Kaupunki

Peloton Kalle Könkkölä näytti tietä omalla esimerkillään

Vammaisten oikeuksien puolustajana tunnettu Kalle Könkkölä kuoli 68-vuotiaana keuhkokuumeeseen tiistain vastaisena yönä. Könkkölä oli syntynyt 16. tammikuuta 1950.

Vihreiden puoluetoimistolla oli pitkään kehystettynä Kalle Könkkölän vanha vaalimainos. Etualalla on pöytä, ja sen takaa pilkottaa Kallen päälaki. Mistä on kyse, mainos kysyy.

Ponnettomien ja kiiltokuvamaisten vaalimainosten joukossa Könkkölän viesti oli yksinkertainen, voimakas ja selvä. Sitä on vaikea unohtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samanlainen voimakas ja selkeä viestiminen oli Könkkölälle tyypillistä kaikessa, mitä hän teki. Hän kykeni kiteyttämään sekä teksteissään että puheessaan oman viestinsä ainutlaatuisella ryhdikkyydellä.

Könkkölä kuoli 68-vuotiaana keuhkokuumeeseen tiistain vastaisena yönä. Könkkölä oli syntynyt 16. tammikuuta 1950.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomien arkistosta löytyy Könkkölän mielipidekirjoitus vuodelta 1990. Televisiossa oli esitetty dokumentti erään vammaisen Markon itsemurhasta.

Könkkölä opponoi sitä, että viranomaiset viivyttelivät hengityskoneiden antamista tiettyjen lihassairauksia sairastavien ihmisten käyttöön. Puhuttiin puolivirallisesti siitä, että annetaan näiden vammaisten menehtyä ”luonnolliseen kuolemaan”.

Könkkölä itse oli käyttänyt hengityskonetta vuodesta 1972. Hän kirjoitti:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En halua kieltää keskustelua vammaisten itsemurhista, mutta vammaisten ihmisten keskeinen ongelma ei ole kuinka tappaa itsensä vaan se kuinka elää.”

Kaikkein eniten Kalle Könkkölä on vaikuttanut omalla esimerkillään. Hän päätti jo hyvin varhain, ettei antaisi vamman estää häntä elämästä täysipainoisesti.

Könkkölä käytti pyörätuolia noin kymmenvuotiaasta lähtien. Omaelämäkerrallisessa muisteluksessaan Mies ja henki hän kertoi, että todellinen käännekohta tapahtui vasta 1970-luvun alussa. Hän sairastui ja joutui ensimmäisen kerran hengityskoneeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies joutui miettimään, oliko elämä tässä.

”Siihen asti keskeinen tavoite oli ollut opiskella nopeasti ja sitten rikastua. Tietenkin haaveena oli myös kaunis vaimo”, Könkkölä muisteli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka tukehtumisen pelko oli aina läsnä, Könkkölä päätti, ettei pelkäämällä saavuta mitään. Peloton elämänasenne vei hänet matkoille ympäri maailmaa kansainvälisiin tehtäviin. Vaikka matkustamisessa oli aina omat riskinsä, hän ei antanut pelon lamaannuttaa omaa arkeaan.

Könkkölä kulki vuosikaudet työmatkoja kolmosen ratikalla, jossa tuon tuostakin kävi keskusteluja ihmisten kanssa.

Hänen väsymätön työnsä joukkoliikenteen esteettömyyden puolesta on muuttanut Suomea niin, että lähtötilannetta on vaikea uskoa. Vielä 20 vuotta sitten Könkkölä joutui matkustamaan junan tavaravaunussa.

Könkkölä osallistui erittäin aktiivisesti yhteiskunnallisiin asioihin, pyrki ja pääsi eduskuntaan. Hän työskenteli monissa luottamustoimissa ja johti muun muassa Helsingin sosiaali- ja terveyslautakuntaa 2000-luvulla yhden vaalikauden.

Silloinkin valmistelussa oli monia uudistuksia, joita kansalaiset kovaäänisesti kritisoivat. Toimittajat joutuivat tuon tuostakin soittamaan Könkkölälle ja kyselemään, mitä nyt tapahtuu.

Tutulla narisevalla äänellään hän lateli madonlukuja, joita monet poliitikot eivät olisi suin surminkaan suostuneet sanomaan ääneen. Aina välillä puhelimessa kuului happipullon porina, ja miehen ääni häipyi hetkeksi palatakseen takaisin entistä voimakkaampana.

Helsingin rakennuslautakunnassa hän teki aivan uraauurtavaa työtä paremman suunnittelun puolesta. Lukemattomat kerrat lautakunnan kokousten jälkeen virkamiehet selittivät toimittajalle, että se ja se rakennuslupa palautui valmisteluun, koska ”no, tiedäthän, Kalle Könkkölä”.

Könkkölä itse muisteli kirjoituksissaan erästä vanhustenkeskusta, jossa vessat oli tehty liian pieniksi pyörätuolia varten. Yhteenottohan siitä tuli poliitikon sekä arkkitehdin ja rakennussuunnittelijan kanssa.

Mutta Könkkölää haukkumalla tai hänelle karjumalla ei voitettu mitään. Lopulta vanhustenkeskukseenkin saatiin soviteltua riittävän isot vessat.

”Usein eri mieltä olemista pidetään helppona ja vähän virkistävänä”, Könkkölä muisteli. Häntä kutsuttiin puhumaan tilaisuuksiin, joissa kaivattiin yleisöä viihdyttävää vastarannankiiskeä.

Mutta eri mieltä oleminen vaatii aina rohkeutta, ja sitä Könkkölä sanoi opetelleensa koko elämänsä ajan.

Fakta

Kalle Könkkölä 1950–2018


 Kalle Könkkölä syntyi Helsingissä, mutta isän työn vuoksi perhe asui Äänekoskella ja Keravalla.

 Könkkölä kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1969 ja luonnontieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1974.

 Könkkölä oli perustamassa vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:tä ja hän työskenteli pitkään sen puheenjohtajana ja toiminnanjohtajana. Hän oli vammaisten kehitysyhteistyötä tukevan Abilis-säätiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja (2010).

 Helsingin kaupunginvaltuutettu Könkkölä oli vuosina 1985–2004. Vihreän liiton kansanedustaja hän oli vuosina 1983–1987. Puolueen puheenjohtaja hän oli 1987 ja varapuheenjohtaja vuosina 1990–1991.

 Könkkölä sai lukuisia palkintoja ja huomionosoituksia. Vuonna 2015 hän otti vastaan ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen vammaisneuvoston palkinnon elämäntyöstään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  2. 2

   Poliisi: Kehä I:n liikenne länteen päin poikki peräänajon takia

  3. 3

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   ”Yksilökeskeisyys” ja ”hedonistinen kulttuuri” – Poliitikot selittävät huolestuttavaa väestöennustetta ajan hengellä

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  10. 10

   Ketään ei enää pitäisi tuomita vankeuteen vakaumuksen vuoksi – Näin sanoo mies, jonka kautta kymmenet totaalikieltäytyjät ovat päätyneet vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää