Kaupunki

Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

Neljä ihmistä tuomittiin tapauksen johdosta petoksesta.

Elokuussa 2013 mies havahtuu vesipuisto Serenassa Espoossa. Hänen ympärillään on 10–15 henkilöä, ja vastaheränneelle miehelle tarjotaan alkoholia.

Hetki Serenassa on yksi harvoista muistikuvista, jotka miehellä on elokuisesta viikosta Helsingissä, Espoossa ja Lahden seudulla. Muistikuvien lisäksi hänelle jäi iso lasku ja pitkittynyt oikeusjuttu, jossa Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa torstaina.

Kaikki alkoi elokuun toisena päivänä, jolloin mies nousi junaan ja ryhtyi juttusille seurueen kanssa. Silloin hän ei vielä tiennyt, että seurustelu jatkuisi päiväkausia.

Seurueessa oli miehen muistikuvien mukaan miehiä ja naisia. Nimiä hänelle ei jäänyt mieleen, mutta yksi nainen oli esitellyt itsensä vanhan suomalaisen elokuvan hengessä ”kauniiksi Veeraksi”, mies kertoi myöhemmin poliisille. Mitä ilmeisimmin junassa nautittiin alkoholia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Havahtuessaan mies ei tiennyt, kuinka kauan he olivat olleet Serenassa. Seurue oli kertonut hänelle, että he olivat junamatkan jälkeen kaikki yhdessä käyneet Itä-Helsingissä, ja että miehen puhelin oli seurueen hallussa. Mies halusi puhelimensa takaisin. Tässä vaiheessa hän ei vielä ymmärtänyt olevansa viikon jatkuvien juhlien maksaja.

Jossakin vaiheessa seurue siirtyi Pikku Huopalahteen Helsinkiin. Mies muistaa yhden seurueen miehistä käyttäneen koko Serenassa ja Pikku Huopalahdessa vietetyn ajan tietokonetta.

Jälkeenpäin miehelle selvisi, että tietokonetta oli todennäköisesti käytetty hänen nimissään luvatta tehtyjen pikavippi-, laina- ja luottohakemusten tekemiseen. Viikon aikana haettujen summien määrä vaihteli 400:sta 16 100 euroon.

Huipennuksena miehen nimissä oli haettu 49 800 euron asuntolaina.

Rahaa nostettiin hänen kolmen eri pankin tileiltään, ja lainoja ja luottoja oli haettu useasta eri yrityksestä. Seurueen oli ilmeisesti ollut mahdollista päästä käsiksi miehen henkilö- ja tilitietoihin hänen mukanaan kantamiensa henkilöllisyystodistusten, verkkopankkitunnusten ja avainlukulistan avulla.

Mies ei ollut missään vaiheessa havainnut lompakkonsa olevan väärissä käsissä. Hän kertoi poliisille tarkastaneensa lompakkonsa sisällön erikseen Pikku Huopalahdessa ja todenneensa, että kaikki pankkikortit olivat tallella.

Mies on arvioinut, että hänen korttejaan käytettiin luvatta öisin hänen nukkuessaan. Korttinsa hän kuoletti vasta poistuttuaan seurueesta noin viikon päästä siitä, kun kohtasi heidät junassa.

Mies on kertonut poliisille, ettei hän missään vaiheessa viikon aikana ollut yksin. Junan ”Veera” ei ollut miehen muistikuvien mukaan paikalla koko aikaa. Seurue oli miehen mukaan käynyt Serenassa majaillessaan yhdessä myös syömässä. Muut olivat syöneet, mies oli juonut yhden oluen.

Mies on kertonut jääneensä seurueeseen moneksi päiväksi, koska toivoi saavansa puhelimensa takaisin. Sitä hän ei koskaan saanut vaan poistui Pikku Huopalahden asunnolta tuttavalta saamiensa matkarahojen turvin. Pikku Huopalahdesta mies meni suoraan mökilleen ja oleskeli siellä jonkin aikaa, ennen kuin teki tapahtuneesta rikosilmoituksen.

Rikosilmoituksesta alkoi pitkäksi venynyt rikostutkinta ja oikeusprosessi, jossa Helsingin käräjäoikeus antoi oman päätöksensä jo syyskuussa 2016.

Jutun päätekijöinä pidetyt kolme miestä ja yksi nainen saivat käräjäoikeudelta tuomiot varkaudesta, kuudesta petoksesta, neljästä maksuvälinepetoksesta ja kahdesta petoksen yrityksestä. Nainen oli junassa miehen junassa kohtaama ”Veera”, mies tunnisti oikeussalissa.

Tuomiot vaihtelivat yhden vuoden ja yhden kuukauden vankeusrangaistuksesta yhden vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistuksiin.

Seurueen on todettu nostaneen miehen tileiltä yhteensä noin 12 000 euroa käteistä. Lisäksi mies on maksanut seurueessa viettämiensä päivien aikana noin 250 euron edestä taksimatkoja. Pikavippejä, luottoja ja lainoja hänen nimissään oli haettu noin 80 000 euron arvosta.

Sekä tuomitut että rikoksen uhriksi joutunut mies valittivat tuomioista. Mies vaati valtiolta 9 000 euron korvauksia oikeudenkäynnin viivästymisestä. Käräjäoikeudenkäynti lykkääntyi kolmesti, koska syytetyt eivät saapuneet paikalle.

Myös hovioikeuden käsittelypäivämäärää jouduttiin muuttamaan kolme kertaa, koska jutun todistaja ja tuomioistaan valittaneet henkilöt eivät saapuneet paikalle.

Helsingin hovioikeus päätti, että käräjäoikeuden ratkaisu jää voimaan.

Sen mukaan tekoja on ”pidettävä varsin paheksuttavina, koska ne on toteutettu järjestelmällisesti ja [uhriksi joutunutta miestä] on käytetty noin viikon ajan kokonaisvaltaisesti hyväksi ottamalla häneltä ensin pankkikortit ja tyhjentämällä hänen pankkitilinsä sekä tämän jälkeen vielä nostamalla hänen nimissään lainoja.”

Hovioikeus katsoi myös, ettei oikeuskäsittely viivästynyt niin paljon, että se olisi jotenkin poikennut normaalista. Viivästykset eivät johtuneet viranomaisista, ja prosessi oli hovioikeuden mukaan koko ajan edennyt. Kyseessä oli hovioikeuden mukaan ”tavanomainen rikosasia”, vaikka tapahtunut on ”epäilemättä ollut [uhriksi joutuneelle] merkityksellinen.”

Ratkaisusta on mahdollista valittaa korkeimpaan oikeuteen lokakuun loppuun asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  9. 9

   Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta juuri nyt

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  3. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  4. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – Whole Foodsin perustajan puhe HS:n digitilaajille suorana juuri nyt Tilaajille
  6. Tunti sitten
  7. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  8. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  9. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  10. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  11. Eletyn elämän sivuoireita – Menneisyys on hieno art house -elokuva uusperhesotkuista
  12. Kommando­pipoon ja haalareihin pukeutunut ryöstäjä iski kahteen marketiin Porissa – poliisi pyytää yleisön apua
  13. Näytä lisää