Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kaupunki

”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

”Te ette voi tuhota sitä maastoa, ettekä te saa katkoa yhtäkään oksaa tuosta puusta!” huutaa nainen videolla.

”Te ette voi tuhota sitä maastoa, ettekä te saa katkoa yhtäkään oksaa tuosta puusta!” huutaa nainen Violanpuistossa Helsingin Hermannissa.

Naisen huudoista huolimatta kaivinkoneen kuljettaja jatkaa työtään. Puistoon ja osin sen äärellä sijaitsevalle Violan kentälle on rakenteilla väliaikainen parakkipäiväkoti. Paviljongista hoitopaikan saa ensi vuoden alusta 120 helsinkiläislasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väliaikaisen päiväkodin rakentamisella Helsinki koettaa vastata Hermannin, Vallilan ja Kalasataman perheiden kasvavaan hoitopaikkojen tarpeeseen.

Videon, jolla nainen huutaa koettaen saada työt puistossa pysäytettyä, on lähettänyt Helsingin Sanomille lukija. Videolla näkyy myös poliisiauto, joka on saapunut paikalle rauhanturvaamistehtävissä.Rauha on kuitenkin menetetty jo aikaa sitten. Se alkoi repeillä kuin Violanpuiston nurmi kauhurin hampaissa, kun Helsinki päätti ottaa palan puistoa päiväkodille. Tai oikeastaan jo aiemmin, kun alkuperäisen päätöksen mukaan parakki piti rakentaa puiston viereiselle kentälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi keväällä hankesuunnitelman, jonka mukaan paviljonkipäiväkoti rakennettaisiin Violankuja 3:een. Asukkaiden älyttyä, että tämä tarkoittaa rakentamista Violan kentän päälle, he protestoivat.

Violan kenttä on tärkeä läheiselle koululle ja sen iltapäiväkerholle, asukkaat muistuttivat. Kentän ja Violanpuiston läheisyydessä sijaitsee Vallilan ala-aste, ja vielä lähempänä päiväkoti Viola. Kummankin lapsille kenttä ja puisto ovat tärkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukkaat arvelivat uuden 120 lapsen päiväkodin myös lisäävän lapsille vaarallisten autojen määrää alueella.

”Lapsiperheille on myös merkittävä asia, että tähän asti tämä on ollut autotonta aluetta”, sanoi muun muassa Elina Kauppila, yksi Hermannin asukkaista ja muun muassa Hermannin vanhemmat Facebook-ryhmän ylläpitäjä, HS:lle kesäkuussa.

Hermannin ”kenttäväki” sai osittaisen torjuntavoiton. Erinäisten kokoustamisten jälkeen päättäjät nimittäin kävivät heinäkuun alussa katsomassa rakennusaluetta paikan päällä. Katsastajina oli Helsingin varhaiskasvatuksen ja rakentamisen johtoa sekä asiantuntijoita.

Päättäjien mieli muuttui: käynnin seurauksena paviljonkipäiväkoti päädyttiinkin sijoittamaan Violan kentän sijasta sen reunaan. Tällöin kentästä jäisi 85 prosenttia asukkaiden ja Vallilan ala-asteen liikunnanopetuksen käyttöön. Alueella jo toimivan päiväkoti Violan ulkoilualue pysyisi sekin nykyisessä käytössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuulosti hyvältä ratkaisulta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta nyt heräsi puistoväki. Kentän sijaan menetettäisiinkin puistoa! Puistoa ei saa repiä, vaadittiin Hermannissa. Korostettiin puiden monikymmenvuotista ikää. Jalavia ei saa uhrata viisivuotiselle tilapäispäiväkodille, sanottiin.

Ei auttanut. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto myönsi Violanpuiston tilapäiselle päiväkodille rakennusluvan 14. syyskuuta eli viime viikon perjantaina. Jo heti maanantaina kuormaaja löi hampaansa Violaan.

”Aikataulun kiireellisyyden ja päiväkotipaikkojen tarpeen vuoksi rakennustyöt aloitetaan mahdollisimman pian”, kertoi Helsinki verkkosivullaan maanantaina iltapäivällä.

Pohjarakennustyöt kestävät noin kolme viikkoa. Tämän jälkeen aletaan tehdä pihatöitä. Elementtien asennus pyritään aloittamaan lokakuun alkupuolella, verkkosivulla selostettiin.

Tätä ei Hermannissa purematta nielty. Sosiaalisessa mediassa osa hermannilaisia kutsui toisiaan puistoon puolustamaan puita. Facebookin Hermannin vanhemmat -ryhmässä viestiketjut pitenivät ja sanat rytisivät. Mukana oli kuvia nurmen kimpussa riehuvasta kauhakuormaajasta.

HS:lle lähetetyssä videossa nainen huusi.

Hermannissa tunnuttiin olevan sitä mieltä, ettei kaupungin päätöksenteossa ollut kuultu asukkaita. Päätökset oli tehty pimennossa ja kiireellä siksi, ettei niihin ehdittäisi reagoida.

Tiistaina Hermannin vanhemmat -ryhmän ylläpitäjä Elina Kauppila lähetti viestin Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestarille Anni Sinnemäelle (vihr), joka vastaa rakentamisesta kaupungissa. Viesti sisälsi kysymyksen, tietääkö kaupungin vihreä pormestari, mitä Violanpuistossa tapahtuu.

Oletus tuntui olevan, ettei tiedä.

Kauppilan mukaan alueen päiväkoteja, asukkaita tai kouluja ei ollut informoitu töiden alkamisesta. ”Eilen puunkaato ja maanmuokkaus yritettiin aloittaa ennen kuin lupaa oli edes esittää – ja ennen kuin aluetta oli rajattu tai turvallisuudesta huolehdittu”, Kauppila kirjoitti.

Kauppilan mielestä hermannilaiset on pidetty sivussa ja pimennossa: ”Prosessi on ollut vailla asiaankuuluvaa asukaskuulemista: sadoille asukkaille puiston ympärillä ei ole vieläkään tiedotettu asiasta saati, että he olisivat voineet reagoida suunnitteluvaiheessa. Nytkään huomautuksen tehneet eivät ole saaneet tietoa päätöksestä, vaikka siitä pitäisi olla oikeus valittaa.”

Hermannin vanhemmat on suljettu ryhmä. HS siteeraa Kauppilaa hänen luvallaan.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki tietää hyvin, mitä Violanpuistossa tapahtuu. Ei ehkä asukkaille tiedottamisesta aivan viime päivinä, mutta kylläkin siitä, miksi juuri nyt auki revittävä alue on valittu rakennuspaikaksi.

”Prosessi on ollut harvinaisen pitkä. Olemme katsoneet laajalta alueelta seutua sekä myös läheltä Violanpuistoa mahdollisia sijainteja”, Sinnemäki sanoi HS:lle tiistaina.

”Päädyimme siihen, että tähän [Violanpuistoon] päiväkoti pystyttäisiin rakentamaan kohtuullisen vaivattomasti. Puita ei tarvitsisi kaataa niin paljon kuin muissa kohteissa, eikä tarvitsisi koskea jo olemassaolevan päiväkodin käyttämään kenttään”, Sinnemäki sanoi.

Sinnemäki kertoo, että jotkin mahdolliset rakennuspaikat pyyhki sivuun päiväkodille soveltuvista niiden liika läheisyys isoihin väyliin.

”Ilmanlaatu olisi ollut lapsille liian huono”, Sinnemäki sanoi.

Helsingin kaupunkistrategian mukaan varhaiskasvatuksen osallistumisastetta tulee kasvattaa. Kaupunginvaltuusto muun muassa päätti taannoin, että Helsinki tarjoaa viisivuotiaille maksuttoman varhaiskasvatuksen.

Sinnemäki muistuttaa myös 1 200 uuden päiväkotipaikan tarpeesta Helsingissä. Vuonna 2015 syntyi Helsingissä yllättävän paljon lapsia, ja he ovat nyt päiväkoti-iässä.

”Tänä vuonna Helsingissä on tehty valtavan paljon töitä eri puolilla kaupunkia, että riittävän monille lapsille voidaan tarjota läheltä päiväkotipaikka”, Sinnemäki sanoi.

Hän ei myöskään ole sitä mieltä, ettei hermannilaisia olisi kuultu: ”Asukkaiden kanssa on käyty paljon keskustelua ja pohdittu lasten turvallisuutta. On ymmärretty heidän huoliaan, on muokattu ja muutettu suunnitelmaa asukkaiden toiveiden pohjalta”, Sinnemäki sanoi.

”Autoliikenne ei missään nimessä saa ulottua puiston alueelle. Asiaa helpottaa se, että tähän päiväkotiin tuskin tulee paljon saattoliikennettä . . . seudulla ei ole paljon autoja.”

Hermanni-aktiivi Elina Kauppila löytää hänkin synkästä prosessista valoisan puolen: ”Projektin seuraaminen (vastustaminen) on luonut tänne yhteisöllisyyttä uudella tavalla”, hän kirjoitti Hermannin vanhemmat -ryhmässä tiistaina.

”On myös ollut hienoa huomata, että ihmiset todella arvostavat ympäristöään, turvallisuutta, avointa päätöksentekoa ja lähiluontoa. Kurjaa vain, että sen täytyy tulla esiin näissä olosuhteissa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  6. 6

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  7. 7

   Kalasataman harmaaksi haukutun Majakan viereen nousee kaksi valkoista torni­taloa – Poliitikot haluavat nähdä omin silmin, miltä talojen julki­sivu näyttää

  8. 8

   Onko Helsingissä kymmenen- vai satatuhatta rottaa? Historiallisen laajassa tutkimuksessa kaupungin jyrsijäkanta selvitetään koululaisten avulla

  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  8. 8

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää