Kaupunki

Sote-uudistus uhkaa asunnottomuuden hoitoa – ”On riski, että häviäjiä olisivat suurten kaupunkien vähä­osaiset”

Suomi on luonut asunnottomuuden suitsimiseksi mainetta niittäneen Asunto ensin -tukimallin, jonka sote-uudistus voisi romuttaa, pelkäävät asiantuntijat.

Asunnottomille on odotettavissa vaikeuksia, sillä suunniteltu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus (sote) uhkaa repiä heidän tarvitsemansa tukipaketin rikki. Uudistus siirtäisi asunnottomien sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnalle, mutta tukiasunnot jäisivät kaupungeille tai yksityisille säätiöille, joista suurin on Y-säätiö.

Asunto ensin -tukimalli on selättänyt tehokkaasti asunnottomuutta suurissa kaupungeissa. Kunta järjestää ensin asunnottomalle kodin omistamistaan asunnoista tai vuokraa sellaisen säätiöiltä. Vasta sitten ryhdytään ratkomaan hänen mahdollisia mielenterveys-, päihde- tai talousongelmiaan sosiaalityöntekijöiden ja terveydenhoidon ammattilaisten kanssa.

Tukipaketti on tehonnut, sillä kodin saaneista iso osa on pystynyt pitämään asuntonsa. Katuasunnottomuus on lähes hävinnyt 2010-luvulla, ja Suomi on niittänyt mallilla mainetta maailmalla.

Nyt tulevaisuus huolettaa monia asiantuntijoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miksi asunnottomuuden torjunta ei ole noussut esiin, kun sote-uudistusta sorvataan?” kysyy asuntoasioiden asiantuntija Laura Hassi Kuntaliitosta.

Aiemmin koko puoluekenttä ja maan hallitukset ovat olleet yhtä mieltä sitä, että tämä yhteiskunnallinen ongelma pitää hoitaa valtion, kuntien ja järjestöjen yhteistyöllä. ”Ja se on onnistunut”, Hassi korostaa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) vastaa: ”Tämä moniulot­teinen ongelma on tyyppi­esimerkki siitä, kuinka valtion puolella ei ymmärretä isojen kaupunkien erityis­ongelmia, kuten viheliäistä asunnottomuutta.”

Vapaavuori arvelee, että maakunta­hallinto tuskin panisi etusijalle asunnottomuuden kaltaisia, kaupungeille tyypillisiä yhteiskunnallisia pulmia. ”On riski, että sote-uudistuksessa häviäjiä olisivat suurten kaupunkien vähäosaiset. Heidän tilanteidensa ratkomiseen tarvitaan monien ammattilaisten saumatonta yhteistyötä.”

”Jos tätä ei ratkota etukäteen kunnolla, asunnottomat putoavat ei-kenenkään-maalle soten hallintohimmeleissä, ja varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä uhkaa kehkeytyä katastrofi”, ennustaa Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

Hän on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä Helsingin kanssa asunnottomuuden poistamiseksi. Kaupunki palkitsi Kaakisen kultaisella mitalillaan kesäkuussa.

Kuntaliiton Laura Hassi muistuttaa, että asunnottomuuden torjunnasta ei puhuta sosiaalilainsäädännössä.

”Vaikka selaa tuhansia sivuja, siellä ei mainita ongelmaa.”

Asunnottomien auttaminen on nojannut kuntien aktiiviseen rooliin. Apuna ovat olleet järjestöt.

”Nyt näyttää siltä, että monimutkaista ongelmaa ei hahmoteta. Ajatellaan, että kyllä se jotenkin hoituu.”

Monien mieleen nousee 1990-luvulta puistattava esimerkki. Kun vanhoja B-mielisairaaloita lakkautettiin, potilaita siirtyi vuokra-asuntoihin. Heille luvattiin avohoitoa, mutta laman runtelemalta valtiolta ei juurikaan herunut rahaa palveluihin. Sairaat ihmiset jäivät heitteille varsinkin isoissa kaupungeissa.

 

”On riski, että sikiää samantyyppinen sekasotku kuin sen jälkeen, kun toimeentulotuki siirrettiin kunnilta Kelalle.”

Tulevaisuus huolettaa myös Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtajaa Sanna Tiivolaa.

”Järjestöt etsivät ja auttavat asunnottomia pääsemään palveluihin kiinni. Meillä on asiantuntemusta, mutta tilaisiko maakunta enää meiltä tätä työtä, sitä ei tiedä kukaan”, Tiivola sanoo.

”Asunnottomien asia näyttää jäävän sote-uudistuksen terveyspuolen jalkoihin”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Jouko Karjalainen.

”On riski, että sikiää samantyyppinen sekasotku kuin sen jälkeen, kun toimeentulotuki siirrettiin kunnilta Kelalle”, hän sanoo.

Koska asunnottomuus piinaa eniten pääkaupunkiseutua, Karjalainen ehdottaa, että Uudenmaan maakunnan pitäisi ryhtyä kiireesti ratkomaan, miten avuntarvitsijan tukipaketti koottaisiin tulevaisuudessa. ”Se voisi olla pilotti muita maakuntia varten.”

Suuri huoli on, miten kävisi Y-säätiön asunnottomille varaamille 6 000 asunnolle 54:llä eri paikkakunnalla.

Helsingillä on sama pulma. Eri puolilla kaupunkia on 3 000 asuntoa asunnottomille, jotka sosiaalitoimi valitsee ja tekee heidän puolestaan vuokrasopimuksen.

Y-säätiön Juha Kaakinen ennakoi, että vuokra­sopimusten teosta ja byrokra­tiasta voi kehkeytyä maa­kuntien kanssa valtaisa urakka.

”Se maksaisi paljon. Maksate­taanko se vähävaraisilla asukkailla?” hän kysyy.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Sarita Friman-Korpela ei näe tulevaisuutta yhtä synkkänä.

”Asumisen järjestäminen ja neuvonta on vahvasti kunnan ydintehtäviä. Asumiseen liittyvät kysymykset edellyttävät jatkossa vahvaa yhteistyötä kunnilta ja maakunnilta”, hän sanoo.

Erot kuntien välillä ovat Friman-Korpelan mukaan suuret, ja hän korostaa kaavaillun sote-uudistuksen vaativan yhteispeliä.

”Maakunnallahan on ne kuuluisat leveät hartiat. Asioista pitää neuvotella, ja siihen on vielä jäljellä siirtymäaikaa. Uudistuksenhan on tarkoitus tulla voimaan vasta 1. tammikuuta 2021”, Friman-Korpela rauhoittelee.

Katuasunnottomuus selätettiin 2000-luvulla

Vielä 2000-luvun alussa katuasunnottomuus rehotti etenkin Helsingissä, mutta myös muissa suurissa kaupungeissa. Tuhansia ihmisiä nukkui porraskäytävissä ja paikoissa, joista löytyi edes vähän suojaa.

Kun Jan Vapaavuori (kok) valittiin vuonna 2007 asuntoministeriksi, hän pyysi ”neljää viisasta miestä” ratkomaan asunnottomuutta. Mukana olivat Helsingin piispa Eero Huovinen, Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, Y-säätiön toimitusjohtaja Hannu Puttonen ja sihteerinä Juha Kaakinen.

Kehitettiin Asunto ensin -malli, jossa asunnottomalle tarjotaan ensin turvallinen koti. Vasta sitten hän ryhtyy ratkomaan ongelmiaan yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Monilla on päihde- ja mielenterveysongelmia sekä takanaan usein avioero, työttömyyttä tai taloudellisia vaikeuksia.

Suuret kaupungit, Y- säätiö ja monet järjestöt, kuten Vailla vakinaista asuntoa ry, punoivat kokoon auttavan verkoston. Poliittiset puolueet vakuuttuivat mallista ja hyväksyivät eduskunnassa monenlaisia ohjelmia tukeakseen työtä. Uusien vuokra-asuntojen rakentamista tuettiin Raha-automaattiyhdistyksen avulla, ja niitä saatiin paljon lisää.

Suomi pystyi vähentämään maailmanennätysvauhdilla asunnottomuutta kymmenessä vuodessa. Noin 10 000 ihmistä sai uudelle elämälleen raamit. Asunnottomia ei juuri näe kaduilla, ja neljä viidestä on pystynyt pitämään saamansa asunnon.

Suomen-mallista kehkeytyi yhteiskunnallinen brändi, josta Y-säätiön nykyinen toimitusjohtaja Juha Kaakinen kiertää kertomassa ympäri maailmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  3. 3

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  7. 7

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  8. 8

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  9. 9

   Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

  10. 10

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää