Kaupunki

Peloton Kalle Könkkölä näytti tietä omalla esimerkillään

Vammaisten oikeuksien puolustajana tunnettu Kalle Könkkölä kuoli 68-vuotiaana keuhkokuumeeseen tiistain vastaisena yönä. Könkkölä oli syntynyt 16. tammikuuta 1950.

Vihreiden puoluetoimistolla oli pitkään kehystettynä Kalle Könkkölän vanha vaalimainos. Etualalla on pöytä, ja sen takaa pilkottaa Kallen päälaki. Mistä on kyse, mainos kysyy.

Ponnettomien ja kiiltokuvamaisten vaalimainosten joukossa Könkkölän viesti oli yksinkertainen, voimakas ja selvä. Sitä on vaikea unohtaa.

Samanlainen voimakas ja selkeä viestiminen oli Könkkölälle tyypillistä kaikessa, mitä hän teki. Hän kykeni kiteyttämään sekä teksteissään että puheessaan oman viestinsä ainutlaatuisella ryhdikkyydellä.

Könkkölä kuoli 68-vuotiaana keuhkokuumeeseen tiistain vastaisena yönä. Könkkölä oli syntynyt 16. tammikuuta 1950.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomien arkistosta löytyy Könkkölän mielipidekirjoitus vuodelta 1990. Televisiossa oli esitetty dokumentti erään vammaisen Markon itsemurhasta.

Könkkölä opponoi sitä, että viranomaiset viivyttelivät hengityskoneiden antamista tiettyjen lihassairauksia sairastavien ihmisten käyttöön. Puhuttiin puolivirallisesti siitä, että annetaan näiden vammaisten menehtyä ”luonnolliseen kuolemaan”.

Könkkölä itse oli käyttänyt hengityskonetta vuodesta 1972. Hän kirjoitti:

”En halua kieltää keskustelua vammaisten itsemurhista, mutta vammaisten ihmisten keskeinen ongelma ei ole kuinka tappaa itsensä vaan se kuinka elää.”

Kaikkein eniten Kalle Könkkölä on vaikuttanut omalla esimerkillään. Hän päätti jo hyvin varhain, ettei antaisi vamman estää häntä elämästä täysipainoisesti.

Könkkölä käytti pyörätuolia noin kymmenvuotiaasta lähtien. Omaelämäkerrallisessa muisteluksessaan Mies ja henki hän kertoi, että todellinen käännekohta tapahtui vasta 1970-luvun alussa. Hän sairastui ja joutui ensimmäisen kerran hengityskoneeseen.

Mies joutui miettimään, oliko elämä tässä.

”Siihen asti keskeinen tavoite oli ollut opiskella nopeasti ja sitten rikastua. Tietenkin haaveena oli myös kaunis vaimo”, Könkkölä muisteli.

Vaikka tukehtumisen pelko oli aina läsnä, Könkkölä päätti, ettei pelkäämällä saavuta mitään. Peloton elämänasenne vei hänet matkoille ympäri maailmaa kansainvälisiin tehtäviin. Vaikka matkustamisessa oli aina omat riskinsä, hän ei antanut pelon lamaannuttaa omaa arkeaan.

Könkkölä kulki vuosikaudet työmatkoja kolmosen ratikalla, jossa tuon tuostakin kävi keskusteluja ihmisten kanssa.

Hänen väsymätön työnsä joukkoliikenteen esteettömyyden puolesta on muuttanut Suomea niin, että lähtötilannetta on vaikea uskoa. Vielä 20 vuotta sitten Könkkölä joutui matkustamaan junan tavaravaunussa.

Könkkölä osallistui erittäin aktiivisesti yhteiskunnallisiin asioihin, pyrki ja pääsi eduskuntaan. Hän työskenteli monissa luottamustoimissa ja johti muun muassa Helsingin sosiaali- ja terveyslautakuntaa 2000-luvulla yhden vaalikauden.

Silloinkin valmistelussa oli monia uudistuksia, joita kansalaiset kovaäänisesti kritisoivat. Toimittajat joutuivat tuon tuostakin soittamaan Könkkölälle ja kyselemään, mitä nyt tapahtuu.

Tutulla narisevalla äänellään hän lateli madonlukuja, joita monet poliitikot eivät olisi suin surminkaan suostuneet sanomaan ääneen. Aina välillä puhelimessa kuului happipullon porina, ja miehen ääni häipyi hetkeksi palatakseen takaisin entistä voimakkaampana.

Helsingin rakennuslautakunnassa hän teki aivan uraauurtavaa työtä paremman suunnittelun puolesta. Lukemattomat kerrat lautakunnan kokousten jälkeen virkamiehet selittivät toimittajalle, että se ja se rakennuslupa palautui valmisteluun, koska ”no, tiedäthän, Kalle Könkkölä”.

Könkkölä itse muisteli kirjoituksissaan erästä vanhustenkeskusta, jossa vessat oli tehty liian pieniksi pyörätuolia varten. Yhteenottohan siitä tuli poliitikon sekä arkkitehdin ja rakennussuunnittelijan kanssa.

Mutta Könkkölää haukkumalla tai hänelle karjumalla ei voitettu mitään. Lopulta vanhustenkeskukseenkin saatiin soviteltua riittävän isot vessat.

”Usein eri mieltä olemista pidetään helppona ja vähän virkistävänä”, Könkkölä muisteli. Häntä kutsuttiin puhumaan tilaisuuksiin, joissa kaivattiin yleisöä viihdyttävää vastarannankiiskeä.

Mutta eri mieltä oleminen vaatii aina rohkeutta, ja sitä Könkkölä sanoi opetelleensa koko elämänsä ajan.

Fakta

Kalle Könkkölä 1950–2018


 Kalle Könkkölä syntyi Helsingissä, mutta isän työn vuoksi perhe asui Äänekoskella ja Keravalla.

 Könkkölä kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1969 ja luonnontieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1974.

 Könkkölä oli perustamassa vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:tä ja hän työskenteli pitkään sen puheenjohtajana ja toiminnanjohtajana. Hän oli vammaisten kehitysyhteistyötä tukevan Abilis-säätiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja (2010).

 Helsingin kaupunginvaltuutettu Könkkölä oli vuosina 1985–2004. Vihreän liiton kansanedustaja hän oli vuosina 1983–1987. Puolueen puheenjohtaja hän oli 1987 ja varapuheenjohtaja vuosina 1990–1991.

 Könkkölä sai lukuisia palkintoja ja huomionosoituksia. Vuonna 2015 hän otti vastaan ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen vammaisneuvoston palkinnon elämäntyöstään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  8. 8

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  4. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  5. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  6. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  7. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  8. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  9. Tunti sitten
  10. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää