Kaupunki

Maija Möttönen, 28, on merenneito­uintiopettaja – Espoon Kilossa veden alla puhutaan merenneito­kieltä

Merenneitosuukot, pyrstövilkutus ja aarteiden sukeltaminen saavat lihakset kipeytymään huomaamatta. Merenneitouimakoulujen suosio piileekin ennen kaikkea hauskuudessa.

Joustavasta muovista ja neopreenistä valmistettu pyrstö läpsyttää vedenpintaa, kun Espoon Kilossa sijaitsevassa Sporttaamon uimahallissa on alkamassa merenneitouimakoulu. Kymmenkunta osallistujaa sujauttaa räpylät jalkaansa toinen terä edellä ja pukevat pyrstön uimapukuosan ylleen altaan reunalla.


On aika opetella meren­neito­suukkoja, pyrstö­vilkutuksia ja oikea­oppista meren­neitouintia.

Ensimmäisiä merenneitouimakouluja järjestettiin Australiassa 2010-luvun alussa. Viime vuosien aikana ne ovat rantautuneet myös Suomeen.

Elokuussa lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatut merenneitouimakoulutunnit alkoivat myös Kilossa. Tunnit saivat alkunsa merenneitouintia opettavan Maija Möttönen, 28, innostuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Haaveilin lapsena olevani merenneito. En olisi voinut kuvitellakaan päätyväni unelma-ammattiini merenneito-opettajaksi”, Möttönen kuvailee.


Möttönen osti ensimmäisen neopreenipyrstönsä vuosi sitten ja kaipasi muitakin merenneitokavereita jakamaan innostuksen.

Heitä ei meinannut kuitenkaan löytyä pääkaupunkiseudulta. Uimaopettajanakin työskennellyt Möttönen päätti ryhtyä itse merenneito-opettajaksi saadakseen lisää merenneitoja elämäänsä.

Vuodessa innostus muuttui ammatiksi. Nyt Möttösen vetämillä merenneitotunneilla opetellaan merenneitouinnissa käytettävää delfiinipotkua, sukeltamaan altaan päästä päähän ja hallitsemaan keskivartalon lihaksia.

Tärkeintä on kuitenkin liikkua ilman suorituspaineita.

”Arki on monelle stressaavaa ja harmaata. Merenneitokoulussa jokainen voi olla leikkisä ja lapsenmielinen. Tässä ei tarvitse suorittaa liikuntaa, vaan se tapahtuu samalla kun on hauskaa”, Möttönen kertoo.

Saman huomion voi tehdä altaassa. Uimahallin kaakelit korostavat entisestään naurunremakkaa, joka syntyy, kun merenneidot opettelevat kertomaan itsestään jotakin toisilleen veden alla, merenneitokielellä.

Mukana on myös muutama merenmies. Markus Parviainen, 29, saapui tunnille ystävän yllyttämänä, mutta lajin hauskuus yllätti ja lähti Parviaisen mukaan pian käsistä. Parviainen tilasi loppukesästä oman pyrstön ja odottaa sen saapumista.

”Aion lähteä uimahalleihin aiheuttamaan hämmennystä”, Parviainen naureskelee.


Myös Marita Sammalmetsä, 58, on innostunut lajista. Mummomerenneidoksi itseään tituleeraava Sammalmetsä ei ole aiemmin harrastanut uintia, mutta merenneitouinti kuulosti niin hauskalta, että sitä oli päästävä kokeilemaan.

”Tämä on yllättävän vaikeaa. On opittava uimaan pyrstön kanssa ja hallitsemaan omaa kehoa. Aluksi tuntui hullulta, että jalat olivat vedessä yhdessä”, Sammalmetsä kuvailee.

Yhdessä on myös hauskempi liikkua ja opetella uutta lajia kuin uida yksin pitkää matkaa, osallistujat vakuuttavat. Altaan pohjasta sukellettavat aarteet houkuttelevat haastamaan itseään ja tunnin aikana oppii liikuttamaan kehoaan eri tavoin kuin toimistotuolissa istuessa.

Merenneitouinnin aloittamisen kynnys on matala, mutta vaatii vähintään 50 metrin uimataitoa. Lisäksi merenneitojen ilmeinen taito, sukeltaminen, on hyvä hallita.

Merenneitouinnissa liike lähtee rintakehästä, etenee lantioon ja muu kroppa seuraa perässä, Möttönen ohjeistaa. Kädet ohjaavat liikettä eteenpäin.

”Ensimmäisen tunnin jälkeen lihakset saattavat tuntua kipeiltä”, osallistujat kuvailevat.


Maailmalla merenneitouinti on noussut entistä suuremman piirin suosituksi harrastukseksi. Muun muassa Instagramissa on runsaasti omia merenneitotilejä, joihin harrastajat lisäävät tarkoin otettuja kuviaan ja videoita.

Möttönen oppi merenneitouinnin salat katsomalla videoita aiheesta.

”Oma uimatausta auttoi hahmottamaan liikettä ja luomaan pohjan merenneitokoululle. Tiesin, että muutkin innostuvat tästä, sillä merenneitouinti on niin hauskaa”, Möttönen kuvaili.

Hän kohtasi muutamia epäilijöitä, mutta usko omaan unelmaan auttoi. Nyt Möttönen järjestää merenneitouimatunteja myös yrityksille ja esimerkiksi polttariseurueille. Onpa tiedossa myös merenneitosyntymäpäivät.

Tunnin lopussa pyrstöt riisutaan. Ihmetys on käsin kosketeltava, kun alta paljastuvatkin oikeat jalat.

”Oi, olenkin ihminen!”, osallistujat huudahtavat.

Fakta

Merenneitouinti rantautui Suomeen


  Merenneitouinti vaatii 50 metrin uimataidon. Lisäksi osallistujan on osattava kellua selällään ja vatsallaan.

  Varusteiksi riittävät uima-asu sekä uimalasit. Pyrstön voi usein lainata.

  Merenneitopyrstöllä voi uida myös meri- sekä järvivedessä.

  Merenneitouimakouluja järjestetään ympäri Suomea, muun muassa Porissa, Heinolassa ja Leppävirralla. Sporttaamo aloittaa tunnit syksyllä myös Helsingissä.

  Pyrstöjä maahantuova Vesikaste-yritys on listannut merenneitouimakouluja järjestäviä tahoja sivuillaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  9. 9

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää