kirvoittaneet ihmettelyä ja kuumentaneet tunteita. Kantakaupungin liikennettä on jo valmiiksi sotkenut etenkin Mechelininkadun remontti, joka aiheuttaa pahimmillaan Espoosta Mannerheimintielle ulottuvia autojonoja.

Ehkäpä pahiten Mannerheimintien uusimpaan liikennesumppuun kääminsä poltti näyttelijä Antti Holma. Hän julkaisi Facebook-seinällään torstaina julkisen päivityksen, jossa ruoditaan tilannetta rajuin sanankääntein.


”Suurenmoisen sadistinen ajatus oli laittaa 4 ja 10 ratikkalinjat remonttiin samalla, kun yhdeksän kymmenestä Helsinkiin tulevasta autokaistasta on suljettu. Ehkä vielä tehokkaampaa olis laskea kaduille kiehuvia kyitä”, Holma kirjoitti torstaina Facebook-seinällään. ”Ja kirjoittaa taivaalle myrkkysavulla” kehotuksen mennä pois, näyttelijä jatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa Putous-sketsisarjassa ja Cheekin tarinan kertovassa Veljeni vartija -elokuvassa näytelleen Holman tunteenpurkaus on saanut runsaasti tukea sosiaalisessa mediassa.

Hieman maltillisemmin Mannerheimintien kiskoremonttia kommentoi kansanedustaja Sari Sarkomaa, joka heitti myllerrykseen liittyvät kysymyksensä ilmoille heti urakan ensimmäisenä päivänä eli maanantaina 3. syyskuuta.

”Varma syksyn merkki. Mansku revitty taas auki ja liikenne jumissa. Jo vuosia myllätty ja sama meno jatkuu. Mikä mennyt mönkään? Kuka ajattelee kaupunkilaisten ja yrittäjien arkea?” kokoomuslainen Sarkomaa kyseli Twitterissä.
Sarkomaa osoitti kysymyksensä Twitterissä apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäelle, joka vastaa muun muassa kaavoituksesta ja maankäytön suunnittelusta. Tämä ei osannut vastata lonkalta, vaan heitti pallon Helsingin kaupungin viestinnälle ja kaupunkiympäristön toimialalle.

Pallo lillui sosiaalisen median aalloissa vielä Helsingin seudun liikenteen (HSL) kautta Helsingin kaupungin liikennelaitokselle (HKL) – ja sieltäpä myös löytyi vastauksia Sarkomaalle.

”Kyseessä on yhteinen työmaa HSY:n kanssa, samanaikaisesti vaihdetaan kiskot, hulevesi- ja runkoputki. Kesällä tätä ei tehty, koska aikataulu saatiin yhteensovitettua tähän ajankohtaan”, HKL:n viestintä ilmoitti Sarkomaalle ja muulle Twitter-väelle.

HSY tarkoittaa Helsingin seudun ympäristöpalveluja, joka hoitaa pääkaupunkiseudun vesi- ja jätehuoltoa.
Kysymykseensä siitä, menikö jokin varsinaisesti mönkään, Sarkomaa ei saanut suoraa vastausta. Miten on, valvomomestari Eero Sauramäki Helsingin kaupungin liikennelaitokselta?

”Tämä kyseinen työmaahan ei ole varsinaisesti mennyt vielä mihinkään mönkään. – – Minä en osaa edes puolustella, miksi ei tehty jotain kesällä, koska ne [kiskotyöt] tehdään järjestyksessä. Kesällä oli monta muuta työmaata”, Sauramäki sanoo.

Sauramäki muistuttaa, että kiskotyöt on järkevä ajoittaa samaan urakkaan kadun alla kulkevien putkien ja kaapeleiden uusimisen kanssa. Koska Mannerheimintiessä riittää joka tapauksessa vuosittain monenlaista uusittavaa ja korjattavaa, vähentää remonttien synkronointi edes hieman väylän auki repimistä.

”Jos monttu on siinä viikon pidempään, niin se on parempi kuin se, että monttu peitetään ja otetaan uudestaan auki”, Sauramäki vertailee.

Raitiolinjojen 4 ja 10 poikkeustilanne kestää Mannerheimintiellä kaksi viikkoa, joten raitiovaunut korvataan sunnuntaihin 16. syyskuuta asti busseilla 4X ja 10X. Nämä poikkeuslinjat liikennöidään raitiovaunujen normaaleina ajoaikoina ja ne käyttävät reitin varrella olevia bussipysäkkejä, jotka on merkitty linjojen 4X ja 10X tunnuksilla.

Vaihto raitiovaunusta korvaavaan linja-autoon onnistuu HSL:n mukaan Oopperan pysäkeillä. Korvaavat bussit käyttävät sekä Helsinginkadulla (H2185) että Mannerheimintiellä (H1999) sijaitsevia Oopperan pysäkkejä Munkkiniemen ja Pikku Huopalahden suuntaan kulkiessaan.

Fakta

Mannerheimintien liikenteeseen vaikuttavia katutöitä


 Mannerheimintie välillä Nordenskiöldinkatu–Reijolankatu: kiskotöitä ja putkitöitä 3.–16. syyskuuta.

 Reijolankatu: Reijolankadulla pitkään tehty tietyö on vielä kesken. Vaikutusta Mannerheimintien kaistajärjestelyihin. Aikataulusta ei varmuutta.

 Mannerheimintie 17: Sähkö- ja kaapelitöitä Kisahallin kohdalla 6.–28. syyskuuta.

 Mannerheimintien alku Erottajalla: Muun muassa vesi- ja sähkötöitä sekä kadunparannusta 25.6.–31.12.

Lähde: HKL

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Joukkoliikenne
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  9. 9

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää