Kaupunki

1960-luvun Suomen suurimman taloyhtiön putkiremontti alkoi Helsingin Munkkivuoressa – urakka kestää monta vuotta ja maksaa 25 miljoonaa euroa

Lähes viidensadan asunnon taloyhtiössä Helsingin Munkkivuoressa asukkaiden täytyy varautua siihen, että putkiremontti kestää monta vuotta. Urakan kokonaisbudjetti Ulvilantie 29:ssä on noin 24 miljoonaa euroa.

Putkiremontti on aina suuri mullistus ihmisen elämässä. Aivan erityinen mullistus on, jos remontin kohteeksi osuu jättimäinen taloyhtiö.

Kun asunto-osakeyhtiö Ulvilantie 29 vuonna 1957 perustettiin Helsingin Munkkivuoreen, syntyi sen ajan suurin aravalainoitettu taloyhtiö. Asuntokompleksi valmistui vuonna 1961. Kymmenen kerrostalon, 475 asunnon ja nykyisin noin 700 asukkaan pienoiskylä on niin laaja, että Helsingin taksinkuljettajat tuskastuvat, kun jollekin sen kymmenistä ovista soitetaan kyyti.

Putkiston elinikä asuinrakennuksissa on noin 50 vuotta, ja 1960-luvun alun Suomen suurimman aravayhtiön ensimmäinen linjasaneeraus tuli väistämättä eteen loppuvuodesta 2017.

Putkien lisäksi Ulvilantiellä saneerataan nyt sähkö- ja dataverkkoa. Lisäksi kaikki kylpyhuoneet avataan ja peruskorjataan, sokkelit vesieristetään sekä tehdään mittavia pihatöitä, joten puuhaa riittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiettävästi näin mittavia putkiremontteja ei ole Suomessa montaa tehty.


Suuren työn remontin onnistumisen eteen on paiskinut taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Horko, jonka omakin asunto on tällä hetkellä myllerryksen kourissa.

Horko kertoo, että projekti aloitettiin jo vuonna 2014 kilpailuttamalla hankesuunnittelun tekijöitä. Varsinainen toteutussuunnittelu alkoi vuonna 2015. Lopulta vuonna 2017 kilpailutettiin urakoitsija ja päädyttiin rakennusyhtiö Peabiin.

”Yksi syy oli tietysti hinta. Lisäksi valinnassa painoi se, että isolla, hyvämaineisella rakennusyhtiöllä on paukkuja ja kokemusta saattaa tällainen urakka maaliin. Myös yhtiön tapa viestiä asukkaille oli tärkeä.”

Urakan kokonaisbudjetti on noin 24 miljoonaa euroa. Linjasaneerauksissa suuntaa antava nyrkkisääntö on, että hinnaksi tulee noin tuhat euroa neliömetriltä.

Horkon mukaan taloyhtiön yhtiökokousten osallistujamäärissä oli selkeä piikki ennen urakan alkamista. Monet halusivat kertoa omia näkemyksiään remontin toteutustavasta. Keskustelu oli puheenjohtajan mukaan rakentavaa, mutta mielipide-eroja tietysti tuli ilmi.

Muun muassa erityistoiveet kylpyhuonekalusteista, aikataulu- ja tiedotuskysymykset sekä esimerkiksi rakkaiden pihapuiden säilyminen ja seinustojen villiviiniköynnökset ovat mietityttäneet asukkaita. Jotkut talon asukeista ovat asuneet Ulvilantie 29:ssä sen rakentamisesta asti.


Ulvilantiellä putkiremontti tehdään perinteisellä menetelmällä eli kylpyhuoneet avataan ja putket vaihdetaan uusiin. Käytännössä saneeraus aiotaan toteuttaa siten, että kaksi ryhmää suorittaa remontteja porrastetusti eri rapuissa. Suunnitelman mukaan asukkaat joutuvat olemaan pois omasta asunnostaan kymmenen viikon ajan.

Jo ensimmäisten talojen kohdalla aikataulut kuitenkin venyivät jopa kahdella viikolla joidenkin asukkaiden kohdalla.

Lisäksi esimerkiksi yllättävät vesikatkot ovat Horkon mukaan piinanneet yhtiön asukkaita. Vesikatko on äärimmäisen ikävä yllätys esimerkiksi silloin, kun pyykkikone on käynnissä.

Peab kertoo tiedottavansa vesikatkoista aina vähintään kaksi päivää aiemmin, mutta katkoja saattaa ilmetä myös muissa taloissa kuin niissä, joissa remonttia tehdään.

”Putkiremontit eivät koskaan mene aivan kuin elokuvissa. Varsinkin tällaisessa vanhassa talossa, jossa kaikki piirustukset eivät ole ajan tasalla, yllätyksiä voi tulla”, sanoo taloyhtiön projektipäälliköksi palkkaama Kim Malmgren.

”Koskaan ei kannata odottaa liikoja, vaikka ammattilaisten suunnitelmat osuvatkin usein hyvin lähelle todellista aikataulua.”


Malmgren kertoo yli sadan linjasaneerauksen kokemuksella, että liian usein ihmiset katsovat urakoitsijaa kuin ”merirosvoja ryöstöretkellä”. Hän vakuuttaa, että parhaaseen mahdolliseen tulokseen pyritään aina.

Malmgrenin mukaan laajoissa saneerauksissa on tärkeintä, että tilaajan ja urakoitsijan välinen yhteistyö toimii.

”Kilpailutukset, suunnittelut ja kaikki vaiheet pitää tehdä hyvin. Halpoja putkiremontteja ei ole edes olemassa. Ja jos ottaa halvimman, voi edessä olla katastrofi.”

Peabin edustaja, yksikönjohtaja Juha Paavilainen sanoo, että Ulvilantien projekti on jopa isolle rakennusyhtiölle epätavallinen.

”Onhan tämä kokoluokaltaan aivan poikkeuksellinen. Kun ihmisiä on paljon, on paljon muuttujia.”

Paavilainen kertoo, että Peab on panostanut etenkin viestintään. Peabilla on töissä Ulvilantien projektia varten neljä asiakaspalvelijaa, jotka auttavat ihmisiä pysymään kärryillä urakan etenemisestä.

”Viestintä on olennainen osa onnistunutta asiakaskokemusta.”

Paavilainen toteaa myös, että ihmisten yksityisyydestä on syytä pitää hyvää huolta. On oltava varma, ettei asukkailla ole pääsyä toistensa asuntoihin. Lisäksi turvallisuus on tärkeää.

”Täytyy pitää huoli, ettei esimerkiksi yön pikkutunneilla kukaan kotiin palaava putoa kuoppaan.”


Puheenjohtaja Horkolla on muutama vinkki siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun suurta linjasaneerausta tilataan.

”Kaikki kannattaa avoimesti kilpailuttaa. Vaikka joku tuntisikin jonkun luotettavan tyypin, kannattaa silti kilpailuttaa. Niin ei tule turhaa sanomista, että hallitus sopii asioita keskenään”, Horko sanoo.

Lisäksi hän korostaa hyvän rakennusyhtiön tärkeyttä. Kokeneet tekijät takaavat sen, että yllätysten määrä pysyy minimissä. Myös Horko puhuu onnistuneen tiedotuksen roolista.

”Jos ihmiset eivät saa tietoa, aiheutuu harmitusta. Meillä esimerkiksi jaetaan internetissä tietoa remontin kulusta, mutta pitää muistaa myös paperiset tiedotteet – esimerkiksi kaikilla iäkkäillä ei ole internetiä”, Horko kertoo.

”Viestinnässä on kyllä aina varaa parantaa.”

Lisäksi Horko kiittelee sitä, että hänellä on ollut apunaan aktiivinen hallitus, jossa on monenlaista osaamista. Hänkin mainitsee yhteistyön merkityksen. Horkon mukaan keskustelu myös urakoitsijan suuntaan on sujunut hyvin.

”Oli kyseessä isä ja poika pakulla tai miljardiluokan pörssiyhtiö, yhteistyö on tärkeintä.”

Vaikka remontti Ulvilantiellä eteneekin nyt hyvää tahtia, ei loppu ole vielä näkyvissä.

Suunnitelman mukaan työmaan loppupäivämäärä on 29. toukokuuta. Vuonna 2020. Ja kaikenlaista voi sattua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Putkiremontti
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  7. 7

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää