Kaupunki

Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

Lämmin kesä ja syksy toivat Nuuksion kansallispuiston laidalla sijaitsevalle Ali-Takkulan tilalle hankalan pysäköintivitsauksen, kalliin puhelinrumban ja seisahduksia luomutilan töihin.

Siinä hän nyt on, pahamaineinen Espoon sumputtaja. Maanviljelijä, joka viime sunnuntaina pysäköi traktorin ja sen peräkärryn metsäretkelle Nuuksioon tulleen helsinkiläisnaisen auton ympärille niin, ettei nainen päässyt autollaan mihinkään.

Vaaleat hiukset ja pisamat kehystävät parikymppisen Lucas Heimschin ehkä jopa vähän ujon oloista hymyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espoon sumputtajaksi kutsuminen naurattaa Heimschia ja hänen siskojaan Laura Heimschia ja Melina Heimschia, mutta samalla heitä harmittaa, että keskustelu on kuluneella viikolla keskittynyt yksittäistapaukseen. Ulkopuoliset ihmiset, ne, jotka ovat soitelleet Heimschin perheelle jopa yöaikaan, eivät ymmärrä, että tapahtunut edustaa jäävuoren, tai pitäisikö sanoa lantakasan, huippua.

Kansallispuistoon suuntaavien kaupunkilaisten sinne tänne maatilan maille pysäköidyt autot ovat olleet kuivuuden lisäksi Ali-Takkulan tilalla menneen kesän suurin vitsaus. Siitä sukutilan yhdessä siskonsa kanssa omistava Mari Salmela kertoo nyt.

”Meidän sumputtajaltakin se oli ylilyönti, mutta olemme oppineet, että kun yksi parkkeeraa johonkin, niin siihen ilmestyy pian muitakin. Lucas ajatteli käytännöllisesti, että vedän traktorin tuohon ja, että eiköhän ne tule sanomaan, kun haluavat pois”, Salmela sanoo.


Lucas Heimsch ei vaikuta tippaakaan aggressiiviselta vaan enemmänkin siltä, että haluaisi tälläkin hetkellä päästä jatkamaan tilan töitä. Ilma on kaunis ja luomuviljelyä vasta opettelevalla perheellä riittää viiden hehtaarin tilalla tekemistä pitkälle syksyyn. On viljelyyn liittyviä töitä, sadonkorjuuta ja lampaat, kanat ja ankat pitää hoitaa.


Vihdintieltä Yli-Takkulan virkistysalueen pysäköintialueelle johtava mutkainen ja kapea hiekkatie on yksityistie, joka kulkee maatilan piha-alueen läpi. Pihalla pitää pystyä liikuttamaan ja kääntämään erilaisia maatilan töissä tarvittavia koneita ja kulkemaan turvallisesti eläinten kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tie ja piha-alue on merkitty ja autoilla saapuvia vierailijoita ohjataan kylteillä pysäköimään pienen nyppylän päälle. Siellä sijaitsevaa virallista pysäköintialuetta laajennettiin alkukesästä. Nyt sinne mahtuu noin kymmenen henkilöautoa, jos kaikki pysäköivät samaan tyyliin kuin pysäköisivät kaupungissa.

”Aina voi myös tulla kysymään, saako auton pysäköidä johonkin muualle. Ei tässä kukaan ole kovin kaukana koskaan”, sanoo Melina Heimsch.


Ohjauksesta ja pyynnöistä huolimatta kaikki kansallispuistoon pyrkivät eivät halua noudattaa pysäköinnin piha-alueella ja kapean tien laidassa kieltäviä merkkejä tai ajattelevat muuten vain tietävänsä paikallisia asukkaita paremmin, mihin auton voi jättää. Sitten he katoavat metsään moneksi tunniksi.

”Ongelmat alkavat, kun pysäköintialue täyttyy”, Salmela sanoo.

Luomuviljelytilalla työt seisovat jopa tunteja, jos levitettäväksi ajatellun lantakasan eteen luvatta pysäköidyn auton omistajaa ei tavoiteta. Odottelu alkaa ärsyttää, kun sitä tapahtuu koko ajan kaikista kieltomerkeistä ja pyynnöistä huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kesällä nämä puhelin kuumana soittelivat, kun emme päässeet pellolle kaikkien paikkojen ollessa täynnä vieraita autoja”, Salmela sanoo ja nyökkää Lucaksen, Lauran ja Melinan suuntaan.

”Kyllä minultakin paloivat käämit monta kertaa. Meillä meni joskus päivässä parikin tuntia peltotöistä sen takia, että juoksimme tuolla sanomassa tästä asiasta ihmisille ja soittelimme perään.”


Ajoneuvojen rekisteritunnusten kyseleminen maksaa kymmeniä euroja, kun soittoja kertyy useampia eivätkä ihmiset aina vastaa, kun vieras numero soittaa. Kansallispuiston alueella on puhelinverkoissa myös katvealueita. Alueella satunnaisesti vieraileva ei ehkä edes pysty kuvittelemaan, minkälaisen isomman kokonaisuuden osa hän saattaa olla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Teemme muutenkin kesäkauden aikana ihan tajuttoman pitkiä päiviä, niin ei riittäisi kärsivällisyyttä odotella muiden takia keskellä päivää”, Melina Heimsch sanoo.

Onneksi autonsa huonoon paikkaan jättäneet ihmiset ovat joskus tulleet pahoittelemaan tapahtunutta löydettyään tuulilasista lapun, jossa autoa pyydetään siirtämään. He saavat Salmelalta kiitosta.


Vanhan hirsirakennuksen tuvan, PieniKylä Oy:ksi nimetyn perheyrityksen ”pääkonttorin”, kuten seinässä lukee, ikkunan takana laiduntaa viisi hevosta. Jackrusselit Mimmi ja Pepi hakeutuvat omiin peteihinsä seinän viereen, kun vieraat on haisteltu. Pyöreälle pöydälle on katettu kahvia ja oman tilan lehtikaalijauhoilla terästettyä leipää.

”Lähtökohtahan on, että kaikki ovat todellakin tervetulleita tänne. Kyllä me oikeasti haluamme, että ihmiset käyvät maalla ja haluamme elävöittää tätä aluetta ja esittelemme mielellämme eläimiä lapsille”, sanoo Salmela.

Vihanneksia viljelevällä perheellä ei ole tarvetta tehdä kaupunkilaisten luontoon pääsemisestä vaikeampaa kuin se jo on.

”Itse miettisimme mieluummin maatilan asioita kuin sitä, että mihin laitetaan taas uusi ’älä pysäköi tähän’ -kyltti.”


Koko jutussa on kyse Salmelan mukaan siitä, kuinka maalle ja luontoon tullaan. Perhe ja alueen muut yrittäjät toivovat, että vierailijat kunnioittaisivat yhteisiä sääntöjä. Kesällä ongelmia ja huolta tuotti pysäköinnin lisäksi myös metsäpalovaroitus, jota Saarijärven rantaan grillaamaan saapuneet ihmiset eivät aina ottaneet tosissaan.

”Tulenteko oli kielletty koko alueella, mutta siitä huolimatta jotkut pystyttivät nuotioita jopa järvenrannan lähellä olevien mökkiläisten maille”, Salmela kertoo.

Tilalla jännitettiin ja laskettiin useampaan kertaan kesällä, minkälaisen tuulen suunnan ja nopeuden tuloksena tuli saattaisi levitä omille tiluksille.

Nuuksion järviylängöllä sijaitsevan Ali-Takkulan tilan ympäristössä kansallispuiston maasto jakautuu metsän lisäksi pelloiksi ja niityiksi kirkasvetisen Saarijärven rannassa. Retkeilijöiden lisäksi se houkuttelee puoleensa marjastajia ja sienestäjiä. Muutaman kilometrin päässä Vihdintien varrella sijaitsee myös isompi ja suositumpi Luukin ulkoilualue.

Nuuksion kansallispuisto on kokonaisuudessaan hyvin suosittu ulkoilu- ja retkeilyalue etenkin ilmojen salliessa. Vuonna 2017 koko Nuuksiossa mitattiin 318 901 käyntiä.

Sen takia Salmela perheineen toivoisi, että Espoon kaupunki kiinnostuisi kehittämään, myös kansallispuiston pohjoispuolen julkista liikennettä.

”Tännehän ei tule mitään julkisia. Kaikki on supistettu. Kun olin lapsi, tänne tuli kerran tunnissa bussi”, hän kertoo.


Bussi kulkee edelleen, mutta vain Rinnekodin tienhaaraan asti. Takkulaan asti ei enää kulje Salmelan mukaan kuin ruuhkabussi pari kertaa päivässä.

”Espoo näkee tämän Pohjois-Espoon alueen vain takapajulana, jota ei kannata kauheasti kehittää.”

PieniKylän tilalla käy säännöllisesti myös koululais- ja päiväkotiryhmiä. Kulkuyhteydet ovat niidenkin kannalta hankalia. Salmela on pohtinut mahdollisuutta, että kuljetukset voisi hoitaa yksityisen toimijan voimin. Mutta kuka sellaisen palvelun järjestäisi ja miten? Kaupungin tukea tarvittaisiin joka tapauksessa.

”Näin tämä ei voi jatkua. Tämä maatilahomma on meille bisnestä, emmekä me voi peltojamme parkkipaikoiksi muuttaa. On myös ihan hirveää koko ajan olla kieltämässä ihmisiä ja hankkia uusia kylttejä”, Salmela sanoo.

”Se, että ihmiset pääsisivät tänne ilman autoa olisi järkevää. Onhan siitä tutkimuksiakin, että metsään kannattaa tulla kävelemään, se rentouttaa ja laskee stressitasoa.”

Tästä on kyse

Nuuksion pysäköintiongelmat


 Nuuksion kansallispuiston kävijämäärät ovat kasvaneet niin suuriksi, etteivät pysäköintialueet riitä kaikille.

 Tilanne on johtanut vierailijoiden luoviin ratkaisuihin, jotka aiheuttavat ongelmia kansallispuiston laidan asukkaille.

 Pysäköintiasia nousi esiin viikko sitten, kun maanviljelijä sumputti tilan töitä häiritsevästi pysäköineen helsinkiläisnaisen auton.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Nuuksio
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  10. 10

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää