Kaupunki

Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

Uudenlaisella valmennuksella tuetaan niitä nuoria aikuisia, jotka ovat usein jääneet koulun lisäksi myös mielenterveyspalvelujen ulkopuolelle.

Vuosi sitten Aleksi Salonen oli luovuttanut. Ahdisti, kun te-toimisto tyrkytti kurssia ja työkokeilua. Nuori mies sanoi kaikkeen ei, koska oli varma, että hän ei koskaan pystyisi tekemään mitään loppuun asti.

”Kotiin jumiutunut”. Sellaista sanaparia hänen kaltaisistaan nuorista aikuisista käytetään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun koulu on näillä nuorilla jäänyt kesken, oikeastaan mikään viranomainen ei kunnolla tiedä, mitä heidän elämäänsä kuuluu. Monilla on mielenterveysongelmia, mutta hoitosuhde on katkennut esimerkiksi, kun on pitänyt siirtyä nuorten palveluista aikuisten puolelle.

Jumiutuneita on paljon: vuosittain esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa jää eri syistä 2 000 nuorta aikuista. Monien kohdalla yhteiskunnan selkein tapa puuttua asiaan on leikata toimeentulotukea 20 tai 40 prosenttia rangaistukseksi passiivisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä ja muutamalla muulla paikkakunnalla on noin vuoden ajan kehitelty uutta keinoa tukea näitä ”kadonneita” nuoria aikuisia.

Keinon nimi on Vamos mindset. Ideana on, että apu tuodaan kotiin asti nuoren omalle maaperälle. Aluksi ollaan kahden kesken – ja tietenkin vain nuoren kutsusta.

Niinpä Salosen sohvalle ilmestyi vuosi sitten istumaan Iiris Savela, hänen valmentajansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saloselta opiskelu on jäänyt aiemmin kesken useammin kuin kerran. Syynä on ollut sairastuminen mutta myös se, että hän on kokenut olevansa väärällä alalla.

”Mikään ei hotsittanut. Ajattelin, että en jaksa aloittaa taas jotain kokonaan alusta, kun en onnistu.”

Mitä Salonen sitten itse halusi? Hän ei tiennyt, mutta ei kukaan viranomainen sitä häneltä kysellytkään. Sosiaalitoimistossa oli pakko käydä. Siellä hänelle ehdotettiin, että tällaista mindsetiä voisi kokeilla. Salonen sanoi joo, vaikka ei odottanutkaan suuria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Vamos kuulostaa tutulta sanalta, ei ihme. Sillä nimellä on Suomessa tuettu syrjäytymisvaarassa olevia jo kymmenkunta vuotta. Perinteisessä Vamos-toiminnassa ydintä on kuitenkin toiminta ryhmässä.

Sen sijaan uuteen mindsetiin osallistuvat sellaiset nuoret aikuiset, jotka eivät ainakaan heti pysty osallistumaan mihinkään ryhmään. Siksi he siis saavat henkilökohtaisen valmentajan, jonka he tapaavat aluksi vaikka useita kertoja viikossa kotona tai muussa heille tärkeässä paikassa, ei missään toimistossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alkuun me lähinnä hengailtiin yhdessä. Puhuttiin ihan kaikesta”, Salonen kuvailee Savelaa.

”Minulle tuli nopeasti sellainen kuva, että Aleksilla olisi kykyjä ja taiteellisia lahjoja vaikka mihin, mutta mielen hyvinvoinnin vaikeudet ovat tähän asti olleet esteenä”, Savela sanoo.

Vahvuuksien etsimiseen on erilaisia menetelmiä ammattilaisten käyttöön, esimerkiksi Vamoksessa käytetty Tulostähti-lomake.

Savela sanoo kuitenkin saaneensa paljon tietoa pelkästään Salosta kuuntelemalla. Esille tuli esimerkiksi, että Salosen lemmikit ovat valmiiksi vanhuksia ja jostain pelastettuja. Hän on siis hyvä pitämään huolta muista kuin itsestään.

Lempipelissään Fallout 4:ssä Salonen juuttuu usein tekemään jotain pelin tavoitteiden kannalta epäolennaista. Hän suunnittelee pelihahmoilleen todella näyttäviä asuntoja, koska hänestä on kiinnostavaa leikkiä kaikella visuaalisella. Hänellä on siis silmää kauniille.

Mindsetin tavoitteet ovat henkilökohtaisia, mutta vahvistumista ja kykyä toimia yhteiskunnassa siis haetaan.

Salosen kohdalla alettiin tavoitella paluuta opintojen pariin ja joskus töihin. Jollain toisella iso tavoite voi olla vaikkapa uusi kontakti psykiatriseen hoitoon tai selkeä päivärytmi. Salonen on sanavalmis, mutta monilla muilla saattaa kestää kuukausia, ennen kuin heistä tuntuu luontevalta puhua omista asioistaan ääneen.

Osalla valmennus tapahtuu aina kahden kesken, toiset siirtyvät sopivan ajan kuluttua johonkin monista Vamos-ryhmistä. Työskentely oman valmentajan kanssa jatkuu niin kauan kuin sitä tarvitaan. Vamosin kohderyhmänä ovat periaatteessa 16–29-vuotiaat. Ketään ei potkaista ulos, mutta tätä vanhemmat pyritään ohjaamaan muihin palveluihin vähitellen.

”Iiris on vähän niin kuin yhdistelmä sosiaalityöntekijää, kaveria ja luotettavaa aikuista. Tuo viimeinen taitaa monelta puuttua tällaisessa elämäntilanteessa. Ei ole ketään”, Salonen sanoo.

Savela on koulutukseltaan sosionomi. Työkavereina samassa tiimissä ovat psykiatrinen sairaanhoitaja, toimintaterapeutti ja yhteisöpedagogi.

Salonen on keväällä aloittanut uudelleen opinnot, joihin hän ei uskonut enää koskaan palaavansa.

Salosella on parin lukuvuoden verran suorituksia painoalan opinnoista Turusta. Opinnot katkesivat aikoinaan sairastumiseen, mutta Salonen ei muutenkaan usko sopivansa suoraan vanhalle alalleen. Löydettyään itseluottamuksensa uudelleen hän huomasi, että vanhojen opintosuoritusten avulla hänellä olisi mahdollisuus suorittaa nopeasti Helsingissä media-alan perustutkinto.

Se kiinnostaa Salosta huomattavasti vanhaa alaa enemmän, koska uudessa oppilaitoksessa hän voi opetella asioita, joista hän on vasta nyt hoksannut olevansa kiinnostunut. Tällaisia ovat esimerkiksi 3D-tulostus, digipainotekniikat, graafinen suunnittelu ja valokuvaus.

”Koulu tuntuu kivalta, eikä sitä ole enää lähes yhtään jäljellä. Ja olen alkanut ajatella, että oikeasti ne minua kiinnostavat alat vaatisivat korkeakouluopintoja, ammattikorkeaa tai yliopistoa. Se ei tunnu enää mahdottomalta.”

Fakta

Mindset ei korvaa toimivia mielenterveyspalveluita


 Mindset on osa Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan -kärkihanketta. Sitä rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä Helsingin ja Oulun diakonissalaitokset sekä Rovaniemen kaupunki.

 Valmennuksessa on tähän mennessä ollut noin 900 nuorta. Helsingin lisäksi sitä järjestetään Espoossa, Turussa, Lahdessa, Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Kaiken kaikkiaan Vamos-toiminnassa on kymmenen vuoden aikana ollut mukana arviolta 10 000 nuorta, ja toiminnan tulokset ovat vaikuttavia.

 Mindsetin ei ole tarkoitus korvata psykiatrista hoitoa. Diakonissalaitokselta korostetaankin, että Mindsetin rinnalla pitäisi edelleen kehittää keinoja, joilla nuoret aikuiset saataisiin paremmin mielenterveyspalvelujen piiriin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  8. 8

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää