Kaupunki

Raitio­vaunut häviävät Kurvista vuodeksi ja Hämeentie suljetaan autoilta – Miten Helsinki selviytyy pian alkavasta liikenne­mullistuksesta?

Itäisen kantakaupunkiin on määrä rakentaa kaksi uutta siltaa ja peruskorjata useita katuja 2020-luvulla.

Helsingin itäisen kantakaupungin isot katu-urakat nostattavat hikeä matkustajien ja autoilijoiden pintaan jo nyt, vaikka varsinainen lähtöpaukku on vuoden vaihteen jälkeen Hämeentiellä.

Jo nyt on tiedossa, että Hämeentien peruskorjausurakka vie todennäköisesti kaikki neljä raitiolinjaa pois Kurvista lähes vuodeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikennesuunnittelijat ovat katsoneet viisaimmaksi esittää raitioliikenteen poistamista Hämeentien lisäksi myös Helsinginkadulta, koska Sörnäisten metroaseman vuotava katto on järkevää remontoida tässä vaiheessa.

Raitioliikenteen katkaisu nopeuttaa metrokannen kunnostusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mahdollisesti jo ensi helmikuussa raitiolinjat 1, 6, 7 ja 8 ajavat osan reitistään Sturenkadulla, jolla ei ole ollut säännöllistä raitioliikennettä vuoteen.

”Ajatus on, että vuodenvaihteessa 2019–2020 metrokansi on saatu kunnostettu siihen vaiheeseen, että Helsinginkatu on jälleen käytettävissä. Silloin raitiovaunut palaavat Kurviin”, sanoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) joukkoliikennesuunnittelija Sakari Metsälampi.

Radikaalin poikkeusjärjestelyn on määrä helpottaa Hämeentien peruskorjausurakan kaikkein kriittisintä pullonkaulaa eli Kurvin mutkaa. Peruskorjauksen aikana uusitaan vesi- ja lämpöputkia, vaihdetaan kaapeleita ja kunnostetaan raitiokiskoja. Hämeentielle rakennetaan myös pyörätiet.Bussit kulkevat Hämeentietä koko peruskorjausurakan ajan. Helsingin liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen sanoo, että bussien tiheä vuoroväli auttaa niitä ihmisiä, joita raitiovaunujen poikkeusreitti ei palvele.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arabianrannan linjat 6 ja 8 kääntyvät Paavalin kirkon kohdalla Sturenkadulle ja sieltä Läntiselle Brahenkadulle ja Kallioon. Mäkelänkadun linjat 1 ja 7 liittyvät kutosen ja kasin seuraan Sturenkadulla.

”Pelastautuminen ja kulku kiinteistöille pitää varmistaa ja siksi koko Hämeentien remontin ajan käytössä on kaksi ajokaistaa eli yksi molempiin ajosuuntiin”, Putkonen sanoo.


Sen sijaan henkilöautojen läpiajoliikenne ohjataan jo urakan alussa Sörnäisten rantatielle, eivätkä ne enää palaa Hämeentielle. Liikennelaskelmien mukaan noin 7 500 ajoneuvoa liittyy päivittäin Sörnäisten rantatietä käyttävien 40 000 ajoneuvon joukkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hämeentie on tärkeä kulkuväylä hyvin monille ihmisille. Siksi poikkeusjärjestelyiden suunnittelu on aloitettu hyvissä ajoin.

Mechelininkadun kapeaan katutilaan verrattuna Sörnäisten rantatiellä tilaa on enemmän, mutta toisaalta liikennemäärätkin ovat suuremmat jo nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun raitiovaunut palaavat Hämeentielle elokuussa vuonna 2020, on toivottavaa, että joukkoliikenteen parannukset korvaavat ihmisten mielissä rakennusaikaiset haitat”, Putkonen sanoo.

Hämeentien urakka on itäisen kantakaupungin väylähankkeista ainoa, jonka suunnittelu on niin pitkällä, että työt voivat alkaa ensi vuoden alussa.

Muut isot hankkeet Hakaniemen uuden sillan rakentaminen ja Kruunusillat Hakaniemestä Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan ovat vielä suunnittelu- ja lupakäsittelyssä.

Valtuutettu Risto Rautava (kok) ja apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) esittivät kaksi viikkoa sitten HS:n mielipidesivulla, että Hämeentien peruskorjausta pitäisi lykätä tulevaisuuteen ja urakoita koordinoida paremmin.

Kruunusiltojen alkuperäinen valtuustopäätös ei edes ole saanut valitusten vuoksi lainvoimaa. Hankepäätös on nyt korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Siltaurakoiden edellyttämien vesilupien valituksista ensimmäiset ovat edenneet Vaasan hallinto-oikeuteen.


Kalasatamasta Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan kurkottavien kahden ison sillan rakennusuunnittelu on vasta valmisteilla. Näiden siltojen urakoitsijan kilpailutus alkaa ensi vuonna.

Kolmas silta Kalasataman kärjestä Merihakaan pääsee rakenteille vuoden 2024 kesällä, kun Hanasaaren voimalan hiililaivat tuovat viimeisen lastinsa voimalan kylkeen. Valtuustopäätöksen mukaisesti kaupunki sulkee hiilivoimalan vuoden 2024 lopussa, jolloin laivareitin yli voidaan tehdä silta.

Kruunuvuoren siltojen projektinjohtaja Ville Alajoki ei näe merialueella tapahtuvien siltaurakoiden vaikuttavan itäisen kantakaupungin liikenteeseen millään tavoin.

”Kadunrakentaminen Hakaniemen ja Merihaan alueella on se osuus, joka haittaa liikennettä pitkäaikaisimmin. Se joudutaan tekemään ennen raitiotien rakentamista”, Alajoki sanoo.

Raitiotiehen liittyviä kadunrakentamistöitä tehdään alueella nykyarvion mukaan vuosina 2021–2026. Yksi näistä kadunrakennusurakoista on vanhan Hakaniemen sillan uusiminen.

Uusi silta rakennetaan vanhan sillan viereen, ja vanha silta on käytössä koko rakentamisajan.

Raitiotien rakentaminen voisi siten ajoittua vuosiin 2023–25.

Myös Reetta Putkonen arvioi, että Sörnäisten rantatien liikenteessä rakennusurakoiden vaikutukset tuntuvat eniten 2020-luvun puolivälissä. Kaupunki pitää huolen siitä, että rakentamisen aikana Sörnäisten rantatiellä on aina kaksi ajokaistaa suuntaansa Hakaniemensillalle. Lisäksi tilan ja tarpeen mukaan on lisäkaistoja ryhmittymisille risteyksissä.

Hakaniemenrannassa on paljon erilaisia rakennushankkeita, joiden vuoksi Helsingin seudun ympäristö (HSY) suunnittelee uutta jäteveden pumppausasemaa Sörnäisten rantatien länsipuolelle Näkinsillan kupeeseen.

Pumppausasema sinänsä on pienehkö rakennuskohde, mutta siihen liittyy mittavia putkisiirtoja lähialueilla. Putkisiirtoja vauhdittaa, että uusi Hakaniemen silta rakennetaan vanhaa siltaa alemmaksi eli maanalainen tekniikka joudutaan sopeuttamaan sen mukaisesti.

Isoista rakennushankkeista Hakaniemen torin alle suunniteltu pysäköintilaitos on saanut suunnitteluvarauksen ja uuden hotellin asemakaavoitus on valmis. Molempien hankkeiden aikataulu tarkentuu vielä.

Norjalaisen sijoittajan Arthur Buchardtin hotelli sijoittuu lähes kokonaan täyttömaalle, joka tulee nykyisen Hilton Strand -hotellin viereen.

Hämeentien lisäksi kaupunki suunnittelee myös Mäkelänkadun ja Sturenkadun peruskunnostusta 2020-luvulla. Eri hankkeiden varsinaiset rakentamispäätökset ovat vielä tekemättä ja urakoiden ajoitus täsmentyy myöhemmin.

Oikaisu kello 10.22. Kartassa oli aluksi 1:n ja 8:n poikkeusreitti kuvattu kulkemassa Pitkänsillan kautta etelään. Sturenkadulta 1 ja 8 kääntyvät kuitenkin nykyisille normaalireiteilleen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  2. 2

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  3. 3

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

  8. 8

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  9. 9

   Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”

  10. 10

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  10. 10

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä Tilaajille
  3. Metsähallituksen riippusillat tarkastettiin – yksi silloista todettiin huonokuntoiseksi
  4. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”
  5. Kaupungilta ei herunut senttiäkään, pyöräilyaktiivit ottivat ohjat omiin käsiinsä – Haaveiltu hyppyri rakennettiin talkoilla parissa päivässä Järvenpäässä
  6. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  7. Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti
  8. ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”
  9. Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan
  10. HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa
  11. Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa
  12. Näytä lisää