Kaupunki

Miten tämä on voitu tehdä näin vaikeaksi? Testaa, selviätkö pyöräilyn väistämissääntöjen hetteikössä

Pyörämatkojen määrä kasvaa Helsingissä kaikkialla paitsi pohjoisen suunnalla.

Kulunut kesä on ollut Helsingin seudulla kaikkien aikojen pyöräilykesä. Pyöräiltyjen matkojen määrä on kasvanut uuteen ennätykseen.

Vuoden alusta asti Helsingin seudulla on laskettu yli seitsemän miljoonaa pyöräiltyä matkaa. Määrä on kasvanut viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta yli kymmenen prosenttia.

Erityisen iloinen uutinen on se, että polkupyöräilijöille sattuneiden liikenneonnettomuuksien määrä on samaan aikaan pienentynyt.

”Trendi on se, että mitä enemmän pyöräilijöitä on liikenteessä, sitä turvallisempaa pyöräily on”, sanoo Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suukopua ja vaaranpaikkoja tuntuu liikenteessä riittävän. Voisiko kuitenkin päätellä, että helsinkiläiset olisivat oppineet liikkumaan kaupungissa?

”Ainakin pyöräilijöiden paikka liikenteessä näyttää olevan entistä selvempi”, Keisanen sanoo.Erityisen hankalaa näyttäisi olevan se, kumman kuuluu kulloinkin antaa tietä toiselle, auton vai polkupyörän. Tämän jutun lopussa olevalla testillä voi katsoa, ovatko väistämissäännöt hallussa.

”Paljon näkee sellaista, että autoilija ajaa pyörätien yli ja pyöräilijä joutuu väistämään”, sanoo Helsingin pyöräilijöiden puheenjohtaja Vellu Taskila.

”Pyöräilijän täytyy olla tarkkana ja vilkuilla takavasemmalle ja oikealle, että tuleeko autoilija eteen. Pyöräilijän on siis varauduttava pysähtymään, vaikka auton velvollisuus olisi väistää.”

Joissakin paikoissa, kuten Musiikkitalon edessä olevalla Töölönlahdenkadulla, autoilijat näyttävät kuitenkin pysähtyvän kadun ylittävän pyörätien eteen, vaikka heidän ei tarvitsisi.

”Ei ole lainvastaista antaa toisille tietä”, Taskila huomauttaa.

Taskila muistuttaa, että tilanne on pyöräilijän kannalta sekava.

”Jos pyöräilijä ajaa ajoradalla, hänen tulee noudattaa samoja lakeja kuin autojen. Jos hän taas ajaa pyörätiellä, periaatteet muuttuvat.”

Erityisen pulmallisia ovat kohdat, joissa pyöräilijät ja jalankulkijat ohjautuvat samalle väylälle, kuten Elielinaukiolla Postitalon ja Rautatieaseman välillä, Esplanadin puiston ja Aleksanterinkadun välisillä kävelykaduilla tai Pasilassa.

”Silloin ei auta muu kuin olla varovainen”, Keisanen toteaa.

Hän kehottaa lähettämään vaarallisista paikoista palautetta kaupungille osoitteessa hel.fi/palaute.

Joka vuosi Helsinkiin tehdään uusia yksisuuntaisia pyöräteitä, jotka parantavat liikenteen sujuvuutta.

Tänä vuonna sellainen valmistuu Mechelininkadulle ja ensi vuonna Hämeentielle. Koko verkoston on määrä olla valmis vuonna 2025.

Helsingin tavoitteena on myös kasvattaa polkupyörällä tehtyjen matkojen osuus 15 prosenttiin kaikista matkoista vuoteen 2020 mennessä. Loppusyksystä tiedetään, onko Helsinki pysynyt tavoitteen tahdissa.

”Pyöräliikenteen määrä on kyllä kasvanut, mutta niin on asukasmääräkin. Pyöräilyn osuus on pysynyt muutaman vuoden paikallaan”, Keisanen sanoo.

Pyöräilyn lisääntymisen taustalla on Keisasen mukaan ainakin kolme syytä.

1. Uudet pyörätiet Sen jälkeen kun Kiasman kulmalta Ruoholahteen kulkeva Baana valmistui vuonna 2012, käyttö on kasvanut noin sadallatuhannella pyörämatkalla joka vuosi. Viime vuonna Baanalla tehtiin yli 800 000 pyöräiltyä matkaa.

Erityisen paljon on lisääntynyt pyöräily Helsingin ydinkeskustasta länteen. Lauttasaaren silta on nykyisin Suomen suosituin pyöräilyväylä. Miljoonan pyöräilijän raja menee rikki tänäkin vuonna.

Pyöräily vetää myös idässä. Osa pyöräilijöistä on siirtynyt käyttämään vuonna 2016 valmistunutta Isoisänsiltaa Kalasatamasta Mustikkamaalle.

Pohjoisessa pyöräilyn tulppana on Pasilan Tripla-keskuksen rakennustyömaa. Kun työmaa käynnistyi vuonna 2016, pyöräilijämäärät Ratapihantiellä vähenivät lähes puolella eivätkä ole kasvaneet lähellekään vuoden 2015 tasoa. Edes viime vuonna avattu uusi Pohjoisbaana Ratapihantieltä Käpylään ei ole nostanut pyöräilyä edellisvuosien tasolle.

Tilanne Pasilansillan ja Ratapihantien risteyksessä ei parane ennen ensi vuoden syksyä, jolloin Triplan ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua.

2. Kaupunkipyörät

Keltaisten kaupunkipyörien käyttö on lisääntynyt joka vuosi. Tämän vuoden kesällä järjestelmä laajeni Espooseen. Käytössä on nyt jopa 2 550 kaupunkipyörää.

3. Lämmin kesä

Joidenkin mielestä kesä on ollut pyöräilyyn jopa liian lämmin. Keisanen kannustaa jatkamaan pyöräilyä, vaikka säät kylmenevät.

”Lisää vaatetta päälle vaan. Suomalaiset osaavat kyllä liikkua ulkona talvellakin.”


Korjaus: Visaan grafiikkaa 1 ja 2 korjattu maanantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pyöräily
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  7. 7

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  8. 8

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää