Kaupunki

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa tänään – Tältä näyttää kauppakeskuksessa, jonka kattopuutarhasta maisemat aukeavat joka suuntaan

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa tänään torstaina. HS julkaisee uudelleen viime viikolla julkaistun jutun, jossa kerrotaan minkälainen paikka Redi on.

”Viides kerros, femte våningen”, kertoo hissikuulutus. Ovet avautuvat, ja hienoisessa tihkusateessa kauppakeskus Redin pitkänomainen kattopuutarha levittäytyy oikealle ja vasemmalle Itäväylän suuntaisesti.

Kalasataman asukkaille järjestetyn nimikilpailun voitti ehdotus Bryga, komentosilta. Siltä kattopuutarha vaikuttaakin, koska näkymät avautuvat joka suuntaan: merelle, keskustaan, Kulosaareen ja rakenteilla olevan asuintornin vierestä myös pohjoiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokaiselle on jotakin. On vaihtelevia istutuksia, on väljä lasten leikkipaikka, on puisia aurinkotuoleja kohti etelää, on runkolukittavia pyörätelineitä, koska puutarhaan voi ajaa suoraan Kulosaaren sillalta pyörällä.

Koiria ei ole unohdettu, vaan niillä on omat tolppansa asiointia varten. Ja jos lemmikki ei heti hoksaa mitä varten tolpat on asennettu, niihin on piirretty opaskuva jalkaansa nostavasta nelijalkaisesta.

”Hienointa täällä on kuitenkin hiljaisuus. Liikenteen ääni ei kuulu, vaikka Itäväylä kulkee alla”, sanoo Redin rakennustyömaan viestintäpäällikkö Heli Pulkkinen.


Kalasataman kauppakeskus Redi avautuu torstaina, syyskuun 20. päivänä. Parhaillaan rakennuksen eri kerroksissa tehdään viimeistelytöitä, sillä liiketilojen vuokralaiset sisustavat kuumeisesti omaa soppeaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katutason alla, K1-kerroksessa Tikkalan veljekset eli K-kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala juoksuttavat pakkauspahveja rullakoissa lastauslaiturille. Lihamestari Raimo Kovero mittailee tiskiään ja miettii parasta järjestystä myyntitavaralle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Onhan tämä ihan erilaista tulla täysin uuteen tilaan. Ei minulle tätä ole työurani aikana tapahtunut”, Kovero miettii.

Kauppiaat tuovat mukanaan lähes koko henkilökuntansa Torpparinmäen K-marketista.

Teemu Tikkalan mukaan Kalasataman kauppatila on kuitenkin niin kookas, että lisäväkeäkin on palkattu. Kaikkiaan työntekijöitä on nelisenkymmentä.

Ulkopuolisen silmin K-marketissa valmistelut ovat jo pitkällä. Kuivatavarat ovat hyllyissä, kassalinjat kohdillaan ja kylmälaitteiden testaus alkamassa. Teemu Tikkala kuitenkin epäilee, että avajaisia edeltävä vuorokausi on kiivas.

Silloin lastauslaiturilla polttavat tupakkaa nekin, jotka eivät normaalioloissa tupakoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Redissä avautuu kaikkiaan 200 liikettä yhteensä viiteen kerrokseen. Kaupallista liikepinta-alaa on hulppeat 64 000 neliötä. Liiketiloista on 80 prosenttia vuokrattuna ja lopuista on vuokraneuvottelut käynnissä.

Ensi syksynä valmistuvaan Pasilan Tripla-keskukseen on tulossa liiketilaa yhteensä 85 000 neliötä, josta 10 000 neliötä on ravintolatilaa.

Neliöiden perusteella Redi sijoittuu Suomen kauppakeskusten joukossa nyt seitsemänneksi. Valmistuttuaan Tripla nousee pinta-alavertailussa jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä Vantaan Jumbon kanssa, joka viime vuodet on ollut myyntilistan ykkönen.

Liikepinta-alaltaan Suomen suurin kauppakeskus on Leppävaaran Sello 97 000 neliöllään.


Redin kauppakeskuksen johtaja Pia Svensk pidättäytyy vertailemasta Rediä Triplaan, koska Pasilassa rakennustyöt ovat vielä kesken. Lopputulos nähdään vuoden kuluttua syksyllä, kun Tripla avautuu.

”Redi on ainutlaatuinen, sillä ensimmäistä kertaa meillä kauppakeskuksen sisällä kulkee metrorata”, Svensk sanoo.

Metroasemien päällä on Helsingissä ja Espoossa kauppakeskuksia, mutta Kalasatamassa metron laituritasolta pääsee suoraan kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen. Katutaso ja kauppakeskuksen alimmat kerrokset ovat metron kulkureitin alapuolella.

Kellarikerroksessa on päivittäistavaraa, katutasossa muotia ja ravintoloita, toisessa kerroksessa kauneudenhoitoa ja kodin sisustusta.

Kolmannessa kerroksessa on muun muassa elokuvateatteri, jota pyörittää uusi yritys Suomen markkinoilla virolainen Cinamon. Neljäs kerros on varattu liikunnalle ja hyvinvoinnille ja viidennessä kerroksessa avautuu kattopuutarha, joka toimii myös asuinkerrostalo Majakan asukkaitten virkistysalueena.


Kauppakeskuksen sijainti on erityinen myös siksi, että siihen liittyy kiinteästi Suomen oloissa isoja tornitaloja. Niistä 35-kerroksinen Majakka valmistuu muuttokuntoon ensi kevään aikana.

Siitä tulee ainakin hetkellisesti Suomen korkein asuinrakennus. Sen viereen on kuitenkin kaavoitettu vielä korkeampi asuinrakennus, 37-kerroksinen Kapteeni.

Asuintorneja tulee yhteensä kuusi. Niistä seuraava, 32-kerroksinen Loisto, on jo ennakkomarkkinoinnissa. Rakennustöiden aloitusta on suunniteltu ensi kesäksi.

Lisäksi asemakaava mahdollistaa yhden toimistotornitalon ja hotellin rakentamisen.

Rakentaminen siis jatkuu tulevina vuosina, mutta Svenskin mukaan Kalasatamassa näkyy töiden edistyminen.

”Leonkatu kauppakeskuksen vieressä on jo käytössä. Joka päivä alue alkaa näyttää valmiimmalta ja valmiimmalta.”


Kauppakeskukset ovat viime vuosina vastanneet verkkokaupan kilpailuun loihtimalla seinien sisälle lisää elämyksiä. Ravintolat ja kahvilat olivat takavuosina ikään kuin oheispalvelu, mutta niiden merkitys on nyt korostunut.

Rediin on tulossa nelisenkymmentä kahvilaa ja ravintolaa. Niitä on ryhmitelty siten, että kellarikerroksessa ruokakauppojen yhteydessä on niille, joilla on vähän aikaa.

Ylemmissä kerroksissa on muista kauppakeskuksista tuttuja yrittäjiä, mutta myös uusia avauksia. Esimerkiksi etelähelsinkiläinen kakkukahvila Sokerileipuri Alenius avaa Redissä toisen kahvilansa.

Hämeenlinnalainen Il Mondo on jo hakenut kokemusta Lahden Karisman kauppakeskuksesta ja Tikkurilan Dixistä. Nyt on Redin vuoro. Hangon Makaronitehtaalla on jo ravintolat Jumbossa ja Isossa Omenassa.

Redissä avautuu myös Suomen ensimmäinen Skyr-baari. Islantilainen hapanmaitovalmiste on tuttu tuote kauppojen hyllyillä, mutta omaa kahvilaa sillä ei tähän mennessä ole ollut.

Tiedekeskus Heureka avaa puolestaan myymälän kauppakeskukseen.

Elämysten keräilyä voi harrastaa myös vapaalentotunnelissa, joka on järjestyksessä Suomen toinen Pyhtään Siriuksen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppakeskukset
 • Kalasatama
 • Helsinki
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  3. 3

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  7. 7

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  8. 8

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Ensimmäinen vaalitentti käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä ja näyttää tentin suorana juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää