Kaupunki

Kahdeksanvuotias ei tiennyt omaa nimeään, teinit pyörittivät yksin perhearkea – Lastensuojelu törmää pääkaupunkiseudulla yllättäviin ongelmiin vieraskielisten perheiden kanssa

Pelot vaikuttavat siihen, miten erityisesti maahan­muuttajataustaiset suhtautuvat lastensuojelun palveluihin. Esimerkiksi kieleen liittyy väärinymmärryksiä. ”Todella monelle tulee yllätyksenä, että yritämme oikeasti auttaa lasta ja perhettä”, sanoo sosiaaliohjaaja Pirjo Tikkanen Espoosta.

Lastensuojelussa asiakastyössä työskentelevät näkevät arjessa, miksi eri ulkomaalaistaustaiset perheet eivät välttämättä löydä palveluiden piiriin ajoissa.

”Riskitekijöitä siihen, että avunsaanti viivästyy, on vieraskielisillä on enemmän. On esimerkiksi häpeää, epätietoisuutta palveluista ja erilaisista tukimuodoista”, sanoo Espoon lastensuojelussa sosiaaliohjaajana työskentelevä Cindy Gunell.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gunell ja muut tätä juttua varten haastatellut työntekijät työskentelevät Espoon keskuksen lastensuojelussa.

Sosiaaliohjaaja Pirjo Tikkanen huomauttaa, että monesti sosiaalipalvelujärjestelmää on vaikeaa hahmottaa, vaikka osaisi kieltä. Ei siis ole ihme, että ulkomaalaistaustaisilla on vaikeuksia pysyä perillä siitä, mitä tarkoittavat esimerkiksi neuvola, perheneuvola, perhetyö, lastenvalvoja tai lastensuojelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Heidän kanssaan työskennellään usein tulkin välityksellä, eikä aina ole varmuutta ymmärtääkö tulkkikaan, mistä on kyse”, Tikkanen sanoo.

Gunell arvioi, että tulkkia käyttäessä jää puuttumaan aito kontakti asiakkaaseen.

”Sillä, miten valitsee sanat, on hirveästi merkitystä. Kun siinä on tulkki välissä, et voi tietää, miten asiakas käsittää jotkin äänensävyt tai sanat. Se on iso syy, miksi tulee väärinymmärryksiä.”

Cindy Cunell

Esimerkiksi vietnamin kielessä ei ole sellaista sanaa kuin huoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sinä olet joko terve tai sairas. Jos me puhumme, että meillä on huoli lapsesta, vanhemmat eivät saa siitä yhtään kiinni. Vietnaminkielinen työntekijä selitti meille, että vanhemmat luulevat meidän sanovan lasta sairaaksi. Siksi he ovat niin raivona”, Espoon keskuksen lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila kertoo.

Joissakin kulttuureissa ei hyväksytä mielenterveysongelmia, tai niitä ei yksinkertaisesti ole olemassa, eikä niille sen vuoksi myöskään ole olemassa sanoja.

Tällaisesta taustasta tulevat perheet saattavat sosiaaliohjaaja Elina Apposen mukaan uskoa, että ratkaisu lapsen ongelmiin löytyy kotimaasta joltakin kylän tohtorilta suomalaisten sosiaalipalveluiden ja psykiatrian sijaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saatetaan ajatella, että kyseessä on vaikka jokin kirous. Ajatellaan, että kun se poistetaan, lapsi on terve.”

Riina Mattila

Pelot ja väärinymmärrykset vaikuttavat siihen, miten palveluihin ja avun tarjoamiseen suhtaudutaan.

”Kerran päivystykseen tuli ilmoitus virolaisesta perheestä. Äiti itki puhelimessa, että tuletko sinä heti ottamaan lapsen pois. Pelot ja epätietoisuus eivät siis koske vain kaukaa tulevia perheitä”, sosiaaliohjaaja Merike Mikk kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Todella monelle tulee yllätyksenä, ettemme lähde ensimmäisenä miettimään sijoitusta, vaan tarjoamme kevyempiä palveluita. Että yritämme oikeasti auttaa lasta ja perhettä”, Tikkanen sanoo.

Kynnys hakeutua palveluihin ja hakea apua voi olla korkea myös sen takia, että monissa kulttuureissa on kunnia-asia, että perhe tai suku hoitavat asiat. Viranomaisia saatetaan pelätä, koska ei ole kokemuksia luotettavasta viranomaisjärjestelmästä.

Kasvatusperiaatteet ja -käytännöt voivat olla eri kulttuureissa hyvin erilaisia.

”Aika monessa maahanmuuttajataustaisessa perheessä fyysistä kurittamista pidetään oikeutettuna, meillä taas on nollatoleranssi sen suhteen.”

Elina Apponen

Joskus lastensuojeluun tulee tyttöjä, jotka eivät uskalla mennä kotiin kunniaväkivallan pelossa. On myös poikia, jotka on uhattu lähettää kotimaahan, jos he eivät toimi tietyllä tavalla.

Aina kulttuurieroihin liittyvät kysymykset eivät ole näin yksinkertaisia. Ei esimerkiksi ole olemassa mitään yleisiä standardeja siitä, minkä ikäinen lapsi voi olla yksin kotona, huolehtia nuoremmasta sisaruksesta tai mihin aikaan teinin pitää tulla kotiin.

”On kulttuureja, joissa yhteisö, veljet, siskot ja muut sukulaiset ovat kasvattaneet lasta. Viisivuotias on saatettu jättää hoitamaan vuoden vanhaa tai pienempääkin, eikä siinä ole perheen mielestä mitään erikoista”, Apponen sanoo.

”Joudumme työntekijöinä kunnioittamaan eri kulttuureita, mutta se meidän asiakkaanamme oleva lapsi on siinä keskiössä. Meidän pitäisi pystyä auttamaan ja tukemaan sitä lasta, ja saada ympärillä oleva verkosto ymmärtämään lapsen näkökulmaa asioihin.”

Siirtyminen vieraaseen maahan ja kulttuuriin voivat sekoittaa helposti lapsen ja vanhemman roolit.

”Kun tullaan tänne Suomeen, lapset sopeutuvat yhteiskuntaan paljon nopeammin. He oppivat kielen nopeasti, saavat kavereita ja omaksuvat kulttuuria.”

Pirjo Tikkanen

”Lapset saavat vahvan roolin perheessä, kun he hoitavat perheen paperi- ja virastoasioita.”

Monilla pakolaisina tulleilla on traumoja, jotka vaikuttavat siihen, miten perheissä jaksetaan. Mikk muistuttaa, että maahanmuutto on jo itsessään kriisi elämässä.

”Se miten eri ihmiset reagoivat siihen, vaihtelee. Niin lapsilla kuin aikuisillakin on eri verran voimavaroja sopeutua uuteen tilanteeseen”, Mikk sanoo.

Suomeen muuttaneilla ei usein ole tukiverkkoja. Siksi yksinäisyys on maahanmuuttajaperheissä yleistä, myös niissä, jotka ovat tulleet Suomeen naapurimaista.

”Ei auta vaikka laiva kulkisi Tallinnaan kymmenen kertaa päivässä, jos arjessa ei ole ketään kenen kanssa puhua asioista”, Mikk sanoo.

Espoon keskuksen lastensuojelun työntekijät kertoivat myös viisi tositarinaa lastensuojelusta.


Oikaisu 5.10. kello 12.29: Jutussa kerrottiin aiemmin, ettei Aasiassa ole sellaista sanaa kuin huoli. Joissakin alueen kielissä huoli-sana on, mutta esimerkiksi vietnamin kielessä sitä ei ole.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Lastensuojelu
 • Maahanmuutto
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  2. 2

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  3. 3

   Avomies sai lähes kymmenen vuotta Anni Törnin taposta – Mies joutuu maksamaan omaisille 31 000 euron kärsimyskorvaukset

  4. 4

   Leena Valmu merkitsi ylös kaikki työpäivän aikaiset sosiaaliset kontaktinsa ja yllättyi – ”Merkitykselliset ihmiset hukkuvat siihen massaan”

  5. 5

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  6. 6

   Tilasto paljastaa: Kyllä, somen käyttö vähenee, ja vähentäjien kärjessä ovat tekstaajat ja muut some-elämän ensimmäiset pioneerit – Tilalle tulee keski-ikäisten internet

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kaleva: Oulussa taas uusi epäily lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta

  9. 9

   Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  10. 10

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  3. 3

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  4. 4

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  5. 5

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  9. 9

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  10. 10

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patryk Białas joutuu pukemaan ylleen hengitys­suojan lähtiessään ulos, ja ollaan kaupungissa keskellä Eurooppaa – Ilman­saasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  3. Isä tuomittiin Pattijoen rivitalopalosta ehdolliseen vankeuteen – kaksi lasta kuoli
  4. Avomies sai lähes kymmenen vuotta Anni Törnin taposta – Mies joutuu maksamaan omaisille 31 000 euron kärsimyskorvaukset
  5. Suomi lyhentää tänä vuonna velkaansa – Suora lähetys budjetti­keskustelusta käynnissä edus­kunnassa
  6. Leena Valmu merkitsi ylös kaikki työpäivän aikaiset sosiaaliset kontaktinsa ja yllättyi – ”Merkitykselliset ihmiset hukkuvat siihen massaan”
  7. Hallitseva Mestarien liigan mestari Real Madrid kohtaa Ajaxin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella
  8. Useita peltikolareita ja ulosajoja Itä-Uudellamaalla – ajokeli huono lumisateen takia
  9. Oikeus on vuoden 2018 sana, päätti yhdysvaltalainen sanakirja – presidentti Trumpin twiitti toi piikin sanaa koskeviin hakuihin
  10. Tunti sitten
  11. ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää
  12. Pikkujouluissa kannattaa suoda ajatus yökerhomuotoilulle, sillä klubi on parhaimmillaan kokonaistaideteos – mutta voisipa sisään ratsastaa vieläkin valkoisella hevosella
  13. Näytä lisää