Kaupunki

Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

Pohjolan kaupunkiliikenteen työsuojeluvaltuutettu Jari Paasonen pelkää, että pyöräilijät ja bussit törmäävät ahtaassa paikassa. Liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoo, että harhaanjohtava liikennemerkki poistetaan pian.

Pohjolan kaupunkiliikenteen työsuojeluvaltuuttu Jari Paasonen ihmettelee Munkkivuoren Ulvilantielle asetettua kaupunkipyörien telinettä. Paasonen luki vammaisten pysäköintialueelle sijoitetuista pyörämoduuleista Helsingin Sanomista viikonloppuna.

Paikka oli hänelle ennestään tuttu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pyöräilijä irrotti pyörän telineestä, ja se osui pysähtyneen linja-auton kylkeen. Toinen pyörä löytyi telineestä murjoutuneena”, Paasonen kertoo tähänastisista hänen tietoonsa tulleista onnettomuuksista Ulvilantiellä.

”Teline asennettiin siihen keväällä. Kuljettajat kiinnittivät siihen heti huomiota, että se on siinä todella vaarallisesti.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunkipyörien teline on sijoitettu vammaisten pysäköintipaikalle, mikä jo sinänsä on kummallista. Tämän myönsi kaupunkipyöristä vastaava projektipäällikkö Samuli Mäkinenkin HS:ssa viikonloppuna.

”Kuulostaa aika oudolta”, Mäkinen sanoi HS:ssa.

Jari Paasosen mukaan sijoituspaikka on ahdas, ja pyöräteline vain lisää ahtautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paasonen kertoo olleensa asiasta yhteydessä Helsingin seudun liikenteeseen (HSL), joka on byrokratiassa tiedonkulun sovittu raportointisuunta liikennöitsijöiltä seudun hallintoon. Paasosen käsitys on, ettei hänen esittämänsä huoli johtanut mihinkään.

”Olen ollut yhteydessä sekä HSL:n että HKL:n [Helsingin kaupungin liikennelaitos] suuntaan. Pyysimme, että pyörät käännettäisin edes toisin päin. HSL sysää vastuun HKL:n suuntaan ja HKL taas ei suostu ottamaan asiaan mitään kantaa.”

Paasosen mukaan paikka on raskaalle bussiliikenteelle vaikea. Heti pyörien pysäköintimoduulien vieressä on Ulvilanteissä kavennus, joka on busseille kapea. Kaupunkipyörät vaikeuttavat Paasosen mukaan tilannetta entisestään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alueen rakennuskanta on ajalta, jolloin nykyiseen suureen autojen määrään ei ole osattu varautua. Autoja on tilaan nähden runsaasti pysäköitynä katujen varsiin.

”Autot on pysäköity sikin sokin, ja tämä [pyöräteline] viellä päälle. Jotkut pysäköivät niin lähelle liikenteenjakajaa, että linja-auton on kierrettävä se väärältä puolelta”, Paasonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Autoja on niin paljon, ettei niiden välistä mahdu ilman, että rikkoo jotain – sääntöä vähintään – ja jos sinne tunkee, menee jonkun auto rikki. Viimeksi viime viikolla huomautin asiasta HSL:ää. Kun se on kuitenkin meidän työympäristöä”, työsuojeluvaltuutettu Paasonen sanoo.

Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoo HS:ssä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että Munkkivuoreen on tulossa laaja pysäköintiuudistus marraskuun alussa, kun asukaspysäköintitunnus otetaan käyttöön alueella. Samalla liikennemerkki, joka opastaa vammaisia pysäköimään kaupunkipyörätelineen päälle, poistuu.

Putkonen myöntää, että liikennemerkin viesti on harhaanjohtava. Tilanne syntyi hänen mukaansa, kun kaupunkipyörätelinettä siirrettiin keväällä. Siirto tehtiin juuri bussien ajon helpottamiseksi.

”Pahoittelemme tästä johtunutta aiheellista ihmetystä”, Putkonen kirjoittaa.

Jari Paasosen mukaan siirto ei kuitenkaan juuri auttanut bussikuskeja. Tilaa pyörien ja bussien väliin jää ohitettaessa hänen mukaansa edelleen liian vähän.

Helsingin bussiliikenteen työsuojeluvaltuutettu Tom Nöjd muistaa keväisen läheltä piti -tilanteen.

”Vältyttiin onnettomuudelta juuri ja juuri. Se tapahtui suhteellisen alussa, kun pyöräasema keväällä tuli”, Nojd muistaa.

Bussiliikenteellä on linja Ulvilantiellä. Talveltakin Nöjd muistaa tapauksen, kun lumiaura oli murjonut neljä autoa.

”Olen käynyt tutustumassa paikkaan. Katuverkossa on siellä haastetta käyttäjälle. Ison auton kuljettajaa ei hirveesti helpota se teline”, Nöjd sanoo.

”Lain mukaanhan katualueella saa olla muutakin toimintaa kuin liikennettä. Mutta on se aina kuitenkin riski sijoittaa sinne muuta toimintaa kuin sitä mikä sinne kuuluu.”

Juttua täydennetty Reetta Putkosen kommenteilla 25. syyskuuta kello 14.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  3. 3

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  4. 4

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  8. 8

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää