Kaupunki

”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

Ensihoito on lääkäri Teuvo Määtän mukaan kaikkein heikoimmille turvaverkko. He tarvitsisivat paljon apua, mutta hoitoon pääseminen vaatii päättäväisyyttä ja taitoa, ensihoitoa kehittänyt Määttä sanoo.

Hälytys Kallion pelastusasemalla: A 741. Ensihoidon vastuulääkäri Teuvo Määttä tiesi heti, mistä oli kysymys. Ihminen oli pudonnut korkealta kerrostalon ikkunasta. Osoitekin oli tuttu: päihdeongelmaisten asuntola.

Määttä oli tiiminsä kanssa jo matkalla pillit soiden. Auto oli perillä minuuteissa. Mies makasi kadulla.

Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä hän hengitti. Valtimossa tuntui heikko syke. Määttä asetti hengitysputken paikoilleen ja alkoi elvyttää. ”Koko ajan oli mielessä, tuleeko tästä mitään. Lopetetaanko?” Mutta Määttä jatkoi, ja mies saatiin sairaalaan.

Parin vuoden kuluttua Määttä näki Kallion kadulla saman miehen. Kaverit työnsivät häntä pyörä­tuolissa. Hänen jalkansa olivat halvaantuneet. Mies ei tietenkään tuntenut Määttää, eikä Määttä sanonut mitään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se tuntui ihmeeltä. Me olimme antaneet ensihoidon. Sen jälkeen miehelle oli tehty monta leikkausta, hän oli saanut tehohoitoa ja kuntoutusta. Valtava määrä asiantuntijoita oli tehnyt työtä. Mutta ihme se oli”, Määttä sanoo.

Tällaisia ihmeitä Määttä on kohdannut 25 vuoden urallaan useita. Hän on pelastanut liikenneonnettomuuksien uhreja ja sairauskohtauksia saaneita ihmisiä, auttanut maailmaan lapsia ja kohdannut kuolemaa. Marraskuussa Määttä täyttää 68 vuotta ja jää eläkkeelle.


Määttä vaikuttaa ihmiseltä, jonka haluaisi apuun silloin kun hätä on suurin. Hän on kaiken nähnyt mutta empaattinen. Puheen mie ja sie kertovat kotipaikasta, Tornionjokilaaksosta. Hän puhuu paljon ja vuolaasti mutta ei koskaan korota ääntään. Ja tarinat kertovat enemmän potilaista kuin hänestä itsestään.

”Tämä ei ole adrenaliinityötä. Sankareita ei tässä tarvita vaan sitä, että kestää nähdä pahoinvointia, kurjuutta ja sosiaalista hätää”, hän sanoo.

Määttä oppi asenteen nuorena lääkärinä työskennellessään Suomen Punaisen Ristin ja Euroopan unionin komennuksilla maailman katastrofialueilla. Hän on hoitanut sairaita ja loukkaantuneita muun muassa Kambodžan kansanmurhan jälkeisellä pakolaisleirillä, Jordaniassa, Pakistanissa, Pohjois-Irakin kurdialueella ja Venäjällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäisillä komennuksilla ajattelin, että menen sinne suurin saappain ja pelastan maailman. Sitten ymmärsin, että vaikka humanitaarinen apu on tärkeää, se ei ratkaise ongelmia. Kun kansainväliset apujoukot lähtevät, paikallisten arki vasta alkaa.”

Arkea ei hänen mukaansa paranneta median rakastamilla sankariteoilla, vaan sitkeällä arjen politiikalla. Sillä, että konfliktit sovitaan. Sillä, että taloista rakennetaan kestäviä ja sillä, että ihmisiä ei työnnetä asumaan tulvivan meren rantaan.


Ensihoidossa näkymä on sama: ”Me kohtaamme ihmiset silloin, kun heidän hätänsä on suurimmillaan. Mutta 95 prosenttia heistä on ikääntyneitä, monisairaita, päihdeongelmaisia tai mielenterveydeltään hauraita. He tarvitsevat paljon muutakin tukea”, Määttä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä suhteessa asiat eivät ole Helsingissä juuri parantuneet kuluneiden 25 vuoden aikana. Pikemminkin päinvastoin.

Entistä huonokuntoisemmat vanhukset asuvat Määtän mukaan kotona. Sama koskee mielenterveydeltään hauraita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka matalan kynnyksen avohoitopalveluja pyritään kehittämään, Määttä epäilee, että ne eivät tavoita kaikkia. ”Hoitoon pääseminen vaatii päättäväisyyttä ja taitoa. Niitä ei kaikkein heikoimmilla ole. Ensihoito on heidän turvaverkkonsa”, hän toteaa.

Määttä ihmettelee myös sitä, että kun hoivakodissa asuva vanhus lähestyy kuolemaa, paikalle kutsutaan usein ensihoito.

”Eihän siinä tilanteessa elvytystä tarvita. Miksi hoitajat ja lääkärit eivät osaa kohdata luonnollista kuolemaa? Miksi he eivät hyvissä ajoin tee suunnitelmaa siitä, miten ihminen saatetaan lempeästi, kivuttomasti ja läheisten tukemana elämänsä päätökseen?” hän kysyy.

On myös asioita, jotka eivät ole 25 vuoden aikana muuttuneet. Yksi niistä on alkoholi. Vaikka mediassa kohistaan uusista muotihuumeista, ensihoidon näkökulmasta ongelmista ”ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina”.

”Jos alkoholia ei olisi, puolet potilaista häviäisi”, Määttä sanoo.

Toki kuvassa on myös muita päihteitä, vanhoja ja uusia. Suomalainen myrkytys on Määtän mukaan sellainen, että ensin otetaan alkoholia ja päälle nautitaan esimerkiksi lakkaa, gammaa, amfetamiinia, Diapameja tai kannabista.

”Kun aamulla tulin ratikalla töihin Töölöstä, viereisellä penkillä istui kaksi kaveria, joista toinen olikin minulle tuttu. He juttelivat siitä, mitä aikoivat päivän aikana nauttia. Ajattelin siinä, että no, kohtahan mie päivystän.”

Joulukuussa Määttä ei kuitenkaan enää päivystä. Hän jää eläkkeelle.

Hän jättää silti jälkensä ensihoitoon.

Tärkeimpänä perintönään hän pitää sitä, että on ollut ”tekemässä ensihoidosta inhimillisempää”. Se on ollut hänen tavoitteensa kehitystyössä, jossa ensihoidon toimintatapoja ja koulutusta on uudistettu. Hän on myös opettanut ammattikorkeakoulussa sekä uusia ensihoitajia että jo alalla olevia.

”Ensihoitajan työ edellyttää, että pystyy tekemään nopeita ratkaisuja, epävarmassa tilanteessa vajavaisin taustatiedoin. Temppujakin pitää opettaa, mutta ennen kaikkea ihmisten kohtaamista.”


Ensihoitajien tulisi Määtän mukaan oppia myös pitämään itsestään huolta niin, että he eivät kyynisty.

Hänelle itselleen tärkein voimavara on ollut työtiimin vahva yhteishenki. Myös onnistumiset työssä motivoivat – ne onnelliset arjen tarinat. Jaksamisestaan Määttä huolehtii myös kuntoilemalla sekä käymällä taidenäyttelyissä ja oopperassa.

Määttä viettää myös paljon aikaa kotiseudullaan Tornionjokilaakson Karungissa, jossa on pieni maatalokin. Lapissa asuvat myös sisarukset perheineen.

Pohjoiseen hän aikoo suunnata entistä useammin, kun eläkepäivät koittavat.

Toisaalta saattaa myös olla, että kansainväliset tehtävät kutsuvat jälleen. ”Lyhyelle keikalle voisi lähteä”, Määttä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ensihoito
 • Helsinki
 • Päihteet
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  6. 6

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  10. 10

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää