Kaupunki

Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?

Poikien talon seksuaaliväkivaltatyön vastaava ohjaaja Tommi Petteri Pesonen antaa vinkkejä, miten lapsia voisi suojella seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Moni miettii, miten ihmeessä lapsiin kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen uusimista voitaisiin estää.

Tässä onnistutaan tuskin koskaan täysin, mutta esimerkiksi vankilassa käytettävä Stop-ohjelma pyrkii ehkäisemään uusia seksuaalirikoksia. Tätä kuntoutusta ehdotetaan tuomituille seksuaalirikollisille, joille arvellaan olevan hyötyä sen läpikäynnistä. Tämän lisäksi on niin sanottua Uusi suunta -kuntoutusta: yksilöterapiaa, jota voidaan käyttää myös siviilissä.

On kuitenkin olemassa monia lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita, jotka eivät osallistu näihin tai muihin kuntoutuksiin.

Miten lapsia sitten voisi suojella seksuaaliselta hyväksikäytöltä? HS kysyi vinkkejä sekä vanhemmille että lapsille ja nuorille. Niitä antoi seksuaaliväkivaltatyön vastaava ohjaaja Tommi Petteri Pesonen Poikien talosta Helsingistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vinkkejä vanhemmille

Lapsen ja vanhemman hyvä puheyhteys suojaa lasta. Kerro lapselle usein, että kaikista asioista voi puhua, myös silloin kun on sattunut jotain ikävää tai hän on mokannut. Vanhempana suojaat lastasi parhaiten viettämällä aikaa hänen kanssaan ja kuuntelemalla häntä.

Opeta sanat, joilla kehon eri osia kutsutaan. Opeta kehon yksityiset alueet, joita ei tarvitse näyttää kenellekään, jos ei halua. Kerro lapselle, millä eri tavoilla toista voi koskettaa ja että toista ihmistä saa koskettaa vain jos se tuntuu hyvältä. Opeta, että lapsen tulee sanoa ”ei”, jos ei halua kosketusta tai jotain muuta seksuaalisuuteen liittyvää.

Juttele näistä asioista arjen lomassa toistuvasti. Älä tee asiasta ”nyt puhutaan tunti seksistä keittiönpöydän ääressä” -numeroa.

Älä vain paasaa vaan kerro seksuaalisuudesta nauttimisesta sekä siihen liittyvästä ilosta ja hyvästä olosta.

Kerro lapselle, että sosiaalisessa mediassa kaikki ei aina ole sitä, miltä vaikuttaa. Hyväksikäyttäjät voivat esiintyä eri-ikäisinä tai eri sukupuolta edustavina kuin todellisuudessa ovat. Älä tuomitse lapsen somettamista vaan ole kiinnostunut siitä, missä ja keiden kanssa lapsi somettaa. Neuvo lasta sopimaan somessa tutustumansa ihmisen kanssa ensimmäinen tapaaminen aina julkiselle paikalle. Tapaamisesta kannattaa myös kertoa jollekulle.

Pankaa koko perhe kännykät yöparkkiin, jotta lapsi ei viettäisi öitään sosiaalisessa mediassa.

Yksinäisyys voi altistaa hyväksikäytölle. Jos lapsi ei tule nähdyksi, hän voi hakea huomiota keinolla millä hyvänsä. Lapsi voi olla vailla ikäistensä seuraa tai kokea tunnetasolla yksinäisyyttä, jos vanhemmat eivät ole läsnä esimerkiksi päihteiden käytön, mielenterveysongelmien tai työkiireiden takia. Jos lapsella on kavereita ja kaveriporukassa tulee nähdyksi ja kuulluksi, se suojaa lasta hyväksikäytöltä.

Kun lapsi tulee seurusteluikään, hyväksy hänen kumppaninsa sukupuoleen katsomatta ja toivota tervetulleeksi kotiin.

Tunnista omat seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät arvosi ja asenteesi. Yritä muistella, miltä tuntui olla murrosikäinen, omaa seksuaalisuuttaan vielä ihmettelevä.

Opeta lasta arvostamaan kehoaan. Kerro, mitä tarkoittaa vastikkeellinen seksi. Neuvo, että lapsi ei käy kauppaa kehollaan.

Pohdi lapsen kanssa, ketkä ovat turvallisia aikuisia, joiden kanssa voi puhua seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Lapsen turva-aikuisia voivat olla sukulaiset, kaverien vanhemmat, harrastusten vetäjät tai koulun henkilökunta. Kerro lapselle ja nuorelle myös nuorille tarkoitetuista neuvontachateista ja -puhelimista.

Vinkkejä lapsille ja nuorille

Mieti, kenen aikuisen kanssa voit puhua turvallisesti seksuaalisuudesta ja seksistä. Muista, että olet arvokas.

Käytä kehon osista sopivia ja hyväksyttyjä nimiä.

Opettele tuntemaan kehosi. Kosketus ei saa tuntua pahalta kehossa, eikä siitä saa tulla paha mieli.

Kipeää tunnetta ei tarvitse hävetä tai piilotella, vaan siitä kannattaa puhua turvalliselle aikuiselle esimerkiksi koulussa, terveyskeskuksessa, harrastustoiminnassa tai nuorisotalolla.

Jos jokin tilanne tai kosketus tuntuu pahalta, sano ei ja lähde pois. Kerro tilanteesta turvalliselle aikuiselle.

Älä käy kauppaa kehollasi rahaa, syötävää, vaatteita tai päihteitä hankkiaksesi.

Tiedosta, että somessa kaikki ihmiset eivät esiinny sellaisina kuin he oikeasti ovat.

Kerro aina jollekulle aikeistasi tavata ihminen, johon olet tutustunut netissä. Sovi ensimmäinen tapaaminen aina julkiselle paikalle, jotta paikalla on tarvittaessa apua.

Jos joku pyytää alastonkuvaa, siihen ei kannata suostua, koska siihen liittyy monenlaisia riskejä. Et voi olla koskaan varma, minne kuvat lopulta päätyvät. Jos kuitenkin olet lähettänyt kuvia, sitä ei tarvitse hävetä. Kerro asiasta turvalliselle aikuiselle.

Vastuu hyväksikäytöstä on aina hyväksikäyttäjällä, ei uhrilla. Kehon reaktio – esimerkiksi erektio – ei tarkoita sitä, että olisi antanut suostumuksen seksiin.

Lähteenä on käytetty myös Väestöliiton Turvataidot ja lapsen keho -ohjeita ja Usein kysytyt kysymykset lasten seksuaalisuudesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä -osiota Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilla.

Fakta

Seksuaalinen hyväksikäyttö


 Lain mukaan rangaistavia ovat seksuaaliset teot, jotka kohdistuvat alle 16-vuotiaaseen lapseen tai nuoreen.

 Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ovat esimerkiksi hively, koskettelu, sukuelinten nuoleminen, yhdyntä tai sen yritys ja esineellä sukuelimiin tunkeutuminen.

 Hyväksikäytöksi luetaan myös se, että saa lapsen ryhtymään johonkin tällaiseen tekoon tai saa lapsen esimerkiksi koskettelemaan itseään.

 Seksuaaliseen hyväksikäyttöön ei tarvita fyysistä kontaktia, vaan se voi tapahtua esimerkiksi internetin tai kännykän välityksellä.

 Hyväksikäytöksi luetaan myös pornon näyttäminen tai lapsen tietoinen altistaminen muulla tavoin aikuisten seksuaalisuudelle, lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin ja seksipalvelujen ostaminen lapselta tai nuorelta.

 Myös kaiken edellä mainitun yrittäminen on rangaistavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen hyväksikäyttö
 • Lapset
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  5. 5

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  6. 6

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  7. 7

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  8. 8

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  9. 9

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  10. 10

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää