Kaupunki

Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

HS kysyi opiskelijoilta Meilahden kampuskirjastolla, millaista lääketieteellisen pääsykokeeseen on valmistautua.

Lääketieteen pääsykokeissa keväällä tapahtunut huijausepäily kuulostaa teinisarjalta. Näin ajatteli keskiviikkona Helsingin Meilahdessa kampuskirjastossa päntännyt hammaslääketieteen opiskelija Eero Kärtevä.

Hän oli ehtinyt päivällä lukea uutisen poliisitutkinnasta. Huijarikaksikon epäillään väärentäneen vastauksia tämän kevään lääketieteellisen pääsykokeissa. Toinen epäillyistä osallistui kokeeseen ja jätti vaillinaiset vastaukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisen huijareista epäillään tunkeutuneen Helsingin yliopiston keskustakampukselle varastetun kulkukortin avulla. Sitten hän olisi hakenut toverinsa vastaukset, niitä olisi täydennetty netissä julkaistujen mallivastausten perusteella ja sitten palautettu vastauspaperi.

HS kysyi Meilahden kampuskirjastossa kolmelta opiskelijalta, miltä epäilty huijaus vaikuttaa ja millaisen työn lääketieteellisen pääsykokeisiin valmistauminen heiltä edellytti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eero Kärtevä on ensimmäisen vuoden hammaslääketieteen opiskelija, joka on suorittanut lääketieteellisen pääsykokeen kolmesti. Hammaslääketieteelliseen on sama koe kuin yleislääketieteeseen. Kärtevä suoritti keväällä onnistuneesti saman kokeen kuin epäilty huijari.

Karo Talvio on ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelija ja teki myös saman pääsykokeen kuin epäilty huijari. Talvio haki lääketieteelliseen kahdesti, samoin kuin kolmas opiskelija eli viidennen vuoden lääketieteen opiskelija Vilja Eskola.Mitä ajatuksia huijausepäily herättää?

Talvio: ”Koe ei ollut vaikea, mutta koetilanne jännittää ja paineet päästä sisään ovat suuret. Muistan, miten kovasti halusin sisään. En olisi rikkonut sääntöjä, mutta tunnistan kyllä tuskan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärtevä: ”Kuulostaa teinisarjalta. Ei ole millään lailla reilua, että toiset opiskelevat vuoden ja sitten joku tekee tällaista. Melko pian pitäisi huomata, että kulkukortti on varastettu. Voisiko huijauksen estämiseksi skannata vastauspaperit niin, että ne olisivat tallessa alkuperäisessä muodossaan?”

Eskola: ”Hurja juttu. Kuulostaa vanhanaikaiselta, että on olemassa nivaska papereita, joita säilytetään lukkojen takana. Sähköiset valintakoepaperit toisaalta mahdollistaisivat toisenlaisen huijaamisen.”

Eskola: ”Kaikki rummuttavat, kuinka vaikea lääketieteelliseen on päästä. Paineita kasautuu paljon, ja koetilanteessa jännittää ajatus, että mitä jos jäädyn täysin. Minkähänlainen fiilis sillä tyypillä olisi ollut koko opiskeluajan?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millainen operaatio oma hakuprosessisi oli?

Talvio: ”Kävin kaksi kertaa pääsykokeissa. Viime keväänä tein kokeen Helsingin yliopiston Porthaniassa, luentosalissa 1. Kokeessa ei tarvinnut osata nippelitietoa vaan siinä oli loogista päättelyä.”

Talvio: ”Kokeen jälkeen menimme siihen myös osallistuneen kaverin kanssa syömään. Kun vastausanalyysi tuli julki, laskin mallivastausten perusteella omaa pistemäärää. Se toi mielenrauhaa kuitenkin. En jättäisi vastauksia julkaisematta, eiväthän huijarit nyt onnistuneet huijauksessaan. Olisi tuskaa odottaa vastauksia kaksi kuukautta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eskola: ”Hain kaksi kertaa. Abivuonna en ehtinyt lukea tarpeeksi. Seuraavana vuonna opiskelin puoli vuotta täyspäiväisesti. Se on ehdottomasti ollut tähänastisen elämäni intensiivisin juttu. Luin sellaisella palolla, etten ajatellut juuri mitään muuta. Ei huvittanut edes pitää vapaapäiviä, koska tavoite oli niin kirkas. Vaikeinta oli fysiikka. Keskityin kipupisteisiin ja opiskelin juuri sitä, mikä oli vaikeinta.”

Kärtevä: ”Hain kolme kertaa. Lukiossa en ollut paras oppilas. Siksi jouduin opettelemaan pääsykokeita varten useita lukion kemian ja fysiikan kursseja alusta loppuun uudestaan. Ensimmäisellä hakukerralla paloin vähän loppuun. Heräsin aamulla seitsemältä lukemaan, ja lopetin vasta illalla kymmeneltä. Kannoin armeijavuonna kirjoja myös metsässä. Illalla tuijotin jotain tehtävää, enkä ymmärtänyt siitä mitään.”

Kärtevä: ”Kolmannella kerralla olin jo tehnyt niin paljon työtä, että opiskelu oli kertailua. Pääsykokeen jälkeen soitin lääkiksessä olevalle siskolle, ja siinä tuli heti esiin useita virheitä. Olin ajatellut, että en katso vastausanalyysiä mutta katsoin kuitenkin. Sain lopulta kymmeniä prosentteja enemmän pisteitä kuin mitä olin itse laskenut saavani.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Rikokset
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää