Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kaupunki

Kristina Tukiainen, 52, ajatteli 2012, että 1920-luvun kyläkaupan pitäminen Espoon Suvisaaristossa olisi hyvä idea: ”Uskalsin, sillä en tiennyt mitä on edessä”

Kristina Tukiainen aloitti kyläkauppiaana kuusi vuotta sitten. Onneksi hän ei tiennyt, mitä kaikkea olisi edessä.Espoon Suvisaaristossa sijaitsevassa Saaristokaupassa on käsillä positiivinen ongelma: lounaaksi tarjolla ollut herkkusienikeitto on loppunut puoli tuntia ennen lounasajan päättymistä. Päivän puna-ahvenannoksia on jäljellä enää kaksi.

On myytävä eioota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuusi vuotta sitten kyläkaupan kohtalo oli vaakalaudalla. Kristina Tukiainen, 52, perheineen oli asunut Suvisaaristossa kymmenen vuotta, kun hän kuuli läheisen kyläkaupan olevan lopettamassa.

Ajatus siitä, ettei omalla kylällä olisi enää piipahduspaikkaa, tuntui Tukiaisen mielestä hullulta. Niinpä hän päätti jatkaa kauppaa ja ryhtyi kauppiaaksi vuonna 2012. Helsingin Sanomat kertoi tuolloin kaupan avaamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Halusin jatkaa kauppaa, sillä se on kylän keskipiste. Mukana oli romanttinen ajatus siitä, että kauppa säilyisi. Olihan se jokatytön unelma päästä hyllyttämään tavaroita”, Tukiainen sanoo.

Tukiainen työskenteli puoli vuotta Anton & Anton -ruokakaupassa ymmärtääkseen, pitääkö hän lainkaan työstä. Se ei silti valmistellut häntä kaikkeen siihen, mitä yksityisyrittäjyys on pitänyt sisällään.

”Uskalsin lähteä tähän, sillä en tiennyt yhtään, mitä on edessä”, Tukiainen sanoo nyt.


Saaristokauppa ei kuulu mihinkään kauppaketjuun. Se on tuonut omat haasteensa keskittyneellä kaupan alalla. Tukiainen ei voi esimerkiksi ostaa tuotteita edullisilla ketjuhinnoilla, vaan suurin osa on ostettava tukusta kalliimmalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovemmat hinnat näkyvät myös tuotteissa: kananmunakenno maksaa noin euron enemmän kuin lähikaupassa.

”Meidän pitää kompensoida hintoja ainoalla tavalla, millä pystymme: palvelulla ja henkilökohtaisuudella”, Tukiainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni asia on pitänyt vuosien aikana opetella kantapään kautta. Aiemmin Tukiainen on työskennellyt metsäteollisuuden palveluksessa. Hän on koulutukseltaan ekonomi.

Kauppiaaksi Tukiainen on kuitenkin oppinut tekemällä työtä. Kun vanha liesituuletin meni rikki, ei ollut ketjua tai tahoa, jolta olisi voinut kysyä, miten tilanteessa kuuluu toimia. Tukiainen otti yhteyttä laitteen aikoinaan valmistaneeseen yritykseen, jotta ongelma selviäisi.

”Ei ole mitään mappia, josta voisi tarkastaa asioita. On otettava puhelin käteen ja ruvettava soittelemaan. Pikkuhiljaa asiat alkavat ratketa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saaristokaupassa on vuosien aikana keskitytty siihen, mikä toimii. Aluksi oli olemassa vain kauppa, mutta nykyään kaupalta saa myös lounasta. Se myös toimittaa ruokaa läheiselle palvelutalolle sekä toimii catering-yrityksenä.

”Kaikki on kasvanut aika luonnollisesti: aluksi oli vain kahvipannu ja kolme pöytää”, Tukiainen sanoo.

Kesällä pihalle aukesi terassi, ravintola sai A-oikeudet, ja onpa rannassa venelaiturikin, johon mahtuu viisi venettä. Erityisesti kesäisin saaristossa lomailevan mökkiläiset saapuvat ostamaan ruokaa.

”Silloin on aivan eri tunnelma, kun lähdetään kaupalle. Se on koko päivän kohokohta”, Tukiainen tietää.

Kesällä kaupalla onkin moninkertainen asiakaskunta. Juhannuksesta lokakuulle väkeä riittää, mutta talven aikana kaupalla on hiljaisempaa. Kevät tuntuu pitkältä.

Syksyisin, kun päivät hiljenevät, on hieman aikaa myös miettiä toimintaa. Perjantaisin kyläkaupalla leivotaan pitsaa, ja joka toinen lauantai kaupalla järjestetään brunssi. Tukiaisen mukaan toimintaa on keskitettävä ja kehitettävä, jotta rahavirtoja olisi useampia. Pelkkä ruokakauppa ei pitäisi puljua pystyssä.

”Totuus on, että sijainniltaan tämä on pussinperä ja meidän on keksittävä, mikä saa ihmiset paikan päälle”, Tukiainen sanoo.

Vuodet ovat jalostaneet työtä: kun itse graavatusta kalasta jäi rippeitä, alettiin siitä valmistaa lohipiirakkaa. Nyt itse valmistettu lohipiirakka on yksi kaupan myydyimmistä tuotteista.


Lisäksi tiskistä löytyy muun muassa salaatteja, paahtopaistia sekä lähellä valmistettuja lammas-kaalikääryleitä. Juustotiskiltä löytyy maahantuojilta suoraan ostettuja irtojuustoja.

”Minulla on samat kriteerit tuotteissa kuin K-marketeilla, joilla on miljoona erilaista makkaraa ja juustoa”, Tukiainen sanoo.

Moni tuotteista on erikoisuuksia. Kahvipapuja voi jauhaa kaupan omalla, vanhalla kahvimyllyllä. Herkkutiskiltä löytyy nekkutikkareita.


Kaupan puolella on lounasaikaan rauhallista: vain muutama asiakas noukkii yksittäisiä tuotteita mukaansa.

Lounaita sen sijaan valmistuu 50–60 päivässä. Ne kuuluvat kokki Tomas Liljebergin vastuualueeseen.

”Silakkapihvipäivinä menee 80 lounasannosta ”, Tukiainen sanoo.


Tiskin alta löytyy ruutuvihko, jossa pidetään kirjaa keittolounastajista: Kun naapurin herra saapuu lounaalle, merkitään ostos hänen nimensä kohdalle. Joka kahdeksas keitto on ruokailijalle ilmainen.

Taloudellisesti kaupan pitäminen ei ole järkevää. Tukiainen ei maksa itselleen palkkaa lainkaan, vaan poimii kaupasta hävikkituotteita perheelle.

Kesällä kauppa on auki seitsemänä päivänä viikossa. Talvella kauppa on sunnuntaisin kiinni. Silloin Tukiainen ja Liljeberg vetävät henkeä. Tänä kesänä Tukiainen saattoi pitää kaksi viikkoa kesälomaa. Muuten viimeiset kuusi vuotta ovat kuluneet pitkälti töissä.

Ensimmäisenä vuonna Tukiainen saattoi aloittaa työpäivän jo aamuviideltä suuntaamalla tukkuun.

”Halusin valita tomaatitkin itse”, Tukiainen kuvailee.

Päivä jatkui kaupalla aina iltasiivoukseen saakka. Vasta viimeisen vuoden aikana Tukiainen on oppinut säästämään omia voimiaan.

Jaksamista Tukiainen saa perheen yhteisistä ruokahetkistä.

”Vaikka olisin kuinka myöhään illalla kaupalla, syömme perheen kanssa yhdessä ruokaa kotona”, Tukiainen sanoo.

Perheeseen kuuluu neljä 15–25-vuotiasta lasta sekä yrittäjänä työskentelevä aviomies. Jälkipolvi on työskennellyt kaupassa vuosien aikana.

”Pikkuhiljaa tämä oma työvoima alkaa loppua. Kesällä palkkaan mielelläni nuoria omalta kylältä”, Tukiainen kertoo.

Työntekijöiltä edellytetään kaksikielisyyttä: myös toisella kotimaisella on pärjättävä asiakastyössä, sillä osa kyläläisistä on ruotsinkielisiä.

Kaupan historia on pitkä. Se on ollut paikalla jo 1920-luvulta lähtien. Ensi vuonna siellä vietetään 90-vuotisjuhlia, Tukiainen laskeskelee.

Vuosikymmenten aikana paikasta on tullut monelle kävijälle ja sukupolvelle tärkeä. Toisinaan kaupalla kohtaavat vanhat tutut, jotka eivät ole nähneet aikoihin.

”Asiakkaat saattavat todeta, että näimme viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten”, Tukiainen kuvailee.

Yksi kaupalla pitkään asioineista asiakkaista on Erik Boberg. Hän käy keittolounaalla muutaman kerran viikossa.

”Aina on hyvää ruokaa”, Boberg kertoo.

Käypä kaupalla uusiakin asiakkaita. Ville Ilves on rakentamassa uutta omakotitaloa kaupan lähelle. Rakennustyömaalta voi hipsiä keittolounaalle kaupalle. Samalla voi tutustua tuleviin naapureihin.

”En ole ehtinyt vielä tutustua kaikkiin, mutta tuntuu, että kaikki tietävät kyllä minut”, Ilves nauraa.


Tukiainen nauttii kauppiaana olemisesta eikä ole laittamassa pillejä pussiin. Senkin aika voi kuitenkin jossain vaiheessa tulla eteen.

”Toivottavasti kauppa jatkaisi”, Tukiainen miettii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Suvisaaristo
 • Kaupat
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  5. 5

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  8. 8

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  3. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  4. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  5. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  6. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  7. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  8. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  9. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  10. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  11. Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti
  12. Näytä lisää