Kaupunki

Mies raahasi 16-vuotiaan tytön metsään ja raiskasi Pitäjänmäen aseman kupeessa – hovioikeus lievensi tuomiota

26-vuotias syytetty vaati koko syytteen hylkäämistä. Mies oli toimittanut hovioikeuteen uudeksi todisteeksi videon, jonka hän oli kuvannut kesken raiskauksen.

16-vuotiaan tytön Helsingin Pitäjänmäessä heinäkuussa 2017 raiskanneen miehen tuomio aleni perjantaina Helsingin hovioikeudessa.

Käräjäoikeudelta saamaansa tuomioon tyytymätön mies valitti hovioikeuteen ja vaati koko syytteen hylkäämistä. Syytetty oli toimittanut hovioikeuteen uudeksi todisteeksi videon, jonka hän oli kuvannut kesken raiskauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Törkeä raiskaus tapahtui perjantai-iltana 7. heinäkuuta 2017. Tekijä oli lähtenyt seuraamaan Pitäjänmäen asemalla junasta noussutta 16-vuotiasta tyttöä, vetänyt tämän kävelytieltä metsään ja lopuksi raiskannut. Tämän jälkeen mies seurasi tyttöä vielä tämän kotirapulle asti.

Helsingin hovioikeus katsoo käräjäoikeuden tavoin, että 26-vuotias Athir Taleb Khumais Al-Khazraji syyllistyi törkeään raiskaukseen. Hovioikeus otti kuitenkin pois kahdeksan kuukautta Al-Khazrajin saamasta kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksesta, eli hänen tuomionsa lieventyi tasan kolmeksi vuodeksi ehdotonta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rangaistuksen alentamista hovioikeus perusteli sillä, ettei kaksi viidestä rikoslain 20. luvussa mainitusta ankaroittamisperusteesta täyty kyseisessä törkeässä raiskauksessa.

Rikosta ei siis hovioikeuden mukaan tehty erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla. Rikoksen tekemiseen ei lisäksi osallistunut useita tekijöitä, eikä siinä aiheutettu oikeuden arvion perusteella erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä.

”Punnitessaan kaikkia rikoksesta ilmeneviä seikkoja teossa ilmenevien mittaamiseen vaikuttavien tekijöiden perusteella ja ottaen huomioon myös rangaistuskäytännön yhtenäisyys hovioikeus päätyy siihen, että oikeudenmukaisena rangaistuksena on pidettävä kolmen vuoden vankeusrangaistusta”, Helsingin hovioikeus kertoo tuomiossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Al-Khazraji kiisti tehneensä mitään rikosta. Hän väitti oikeudessa kaiken tapahtuneen yhteisymmärryksessä tytön kanssa. Hän ei kertomansa mukaan myöskään tiennyt tytön olevan alaikäinen.

Uhrin mukaan tilanteessa ei ollut ollut minkäänlaista yhteisymmärrystä seksuaalisen kanssakäymisen suhteen.

Hovioikeus ei antanut painoarvoa syytetyn hovioikeuteen järjestämälle uudelle todisteelle, joka oli hänen itsensä kesken raiskauksen kuvaama video. Miehen näkemyksen mukaan 15 sekunnin tallenne todistaa sen, että tyttö antoi hänelle vapaaehtoisesti suuseksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Videotallenteelta ei kuitenkaan ilmene, mitä oli tapahtunut ennen tallenteen kuvaamista tai sen jälkeen. Siten hovioikeus katsoo, etteivät videotallenteen sisältö ja asianomistajan käyttäytyminen videotallenteella horjuta asianomistajan kertomusta”, hovioikeus perustelee.

Al-Khazrajin kertoman mukaan hän ei ollut näyttänyt videota kenellekään, vaan oli kuvannut sen ikään kuin turvatakseen selustansa. Hän kertoi olleensa aiemmin todistajana raiskausoikeudenkäynnissä ja uskoi videon todistavan, että tyttö oli hänen kanssaan vapaaehtoisesti metsikössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut kirjalliset todisteet sekä erityisesti tytön vammoista ja dna-näytteistä saatu selvitys tukivat niin ikään uhrin kertomusta.

Todistaja puolestaan kertoi oikeudessa, että tyttö oli ollut erittäin hysteerinen ja itkuinen kotiin päästyään. Tämä oli myös sanonut heti joutuneensa raiskatuksi kotimatkallaan.

Raiskauksen jälkeen Al-Khazraji oli vielä seurannut tyttöä tämän kotiovelle.

”Tulisiko tästä poliisiasia?” kysyi tekijä uhrin mukaan hänen kotiovellaan. Mies kysyi myös, oliko tapahtunut ”ihan ok”.

Vankeusrangaistuksen lisäksi hovioikeus alensi myös Al-Khazrajille määrättyjä vahingonkorvauksia. Hänen pitää maksaa uhrille henkisestä kärsimyksestä 5 000 euroa korkoineen, kun summa käräjien jälkeen oli 6 500 euroa.

3 000 euron korvaukset kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta eivät muuttuneet hovioikeudessa mihinkään suuntaan. Lisäksi tuomitun on maksettava erinäisiä oikeuskuluja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Rikokset
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää