Kaupunki

”Meillä on tässä käsillä sekavahko tapaus” – Oikeudenkäynti sai Helsingissä hämmentävän käänteen: syyttäjä ja puolustus olivat katsoneet erilaisia videoita todisteena

Kahta noin 30-vuotiasta miestä syytetään törkeästä ryöstöstä keskiviikkoaamuna Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä. HS seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä keskiviikkona syytteitä, joiden mukaan kaksi noin 30-vuotiasta miestä ryösti miehen kevyen liikenteen väylä Baanalla Helsingissä viime kesänä. Ryöstön yhteydessä uhrin kurkulle laitettiin puukko, ja häntä myös iskettiin sillä nivusiin.

Syytetyt tuotiin Salmisaaren oikeustalon käräjäsaliin Vantaan vankilasta. Istunto alkoi hieman myöhässä, koska vankikuljetus ei saapunut ajallaan.

”Meillä on tässä käsillä sekavahko tapaus”, kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen kuvaili asiaesittelynsä aluksi.

Oikeuden puitavaksi päätynyt tilanne tapahtui Baanalla 18. kesäkuuta 2018. Uhri – keski-ikäinen mies – oli istuskelemassa poikansa ja tämän kaverin kanssa väylän varrella olevalla penkillä, kun syytetyt saapuivat paikalle. Pian käynnissä oli sanaharkka, jonka aikana toinen penkin luokse tulleista miehistä nappasi penkillä istuneelta mieheltä takaapäin kännykän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies huomasi puhelimensa päätyneen vääriin käsiin ja juoksi varkaan perään. Toinen syytetyistä meni tässä vaiheessa tilanteeseen väliin ja uhkasi miestä suusanallisesti puukottamisella. Puhelintaan takaisin vaatinut mies puolestaan läpsäisi uhkailijaa kädellä kasvoihin, minkä jälkeen tämä otti puukon esiin ja löi häntä sillä vasemmalle puolelle nivusiin.

Tilanne jatkui käsirysyllä, jonka lopputulemana puhelimensa menettänyt mies makasi syyttäjän mukaan maassa veitsi kurkullaan. Puukkoa pidellyt mies lateli myös tappouhkauksen.

Uhri ja syytetyt eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

Syytetyt kiistävät syytteen törkeästä ryöstöstä. Puukkoa käyttänyt mies myöntää törkeän pahoinpitelyn, joskin sekin tapahtui puolustuksen mukaan hätävarjelun liioitteluna.

Keskeinen käräjäoikeuden puntaroitava asia on se, miten kännykän vieminen linkittyy sen jälkeisiin väkivaltaisiin tapahtumiin. Kyse on siis siitä, täyttyykö ryöstörikoksen tunnusmerkistö ja toimivatko puhelimen varastanut mies ja hänen puukkoa käyttänyt kaverinsa yhteistuumin. Syyte on törkeä ryöstö, koska tilanteessa käytettiin teräasetta.

Minimirangaistus törkeästä ryöstöstä on kaksi vuotta vankeutta. Törkeässä pahoinpitelyssä vähimmäisrangaistus on vuosi vankeutta.

Olennaista on, missä vaiheessa puukkoa käyttänyt mies sai tietää kaverinsa anastaneen uhrin kännykän. Puolustus pyrkii näyttämään, että pahoinpitely ei liittynyt anastukseen. Näin kyseessä ei siis olisi ollut törkeä ryöstö eikä edes perusmuotoinen ryöstö.

”Puukon käyttö johtui provosoitumisesta, ei kännykästä”, puukkomiehen asianajaja Juha-Pekka Hippi sanoi.

Uhri oli Hipin mukaan solvannut penkin luokse tullutta mieskaksikkoa. Osaltaan provosoitumiseen vaikutti hänen mielestään myös se, että toinen syytetyistä sai uhrin toiminnan vuoksi jogurttia päälleen.

Litran jogurttipurkkia kantoi mukanaan syytetty, joka myös sai tilanteessa jogurtit vaatteilleen.

 

”Aivan mysteeri.”

Oikeudenkäynti keskeytettiin yllättäen noin tunnin käsittelyn jälkeen. Syynä tähän oli kesken kaiken ilmennyt epäilys, että syyttäjä ja puolustus olivat saaneet käyttöönsä erilaiset valvontakameravideot todisteina tapahtumapaikalta Baanalta.

Oikeuden puheenjohtaja Arto Perälä päätti selvityttää asian ennen käsittelyn jatkamista. Tekninen tauko kesti vartin verran.

Videosotkuun ei saatu täyttä selvyyttä tauon aikanakaan. Paussin jälkeen tuomari, syyttäjä sekä syytettyjen asianajajat Hippi ja Henry Saleva kelailivat videotallenteita läpi eri tietokoneilla. Hippi vei oman kannettavansa väkijoukon keskelle salin etuosaan.

Tiettävästi on mahdollista, että syyttäjän ja puolustuksen videot ovat peilikuvia toisistaan. Salevan mielestä puolustuksen käytössä olleilla videoilla näkyy kuitenkin asioita, joita syyttäjän videolla ei tule esiin.

Syytteessä kuvatut väkivallanteot tapahtuivat joka tapauksessa valvontakameroiden ulottumattomissa. Videoissa näkyy kuitenkin tapahtumia ennen ja jälkeen sen, kun puukko oli esillä ja väkivaltaa harjoitettiin.

”Aivan mysteeri”, syyttäjä Hyppönen totesi peilikuvina näkyneistä videoista.

Koska videosekaannus ei ottanut selvitäkseen, puheenjohtaja Perälä päätti, että asiaa selvitetään myöhemmin tarkemmin. Näin oikeudenkäynti pystyi jatkumaan muilta osin.

Syyttäjän sanoin ”sekavahkossa tapauksessa” riidatonta on se, että sekä uhria että toista syytetyistä hakattiin tilanteessa myös kyynärsauvalla. Puhelimensa menettänyt mies nappasi syyttäjän mukaan sauvan pojaltaan sen jälkeen, kun tilanteessa oli käytetty puukkoa. Hän myös ryhtyi hakkaamaan puukkomiestä sauvalla.

Tämän jälkeen toinen syytetyistä riisti kyynärsauvan itselleen ja alkoi lyödä sillä uhria.

Asianajaja Hippi nosti istunnon alussa esiin, että hänen päämiehensä voisi uhrin toiminnan vuoksi olla itsekin paitsi syytettynä myös asianomistajana. Poliisi ei kuitenkaan hänen mukaansa huomioinut esitutkinnassa tätä puolta.

Hippi ei tästä huolimatta päättänyt vaatia lisäesitutkintaa, joten oikeudenkäynti päästiin aloittamaan.

Uhri oli puukotuksen vuoksi viikon sairaalassa. Hän vaatii syytetyiltä yli 15 000 euron verran erilaisia vahingonkorvauksia.

Oikeudenkäynti jatkuu todistajien kuulemisella perjantaina. Tuomio tullee kansliaratkaisuna myöhemmin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  9. 9

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  10. 10

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää