Kaupunki

Kristina Tukiainen, 52, ajatteli 2012, että 1920-luvun kyläkaupan pitäminen Espoon Suvisaaristossa olisi hyvä idea: ”Uskalsin, sillä en tiennyt mitä on edessä”

Kristina Tukiainen aloitti kyläkauppiaana kuusi vuotta sitten. Onneksi hän ei tiennyt, mitä kaikkea olisi edessä.Espoon Suvisaaristossa sijaitsevassa Saaristokaupassa on käsillä positiivinen ongelma: lounaaksi tarjolla ollut herkkusienikeitto on loppunut puoli tuntia ennen lounasajan päättymistä. Päivän puna-ahvenannoksia on jäljellä enää kaksi.

On myytävä eioota.

Kuusi vuotta sitten kyläkaupan kohtalo oli vaakalaudalla. Kristina Tukiainen, 52, perheineen oli asunut Suvisaaristossa kymmenen vuotta, kun hän kuuli läheisen kyläkaupan olevan lopettamassa.

Ajatus siitä, ettei omalla kylällä olisi enää piipahduspaikkaa, tuntui Tukiaisen mielestä hullulta. Niinpä hän päätti jatkaa kauppaa ja ryhtyi kauppiaaksi vuonna 2012. Helsingin Sanomat kertoi tuolloin kaupan avaamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Halusin jatkaa kauppaa, sillä se on kylän keskipiste. Mukana oli romanttinen ajatus siitä, että kauppa säilyisi. Olihan se jokatytön unelma päästä hyllyttämään tavaroita”, Tukiainen sanoo.

Tukiainen työskenteli puoli vuotta Anton & Anton -ruokakaupassa ymmärtääkseen, pitääkö hän lainkaan työstä. Se ei silti valmistellut häntä kaikkeen siihen, mitä yksityisyrittäjyys on pitänyt sisällään.

”Uskalsin lähteä tähän, sillä en tiennyt yhtään, mitä on edessä”, Tukiainen sanoo nyt.


Saaristokauppa ei kuulu mihinkään kauppaketjuun. Se on tuonut omat haasteensa keskittyneellä kaupan alalla. Tukiainen ei voi esimerkiksi ostaa tuotteita edullisilla ketjuhinnoilla, vaan suurin osa on ostettava tukusta kalliimmalla.

Kovemmat hinnat näkyvät myös tuotteissa: kananmunakenno maksaa noin euron enemmän kuin lähikaupassa.

”Meidän pitää kompensoida hintoja ainoalla tavalla, millä pystymme: palvelulla ja henkilökohtaisuudella”, Tukiainen sanoo.

Moni asia on pitänyt vuosien aikana opetella kantapään kautta. Aiemmin Tukiainen on työskennellyt metsäteollisuuden palveluksessa. Hän on koulutukseltaan ekonomi.

Kauppiaaksi Tukiainen on kuitenkin oppinut tekemällä työtä. Kun vanha liesituuletin meni rikki, ei ollut ketjua tai tahoa, jolta olisi voinut kysyä, miten tilanteessa kuuluu toimia. Tukiainen otti yhteyttä laitteen aikoinaan valmistaneeseen yritykseen, jotta ongelma selviäisi.

”Ei ole mitään mappia, josta voisi tarkastaa asioita. On otettava puhelin käteen ja ruvettava soittelemaan. Pikkuhiljaa asiat alkavat ratketa.”

Saaristokaupassa on vuosien aikana keskitytty siihen, mikä toimii. Aluksi oli olemassa vain kauppa, mutta nykyään kaupalta saa myös lounasta. Se myös toimittaa ruokaa läheiselle palvelutalolle sekä toimii catering-yrityksenä.

”Kaikki on kasvanut aika luonnollisesti: aluksi oli vain kahvipannu ja kolme pöytää”, Tukiainen sanoo.

Kesällä pihalle aukesi terassi, ravintola sai A-oikeudet, ja onpa rannassa venelaiturikin, johon mahtuu viisi venettä. Erityisesti kesäisin saaristossa lomailevan mökkiläiset saapuvat ostamaan ruokaa.

”Silloin on aivan eri tunnelma, kun lähdetään kaupalle. Se on koko päivän kohokohta”, Tukiainen tietää.

Kesällä kaupalla onkin moninkertainen asiakaskunta. Juhannuksesta lokakuulle väkeä riittää, mutta talven aikana kaupalla on hiljaisempaa. Kevät tuntuu pitkältä.

Syksyisin, kun päivät hiljenevät, on hieman aikaa myös miettiä toimintaa. Perjantaisin kyläkaupalla leivotaan pitsaa, ja joka toinen lauantai kaupalla järjestetään brunssi. Tukiaisen mukaan toimintaa on keskitettävä ja kehitettävä, jotta rahavirtoja olisi useampia. Pelkkä ruokakauppa ei pitäisi puljua pystyssä.

”Totuus on, että sijainniltaan tämä on pussinperä ja meidän on keksittävä, mikä saa ihmiset paikan päälle”, Tukiainen sanoo.

Vuodet ovat jalostaneet työtä: kun itse graavatusta kalasta jäi rippeitä, alettiin siitä valmistaa lohipiirakkaa. Nyt itse valmistettu lohipiirakka on yksi kaupan myydyimmistä tuotteista.


Lisäksi tiskistä löytyy muun muassa salaatteja, paahtopaistia sekä lähellä valmistettuja lammas-kaalikääryleitä. Juustotiskiltä löytyy maahantuojilta suoraan ostettuja irtojuustoja.

”Minulla on samat kriteerit tuotteissa kuin K-marketeilla, joilla on miljoona erilaista makkaraa ja juustoa”, Tukiainen sanoo.

Moni tuotteista on erikoisuuksia. Kahvipapuja voi jauhaa kaupan omalla, vanhalla kahvimyllyllä. Herkkutiskiltä löytyy nekkutikkareita.


Kaupan puolella on lounasaikaan rauhallista: vain muutama asiakas noukkii yksittäisiä tuotteita mukaansa.

Lounaita sen sijaan valmistuu 50–60 päivässä. Ne kuuluvat kokki Tomas Liljebergin vastuualueeseen.

”Silakkapihvipäivinä menee 80 lounasannosta ”, Tukiainen sanoo.


Tiskin alta löytyy ruutuvihko, jossa pidetään kirjaa keittolounastajista: Kun naapurin herra saapuu lounaalle, merkitään ostos hänen nimensä kohdalle. Joka kahdeksas keitto on ruokailijalle ilmainen.

Taloudellisesti kaupan pitäminen ei ole järkevää. Tukiainen ei maksa itselleen palkkaa lainkaan, vaan poimii kaupasta hävikkituotteita perheelle.

Kesällä kauppa on auki seitsemänä päivänä viikossa. Talvella kauppa on sunnuntaisin kiinni. Silloin Tukiainen ja Liljeberg vetävät henkeä. Tänä kesänä Tukiainen saattoi pitää kaksi viikkoa kesälomaa. Muuten viimeiset kuusi vuotta ovat kuluneet pitkälti töissä.

Ensimmäisenä vuonna Tukiainen saattoi aloittaa työpäivän jo aamuviideltä suuntaamalla tukkuun.

”Halusin valita tomaatitkin itse”, Tukiainen kuvailee.

Päivä jatkui kaupalla aina iltasiivoukseen saakka. Vasta viimeisen vuoden aikana Tukiainen on oppinut säästämään omia voimiaan.

Jaksamista Tukiainen saa perheen yhteisistä ruokahetkistä.

”Vaikka olisin kuinka myöhään illalla kaupalla, syömme perheen kanssa yhdessä ruokaa kotona”, Tukiainen sanoo.

Perheeseen kuuluu neljä 15–25-vuotiasta lasta sekä yrittäjänä työskentelevä aviomies. Jälkipolvi on työskennellyt kaupassa vuosien aikana.

”Pikkuhiljaa tämä oma työvoima alkaa loppua. Kesällä palkkaan mielelläni nuoria omalta kylältä”, Tukiainen kertoo.

Työntekijöiltä edellytetään kaksikielisyyttä: myös toisella kotimaisella on pärjättävä asiakastyössä, sillä osa kyläläisistä on ruotsinkielisiä.

Kaupan historia on pitkä. Se on ollut paikalla jo 1920-luvulta lähtien. Ensi vuonna siellä vietetään 90-vuotisjuhlia, Tukiainen laskeskelee.

Vuosikymmenten aikana paikasta on tullut monelle kävijälle ja sukupolvelle tärkeä. Toisinaan kaupalla kohtaavat vanhat tutut, jotka eivät ole nähneet aikoihin.

”Asiakkaat saattavat todeta, että näimme viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten”, Tukiainen kuvailee.

Yksi kaupalla pitkään asioineista asiakkaista on Erik Boberg. Hän käy keittolounaalla muutaman kerran viikossa.

”Aina on hyvää ruokaa”, Boberg kertoo.

Käypä kaupalla uusiakin asiakkaita. Ville Ilves on rakentamassa uutta omakotitaloa kaupan lähelle. Rakennustyömaalta voi hipsiä keittolounaalle kaupalle. Samalla voi tutustua tuleviin naapureihin.

”En ole ehtinyt vielä tutustua kaikkiin, mutta tuntuu, että kaikki tietävät kyllä minut”, Ilves nauraa.


Tukiainen nauttii kauppiaana olemisesta eikä ole laittamassa pillejä pussiin. Senkin aika voi kuitenkin jossain vaiheessa tulla eteen.

”Toivottavasti kauppa jatkaisi”, Tukiainen miettii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Suvisaaristo
 • Kaupat
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  5. 5

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  10. 10

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää