Kaupunki

1960-luvun Suomen suurimman taloyhtiön putkiremontti alkoi Helsingin Munkkivuoressa – urakka kestää monta vuotta ja maksaa 25 miljoonaa euroa

Lähes viidensadan asunnon taloyhtiössä Helsingin Munkkivuoressa asukkaiden täytyy varautua siihen, että putkiremontti kestää monta vuotta. Urakan kokonaisbudjetti Ulvilantie 29:ssä on noin 24 miljoonaa euroa.

Putkiremontti on aina suuri mullistus ihmisen elämässä. Aivan erityinen mullistus on, jos remontin kohteeksi osuu jättimäinen taloyhtiö.

Kun asunto-osakeyhtiö Ulvilantie 29 vuonna 1957 perustettiin Helsingin Munkkivuoreen, syntyi sen ajan suurin aravalainoitettu taloyhtiö. Asuntokompleksi valmistui vuonna 1961. Kymmenen kerrostalon, 475 asunnon ja nykyisin noin 700 asukkaan pienoiskylä on niin laaja, että Helsingin taksinkuljettajat tuskastuvat, kun jollekin sen kymmenistä ovista soitetaan kyyti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putkiston elinikä asuinrakennuksissa on noin 50 vuotta, ja 1960-luvun alun Suomen suurimman aravayhtiön ensimmäinen linjasaneeraus tuli väistämättä eteen loppuvuodesta 2017.

Putkien lisäksi Ulvilantiellä saneerataan nyt sähkö- ja dataverkkoa. Lisäksi kaikki kylpyhuoneet avataan ja peruskorjataan, sokkelit vesieristetään sekä tehdään mittavia pihatöitä, joten puuhaa riittää.

Tiettävästi näin mittavia putkiremontteja ei ole Suomessa montaa tehty.


Suuren työn remontin onnistumisen eteen on paiskinut taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Horko, jonka omakin asunto on tällä hetkellä myllerryksen kourissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Horko kertoo, että projekti aloitettiin jo vuonna 2014 kilpailuttamalla hankesuunnittelun tekijöitä. Varsinainen toteutussuunnittelu alkoi vuonna 2015. Lopulta vuonna 2017 kilpailutettiin urakoitsija ja päädyttiin rakennusyhtiö Peabiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi syy oli tietysti hinta. Lisäksi valinnassa painoi se, että isolla, hyvämaineisella rakennusyhtiöllä on paukkuja ja kokemusta saattaa tällainen urakka maaliin. Myös yhtiön tapa viestiä asukkaille oli tärkeä.”

Urakan kokonaisbudjetti on noin 24 miljoonaa euroa. Linjasaneerauksissa suuntaa antava nyrkkisääntö on, että hinnaksi tulee noin tuhat euroa neliömetriltä.

Horkon mukaan taloyhtiön yhtiökokousten osallistujamäärissä oli selkeä piikki ennen urakan alkamista. Monet halusivat kertoa omia näkemyksiään remontin toteutustavasta. Keskustelu oli puheenjohtajan mukaan rakentavaa, mutta mielipide-eroja tietysti tuli ilmi.

Muun muassa erityistoiveet kylpyhuonekalusteista, aikataulu- ja tiedotuskysymykset sekä esimerkiksi rakkaiden pihapuiden säilyminen ja seinustojen villiviiniköynnökset ovat mietityttäneet asukkaita. Jotkut talon asukeista ovat asuneet Ulvilantie 29:ssä sen rakentamisesta asti.


Ulvilantiellä putkiremontti tehdään perinteisellä menetelmällä eli kylpyhuoneet avataan ja putket vaihdetaan uusiin. Käytännössä saneeraus aiotaan toteuttaa siten, että kaksi ryhmää suorittaa remontteja porrastetusti eri rapuissa. Suunnitelman mukaan asukkaat joutuvat olemaan pois omasta asunnostaan kymmenen viikon ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo ensimmäisten talojen kohdalla aikataulut kuitenkin venyivät jopa kahdella viikolla joidenkin asukkaiden kohdalla.

Lisäksi esimerkiksi yllättävät vesikatkot ovat Horkon mukaan piinanneet yhtiön asukkaita. Vesikatko on äärimmäisen ikävä yllätys esimerkiksi silloin, kun pyykkikone on käynnissä.

Peab kertoo tiedottavansa vesikatkoista aina vähintään kaksi päivää aiemmin, mutta katkoja saattaa ilmetä myös muissa taloissa kuin niissä, joissa remonttia tehdään.

”Putkiremontit eivät koskaan mene aivan kuin elokuvissa. Varsinkin tällaisessa vanhassa talossa, jossa kaikki piirustukset eivät ole ajan tasalla, yllätyksiä voi tulla”, sanoo taloyhtiön projektipäälliköksi palkkaama Kim Malmgren.

”Koskaan ei kannata odottaa liikoja, vaikka ammattilaisten suunnitelmat osuvatkin usein hyvin lähelle todellista aikataulua.”


Malmgren kertoo yli sadan linjasaneerauksen kokemuksella, että liian usein ihmiset katsovat urakoitsijaa kuin ”merirosvoja ryöstöretkellä”. Hän vakuuttaa, että parhaaseen mahdolliseen tulokseen pyritään aina.

Malmgrenin mukaan laajoissa saneerauksissa on tärkeintä, että tilaajan ja urakoitsijan välinen yhteistyö toimii.

”Kilpailutukset, suunnittelut ja kaikki vaiheet pitää tehdä hyvin. Halpoja putkiremontteja ei ole edes olemassa. Ja jos ottaa halvimman, voi edessä olla katastrofi.”

Peabin edustaja, yksikönjohtaja Juha Paavilainen sanoo, että Ulvilantien projekti on jopa isolle rakennusyhtiölle epätavallinen.

”Onhan tämä kokoluokaltaan aivan poikkeuksellinen. Kun ihmisiä on paljon, on paljon muuttujia.”

Paavilainen kertoo, että Peab on panostanut etenkin viestintään. Peabilla on töissä Ulvilantien projektia varten neljä asiakaspalvelijaa, jotka auttavat ihmisiä pysymään kärryillä urakan etenemisestä.

”Viestintä on olennainen osa onnistunutta asiakaskokemusta.”

Paavilainen toteaa myös, että ihmisten yksityisyydestä on syytä pitää hyvää huolta. On oltava varma, ettei asukkailla ole pääsyä toistensa asuntoihin. Lisäksi turvallisuus on tärkeää.

”Täytyy pitää huoli, ettei esimerkiksi yön pikkutunneilla kukaan kotiin palaava putoa kuoppaan.”


Puheenjohtaja Horkolla on muutama vinkki siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun suurta linjasaneerausta tilataan.

”Kaikki kannattaa avoimesti kilpailuttaa. Vaikka joku tuntisikin jonkun luotettavan tyypin, kannattaa silti kilpailuttaa. Niin ei tule turhaa sanomista, että hallitus sopii asioita keskenään”, Horko sanoo.

Lisäksi hän korostaa hyvän rakennusyhtiön tärkeyttä. Kokeneet tekijät takaavat sen, että yllätysten määrä pysyy minimissä. Myös Horko puhuu onnistuneen tiedotuksen roolista.

”Jos ihmiset eivät saa tietoa, aiheutuu harmitusta. Meillä esimerkiksi jaetaan internetissä tietoa remontin kulusta, mutta pitää muistaa myös paperiset tiedotteet – esimerkiksi kaikilla iäkkäillä ei ole internetiä”, Horko kertoo.

”Viestinnässä on kyllä aina varaa parantaa.”

Lisäksi Horko kiittelee sitä, että hänellä on ollut apunaan aktiivinen hallitus, jossa on monenlaista osaamista. Hänkin mainitsee yhteistyön merkityksen. Horkon mukaan keskustelu myös urakoitsijan suuntaan on sujunut hyvin.

”Oli kyseessä isä ja poika pakulla tai miljardiluokan pörssiyhtiö, yhteistyö on tärkeintä.”

Vaikka remontti Ulvilantiellä eteneekin nyt hyvää tahtia, ei loppu ole vielä näkyvissä.

Suunnitelman mukaan työmaan loppupäivämäärä on 29. toukokuuta. Vuonna 2020. Ja kaikenlaista voi sattua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Putkiremontti
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  2. 2

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  3. 3

   Markku Kanervan Riveluutio teki jalkapallohistoriaa – nyt kysymys kuuluu, miten pitkälle tämä vire vielä kantaa joukkuetta?

  4. 4

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  5. 5

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  6. 6

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  7. 7

   Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

  8. 8

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  9. 9

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää