Kaupunki

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa tänään – Tältä näyttää kauppakeskuksessa, jonka kattopuutarhasta maisemat aukeavat joka suuntaan

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa tänään torstaina. HS julkaisee uudelleen viime viikolla julkaistun jutun, jossa kerrotaan minkälainen paikka Redi on.

”Viides kerros, femte våningen”, kertoo hissikuulutus. Ovet avautuvat, ja hienoisessa tihkusateessa kauppakeskus Redin pitkänomainen kattopuutarha levittäytyy oikealle ja vasemmalle Itäväylän suuntaisesti.

Kalasataman asukkaille järjestetyn nimikilpailun voitti ehdotus Bryga, komentosilta. Siltä kattopuutarha vaikuttaakin, koska näkymät avautuvat joka suuntaan: merelle, keskustaan, Kulosaareen ja rakenteilla olevan asuintornin vierestä myös pohjoiseen.

Jokaiselle on jotakin. On vaihtelevia istutuksia, on väljä lasten leikkipaikka, on puisia aurinkotuoleja kohti etelää, on runkolukittavia pyörätelineitä, koska puutarhaan voi ajaa suoraan Kulosaaren sillalta pyörällä.

Koiria ei ole unohdettu, vaan niillä on omat tolppansa asiointia varten. Ja jos lemmikki ei heti hoksaa mitä varten tolpat on asennettu, niihin on piirretty opaskuva jalkaansa nostavasta nelijalkaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hienointa täällä on kuitenkin hiljaisuus. Liikenteen ääni ei kuulu, vaikka Itäväylä kulkee alla”, sanoo Redin rakennustyömaan viestintäpäällikkö Heli Pulkkinen.


Kalasataman kauppakeskus Redi avautuu torstaina, syyskuun 20. päivänä. Parhaillaan rakennuksen eri kerroksissa tehdään viimeistelytöitä, sillä liiketilojen vuokralaiset sisustavat kuumeisesti omaa soppeaan.

Katutason alla, K1-kerroksessa Tikkalan veljekset eli K-kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala juoksuttavat pakkauspahveja rullakoissa lastauslaiturille. Lihamestari Raimo Kovero mittailee tiskiään ja miettii parasta järjestystä myyntitavaralle.

”Onhan tämä ihan erilaista tulla täysin uuteen tilaan. Ei minulle tätä ole työurani aikana tapahtunut”, Kovero miettii.

Kauppiaat tuovat mukanaan lähes koko henkilökuntansa Torpparinmäen K-marketista.

Teemu Tikkalan mukaan Kalasataman kauppatila on kuitenkin niin kookas, että lisäväkeäkin on palkattu. Kaikkiaan työntekijöitä on nelisenkymmentä.

Ulkopuolisen silmin K-marketissa valmistelut ovat jo pitkällä. Kuivatavarat ovat hyllyissä, kassalinjat kohdillaan ja kylmälaitteiden testaus alkamassa. Teemu Tikkala kuitenkin epäilee, että avajaisia edeltävä vuorokausi on kiivas.

Silloin lastauslaiturilla polttavat tupakkaa nekin, jotka eivät normaalioloissa tupakoi.

Redissä avautuu kaikkiaan 200 liikettä yhteensä viiteen kerrokseen. Kaupallista liikepinta-alaa on hulppeat 64 000 neliötä. Liiketiloista on 80 prosenttia vuokrattuna ja lopuista on vuokraneuvottelut käynnissä.

Ensi syksynä valmistuvaan Pasilan Tripla-keskukseen on tulossa liiketilaa yhteensä 85 000 neliötä, josta 10 000 neliötä on ravintolatilaa.

Neliöiden perusteella Redi sijoittuu Suomen kauppakeskusten joukossa nyt seitsemänneksi. Valmistuttuaan Tripla nousee pinta-alavertailussa jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä Vantaan Jumbon kanssa, joka viime vuodet on ollut myyntilistan ykkönen.

Liikepinta-alaltaan Suomen suurin kauppakeskus on Leppävaaran Sello 97 000 neliöllään.


Redin kauppakeskuksen johtaja Pia Svensk pidättäytyy vertailemasta Rediä Triplaan, koska Pasilassa rakennustyöt ovat vielä kesken. Lopputulos nähdään vuoden kuluttua syksyllä, kun Tripla avautuu.

”Redi on ainutlaatuinen, sillä ensimmäistä kertaa meillä kauppakeskuksen sisällä kulkee metrorata”, Svensk sanoo.

Metroasemien päällä on Helsingissä ja Espoossa kauppakeskuksia, mutta Kalasatamassa metron laituritasolta pääsee suoraan kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen. Katutaso ja kauppakeskuksen alimmat kerrokset ovat metron kulkureitin alapuolella.

Kellarikerroksessa on päivittäistavaraa, katutasossa muotia ja ravintoloita, toisessa kerroksessa kauneudenhoitoa ja kodin sisustusta.

Kolmannessa kerroksessa on muun muassa elokuvateatteri, jota pyörittää uusi yritys Suomen markkinoilla virolainen Cinamon. Neljäs kerros on varattu liikunnalle ja hyvinvoinnille ja viidennessä kerroksessa avautuu kattopuutarha, joka toimii myös asuinkerrostalo Majakan asukkaitten virkistysalueena.


Kauppakeskuksen sijainti on erityinen myös siksi, että siihen liittyy kiinteästi Suomen oloissa isoja tornitaloja. Niistä 35-kerroksinen Majakka valmistuu muuttokuntoon ensi kevään aikana.

Siitä tulee ainakin hetkellisesti Suomen korkein asuinrakennus. Sen viereen on kuitenkin kaavoitettu vielä korkeampi asuinrakennus, 37-kerroksinen Kapteeni.

Asuintorneja tulee yhteensä kuusi. Niistä seuraava, 32-kerroksinen Loisto, on jo ennakkomarkkinoinnissa. Rakennustöiden aloitusta on suunniteltu ensi kesäksi.

Lisäksi asemakaava mahdollistaa yhden toimistotornitalon ja hotellin rakentamisen.

Rakentaminen siis jatkuu tulevina vuosina, mutta Svenskin mukaan Kalasatamassa näkyy töiden edistyminen.

”Leonkatu kauppakeskuksen vieressä on jo käytössä. Joka päivä alue alkaa näyttää valmiimmalta ja valmiimmalta.”


Kauppakeskukset ovat viime vuosina vastanneet verkkokaupan kilpailuun loihtimalla seinien sisälle lisää elämyksiä. Ravintolat ja kahvilat olivat takavuosina ikään kuin oheispalvelu, mutta niiden merkitys on nyt korostunut.

Rediin on tulossa nelisenkymmentä kahvilaa ja ravintolaa. Niitä on ryhmitelty siten, että kellarikerroksessa ruokakauppojen yhteydessä on niille, joilla on vähän aikaa.

Ylemmissä kerroksissa on muista kauppakeskuksista tuttuja yrittäjiä, mutta myös uusia avauksia. Esimerkiksi etelähelsinkiläinen kakkukahvila Sokerileipuri Alenius avaa Redissä toisen kahvilansa.

Hämeenlinnalainen Il Mondo on jo hakenut kokemusta Lahden Karisman kauppakeskuksesta ja Tikkurilan Dixistä. Nyt on Redin vuoro. Hangon Makaronitehtaalla on jo ravintolat Jumbossa ja Isossa Omenassa.

Redissä avautuu myös Suomen ensimmäinen Skyr-baari. Islantilainen hapanmaitovalmiste on tuttu tuote kauppojen hyllyillä, mutta omaa kahvilaa sillä ei tähän mennessä ole ollut.

Tiedekeskus Heureka avaa puolestaan myymälän kauppakeskukseen.

Elämysten keräilyä voi harrastaa myös vapaalentotunnelissa, joka on järjestyksessä Suomen toinen Pyhtään Siriuksen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppakeskukset
 • Kalasatama
 • Helsinki
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  6. 6

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  7. 7

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää