Kaupunki

”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

”Te ette voi tuhota sitä maastoa, ettekä te saa katkoa yhtäkään oksaa tuosta puusta!” huutaa nainen videolla.

”Te ette voi tuhota sitä maastoa, ettekä te saa katkoa yhtäkään oksaa tuosta puusta!” huutaa nainen Violanpuistossa Helsingin Hermannissa.

Naisen huudoista huolimatta kaivinkoneen kuljettaja jatkaa työtään. Puistoon ja osin sen äärellä sijaitsevalle Violan kentälle on rakenteilla väliaikainen parakkipäiväkoti. Paviljongista hoitopaikan saa ensi vuoden alusta 120 helsinkiläislasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väliaikaisen päiväkodin rakentamisella Helsinki koettaa vastata Hermannin, Vallilan ja Kalasataman perheiden kasvavaan hoitopaikkojen tarpeeseen.

Videon, jolla nainen huutaa koettaen saada työt puistossa pysäytettyä, on lähettänyt Helsingin Sanomille lukija. Videolla näkyy myös poliisiauto, joka on saapunut paikalle rauhanturvaamistehtävissä.Rauha on kuitenkin menetetty jo aikaa sitten. Se alkoi repeillä kuin Violanpuiston nurmi kauhurin hampaissa, kun Helsinki päätti ottaa palan puistoa päiväkodille. Tai oikeastaan jo aiemmin, kun alkuperäisen päätöksen mukaan parakki piti rakentaa puiston viereiselle kentälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi keväällä hankesuunnitelman, jonka mukaan paviljonkipäiväkoti rakennettaisiin Violankuja 3:een. Asukkaiden älyttyä, että tämä tarkoittaa rakentamista Violan kentän päälle, he protestoivat.

Violan kenttä on tärkeä läheiselle koululle ja sen iltapäiväkerholle, asukkaat muistuttivat. Kentän ja Violanpuiston läheisyydessä sijaitsee Vallilan ala-aste, ja vielä lähempänä päiväkoti Viola. Kummankin lapsille kenttä ja puisto ovat tärkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukkaat arvelivat uuden 120 lapsen päiväkodin myös lisäävän lapsille vaarallisten autojen määrää alueella.

”Lapsiperheille on myös merkittävä asia, että tähän asti tämä on ollut autotonta aluetta”, sanoi muun muassa Elina Kauppila, yksi Hermannin asukkaista ja muun muassa Hermannin vanhemmat Facebook-ryhmän ylläpitäjä, HS:lle kesäkuussa.

Hermannin ”kenttäväki” sai osittaisen torjuntavoiton. Erinäisten kokoustamisten jälkeen päättäjät nimittäin kävivät heinäkuun alussa katsomassa rakennusaluetta paikan päällä. Katsastajina oli Helsingin varhaiskasvatuksen ja rakentamisen johtoa sekä asiantuntijoita.

Päättäjien mieli muuttui: käynnin seurauksena paviljonkipäiväkoti päädyttiinkin sijoittamaan Violan kentän sijasta sen reunaan. Tällöin kentästä jäisi 85 prosenttia asukkaiden ja Vallilan ala-asteen liikunnanopetuksen käyttöön. Alueella jo toimivan päiväkoti Violan ulkoilualue pysyisi sekin nykyisessä käytössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuulosti hyvältä ratkaisulta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta nyt heräsi puistoväki. Kentän sijaan menetettäisiinkin puistoa! Puistoa ei saa repiä, vaadittiin Hermannissa. Korostettiin puiden monikymmenvuotista ikää. Jalavia ei saa uhrata viisivuotiselle tilapäispäiväkodille, sanottiin.

Ei auttanut. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto myönsi Violanpuiston tilapäiselle päiväkodille rakennusluvan 14. syyskuuta eli viime viikon perjantaina. Jo heti maanantaina kuormaaja löi hampaansa Violaan.

”Aikataulun kiireellisyyden ja päiväkotipaikkojen tarpeen vuoksi rakennustyöt aloitetaan mahdollisimman pian”, kertoi Helsinki verkkosivullaan maanantaina iltapäivällä.

Pohjarakennustyöt kestävät noin kolme viikkoa. Tämän jälkeen aletaan tehdä pihatöitä. Elementtien asennus pyritään aloittamaan lokakuun alkupuolella, verkkosivulla selostettiin.

Tätä ei Hermannissa purematta nielty. Sosiaalisessa mediassa osa hermannilaisia kutsui toisiaan puistoon puolustamaan puita. Facebookin Hermannin vanhemmat -ryhmässä viestiketjut pitenivät ja sanat rytisivät. Mukana oli kuvia nurmen kimpussa riehuvasta kauhakuormaajasta.

HS:lle lähetetyssä videossa nainen huusi.

Hermannissa tunnuttiin olevan sitä mieltä, ettei kaupungin päätöksenteossa ollut kuultu asukkaita. Päätökset oli tehty pimennossa ja kiireellä siksi, ettei niihin ehdittäisi reagoida.

Tiistaina Hermannin vanhemmat -ryhmän ylläpitäjä Elina Kauppila lähetti viestin Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestarille Anni Sinnemäelle (vihr), joka vastaa rakentamisesta kaupungissa. Viesti sisälsi kysymyksen, tietääkö kaupungin vihreä pormestari, mitä Violanpuistossa tapahtuu.

Oletus tuntui olevan, ettei tiedä.

Kauppilan mukaan alueen päiväkoteja, asukkaita tai kouluja ei ollut informoitu töiden alkamisesta. ”Eilen puunkaato ja maanmuokkaus yritettiin aloittaa ennen kuin lupaa oli edes esittää – ja ennen kuin aluetta oli rajattu tai turvallisuudesta huolehdittu”, Kauppila kirjoitti.

Kauppilan mielestä hermannilaiset on pidetty sivussa ja pimennossa: ”Prosessi on ollut vailla asiaankuuluvaa asukaskuulemista: sadoille asukkaille puiston ympärillä ei ole vieläkään tiedotettu asiasta saati, että he olisivat voineet reagoida suunnitteluvaiheessa. Nytkään huomautuksen tehneet eivät ole saaneet tietoa päätöksestä, vaikka siitä pitäisi olla oikeus valittaa.”

Hermannin vanhemmat on suljettu ryhmä. HS siteeraa Kauppilaa hänen luvallaan.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki tietää hyvin, mitä Violanpuistossa tapahtuu. Ei ehkä asukkaille tiedottamisesta aivan viime päivinä, mutta kylläkin siitä, miksi juuri nyt auki revittävä alue on valittu rakennuspaikaksi.

”Prosessi on ollut harvinaisen pitkä. Olemme katsoneet laajalta alueelta seutua sekä myös läheltä Violanpuistoa mahdollisia sijainteja”, Sinnemäki sanoi HS:lle tiistaina.

”Päädyimme siihen, että tähän [Violanpuistoon] päiväkoti pystyttäisiin rakentamaan kohtuullisen vaivattomasti. Puita ei tarvitsisi kaataa niin paljon kuin muissa kohteissa, eikä tarvitsisi koskea jo olemassaolevan päiväkodin käyttämään kenttään”, Sinnemäki sanoi.

Sinnemäki kertoo, että jotkin mahdolliset rakennuspaikat pyyhki sivuun päiväkodille soveltuvista niiden liika läheisyys isoihin väyliin.

”Ilmanlaatu olisi ollut lapsille liian huono”, Sinnemäki sanoi.

Helsingin kaupunkistrategian mukaan varhaiskasvatuksen osallistumisastetta tulee kasvattaa. Kaupunginvaltuusto muun muassa päätti taannoin, että Helsinki tarjoaa viisivuotiaille maksuttoman varhaiskasvatuksen.

Sinnemäki muistuttaa myös 1 200 uuden päiväkotipaikan tarpeesta Helsingissä. Vuonna 2015 syntyi Helsingissä yllättävän paljon lapsia, ja he ovat nyt päiväkoti-iässä.

”Tänä vuonna Helsingissä on tehty valtavan paljon töitä eri puolilla kaupunkia, että riittävän monille lapsille voidaan tarjota läheltä päiväkotipaikka”, Sinnemäki sanoi.

Hän ei myöskään ole sitä mieltä, ettei hermannilaisia olisi kuultu: ”Asukkaiden kanssa on käyty paljon keskustelua ja pohdittu lasten turvallisuutta. On ymmärretty heidän huoliaan, on muokattu ja muutettu suunnitelmaa asukkaiden toiveiden pohjalta”, Sinnemäki sanoi.

”Autoliikenne ei missään nimessä saa ulottua puiston alueelle. Asiaa helpottaa se, että tähän päiväkotiin tuskin tulee paljon saattoliikennettä . . . seudulla ei ole paljon autoja.”

Hermanni-aktiivi Elina Kauppila löytää hänkin synkästä prosessista valoisan puolen: ”Projektin seuraaminen (vastustaminen) on luonut tänne yhteisöllisyyttä uudella tavalla”, hän kirjoitti Hermannin vanhemmat -ryhmässä tiistaina.

”On myös ollut hienoa huomata, että ihmiset todella arvostavat ympäristöään, turvallisuutta, avointa päätöksentekoa ja lähiluontoa. Kurjaa vain, että sen täytyy tulla esiin näissä olosuhteissa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  2. 2

   Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  5. 5

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  6. 6

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  7. 7

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää