Kaupunki

Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

Uudenlaisella valmennuksella tuetaan niitä nuoria aikuisia, jotka ovat usein jääneet koulun lisäksi myös mielenterveyspalvelujen ulkopuolelle.

Vuosi sitten Aleksi Salonen oli luovuttanut. Ahdisti, kun te-toimisto tyrkytti kurssia ja työkokeilua. Nuori mies sanoi kaikkeen ei, koska oli varma, että hän ei koskaan pystyisi tekemään mitään loppuun asti.

”Kotiin jumiutunut”. Sellaista sanaparia hänen kaltaisistaan nuorista aikuisista käytetään.

Kun koulu on näillä nuorilla jäänyt kesken, oikeastaan mikään viranomainen ei kunnolla tiedä, mitä heidän elämäänsä kuuluu. Monilla on mielenterveysongelmia, mutta hoitosuhde on katkennut esimerkiksi, kun on pitänyt siirtyä nuorten palveluista aikuisten puolelle.

Jumiutuneita on paljon: vuosittain esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa jää eri syistä 2 000 nuorta aikuista. Monien kohdalla yhteiskunnan selkein tapa puuttua asiaan on leikata toimeentulotukea 20 tai 40 prosenttia rangaistukseksi passiivisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä ja muutamalla muulla paikkakunnalla on noin vuoden ajan kehitelty uutta keinoa tukea näitä ”kadonneita” nuoria aikuisia.

Keinon nimi on Vamos mindset. Ideana on, että apu tuodaan kotiin asti nuoren omalle maaperälle. Aluksi ollaan kahden kesken – ja tietenkin vain nuoren kutsusta.

Niinpä Salosen sohvalle ilmestyi vuosi sitten istumaan Iiris Savela, hänen valmentajansa.

Saloselta opiskelu on jäänyt aiemmin kesken useammin kuin kerran. Syynä on ollut sairastuminen mutta myös se, että hän on kokenut olevansa väärällä alalla.

”Mikään ei hotsittanut. Ajattelin, että en jaksa aloittaa taas jotain kokonaan alusta, kun en onnistu.”

Mitä Salonen sitten itse halusi? Hän ei tiennyt, mutta ei kukaan viranomainen sitä häneltä kysellytkään. Sosiaalitoimistossa oli pakko käydä. Siellä hänelle ehdotettiin, että tällaista mindsetiä voisi kokeilla. Salonen sanoi joo, vaikka ei odottanutkaan suuria.

Jos Vamos kuulostaa tutulta sanalta, ei ihme. Sillä nimellä on Suomessa tuettu syrjäytymisvaarassa olevia jo kymmenkunta vuotta. Perinteisessä Vamos-toiminnassa ydintä on kuitenkin toiminta ryhmässä.

Sen sijaan uuteen mindsetiin osallistuvat sellaiset nuoret aikuiset, jotka eivät ainakaan heti pysty osallistumaan mihinkään ryhmään. Siksi he siis saavat henkilökohtaisen valmentajan, jonka he tapaavat aluksi vaikka useita kertoja viikossa kotona tai muussa heille tärkeässä paikassa, ei missään toimistossa.

”Alkuun me lähinnä hengailtiin yhdessä. Puhuttiin ihan kaikesta”, Salonen kuvailee Savelaa.

”Minulle tuli nopeasti sellainen kuva, että Aleksilla olisi kykyjä ja taiteellisia lahjoja vaikka mihin, mutta mielen hyvinvoinnin vaikeudet ovat tähän asti olleet esteenä”, Savela sanoo.

Vahvuuksien etsimiseen on erilaisia menetelmiä ammattilaisten käyttöön, esimerkiksi Vamoksessa käytetty Tulostähti-lomake.

Savela sanoo kuitenkin saaneensa paljon tietoa pelkästään Salosta kuuntelemalla. Esille tuli esimerkiksi, että Salosen lemmikit ovat valmiiksi vanhuksia ja jostain pelastettuja. Hän on siis hyvä pitämään huolta muista kuin itsestään.

Lempipelissään Fallout 4:ssä Salonen juuttuu usein tekemään jotain pelin tavoitteiden kannalta epäolennaista. Hän suunnittelee pelihahmoilleen todella näyttäviä asuntoja, koska hänestä on kiinnostavaa leikkiä kaikella visuaalisella. Hänellä on siis silmää kauniille.

Mindsetin tavoitteet ovat henkilökohtaisia, mutta vahvistumista ja kykyä toimia yhteiskunnassa siis haetaan.

Salosen kohdalla alettiin tavoitella paluuta opintojen pariin ja joskus töihin. Jollain toisella iso tavoite voi olla vaikkapa uusi kontakti psykiatriseen hoitoon tai selkeä päivärytmi. Salonen on sanavalmis, mutta monilla muilla saattaa kestää kuukausia, ennen kuin heistä tuntuu luontevalta puhua omista asioistaan ääneen.

Osalla valmennus tapahtuu aina kahden kesken, toiset siirtyvät sopivan ajan kuluttua johonkin monista Vamos-ryhmistä. Työskentely oman valmentajan kanssa jatkuu niin kauan kuin sitä tarvitaan. Vamosin kohderyhmänä ovat periaatteessa 16–29-vuotiaat. Ketään ei potkaista ulos, mutta tätä vanhemmat pyritään ohjaamaan muihin palveluihin vähitellen.

”Iiris on vähän niin kuin yhdistelmä sosiaalityöntekijää, kaveria ja luotettavaa aikuista. Tuo viimeinen taitaa monelta puuttua tällaisessa elämäntilanteessa. Ei ole ketään”, Salonen sanoo.

Savela on koulutukseltaan sosionomi. Työkavereina samassa tiimissä ovat psykiatrinen sairaanhoitaja, toimintaterapeutti ja yhteisöpedagogi.

Salonen on keväällä aloittanut uudelleen opinnot, joihin hän ei uskonut enää koskaan palaavansa.

Salosella on parin lukuvuoden verran suorituksia painoalan opinnoista Turusta. Opinnot katkesivat aikoinaan sairastumiseen, mutta Salonen ei muutenkaan usko sopivansa suoraan vanhalle alalleen. Löydettyään itseluottamuksensa uudelleen hän huomasi, että vanhojen opintosuoritusten avulla hänellä olisi mahdollisuus suorittaa nopeasti Helsingissä media-alan perustutkinto.

Se kiinnostaa Salosta huomattavasti vanhaa alaa enemmän, koska uudessa oppilaitoksessa hän voi opetella asioita, joista hän on vasta nyt hoksannut olevansa kiinnostunut. Tällaisia ovat esimerkiksi 3D-tulostus, digipainotekniikat, graafinen suunnittelu ja valokuvaus.

”Koulu tuntuu kivalta, eikä sitä ole enää lähes yhtään jäljellä. Ja olen alkanut ajatella, että oikeasti ne minua kiinnostavat alat vaatisivat korkeakouluopintoja, ammattikorkeaa tai yliopistoa. Se ei tunnu enää mahdottomalta.”

Fakta

Mindset ei korvaa toimivia mielenterveyspalveluita


 Mindset on osa Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan -kärkihanketta. Sitä rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä Helsingin ja Oulun diakonissalaitokset sekä Rovaniemen kaupunki.

 Valmennuksessa on tähän mennessä ollut noin 900 nuorta. Helsingin lisäksi sitä järjestetään Espoossa, Turussa, Lahdessa, Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Kaiken kaikkiaan Vamos-toiminnassa on kymmenen vuoden aikana ollut mukana arviolta 10 000 nuorta, ja toiminnan tulokset ovat vaikuttavia.

 Mindsetin ei ole tarkoitus korvata psykiatrista hoitoa. Diakonissalaitokselta korostetaankin, että Mindsetin rinnalla pitäisi edelleen kehittää keinoja, joilla nuoret aikuiset saataisiin paremmin mielenterveyspalvelujen piiriin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Puoliso voi lukea kaiken, mitä puhelimessasi on – Älylaitteiden vakoiluohjelmat ovat kaikkien saatavilla, ja niillä tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  4. 4

   Timur Kärki julkaisee neljä kertaa vuodessa listan kaikkien työntekijöidensä palkoista – Näin toimivat yritykset, joissa vallitsee avoimuus siitä, paljonko kenellekin maksetaan

  5. 5

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin

   Tilaajille
  6. 6

   Espoossa testataan asiaa, joka tuntuu täysin itsestäänselvältä: Miksi opettaa ulkomaalaiselle asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea?

  7. 7

   Sipilä yrittää tänään luottamusäänestyksellä saada eduskunnalta kilven ay-liikettä vastaan – Se ei tule onnistumaan

  8. 8

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  9. 9

   Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön toisena maailmassa

  10. 10

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  3. 3

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  4. 4

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  5. 5

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  6. 6

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  7. 7

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  9. 9

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  10. 10

   Vihreiden kärsivällisyys Touko Aallon kanssa alkaa loppua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Myytti Suomen ja Natsi-Saksan kanssasotijuudesta ja suomalaisista SS-vapaaehtoisista oli hyvä, mutta valheellinen – vuoden tärkein sotahistorian teos perustelee, miksi
  3. Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään
  4. Revontulia voi ennustaa, mutta kovin helppoa se ei ole – Milloin valoilmiön voi todennäköisimmin nähdä?
  5. Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön toisena maailmassa
  6. Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta Tilaajille
  7. Espoossa testataan asiaa, joka tuntuu täysin itsestäänselvältä: Miksi opettaa ulkomaalaiselle asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea?
  8. Suomessa Stubbille riitti kolme pointtia, mutta Euroopassa niitä tarvitaan kuusi – Stubb antaa julistuksensa Euroopan johtajaksi
  9. Karu grafiikka havainnollistaa, kuinka vaarallinen on nuoren kuljettajan ensimmäinen vuosi – Mistä se johtuu?
  10. Netflix näyttää järisyttävän dokumenttielokuvan Los Angelesin vuoden 1992 mellakoista – Rodney Kingin pahoinpitely johti anarkiaan, jossa 63 ihmistä kuoli ja tuhansia rakennuksia paloi
  11. Tunti sitten
  12. Michael-hurrikaanin tuhoja raivataan yhä Yhdysvalloissa – ainakin 30 ihmistä on kuollut
  13. Näytä lisää