Kaupunki

Helsingin kenties synkin alikulkutunneli piti maalata lasten perhosilla ja linnuilla 2015 – Alkoi yhä käynnissä oleva lupahakurumba, jota ei oikeastaan voi järjellä käsittää

Sukupolvet vaihtuvat sekä koulussa, kaupungilla ja ely-keskuksessa ennen kuin Louhenkallion tunnelissa suditaan.

Helsingin Käpylässä olisi voinut olla lasten tekemä seinämaalaus jo kolme vuotta sitten, jos taiteilija Vappu Rossi olisi saanut päättää.

Mutta viranomaisten käsissä Louhenkallion alikulkutunnelista on tullut elämää suurempi hanke, jonka käänteitä Rossi on raportoinut Facebook-sivullaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksinkertaiselta kuulostava taideprojekti muuttui hankalaksi, kun valtio eli Uudenmaan ely-keskus Tuusulanväylän omistajana sekä Helsingin kaupunki ovat yrittäneet päättää, mitä lupia lapset tarvitsevat.

”Kaikki viranomaiset ovat koko ajan suhtautuneet erittäin myönteisesti, mutta jollain erikoisen omituisella tavalla, asia on pudonnut piiloon. Olen tullut siihen johtopäätökseen, ettei tälle ole olemassa hakutietä”, Rossi epäilee.

 

”Aiheena olisivat Helsingin alueella tavattavat perhoset ja linnut.”

Tarina alkaa vuonna 2015, jolloin Käpylän Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys haki kaupungilta lupaa alikulkutunnelin maalaukseen. Ajateltiin, että lasten käyttämään synkkään tunneliin saataisiin valoa ja väriä. Aiheena olisivat Helsingin alueella tavattavat perhoset ja linnut.


Kansainvälisiä seinäteosprojekteja tehnyt Rossi on ollut mukana asiantuntijana ilman palkkaa. Lapset maalaisivat kuvat Rossin suunnitteleman mukaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lupaa ei herunut, koska tunneli sijaitsee moottoritien alla ja on siten ely-keskuksen vastuualuetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keväällä 2016 ilmeni, että aivan samantyyppiseen paikkaan Lahdenväylän alla on jo toteutettu samantyyppinen projekti. Aktiivit alkoivat suunnitella uutta lupahakemusta.

Rossi tapasi samana keväänä aluesuunnittelijan ja keskusteli maalauksesta. Vastaanotto oli suopea.

Vanhemmat palasivat viranomaisten pariin saman vuoden syksyllä, jolloin aluesuunnittelija kehotti kirjoittamaan ely-keskukseen. Ely-keskus kuitenkin edellytti, että lupaa hakee kaupunki, ei yksityinen ihminen tai yhdistys.

Ely-keskuksen neuvoi vanhempia ja Rossia ottamaan yhteyttä Helsingin kaupungin rakennusvirastoon.

Rakennusvirastosta kuitenkin vastattiin Rossille, ettei vastaavaa ennakkotapausta löytynyt eikä asiassa voitu edetä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rossi tarkisti ely-keskuksesta, että kyseessä oli Lahdenväylän alittava tunneli Jakomäessä. Hän välitti tiedot rakennusvirastoon.

Rakennusvirasto kertoi ottavansa yhteyttä aluesuunnittelijaan. Hänen kanssaan Rossi oli siis palaveerannut jo edellisenä keväänä.

 

”Kaupungilla ei ehkä ollut löydetty kohteen oikeaa siltanumeroa.”

Kun mitään ei tuntunut tapahtuvan, Rossi otti uudestaan yhteyttä aluesuunnittelijaan vuoden 2017 helmikuussa. Tämä kertoi hankkeen etenevän. Aluesuunnittelija kehotti ottamaan yhteyttä asianomaiseen virkamieheen rakennusvirastossa, jotta luvanhaku onnistuisi.

Rossi kertoi asianomaiselle rakennusviraston virkamiehelle, että ely-keskuksen mukaan hän ei yksityishenkilönä voi hakea lupaa, vaan keskus edellytti kaupungin hoitavan luvanhaun.

Asianomainen rakennusviraston virkamies vastasi maaliskuussa, että Rossin pitäisi kuitenkin laittaa hakemus ely-keskukseen. Kaupungilla ei ehkä ollut löydetty kohteen oikeaa siltanumeroa.

 

”Kirjeen liitteeksi Rossi laittoi kartan, jossa alikulku oli merkittynä. Ehkä siltanumero löytyisi sitä kautta.”

Rossi kirjoitti nyt yhteisen kirjeen sekä rakennusvirastoon että ely-keskukseen. Siinä hän pyysi neuvoja, kuinka edetä. Kirjeen liitteeksi hän laittoi kartan, jossa alikulku oli merkittynä. Ehkä siltanumero löytyisi sitä kautta.


Seuraavaksi ilmeni, että Rossin kontakti ely-keskuksessa oli tällä välin siirtynyt Helsingin kaupungin palvelukseen. Rakennusviraston virkamies oli tehnyt kaiken taiteen sääntöjen mukaisen tiedustelun asiasta ely-keskuksen kirjaamoon.

Sillä aikaa, kun ely-keskuksen vastausta odoteltiin, aktiivinen käpyläläinen soitti ely-keskuksen liikennetietoasiantuntijalle ja sai selville alikulun siltanumeron. Louhenkallion alikulku on virallisesti silta 956.

 

”Lausuntoa varten piti toimittaa yksityiskohtainen lista maaleista kauppanimiä myöten.”

Maaliskuussa taidehankkeelle tuli takapakkia. Rakennusvirastosta kerrottiin, ettei kaupunki voi vielä tehdä hakemusta. Ennen luvan hakua tarvitaan sillan ylläpitäjän lausunto, jota nyt tarmokkaasti lähdettiin pyytämään Uudenmaan ely-keskukselta.

Ratkaisevaa Uudenmaan elyn lausuntoa varten piti toimittaa yksityiskohtainen lista maaleista kauppanimiä myöten.

Varsinaista lupaa pitikin hakea Pirkanmaan ely-keskuksesta, johon valtio on keskittänyt liikenneasioita. Kielteinen päätös maksaisi 50 euroa ja myönteinen 200 euroa.

 

”Helsingin rakennusvirasto lakkasi olemasta.”

Viime vuoden syyskuussa Helsingin kaupungin iso organisaatiouudistus heitti Käpylän taideprojektin pois raiteiltaan.

Rakennusvirasto lakkasi olemasta, ja Rossin kontakti joutui aloittamaan taideprojektin lupaprosessin kokonaan alusta. Hän ei voinut luvata, puoltaako nykyjohto lupahakemuksen tekemistä vai ei.

Syyskuussa saatiin nykyjohdolta vihreää valoa, joten kaupunki alkoi uusin voimin koostaa lausuntopyyntöä ely-keskukselle.

Paikalliset aktiivit kokosivat pohjatiedot kaupungin lausuntopyyntöä varten, ja Rossi paneutui omiin töihinsä.

 

”Kesäkuussa ilmeni, että Käpylän taidehanke oli siirretty Helsingin Nuorisopalveluiden hoitoon.”

Tämän vuoden huhtikuussa aktiivit saivat yhteydenoton aivan toiselta kaupungin virkamieheltä kuin siltä, jolle pohjamateriaalit oli edellisenä syksynä lähetetty. Tässä vaiheessa puuhahenkilöt siis edelleen kuvittelivat, että kaupunki hoitaa lupaprosessia, kun elyn mielestä yksityishenkilöt eivät sitä voi tehdä.


Kesäkuussa ilmeni, että Käpylän taidehanke oli siirretty Helsingin Nuorisopalveluiden hoitoon. Merkittäväksi luokiteltuun aloitteeseen oli löytynyt pätevä luotsi, katutaidetoimisto Supaflyn mediatuottaja Antti Salminen oli tarttunut toimeen.

Lokakuulle tultaessa on selvinnyt, että kaupunki patistaa kuitenkin yksityishenkilöitä hakemaan taideprojektille ensin lausuntoa Uudenmaan elystä ja sitten varsinaista työlupaa Pirkanmaan elystä.

Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jere Santala sai Salmiselta kirjeen, jonka liitteenä on kaupungin valtakirja lausuntopyyntöä ja varsinaista lupahakemusta varten sekä prosessikaavio, miten hankeen kanssa edetään.

Santala sanoo turhautuneensa, kun sähköpostiin tipahti valtakirja valmiin luvan sijasta. Vanhempainyhdistys oli kuvitellut, että lapset pääsevät maalaamaan tänä syksynä.

Antti Salminen myöntää, että katutaideprojektit voivat olla vaikeita, koska niille pitää aina saada omistajan lupa tai suostumus. Asukkaat eivät millään voi tietää, kuka sillan, tunnelin tai jonkin katurakenteen omistaa.

”Fakta on, että kansalaiset tarvitsevat tulkkeja, jotta he eivät jäisi yksin kaupungin ja valtion koneistojen väliin”, Salminen sanoo.

Seinämaalauksista innostuneille tulee myös ylimääräisenä yllätyksenä se työmäärä, jota maalauksen aikaiset työmaajärjestelyt aiheuttavat. Tunnelin tapaisessa kohteessa toteuttajan tulee toimittaa työlupaa varten suunnitelma liikennejärjestelyistä ja työmaan valvonnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Byrokratia
 • Käpylä
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  5. 5

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  6. 6

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  7. 7

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  8. 8

   Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triathlonin ja crossfitin harrastajia

   Tilaajille
  9. 9

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  10. 10

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta
  3. Thaimaa laillistamassa lääkekannabiksen ensimmäisenä Aasiassa
  4. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  5. Mikko Rantanen iski maalin ja syötti kolme – vankisti asemaansa NHL:n pistepörssin kärjessä
  6. Miten viilentää asuntoa, presidentinvaalit ja Avicii – Näitä Suomi googletti vuonna 2018
  7. Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triathlonin ja crossfitin harrastajia Tilaajille
  8. ”Automekaanikot” väittivät, että 86-vuotiaan miehen auto on räjähdysvaarassa, sitten katosi 14 000 euroa – Vanhusten petokset ovat yleistyneet ja monelta menevät koko elämän säästöt Tilaajille
  9. Tunti sitten
  10. Vesa-Matti Loirin joulualbumi on suomalaiskotien aarre, jota ei viedä muiden vanhojen levyjen tavoin divariin
  11. ”Huawein prinsessa” Meng Wanzhou vapautettiin takuita vastaan
  12. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  13. Näytä lisää