Kaupunki

Sote-uudistus uhkaa asunnottomuuden hoitoa – ”On riski, että häviäjiä olisivat suurten kaupunkien vähä­osaiset”

Suomi on luonut asunnottomuuden suitsimiseksi mainetta niittäneen Asunto ensin -tukimallin, jonka sote-uudistus voisi romuttaa, pelkäävät asiantuntijat.

Asunnottomille on odotettavissa vaikeuksia, sillä suunniteltu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus (sote) uhkaa repiä heidän tarvitsemansa tukipaketin rikki. Uudistus siirtäisi asunnottomien sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnalle, mutta tukiasunnot jäisivät kaupungeille tai yksityisille säätiöille, joista suurin on Y-säätiö.

Asunto ensin -tukimalli on selättänyt tehokkaasti asunnottomuutta suurissa kaupungeissa. Kunta järjestää ensin asunnottomalle kodin omistamistaan asunnoista tai vuokraa sellaisen säätiöiltä. Vasta sitten ryhdytään ratkomaan hänen mahdollisia mielenterveys-, päihde- tai talousongelmiaan sosiaalityöntekijöiden ja terveydenhoidon ammattilaisten kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tukipaketti on tehonnut, sillä kodin saaneista iso osa on pystynyt pitämään asuntonsa. Katuasunnottomuus on lähes hävinnyt 2010-luvulla, ja Suomi on niittänyt mallilla mainetta maailmalla.

Nyt tulevaisuus huolettaa monia asiantuntijoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miksi asunnottomuuden torjunta ei ole noussut esiin, kun sote-uudistusta sorvataan?” kysyy asuntoasioiden asiantuntija Laura Hassi Kuntaliitosta.

Aiemmin koko puoluekenttä ja maan hallitukset ovat olleet yhtä mieltä sitä, että tämä yhteiskunnallinen ongelma pitää hoitaa valtion, kuntien ja järjestöjen yhteistyöllä. ”Ja se on onnistunut”, Hassi korostaa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) vastaa: ”Tämä moniulot­teinen ongelma on tyyppi­esimerkki siitä, kuinka valtion puolella ei ymmärretä isojen kaupunkien erityis­ongelmia, kuten viheliäistä asunnottomuutta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaavuori arvelee, että maakunta­hallinto tuskin panisi etusijalle asunnottomuuden kaltaisia, kaupungeille tyypillisiä yhteiskunnallisia pulmia. ”On riski, että sote-uudistuksessa häviäjiä olisivat suurten kaupunkien vähäosaiset. Heidän tilanteidensa ratkomiseen tarvitaan monien ammattilaisten saumatonta yhteistyötä.”

”Jos tätä ei ratkota etukäteen kunnolla, asunnottomat putoavat ei-kenenkään-maalle soten hallintohimmeleissä, ja varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä uhkaa kehkeytyä katastrofi”, ennustaa Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

Hän on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä Helsingin kanssa asunnottomuuden poistamiseksi. Kaupunki palkitsi Kaakisen kultaisella mitalillaan kesäkuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuntaliiton Laura Hassi muistuttaa, että asunnottomuuden torjunnasta ei puhuta sosiaalilainsäädännössä.

”Vaikka selaa tuhansia sivuja, siellä ei mainita ongelmaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asunnottomien auttaminen on nojannut kuntien aktiiviseen rooliin. Apuna ovat olleet järjestöt.

”Nyt näyttää siltä, että monimutkaista ongelmaa ei hahmoteta. Ajatellaan, että kyllä se jotenkin hoituu.”

Monien mieleen nousee 1990-luvulta puistattava esimerkki. Kun vanhoja B-mielisairaaloita lakkautettiin, potilaita siirtyi vuokra-asuntoihin. Heille luvattiin avohoitoa, mutta laman runtelemalta valtiolta ei juurikaan herunut rahaa palveluihin. Sairaat ihmiset jäivät heitteille varsinkin isoissa kaupungeissa.

 

”On riski, että sikiää samantyyppinen sekasotku kuin sen jälkeen, kun toimeentulotuki siirrettiin kunnilta Kelalle.”

Tulevaisuus huolettaa myös Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtajaa Sanna Tiivolaa.

”Järjestöt etsivät ja auttavat asunnottomia pääsemään palveluihin kiinni. Meillä on asiantuntemusta, mutta tilaisiko maakunta enää meiltä tätä työtä, sitä ei tiedä kukaan”, Tiivola sanoo.

”Asunnottomien asia näyttää jäävän sote-uudistuksen terveyspuolen jalkoihin”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Jouko Karjalainen.

”On riski, että sikiää samantyyppinen sekasotku kuin sen jälkeen, kun toimeentulotuki siirrettiin kunnilta Kelalle”, hän sanoo.

Koska asunnottomuus piinaa eniten pääkaupunkiseutua, Karjalainen ehdottaa, että Uudenmaan maakunnan pitäisi ryhtyä kiireesti ratkomaan, miten avuntarvitsijan tukipaketti koottaisiin tulevaisuudessa. ”Se voisi olla pilotti muita maakuntia varten.”

Suuri huoli on, miten kävisi Y-säätiön asunnottomille varaamille 6 000 asunnolle 54:llä eri paikkakunnalla.

Helsingillä on sama pulma. Eri puolilla kaupunkia on 3 000 asuntoa asunnottomille, jotka sosiaalitoimi valitsee ja tekee heidän puolestaan vuokrasopimuksen.

Y-säätiön Juha Kaakinen ennakoi, että vuokra­sopimusten teosta ja byrokra­tiasta voi kehkeytyä maa­kuntien kanssa valtaisa urakka.

”Se maksaisi paljon. Maksate­taanko se vähävaraisilla asukkailla?” hän kysyy.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Sarita Friman-Korpela ei näe tulevaisuutta yhtä synkkänä.

”Asumisen järjestäminen ja neuvonta on vahvasti kunnan ydintehtäviä. Asumiseen liittyvät kysymykset edellyttävät jatkossa vahvaa yhteistyötä kunnilta ja maakunnilta”, hän sanoo.

Erot kuntien välillä ovat Friman-Korpelan mukaan suuret, ja hän korostaa kaavaillun sote-uudistuksen vaativan yhteispeliä.

”Maakunnallahan on ne kuuluisat leveät hartiat. Asioista pitää neuvotella, ja siihen on vielä jäljellä siirtymäaikaa. Uudistuksenhan on tarkoitus tulla voimaan vasta 1. tammikuuta 2021”, Friman-Korpela rauhoittelee.

Katuasunnottomuus selätettiin 2000-luvulla

Vielä 2000-luvun alussa katuasunnottomuus rehotti etenkin Helsingissä, mutta myös muissa suurissa kaupungeissa. Tuhansia ihmisiä nukkui porraskäytävissä ja paikoissa, joista löytyi edes vähän suojaa.

Kun Jan Vapaavuori (kok) valittiin vuonna 2007 asuntoministeriksi, hän pyysi ”neljää viisasta miestä” ratkomaan asunnottomuutta. Mukana olivat Helsingin piispa Eero Huovinen, Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, Y-säätiön toimitusjohtaja Hannu Puttonen ja sihteerinä Juha Kaakinen.

Kehitettiin Asunto ensin -malli, jossa asunnottomalle tarjotaan ensin turvallinen koti. Vasta sitten hän ryhtyy ratkomaan ongelmiaan yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Monilla on päihde- ja mielenterveysongelmia sekä takanaan usein avioero, työttömyyttä tai taloudellisia vaikeuksia.

Suuret kaupungit, Y- säätiö ja monet järjestöt, kuten Vailla vakinaista asuntoa ry, punoivat kokoon auttavan verkoston. Poliittiset puolueet vakuuttuivat mallista ja hyväksyivät eduskunnassa monenlaisia ohjelmia tukeakseen työtä. Uusien vuokra-asuntojen rakentamista tuettiin Raha-automaattiyhdistyksen avulla, ja niitä saatiin paljon lisää.

Suomi pystyi vähentämään maailmanennätysvauhdilla asunnottomuutta kymmenessä vuodessa. Noin 10 000 ihmistä sai uudelle elämälleen raamit. Asunnottomia ei juuri näe kaduilla, ja neljä viidestä on pystynyt pitämään saamansa asunnon.

Suomen-mallista kehkeytyi yhteiskunnallinen brändi, josta Y-säätiön nykyinen toimitusjohtaja Juha Kaakinen kiertää kertomassa ympäri maailmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Trafin luonnospaperi paljastaa: Laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä estäisi nykyisenkaltaisen lentoliikenteen Suomessa

  10. 10

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perhe viihtyy lemmikkikaaoksessa – Abramsien tarttuva elämänilo voi tehdä realityohjelmasta hitin
  3. ”Likat, kohta päästään ampuun” – Kom-teatterin näytelmä vuoden 1918 tehtaantytöistä koskettaa myös televisiossa
  4. Entinen ”kiinnostava kirjailija” Antti Nylén ehdottaa Suomeen taiteilijapalkkaa, ja yksi ratkaisu olisi ottaa varat poliiseilta – ”Nyt on taiteilijoiden vuoro!”
  5. Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat Tilaajille
  6. Demokraattien Stacey Abrams myönsi tappionsa Georgian kuvernöörikisassa – aikoo kuitenkin haastaa osavaltion oikeuteen äänestyksen epäselvyyksien vuoksi
  7. Trafin luonnospaperi paljastaa: Laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä estäisi nykyisenkaltaisen lentoliikenteen Suomessa
  8. Marraskuun ryhmän vaikutus näkyy Suomen taiteessa edelleen – tummat värit hallitsevat, kirkkaaseen kevytmielisyyteen nuorella kansakunnalla ei ollut varaa
  9. Tunti sitten
  10. Pekka Haaviston ensimmäinen linjapuhe vihreiden puheenjohtajana suorana lähetyksenä juuri nyt
  11. Trump uhkaa kävellä ulos tiedotus­tilaisuuksista, jos toimittajat eivät käyttäydy
  12. Aiemmin musiikillisesti varautunut Jenni Vartiainen vakuutti areenakonsertissa kuin uudestisyntyneenä
  13. Näytä lisää