Kaupunki

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa tänään – Tältä näyttää kauppakeskuksessa, jonka kattopuutarhasta maisemat aukeavat joka suuntaan

Kalasataman kauppakeskus Redi aukeaa tänään torstaina. HS julkaisee uudelleen viime viikolla julkaistun jutun, jossa kerrotaan minkälainen paikka Redi on.

”Viides kerros, femte våningen”, kertoo hissikuulutus. Ovet avautuvat, ja hienoisessa tihkusateessa kauppakeskus Redin pitkänomainen kattopuutarha levittäytyy oikealle ja vasemmalle Itäväylän suuntaisesti.

Kalasataman asukkaille järjestetyn nimikilpailun voitti ehdotus Bryga, komentosilta. Siltä kattopuutarha vaikuttaakin, koska näkymät avautuvat joka suuntaan: merelle, keskustaan, Kulosaareen ja rakenteilla olevan asuintornin vierestä myös pohjoiseen.

Jokaiselle on jotakin. On vaihtelevia istutuksia, on väljä lasten leikkipaikka, on puisia aurinkotuoleja kohti etelää, on runkolukittavia pyörätelineitä, koska puutarhaan voi ajaa suoraan Kulosaaren sillalta pyörällä.

Koiria ei ole unohdettu, vaan niillä on omat tolppansa asiointia varten. Ja jos lemmikki ei heti hoksaa mitä varten tolpat on asennettu, niihin on piirretty opaskuva jalkaansa nostavasta nelijalkaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hienointa täällä on kuitenkin hiljaisuus. Liikenteen ääni ei kuulu, vaikka Itäväylä kulkee alla”, sanoo Redin rakennustyömaan viestintäpäällikkö Heli Pulkkinen.


Kalasataman kauppakeskus Redi avautuu torstaina, syyskuun 20. päivänä. Parhaillaan rakennuksen eri kerroksissa tehdään viimeistelytöitä, sillä liiketilojen vuokralaiset sisustavat kuumeisesti omaa soppeaan.

Katutason alla, K1-kerroksessa Tikkalan veljekset eli K-kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala juoksuttavat pakkauspahveja rullakoissa lastauslaiturille. Lihamestari Raimo Kovero mittailee tiskiään ja miettii parasta järjestystä myyntitavaralle.

”Onhan tämä ihan erilaista tulla täysin uuteen tilaan. Ei minulle tätä ole työurani aikana tapahtunut”, Kovero miettii.

Kauppiaat tuovat mukanaan lähes koko henkilökuntansa Torpparinmäen K-marketista.

Teemu Tikkalan mukaan Kalasataman kauppatila on kuitenkin niin kookas, että lisäväkeäkin on palkattu. Kaikkiaan työntekijöitä on nelisenkymmentä.

Ulkopuolisen silmin K-marketissa valmistelut ovat jo pitkällä. Kuivatavarat ovat hyllyissä, kassalinjat kohdillaan ja kylmälaitteiden testaus alkamassa. Teemu Tikkala kuitenkin epäilee, että avajaisia edeltävä vuorokausi on kiivas.

Silloin lastauslaiturilla polttavat tupakkaa nekin, jotka eivät normaalioloissa tupakoi.

Redissä avautuu kaikkiaan 200 liikettä yhteensä viiteen kerrokseen. Kaupallista liikepinta-alaa on hulppeat 64 000 neliötä. Liiketiloista on 80 prosenttia vuokrattuna ja lopuista on vuokraneuvottelut käynnissä.

Ensi syksynä valmistuvaan Pasilan Tripla-keskukseen on tulossa liiketilaa yhteensä 85 000 neliötä, josta 10 000 neliötä on ravintolatilaa.

Neliöiden perusteella Redi sijoittuu Suomen kauppakeskusten joukossa nyt seitsemänneksi. Valmistuttuaan Tripla nousee pinta-alavertailussa jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä Vantaan Jumbon kanssa, joka viime vuodet on ollut myyntilistan ykkönen.

Liikepinta-alaltaan Suomen suurin kauppakeskus on Leppävaaran Sello 97 000 neliöllään.


Redin kauppakeskuksen johtaja Pia Svensk pidättäytyy vertailemasta Rediä Triplaan, koska Pasilassa rakennustyöt ovat vielä kesken. Lopputulos nähdään vuoden kuluttua syksyllä, kun Tripla avautuu.

”Redi on ainutlaatuinen, sillä ensimmäistä kertaa meillä kauppakeskuksen sisällä kulkee metrorata”, Svensk sanoo.

Metroasemien päällä on Helsingissä ja Espoossa kauppakeskuksia, mutta Kalasatamassa metron laituritasolta pääsee suoraan kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen. Katutaso ja kauppakeskuksen alimmat kerrokset ovat metron kulkureitin alapuolella.

Kellarikerroksessa on päivittäistavaraa, katutasossa muotia ja ravintoloita, toisessa kerroksessa kauneudenhoitoa ja kodin sisustusta.

Kolmannessa kerroksessa on muun muassa elokuvateatteri, jota pyörittää uusi yritys Suomen markkinoilla virolainen Cinamon. Neljäs kerros on varattu liikunnalle ja hyvinvoinnille ja viidennessä kerroksessa avautuu kattopuutarha, joka toimii myös asuinkerrostalo Majakan asukkaitten virkistysalueena.


Kauppakeskuksen sijainti on erityinen myös siksi, että siihen liittyy kiinteästi Suomen oloissa isoja tornitaloja. Niistä 35-kerroksinen Majakka valmistuu muuttokuntoon ensi kevään aikana.

Siitä tulee ainakin hetkellisesti Suomen korkein asuinrakennus. Sen viereen on kuitenkin kaavoitettu vielä korkeampi asuinrakennus, 37-kerroksinen Kapteeni.

Asuintorneja tulee yhteensä kuusi. Niistä seuraava, 32-kerroksinen Loisto, on jo ennakkomarkkinoinnissa. Rakennustöiden aloitusta on suunniteltu ensi kesäksi.

Lisäksi asemakaava mahdollistaa yhden toimistotornitalon ja hotellin rakentamisen.

Rakentaminen siis jatkuu tulevina vuosina, mutta Svenskin mukaan Kalasatamassa näkyy töiden edistyminen.

”Leonkatu kauppakeskuksen vieressä on jo käytössä. Joka päivä alue alkaa näyttää valmiimmalta ja valmiimmalta.”


Kauppakeskukset ovat viime vuosina vastanneet verkkokaupan kilpailuun loihtimalla seinien sisälle lisää elämyksiä. Ravintolat ja kahvilat olivat takavuosina ikään kuin oheispalvelu, mutta niiden merkitys on nyt korostunut.

Rediin on tulossa nelisenkymmentä kahvilaa ja ravintolaa. Niitä on ryhmitelty siten, että kellarikerroksessa ruokakauppojen yhteydessä on niille, joilla on vähän aikaa.

Ylemmissä kerroksissa on muista kauppakeskuksista tuttuja yrittäjiä, mutta myös uusia avauksia. Esimerkiksi etelähelsinkiläinen kakkukahvila Sokerileipuri Alenius avaa Redissä toisen kahvilansa.

Hämeenlinnalainen Il Mondo on jo hakenut kokemusta Lahden Karisman kauppakeskuksesta ja Tikkurilan Dixistä. Nyt on Redin vuoro. Hangon Makaronitehtaalla on jo ravintolat Jumbossa ja Isossa Omenassa.

Redissä avautuu myös Suomen ensimmäinen Skyr-baari. Islantilainen hapanmaitovalmiste on tuttu tuote kauppojen hyllyillä, mutta omaa kahvilaa sillä ei tähän mennessä ole ollut.

Tiedekeskus Heureka avaa puolestaan myymälän kauppakeskukseen.

Elämysten keräilyä voi harrastaa myös vapaalentotunnelissa, joka on järjestyksessä Suomen toinen Pyhtään Siriuksen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppakeskukset
 • Kalasatama
 • Helsinki
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella

  6. 6

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa
  3. Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella
  4. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  5. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  6. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  7. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  8. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  9. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  10. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  11. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  12. Näytä lisää