Kaupunki

Maahanmuuttajien arabiankielinen radiokanava on saanut tuhansien yleisön – Facebookissa toimiva Espoo FM on laajenemassa myös televisioon

”On hyvin tärkeää jakaa oikeaa tietoa arabiaksi. Liikkeellä on niin paljon väärää tietoa”, sanoo Espoo FM:n uutisankkuri Esraa Ismaeel Saed.

Kello on viisi iltapäivällä. Ruutuun ilmestyy nainen, joka alkaa lukea uutisia televisiosta tuttuun tapaan.

Uutisten kieli on arabia, ja äänessä on Espoo FM:n uutisankkuri Esraa Ismaeel Saed.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä on noin puolen vuoden ajan toiminut radioasema, joka lähettää arabiankielistä ohjelmaa. Oikeastaan voisi puhua televisioasemasta, sillä Espoo FM toimii Facebookissa ja lähettää pasilalaisesta studiosta myös kuvaa.

Kanavan uutisankkuri Saed, 30-vuotias irakilainen nainen, opiskeli journalismia Tikritin yliopistossa ja teki toimittajan töitä jo Irakissa. Vuonna 2014 hän joutui pakenemaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun Isis tuli, lähdimme karkuun.”

Suomeen Saed tuli vuonna 2016.

Espoo FM perustettiin joulukuussa 2017, ja ohjelmaa se alkoi lähettää tämän vuoden helmikuussa. Suosio arabiankielisessä yhteisössä on kasvanut tasaisesti. Seuraajia on Suomen ulkopuolellakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisin Espoo FM:ää toimitetaan tiimityönä 17 vapaaehtoisen voimin. Radioasemaa pyörittävien maahanmuuttajien taustat ovat monet: mukana on vastikään turvapaikan saaneita, oleskeluluvan saaneita ja muun muassa jo parikymmentä vuotta sitten kiintiöpakolaisena tullut nykyinen Suomen kansalainen.

Tekijöistä neljä on alkuperäisiä suomalaisia. He muun muassa kääntävät yhteistyössä uutisia muista välineistä arabiaksi. Naisia henkilökunnassa on kuusi.

Espoo FM lähettää ohjelmaa päivittäin suorana kuuden tunnin ajan. Pääpaino on uutisissa, joiden lisäksi kanava lähettää keskusteluja, kulttuuriohjelmaa ja urheilu-uutisia. Kanavan jutut käännetään paljolti suomenkielisistä tiedotusvälineistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanavan Facebook-sivulla on tykkääjiä jo noin 6 000. Viime kuussa lähetykset tavoittivat noin 40 000 ihmistä. Kokonaisuudessaan sivulla on ollut noin 160 000 kävijää.

Kanava pyrkii myös jakamaan tietoa suomalaisen yhteiskunnan toimintatavasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On hyvin tärkeää jakaa oikeaa tietoa arabiaksi. Liikkeellä on niin paljon väärää tietoa”, Saed sanoo.

Hänen mukaansa radiokanava aikoo televisioonkin. Koelähetyksiä on jo tehty suljetussa ympäristössä. Syksyn aikana on tarkoitus aloittaa iptv-tekniikkaan perustuva jakelu älytelevisioihin.

Kanavan toiminta arabiankielisten keskuudessa heidän kotouttamisekseen alkaa olla laajuudeltaan niin merkittävää, että ohjelmantekijät saattoivat hyvällä omallatunnolla hakea rahoitusta Veikkaukselta.

”Emme ole toistaiseksi saaneet sponsoreita. Olisi todella tärkeää saada rahoitus. Aloitimme aivan tyhjästä ja työskentelemme yhä ilmaiseksi”, Saed sanoo.


Turvapaikanhakijoissa ja turvapaikan saaneissa on myös media-alan ammattilaisia. Yksi heistä on kanavan perustaja ja omistaja, vuonna vuonna 1997 Irakista Saddam Husseinin hallintoa pakoon lähtenyt Marcus Ghazwan Viljakainen.

Viljakainen, 45, pakeni perheensä kanssa Turkkiin, josta hän tuli Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 2000.

Aikoinaan Viljakainen toimitti Helsingin Lähiradiossa arabiankielistä Almuhajir-ohjelmaa. Idea omasta kanavasta syntyi, kun hän tutustui Saediin ja muihin media-alalla toimineisiin maahanmuuttajiin.

Studion välineet ovat peräisin Viljakaiselta, joka rahoittaa studiokiinteistön vuokran ja muut pakolliset menot itse.

”Kaikki rahoitus on peräisin minun taskuistani. Onneksi minulla on töitä”, Viljakainen kuittaa. Hänellä on muun muassa tulkkipalveluja tarjoava yritys.

Myös Viljakainen painottaa ohjelmatuotannon keskeisintä arvoa: sitä, että tieto on oikeaa. Mutta kuka määrittää, mikä on oikeaa tietoa?

”Toimimme aivan kuten muutkin asialliset mediat. Täytyy saada virallinen vahvistus tiedolle.”

Viljakainen sanoo, että maahanmuuttajille vieraassa kieliympäristössä huhut saavat nopeasti siivet. Hän käyttää sanoja ”kuulopuheet” ja ”rikkinäinen puhelin”.

”Jokin aika sitten ihmiset rupesivat heittämään kaiken maailman huhuja muun muassa siitä, että Suomi olisi tehnyt salaisen sopimuksen Irakin kanssa turvapaikanhakijoiden palauttamisesta”, Viljakainen kertoo.

”Tätä paikkansapitämätöntä tietoa yritettiin jakaa meidänkin radion kautta. En ota vastaan mitään tietoa, jos sen taustalla ei ole virallinen taho, joka lausuu.”

Radioasema on Helsingissä. Miksi ihmeessä sen nimi on Espoo FM?

”Koska Radio Helsinki on jo olemassa”, Viljakainen naurahtaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Arabian kieli
 • Maahanmuuttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Michelle Obaman uunituoreen elämäkerran tarina elää, hengittää ja tuottaa ihailijoille varman pettymyksen

  6. 6

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  7. 7

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  8. 8

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää