Kaupunki

Kympin tytön salattu kipu: 13-vuotias Anna Håkans pelkäsi, että kaverit pitäisivät äitiä hulluna – Joka neljäs lapsi elää kodin mielenterveys­ongelmien tai päihteiden varjossa

Lapset eivät vain itse tiedä, että luokkakaverilla voi olla samoja suruja. Anna Håkans kiertää kouluja kertomassa, että joka neljäs lapsi kasvaa kuten hän.

Anna Håkans oli 13, kun hänen äitinsä ei enää jaksanut nousta sängystä ylös.

Syy oli äidin sairastuminen masennukseen, mutta tytär alkoi myös oireilla. Siis niin, että hän oli entistäkin kiltimpi, tunnollisempi, kympin oppilas. Ettei kukaan kyselisi eikä tarvitsisi valehdella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajattelin, että olen ainoa maailmassa, jolla on tämä ongelma”, Håkans sanoo nyt.

Nuorena aikuisena hän miettii, että olisipa koulukirjoissa kirjoitettu mielenterveydestä enemmän kuin pari riviä. Jospa juuri yläasteen aloittanut olisi tiennyt edes tämän: joka neljäs alaikäinen kasvaa Suomessa perheessä, jossa vanhemmalla on tai on ollut hoitoa tarvitseva mielenterveys- tai päihdeongelma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joka koululuokalla istuu siis monta annaa, jotka eivät tiedä toisistaan. Siksi 26-vuotias Anna itse puhuu asiasta. Hänen työtään on esimerkiksi kiertää yläkouluissa kertomassa, että et ole yksin.

Håkans työskentelee nuorisoprojektin projektisuunnittelijana Finfamissa, mielenterveysomaisten järjestössä. Järjestö tarjoaa vertaistukea, mutta tekee myös vaikuttamistyötä. Mieleltään sairastunut tarvitsee apua, mutta järjestön sanoma on, että niin tarvitsevat myös ihmiset hänen ympärillään.

”Jalka voi murtua, mieli voi murtua. Niistä pitäisi puhua yhtä avoimesti”, sanoo toiminnanjohtaja Pia Hytönen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastot ovat jäätäviä. Esimerkiksi kuusikymmentä prosenttia masentuneiden vanhempien lapsista sairastuu itse masennukseen ennen kuin täyttää 25 vuotta. Viime vuosina kehitys on kulkenut siihen suuntaan, että sairastuneet ovat yhä nuorempia itse.

Synkin luku lienee se, että vanhemman itsemurha kolminkertaistaa lapsen itsemurhariskin, jos se tapahtuu lapsen ollessa enintään murrosikäinen.

Toisaalta kyse ei ole kohtalosta. Kierteen katkaiseminen vaatii tutkitusti hyvinkin pieniä tekoja, jos ne tehdään oikeaan aikaan. Mielenterveysseura kampanjoi parhaillaan sen puolesta, että vanhemmuutta pitäisi tukea myös vanhemman sairastuessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finfamilla taas puhutaan siitä, että kaikkien muidenkin aikuisten pitäisi olla hereillä lapsen ympärillä. Pitäisi uskaltaa kysyä lapselta, miten hän voi ja kuunnella vastaus. Lapset itse taas tarvitsevat tietoa siitä, miten tavallisia heidän surunsa ovat.

Ennen äidin masennusta Anna Håkansin lapsuus oli turvallinen ja hyvä. Äidin kanssa saattoi puhua ihan kaikesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän on sellainen ihminen, joka laittaa itsensä aina viimeiseksi. Hän on aina huolehtinut minusta ja muista ihmisistä ennen itseään. Hän on luonteeltaan muutenkin sellainen aikaansaava. Se, jonka luokse työpaikalla neuvotaan, jos joku tarvitsee apua.”

Sairaana äiti oli täysin erilainen, passiivinen, ei jaksanut oikein mitään. Äitiin itseensä ei saanut samalla lailla yhteyttä kuin yleensä, eikä tyttärellä ollut sanoja puhua muille. Jos ne olisivat vaikka luulleet, että äiti on paha, tai sellainen hullu.

”Tuntui, että keskellä otsaani on leima. Että se hehkuu minusta, että tulen tällaisesta perheestä.”

Koulussa huomattiinkin, että Håkans oli muuttunut, aiempaa hiljaisempi. Tyttö lähetettiin kuraattorille. Ei hän sielläkään mitään tärkeää aluksi sanonut, puhui puutaheinää päästäkseen äkkiä pois.

Kuraattori mokoma halusi vain sitkeästi nähdä kerran viikossa, viikko toisensa jälkeen. Jokin muuttui.

”Ajattelin, että ehkä se oikeasti on tuossa minua varten. Välittää. Sanoin jotain pientä siitä, miltä oikeasti tuntui. Sitten sitä puhetta vain tuli ja tuli.”

Tyttö kertoi, että ahdisti. Oli huoli äidistä koko ajan. Tuntui epäoikeudenmukaiselta, että miksi tämä iski juuri omaan perheeseen. Oli yksinäistä, kun piti olla hiljaa niin isosta asiasta elämässä.

Tämä on asia, josta puhuvat monet samassa tilanteessa olleet. Yksinäisyydestä tulee herkästi kierre, eristäytymisestä tapa. Yksi ei kutsu kavereita kotiinsa, etteivät ne näkisi, että isä käyttäytyy omituisesti. Toinen lintsaa koulusta tai jättää neljännet futsitreenit peräkkäin väliin, kun pitää olla kotona vahtimassa, ettei äiti satuta itseään.

”Lapset ovat lojaaleja vanhemmalleen”, tiivistää Hytönen. He vaikenevat suojellakseen, ettei vanhempi kuormittuisi vielä lisää. Tai siksi, että he pelkäävät, että jos he puhuvat, he eivät saa enää olla vanhemman luona. Tai siksi, että heillä ei ole sellaista sanastoa, että aikuiset tajuaisivat mistä puhutaan.

Finfamilla yksi keino käsitellä mielenterveys- ja päihdeongelmia lapsen ikään sopivasti ja turvallisesti on draama. Järjestö on kehittänyt tätä varten materiaaleja varhaiskasvatukseen sekä ala- ja yläkouluille.

Kuraattori osasi sanoa Anna Håkansille juuri ne sanat, joita juuri hän tarvitsi. Tämä on tavallista, tällaista sattuu, tästä voi päästä yli.

”Taakka keveni, kun sitä ei enää tarvinnut salailla.”

Äiti alkoi samoihin aikoihin toipua ja suhteesta ainoaan lapseen tuli jälleen läheinen. Voi olla, että tyttärestä olisi ajan kanssa muutenkin kasvanut vahva aikuinen. Kuraattorin tuki osui sellaiseen kohtaan elämää, että se jäi mieleen ikuisesti ja vaikutti myös siihen, mitä hän halusi tehdä aikuisena.

”Nykyisin kouluissa yhtä koulukuraattoria tai -psykologia kohtaan on viisisataa nuorta, tai tuhat. Toivoisin, että siellä missä nuoret muutenkin liikkuvat tai viettävät aikaansa olisi tarpeeksi turvallisia aikuisia. Eikä vain opettajia, vaan ihmisiä, joiden tehtävä on olla vain sitä nuorta varten ja kuunnella.”

Fakta

Mistä hakea apua pääkaupunkiseudulla?


 Finfami Uusimaa tarjoaa maksutonta neuvontaa ma–to klo 10–15 numerossa 09 686 0260. Yhdistyksellä on myös vertaisryhmiä ja yksilö- ja perhetapaamisia ajanvarauksella. Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta eri puolilla Suomea löytää myös sivulta finfami.fi.

 Husin Mielenterveystalo.fi:ssa on omat osionsa lapsille ja nuorille. Sivuilla on paljon tietoa paitsi itse sairastuneille myös omaisille.

 Tukea voi aina hakea oman koulun terveydenhoitajalta, kuraattorilta tai psykologilta. Helsingissä on myös matalalla kynnyksellä toimiva Nuorisoasema Siltasaarenkadulla, joka auttaa nuoria näiden omissa päihde-, peliriippuvuus- tai mielenterveysongelmissa.

 Valtakunnallisesti MLL:n perinteinen lasten ja nuorten puhelin (116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20) sekä nuortennetti auttavat. Verkossa toimii myös Varjomaailma, jossa voi keskustella jos vanhempien päihteidenkäyttö mietityttää.

 Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Chat on avoinna Sekasin.fi-verkkosivustolla vuoden jokaisena päivänä ma–pe klo 07–24 sekä la–su 15–24.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Lapset
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet marssivat ilmaston puolesta Helsingissä, väki­joukko saapui eduskuntatalolle – suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Ystävystyminen aikuisena vaatii vaivannäköä, mutta on mahdollista – Näin se tutkitusti onnistuu

  5. 5

   Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä – nyt seuran historiaan piirtyy aika kahdeksan tuntia ja yksi minuutti

  6. 6

   Saudi-Arabia pesi kruununprinssin kädet vahinkoselityksellä Khashoggin tappamisesta – osittainen tunnustus kelpaa Trumpille, joka haluaa pelastaa jättimäisen asekaupan

  7. 7

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  8. 8

   Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”

  9. 9

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  10. 10

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  5. 5

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  6. 6

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  7. 7

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  8. 8

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  9. 9

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  10. 10

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää